Arhiva Contact Despre noi Link-uri

 Mărturia Evangheliei

 

 

 

 

 

 

Biserica Creștină Baptistă Română din Baia Mare

Istorie și Reflecții (partea II)

Vasile Bel

 

de Vasile Bel

Capitolul 2. Slujbele bisericești

Biserica Baptistă din Baia Mare respecta același mod de închinare și aceleași programe ca și celelalte biserici baptiste, după cum urmează:

2.1. Ora de rugăciune

Se ținea duminica dimineața de la ora 9 până la ora 10. Ora de rugăciune de dimineață era ținută de unul sau doi frați, care mergeau la amvon, în timp ce orga cânta dintr-o cântare. Frații îngenuncheau la amvon, iar când se ridicau de pe genunchi, ridicau biserica în picioare. Cel ce conducea programul se ruga cu glas tare, iar de erau doi, celălalt citea un text, apoi așezau biserica și se cânta o cântare.

După cântare se dădeau câteva îndemnuri din textul citit și apoi frații începeau să se roage, pe rând, începând de la prima bancă până în spate. Rugăciunea se făcea fie stând în picioare, fie pe genunchi, după rânduiala vremii. Apoi se mai cânta o cântare, se mai dădeau alte îndemnuri, după care urmau la rugăciune surorile și apoi corul.

În Baia Mare s-a respectat acest format, pentru că biserica a avut cor aproape de la început. În încheierea orei de rugăciune se rostea cu voce tare rugăciunea Tatăl nostru, cu întreaga biserică, pentru cei care nu au apucat să se roage sau au întârziat la program. Îndemnurile erau scurte și la subiect și se cerea ca frații să se roage în rugăciuni scurte.

2.2. Studiul biblic sau Școala duminicală

Studiul biblic era un program ce se ținea după calendarul stabilit de Uniune, cu subiecte și texte bine aranjate, care aveau un verset cheie, numit „verset de aur”.

Fratele ce ținea lecțiunea, mergea lângă amvon cu fața spre frați și se ruga Domnului, apoi întreba de unde este lecțiunea, se citea textul, dar câte un verset, alternativ frați și surori, până la terminarea textului. Apoi, un frate se ruga pentru descoperirea Cuvântului, după care se făcea o introducere în text și în subiect, apoi se cânta o cântare și se dădea voie să intervină cei care doreau să pună întrebări sau să aducă completări.


Calendar pentru studiu biblic, realizat de fr. Aurel Matei

Acest program semăna cu o lecție la școală, așa era predată și aveai ocazia să întrebi și să primești răspuns și să te îmbogățești din Cuvânt. La urmă se făcea o concluzie la tot ce s-a discutat și se încheia cu rugăciune.În timpul programului se dădea ocazia celor care au memorat cuvântul de aur, să-l recite. Cu aproximativ 10 minute înainte de terminare, intrau și copiii în sala mare a bisericii, fiind și ei examinați.

La noi în Transilvania se făcea acest studiu dinainte de anul 1900. În toamna anului 1900, fratele Vasile Berbecar organizează prima școală duminicală la Buteni, pe Valea Crișului. Prin anii 1903-1905 existau un mare număr de școli duminicale.

În toamna anului 1927 se desparte departamentul Școlii duminicale de Uniunea Tineretului Baptist și formează Uniunea Școlilor duminicale, condus de fratele Vasile Berbecar.24

Pentru o bună funcționare a studiului apare „Calendarul pentru citirea zilnică a Bibliei cu lecțiuni internaționale ale școlii duminicale.” Este vorba despre o mică broșură cu 24 de pagini, în care este redată tema lecțiunilor, titlul pe fiecare duminică, textul care se va citi, versetul de aur. Apoi continuă de luni până sâmbătă cu un text și un titlu. Acest calendar a continuat și în vremea comunistă sub denumirea de „Călăuza pentru citirea Bibliei”, editată de Uniunea Comunităților Creștine Baptiste din R.S.R., tot ca broșurică, dar a fost schimbată cu calendarul de perete, pe care mulți frați îl țineau în ramă.

Lecțiunile erau unitare pe toată țara, cu mici excepții, dar Baia Mare a respectat acest calendar. Fratele Matei Aurel făcea calendare numai pentru duminică, sub formă de poze pe care le purtam în Biblie.

Iată și motivația scrisă în calendarul din 1933. Citiți Biblia zilnic!

Scopul acestui frumos Calendar Biblic nu e numai să îți arate unde se găsește Lecțiunea Școalei Duminecale. Scopul lui principal este să te ajute să citești Biblia zilnic. În el găsești un text Biblic pentru fiecare zi. Aceste texte sînt alese de oamenii cei mai pricepuți în Sfintele Scripturi. — Dacă n’ai obișnuit până acum să culegi hrană spirituală pentru sufletul tău în fiecare zi, începe cu anul 1933 și vei vedea ce fericit și binecuvântat va fi acest an pt. tine. , Ferice de omul care .... își găsește plăcerea în legea Domnului și zi și noapte cugetă la Legea lui El este ca un pom sădit lîngă un izvor de apă“ ... Ps. 1.

În anul 1935 apar și porunci privitoare la Școala duminicală, scrise în calendarul pentru citirea zilnică a Bibliei.

Cele șase porunci ale elevului Școlii duminicale:
Să mergi regulat la Școala Duminecală. Să mergi totdeauna la timp.
Să duci totdeauna Testamentul sau Biblia cu tine. Să dăruiești totdeauna la colectă.
Să rămâi totdeauna și la serviciu.
Să citești Biblia zilnic după Calendarul Biblic.
Cel ce îndeplinește aceste condițiuni, e elevul cel mai bun în Școala Duminecală. Să luptăm ca în anul 1935 toți elevii Școalelor Duminecale să îndeplinească aceste condițiuni.]

Comuniștii au cenzurat cât au putut activitatea baptiștilor, din cauză că lecțiunile erau internaționale și traduse în limba română, însă ca o ironie, la 30.12.1947, dată la care regele a fost forțat să abdice, frații aveau subiect la lecțiunea biblică peste 5 zile, adică în 04.01.1948 „Toți așteptau pe Regele”. Apoi în 08.02.1948 „Regele în drepturi și acțiune”. Dar mai curioasă era lecția 7 „În căutarea Regelui”. Sigur că era vorba de regele nostru, Domnul Isus, dar acest cuvânt le zgâria creierul comuniștilor.

Ulterior, apare un supliment mai consistent, ca un ajutor pentru cei ce studiau calendarul Biblic, dar și o completare pentru studiul Biblic: „Mana zilnică”. Primul număr apare pe lunile ianuarie, februarie și martie 1936. Această broșurică, concepută de Dr. Smellie, apare la 3 luni și oricine se putea abona. Era tradusă de către Ioan Cocuț.

În „Mana zilnică” era câte un scurt mesaj, comentariu pe fiecare zi după textul calendarului. Lucrarea apare și in perioada anilor comunismului, dar tot mai rar.

După plecarea fratelui Iosif Țon în S.U.A., în 1981 apare din nou „Studii Biblice pentru Școala Duminicală”, traduse după „Școala Duminicală Internațională” și scrise sub formă de carte cu comentarii și sfaturi. Acestea au înviorat studiul duminical și cu ele, în anul 1989, a venit și revoluția. Materialele au fost traduse și editate de „Societatea Misionară Română” din S.U.A.

Note de subsol:

24 Farul Mântuirii, anul X. Nr. 20, 24 decembrie 1929, p. 8.

Va urma


 

Înapoi ] Înainte ] [ sus ]

Abonare gratuita!

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 

HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate