PUBLICAŢIE BAPTISTĂ DE APOLOGETICĂ

              

baptist.ro

 

Pagină de Mărturisiri şi Lucrare

Crescând în iubirea Lui“Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră” (Mat.6.21)


Va începe din nou vacanţa pentru copii. Vom folosi şi noi această oportunitate pentru a fi mai mult timp împreună cu ei, în special cu cei din grupurile noastre. Vara aceasta vom organiza cu ajutorul lui Dumnezeu cateva serii de tabere. Vor fi destinate copiilor din orfelinate… Ne bucurăm şi de sprijinul unor voluntari români şi americani, care s-au dăruit trup şi suflet acestei lucrări. Sunt sigur că, pentru mulţi copii, va fi cea mai fericită perioadă din viaţa lor.

Într-una din zile am meditat puţin la situaţia aceasta. Mă gândeam ce diferenţă este între aspiraţiile mele de acum 15 ani, şi pasiunea mea prezentă. Pe atunci speram că voi ajunge director la un hotel renumit de pe Valea Prahovei. Era un plan realist, deoarece facultatea pe care o făceam oferea perspective remarcabile tuturor absolvenţilor. Eram sigur că voi deveni un om influent, cu multe relaţii printre oamenii din vârful piramidei sociale.

Simt o profundă recunoştinţă la adresa Celui care mi-a schimbat viaţa şi gândurile cu 180 de grade. Astăzi locuiesc într-un sătuc ce nu apare nici măcar pe harta judeţului nostru. Dacă mi-ar fi spus cineva că voi ajunge să-mi găsesc plăcerea în părtăşia cu oameni atât de simpli, cu greu aş fi crezut.

Desigur, aşa cum am spus, Domnul a făcut această schimbare în viaţa mea, dar citind cu atenţie versetul de mai sus am înţeles ceva foarte important în acest sens, şi anume că dragostea noastră faţă de o persoană va creşte în funcţie de măsura investiţiei pe care am făcut-o în relaţia cu acea persoană. Inima noastră va fi acolo unde s-au îndreptat investiţiile noastre. Dacă noi investim într-o persoană, sau într-un lucru, inima noastră va bate tot mai mult în acea direcţie.

De regulă, o mamă îşi va iubi copilul mai mult decât va putea copilul să o facă, deoarece ea este aceea care a investit mai mult în acea relaţie. Aşa de mulţi părinţi sunt surprinşi, deoarece copiii lor nu apreciază eforturile depuse în creşterea lor, dar ei (părinţii) ignoră acest principiu. Daca vrei ca fiul sau fiica ta să te iubească, ofera-i prilejul de a investi în relaţia cu tine.

Noi avem impresia, de multe ori, că iubirea noastră faţă de cineva creşte în funcţie de ceea ce primim de la acea persoană. Mai credem, de asemenea, că ne canalizăm investiţiile înspre oamenii sau domeniile care ocupă un loc important in inima noastră. Versetul nostru nu contrazice aceste ipoteze, dar proclamă un alt principiu: vom iubi după cât am dat!

Entuziasmat de simplitatea acestui adevăr, am căutat să-l mai împărtăşesc şi cu alţi fraţi. Unul dintre ei mi-a spus cum, pe când era mai tânăr, s-a îndrăgostit la prima vedere de o fată. Nu o mai văzuse până atunci, nu investise nimic în acea relaţie, dar din clipa aceea a fost gata să dea totul pentru ea. Şi totuşi, chiar şi într-o astfel de situaţie, principiul de mai sus rămâne în picioare. Ulterior acel tânăr a recunoscut, în urma întrebărilor mele, că înainte de a o întâlni pe acea fată, el îşi petrecuse nenumărate ore visând cu ochii deschişi la “persoana ideala”, pe care urma să o întâlnească într-o zi. Investise, de fapt, enorm, în acea relaţie, încă dinainte ca ea să devină o realitate. Astfel că atunci când modelul din mintea lui a recunoscut în acea fată trăsăturile de mult conturate în clipele de aşteptare, inima lui nu a făcut altceva decât să bată în direcţia în care fusese facută acea mare investiţie.

Acest lucru mă face să spun că dragostea noastră pentru Dumnezeu este un concept care are de a face mai degrabă cu un proces, decât cu un eveniment. Chiar dacă noi suntem tentaţi să acordam mai multă importanţă momentului de început, adevărul este că dezvoltarea acestui sentiment, continuarea lui, este mult mai importantă. Cu alte cuvinte, dragostea pentru Dumnezeu nu vine ca-n poveşti, sau ca primăvara, ci ea se dezvoltă pe masură ce noi investim în relaţia cu El.

Petru, în dialogul lui cu Domnul Isus (Ioan 21) a fost întrebat de trei ori: “Ma iubesti?”. Domnul Isus a folosit acolo de fiecare dată cuvantul “agape”. Petru răspunde, folosind de trei ori cuvantul “phileo”. Domnul Isus nu a rămas dezamagit de Petru. El nu ne cere nici nouă să începem relaţia noastră cu El pe baza iubirii noastre. Noi nu cerem noilor credincioşi să-L iubească pe Dumnezeu, ci să se încreadă în El. Ştim că El ne-a iubit mai întâi. Noi trebuie să-L credem, şi, pe măsură ce-L vom cunoaşte mai bine, pe masură ce vom investi mai mult, Îl vom iubi mai mult. Petru a ajuns mai târziu sa-L iubească pe Domnul Isus cu “Agape”. Noi toţi suntem chemaţi să-L iubim la fel. Am ajuns oare la acest stadiu?

Ultimul adevăr pe care l-aş desprinde din acest verset ar fi acesta: căderea nu este un accident în viaţa credinciosului. Nimeni nu poate argumenta că ispita a venit brusc în viaţa lui, că ar fi căzut înainte de a-şi da seama de ceea ce se întâmplă cu el. Dacă un om a ajuns să iubească lumea, sau lucrurile din lume, înregistrând o prăbuşire surprinzătoare, el ar trebui să ştie că alunecarea lui nu are nimic inocent în ea, ci că este rezultatul unei prealabile si, probabil, îndelungate stări de flirt cu lumea, sau cu lucrurile din ea. Dumnezeu să ne ajute să găsim fericirea iubindu-L pe El din ce în ce mai mult!


Vasile Holerga

 

Ce este nou!

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi gasi o o serie de subiecte de studiu:

bullet
Apologetică
bullet
Biografii
bullet
Etică
bullet
Scrieri Primele Secole
bullet
Teologie Sistematică
 
Pe paginile ficărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.
 
Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectul doctrinar de ANTROPOLOGIE (doctrina despre om).
 
 

Înscrie-te gratuit la newsletter:

 

 

                                                                    Vox Dei Baptist Ministries 64 E Main Str. Sidney, New York 13838
                                                                                             Vox Dei Baptist Ministries © 2003