Arhiva Contact Despre noi Link-uri

 Mărturia Evangheliei

 

 

 

 

 

 

Biserica Creștină Baptistă Română din Baia Mare

Istorie și Reflecții (partea II)

Vasile Bel

 

de Vasile Bel

Capitolul 2. Slujbele bisericești

2.5. Serviciile de căsătorie

Serviciile de căsătorie erau o mare sărbătoare pentru biserici și o bună ocazie de a vesti Cuvântul Domnului oamenilor nemântuiți. Slujba începea la casa de adunare și continua într-un alt loc unde se servea masa. În adunare era un program bogat și bine pregătit de către tinerii bisericii.
Corul, de asemenea, avea pregătite cântări de nuntă. Predicatorii erau mai mulți, dar aveau mesaje scurte și pe tema căsătoriei. Apoi, se oficia cununia religioasă, cei doi erau declarați căsătoriți și această parte a nunții se încheia prin rugăciune.
Nici la masă nu era diferit de ceea ce se întâmpla în biserică, deoarece avea loc un program adevărat, mai relaxat, dar fără a se fura papucul miresei sau chiar mireasa însăși; nu erau glume cu mult râs sau ieșite din limita bunului simț creștinesc.

Se recitau poezii, mai ales cele pentru care nu mai era timp pe parcursul slujbei din biserică, mai erau frați care aveau vreun mesaj scurt și alții câte o glumă cu gust.Nunta fratelui Szleczki (1935)

Prezentăm un articol din Farul Creștin (August 1938):
„Fr.N. Miclăuș a mai vizitat la 11 iulie pe frații din Baia Mare și Ferneziu, în 22 iunie s-a ținut în Baia Mare căsătoria fr. Dochița Gheorghe cu sora A. Savian ținută de fr. Nicolae Miclăuș. A mai slujit din Cuvântul Domnului fr. G. Ilie, Coloman Gallic, seminarist, iar tineretul a declamat poezii și convorbiri religioase, bucurându-se în Domnul.”26

2.6. Serviciile de Ordinare

Bisericile ce beneficiau de un astfel de serviciu aveau un mare har, deoarece aveau un lucrător sau un pastor ordinat, ceea ce era o binecuvântare în perioada de început a bisericii, chiar pe toată secvența istorică la care ne referim. De mai multe ori s-a cerut în adunări generale să se mai ordineze unul sau doi diaconi, dar vremea a trecut și nu s-a reușit această lucrare.
Ca să simplific, redau un anunț din Farul Creștin, care anunța ordinarea fratelui Gallic C.
„În ziua de 6 ianuarie 1946 a avut loc Conferința Comunității de Satu Mare, la care s-au luat mai multe hotărâri importante pentru lucrarea Domnului, pe meleagurile sătmărene. Astfel la 26 ianuarie a.c. în urma acestei hotărâri a avut loc în biserica Medieș-Râturi ordinarea fratelui Coloman Gallic. Actul ordinării a fost îndeplinit de fr. Nicolae Miclăuș. La acest serviciu a luat parte și corul din Baia Mare. Au luat parte frați din 12 Biserici”27

2.7. Serviciul de binecuvântare a copiilor

Această lucrare se făcea în cadrul serviciului divin, de regulă dimineața, sau cum stabilea familia împreună cu pastorul bisericii. Încă de la început, biserica s-a bucurat de asemenea servicii și nu era un eveniment ce se anunța dinainte; când pastorul mergea la amvon, mergea și familia cu copilul în brațe și se așezau pe scaunele puse pentru părinți între amvon și primul rând din față, ca familia și copilul să fie văzuți.
Dacă unii apropiați aveau o poezie sau o cântare potrivită puteau să le prezinte; cânta corul, iar înainte de predică se oficia Binecuvântarea.
Pastorul citea textul din Numeri 6:22-27, în timp ce toată biserica era în picioare și răspundea „Amin” după fiecare verset, când se spunea numele copilului. Copilul era luat de pastor în brațe, părinții îngenuncheau și erau puși să se roage pentru odrasla lor, apoi se rugau bunicii dacă erau prezenți, apoi pastorul încheia prin rugăciune. Părinții se ridicau în picioare, își luau copilul înapoi și biserica cânta din cântarea „Râul binecuvântării”, cu care se și încheia oficierea serviciului de binecuvântare.

2.8. Săptămâna anuală de Rugăciune Universală

Baptiștii își începeau anul cu o săptămână de rugăciune. Timpul acesta de rugăciune începea în prima duminică din an și se sfârșea sâmbăta, ca să fie săptămâna completă. După o vreme, se ținea de duminica până duminica următoare, apoi după 1980 pastorii din apropierea orașului Baia Mare, se roteau așa că, în fiecare seară de rugăciune aveam un pastor venit din altă localitate. Biserica era astfel împrospătată cu mesaje noi.
Subiectele de rugăciune erau stabilite la nivel internațional și toți baptiștii se rugau pe aceeași temă și text biblic. Subiectele erau scrise în revista Uniunii, dar se trimiteau și bisericilor, în plic. Frații respectau această săptămână pentru că știau că în rugăciune stă puterea lui Dumnezeu și este nevoie de unitate.

2.9. Evanghelizarea

Dintotdeauna baptiștii s-au axat pe Cuvântul Domnului și au pus accent pe versetul care ne trimite să vestim Evanghelia: „Apoi le-a zis: „Duceți-vă în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la orice făptură”. (Marcu 16:15).
La început, acest program de evanghelizare era organizat cu ocazia venirii unui Musafirul era invitat să predice Evanghelia în cât mai multe împrejurări posibile. În aceste situații veneau frați din bisericile din jur, aducând împreună cu ei și prieteni.

De asemenea, se organizau conferințe ale surorilor și frații veniți să salute lucrările acestor întruniri erau folosiți din nou pentru evanghelizare. În reviste am găsit că biserica din Baia Mare avea programe de evanghelizare la care participau un număr mare de persoane venite din multe părți.
Dacă în perioada 1930-1945 serviciile divine mai erau deranjate de oameni ațâțați de preoți, între 1946-1989 erau anumite persoane plătite de stat, numite împuterniciți de cult. Ei controlau adunările, urmăreau starea de spirit, urmăreau să știe cine vine la biserică și dădeau rapoarte, până și primarii trebuiau să dea rapoarte despre starea de spirit28din adunările creștine.
Acești împuterniciți erau și buni și răi: erau buni deoarece se temeau să facă rău, poate se temeau de Dumnezeu. Pe de altă parte, se temeau și să îți facă un bine, erau să spunem”căldicei”. Unii erau corupți, dar făceau și bine, din când în când.
Fratele Muscan Toader povestește că prin anii 1960, în Râturi era o nuntă la care venise fratele Nicolae Miclăuș să conducă programul și să oficieze căsătoria. Programul era pe punctul de a începe, când vine o căruță în viteză și, uitându-se mai bine, frații văd că din căruță coboară împuternicitul cultelor. Fratele Nicolae se sperie că îl va opri să vorbească, sau îi va ridica carnetul de pastor, așa cum s-a mai întâmplat, dar fratele Toader îi spune să nu se teamă că totul este în ordine și nu se va întâmpla nimic. Toader pleacă să îl întâmpine pe împuternicit și să îl poftească înăuntru, când împuternicitul strigă: „V-am spus să nu faceți, dacă nu aveți toate actele în regulă, aveți o problemă!” Fratele se apropie zâmbind și îi spune: „Toate le avem cum trebuie și nu avem nicio problemă!” Atunci, împuternicitul se pleacă spre urechea fratelui și îi spune: „Aveți să îmi dați niște ouă?” Fratele trimite pe soția lui acasă și îi aduce împuternicitului o sută de ouă împachetate frumos și așa spaima provocată de acesta a trecut.

Note de subsol:
26Farul Creștin, August 1938.
27Farul Creștin, anul XV. Nr.11, sâmbătă 16. Martie 1946, p.7.
28 Arhivele Statului, Pretura Plășii Baia Mare, dosar nr.228, Rapoarte ale primarilor privind starea de spirit a populației și modul în care sunt primate și aplicate Legile, 1949.

Va urma


 

Înapoi ] Înainte ] [ sus ]

Abonare gratuita!

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 

HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate