Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Marturia Evangheliei
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Marturia Evangheliei
Exegetica
Viaţa Creştină
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Mărturia Evangheliei

 

 

Vasile Bel

Pagina Mărturia Evangheliei este realizată de

 

Vasile Bel

Pastor şi pasionat de istoria Baptistă

 

Lupta Credinţei - de Vasile BelLupta Credinţei

 

O prezentare a apariţiei credinţei baptiste în zona oraşului Târgu Lăpuş  din jud. Maramureş

(continuare)

 

Târgu Lăpuş

 

 În oraşul Târgu Lăpuş nu a existat Biserică Baptistă numai din 09.01.2000, dar erau veniţi  fraţi din alte părţi, care s-au aşezat aici cu familiile lor. Îi voi prezenta în funcţie de anii în care s-au mutat, până în anul 2000.

 

Sigartău Atanasiu, zis Tănase, s-a botezat în 1961 în localitatea Chiuieşti. După o căsătorie nereuşită s-a căsătorit a doua oară cu o tânără din Lăpuş, de religie ortodoxă, iar cununia religioasă a fost oficiată de preot ortodox.. S-a stabilit în Târgu Lăpuş în anul 1982. În acest timp el şi soţia lui frecventau din când în când Biserica Baptistă din Chiuieşti, dar fiind unul baptist şi unul ortodox. În 1999, când au văzut afişul pus de Nicu Zaharie din partea Bisericii Baptiste pentru filmul Isus, s-a lipit de micul grup şi au format apoi Biserica Baptistă. Soţia lui, Victoria, s-a botezat în 29.01.2008 la casa pastorului Vasile Bel.

 

Matyaş Alexandru,  zis Şoni s-a mutat din Dej în Târgu Lăpuş la bunicul său Balint Alexandru. El era  botezat din anul 1983, de către fratele Ionel Mânzat. S-a dus apoi în Baia Sprie la şcoala de tâmplari şi a frecventat Biserica Baptistă din oraş, luând parte la misiunile tinerilor.

 

În Târgu Lăpuş frecventa Biserica Penticostală întrucât bunicii lui erau penticostali, dar când dorea învăţătură mai bună din Scripturi pleca la Dej.

 

În 1999 când s-a mutat Nicu Zaharia, s-au împrietenit, pentru că erau vecini, şi au contribuit la deschidera Bisericii Baptiste în anul 2000.

 

Filip Varvara Zorica, s-a botezat în anul 1997 la Biserica Baptistă Nr. 3 din Timişoara, a fost membră acolo până în 1998, când s-au mutat în Târgu Lăpuş pentru a o ingriji pe soacra ei.

 

A  frecventat Biserica Penticostală, unde s-a cunoscut cu Nicu şi Ana Zaharia. Fiind informat de Nicu, am vizitat-o acasă pe data de 16.08.2000,  si i-am spus că s-a înfiinţat Biserica Baptistă în Lăpuş şi am invitat-o să vină. A venit într-o duminică şi şi-a făcut cerere de primire în biserică, iar  de atunci este membră a bisericii.

 

Nicu şi Ana Zaharia au fost membrii în Biserica Baptistă din Baia Mare din anul 1969, respectiv 1966, dar în anul 1998 şi-au cumparat o casa în Târgu Lăpuş şi s-au mutat aici, frecventând Biserica Penticostală unde au întâlnit şi  alţi baptişti veniţi în oraş pâna în 2000, când au format un grup ce se aduna la Casa de cultură, sub numele de baptişti.

 

În luna octombrie, 1999, fratele pastor Chereji a avut viziunea de a forma o biserică baptistă în oraş. Mai multe detalii sunt în mărturiile fraţilor direct implicaţi în acest lucru.

 

În acest timp s-au făcut cercetări pentru a cumpăra un spaţiu pentru biserică şi s-a găsit o casă ve vânzare pe strada Ţibleşului. A dată casa cumparată erau multe lucrări de făcut la ea.  A fost şi atelier pentru proprietar, care era de meserie tăbăcar şi lucra pieile la parter. Un timp casa a fost părăsită şi primăria a dat în chirie o camera din cele patru la o bătrână ce nu avea pe nimeni, iar primăria plătea chiria la proprietar.

 

 Acum trebuia rezolvată problema batrânei. Primăria i-a găsit o altă locaţie şi în data de 06.09.2000, am mutat-o acolo, fără ca femeia să spună ceva împotrivă. De când  s-a cumpărat casa şi până ce a fost posibilă mutarea femeii, dânsa s-a retras într-o cameră din spate, iar noi aveam altă intrare şi am amenajat o cameră la etaj unde ne-am putut aduna la Închinare.

 

Ultimul serviciu la Casa de Cultură a fost în 25.06.2000. Luna iunie a fost luna cumpărării  şi s-a început renovarea la o cameră de sus, unde nu era aşa  deteriorată tencuiala şi era ceva mai uşor de refăcut.

 

Primul serviciu în noua casă s-a făcut în data de 19.06.2000, a doua zi de Rusalii, când am venit din Chiuieşti cu fratele Vasile Danciu şi un frate american Jimmy Morse, care lucra în zona Dej şi l-am adus cu gândul să ajute şi el cu ceva lucrarea nou infiinţată. La această întâlnire au participat în total 17 persoane. Fratele Vasile Danciu are interes să sprijine lucrarea din Lăpuş pentru că are un frate aici, care încă nu s-a întors la Domnul, dar care a ajutat foarte mult biserica prin faptul ca ne-a făcut copii xerox pentru actele ce le întocmeam şi alte lucrări, fără ca să ne ia bani. Pentru o mai  mare apropiere a Dejului de Lăpuş, fratele Danciu Vasile a chemat pe data de 24.06.2000, fraţi din Lăpuş care au răspuns cu plăcere invitaţiei de a participa la o întâlnire a Cercului Misionar Someş, întâlnire ce s-a ţinut în aer liber, lângă Viile Dejului.

 

Au participat din Lăpuş fraţii : Nicu şi Ana Zaharia, Ioan şi Reghina Pop şi Vasile şi Aurica Bel.

 

Am mulţumit Domnului că fraţii apreciază ceea ce facem şi am slăvit pe Domnul că fraţii sprijină lucrarea din Lăpuş.

 

Al doilea serviciu de închinare s-a făcut pe data de 29.06.2000, ziua de joi. Fratele Ionel Mânzat a venit ca reprezentant al LARCA, organizaţie ce se ocupă de sponsorizarea pastorilor şi a dorit să stea de vorbă cu fraţii şi să se documenteze la faţa locului, pentru a face un raport cu scopul de a obţine în continuare sponsorizarea mea. Fraţii din SUA au fost încântaţi şi au decis să continue să mă sprijine în lucrarea de la Târgu Lăpuş.

 

Pentru acestea şi multe alte lucruri se cuvine toată slava numai Domnului, care face lucruri minunate în vieţile oamenilor.

 

În data de 02.07.2000 avut loc primul serviciu de Închinare, de duminica dimineaţa, făcut după încetarea contractului cu Casa de Cultură. Fraţii erau în sfârşit în Casa Domnului, casa cumpărată prin putera Lui şi pe care ne-a dăruit-o să o folosim ca loc unde copiii Lui să-L poată glorifica.

 

În 30.07.2000 s-a ţinut primul serviciu de duminică după masă, când am fost 17 persoane : 11 fraţi, 4 copii şi 2 prieteni.

 

În data de 02.07.2000 a avut loc adunarea generală de constituire a bisericii ca Biserică filială a Bisericii Creştine Baptiste “Sfânta Treime” din Baia Mare. Adunarea a fost condusă de fratele pastor Iosif Morcan. Mai multe sunt scrise în mărturia dumnealui, iar tabelul cu cei ce compun Biserica se poate consulta în rubrica Anexe. Din această dată s-au făcut demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a Bisericii. La 01.08.2000 am dat dosarul complet la fratele Iosif, care l-a depus la Comunitatea Creştină  Baptistă de la Cluj, de unde aparţinem ca organizare a bisericilor.

 

În 02.09.2000 am spart gardul de beton pe unde ni s-a dat acces la casă ca sa ne facem drum, pentru că intram la Biserică prin curtea proprietarului, dar ne-a dat şi drum separat. Am  spart betonul şi am turnat cei doi stâlpi pentru porţi.

 

În data de 29.09.2000 am ţinut primul serviciu de vineri seara. Eram 9 persoane : 7 fraţi, 1 copil şi 1 prieten. De aici serviciile au continuat cu ajutorul Domnului până în ziua de azi.

 

La sfârşitul anului 2000, Biserica se bucura de prezenţa Domnului, avea un locaş de închinare şi număra 12 membri.

 

Între 15-18 martie 2001, am avut prima evangelizare, la care au participat  mulţi prieteni, invitaţi şi a fost o mare bucurie pentru noi.

 

 În luna martie, anul 2001 am plantat gardul viu, am pus şi brazi în colţ, iar mai spre râu şi pomi, apoi, din luna aprilie, am început să facem o renovare şi modificare la parterul clădirii . La parter, casa era împărţită în 2 camere şi avea intrare la etaj. Noi am demolat  peretele de la mijloc, am turnat 2 stâlpi laterali şi o grinda de susţinere în locul peretelui ca să fie o singură cameră şi am turnat beton pe jos în noua cameră formată.

 

Acest an a fost biecuvântat de Domnul, iar în 01.07.2001, doi prieteni au fost botezaţi la Biserica din Baia Mare, este vorba de Vasile Alexandru Pop şi Mihaela Gergely. Acesta a fost anul în care a avut loc căsătoria fratelui Matyas Alexandru cu sora Erzsebet Kozma din Aghireş, jud. Sălaj.

 

Am fost vizitaţi şi anul acesta de mai mulţi fraţi din străinatate care au sprijinit lucrarea.

 

Din cauza banilor nu am putut înainta cu lucrările pâna în 10.06.2002, când s-a început renovarea casei şi consolidarea ei în partea din spate. În acest timp la fratele Şoni s-a făcut parchetul şi lambriurile pe care le-am montat, am făcut amvonul,  le-am lăcuit şi vopsit. Toate aceste lucrări, interior şi exterior, au ţinut pâna în 21.10.2002, când totul era gata şi porneam într-o nouă etapă a bisericii.

 

În 13.08.2002, am fost vizitaţi de fratele Jesse Pawers, un frate care finaţa lucrări de cunstrucţie pentru biserici .

 

Ziua deschiderii oficiale a fost pe  27.10.2002, zi care pentru toţi membrii bisericii a fost o zi de mare bucurie, că am ajuns  să punem deoaparte un locaş unde oamenii să se adune pentru a slăvi pe Domnul. Prezenţa a fost peste aşteptările noastre. A venit fanfara din Chiuieşti împreună cu dirijorul Marius Selin şi  pastorul Aurel Boşca, Jimmy Morse cu soţia, Vasile Danciu din Viile Dejului, pastor Claudiu Handaric din Baia Mare, Mircea Drule, pastor Nelu Bel de la Oarţa de Sus, Danciu Grigore, au fost apoi musafiri din Arad, Timişoara, Dej, Chiuieşti, Boiereni, Rohia, Rogoz, Târgu Lăpuş, Baia Mare, Seini, Oarţa de Sus, fraţi de la Biserica Penticostală din Târgu Lăpuş, prieteni din oraş, în total au fost în jur de 160 de persoane. Am dat cuvânt la toţi musafirii, din fiecare localitate, ca toţi să poată saluta Biserica. Pentru această lucrare singurul care merită lauda, este Dumnezeu Tatăl, Fiul Său şi Duhul Sfânt, care ne-a călăuzit. După deschiderea bisericii, ne-am adunat în sala mare de la parter.

 

În perioada 31.10—08.11.2002 a venit din SUA fratele Herman Spence cu un grup de 31 persoane cu care am plecat în Boiereni, Rohia şi Lăpuş, am vizitat şi şcolile din aceste localităţi, după un program stabilit de ei. Fratele Herman s-a îndrăgostit de noi şi a venit şi în anii următori ca să ajute Biserica financiar, foarte mult, la extinderea din spate. Prin grupul lor s-a dezvoltat un program de sâmbăta cu copiii, susţinut material de Herman, iar aici se ocupau de ei sora Maria Buda şi fratele Costică Bel.

 

În 2004 noiembrie 09, Herman a rulat la Casa de Cultură filmul “Patimile lui Hristos” de Mel Gibson, la care au participat mulţi oameni. O altă evanghelizare am făcut tot la Casa de Cultură în data de 22.06.2007 cu fratele Achim Barbos, însoţit de o echipă din SUA şi corul Bisericii Baptiste din Baia Mare.

 

Pe data de 12.09.2002 s-a eliberat autorizaţia de funcţionare a Bisericii.

 

Lucrarea Domnului a mers din ce în ce mai bine, veneau fraţi din ţară şi străinătate şi ne vizitau, ne încurajau pentru că vedeau că suntem puţini.

 

În anul 2002 s-a mai adăugat încă un membru bisericii noastre, prin botez, care a avut loc tot la Baia Mare. Sora se numeşte Pop Alexandra Mihaela, dar după un timp s-a transferat la Biserica Penticostală împreună cu tatăl ei, botezat cu un an înainte.

 

Anul 2003 a fost cel mai bogat, prin faptul că trei suflete au primit Cuvântul în inimă şi s-au adaus bisericii prin botez. Sora Voichiţa Bel, din Rohia, botezată la Biserica Baptistă din Oarţa de Sus şi Buda Maria din Târgu Lăpuş  şi Pop Irina din Boiereni, botezate în Biserica Baptistă Baia Mare. Soţul surorii Irina era pe cale să se boteze, dar a murit fără să mai apuce. Înmormântarea au făcut-o preoţii ortodocşi, dar am fost invitaţi şi noi ca Biserică Baptistă şi mie mi s-a dat voie să predic şi cu biserica am cântat cântări.

 

În perioada 01-07.09.2003 am sponsorizat prin ajutorul Domnului primul misionar care a plecat în Ucraina între români, pe sora  Daniela Cristina Bel, care a lucrat acolo în agricultură la familii mai sărace şi le-a spus din Biblie, invitându-i  seara  la Casa de rugăciune. Oamenii au fost uimiţi că cineva îi ajuta gratuit.

 

Cel mai implicat în a sprijini lucrarea a fost fratele Herman şi cei din grupul lui din Biserica  Chickamauga şi bineînţeles prietenii din America ai lui Herman, pentru că ne-au adunat o sumă mare de bani pentru extinderea clădirii şi crearea altor facilităţi precum baptister, sală pentru copii, grup social , bucătărie şi apartament pastoral la etaj. 

 

În 09.05.2005, cu ajutorul Domnului am început lucrarea de extindere a clădirii. Herman ne-a trimis banii, noi am făcut proiect de extindere care ni s-a aprobat şi am angajat o echipă de meseriaşi care au executat lucrarea. Între 07-16.07.2005, Herman a venit cu un grup care a lucrat alături de meseriaşii noştri plătiţi. După ce au ridicat zidurile, au făcut acoperişul să fie un întreg cu restul şi au făcut şi un turn ca să dea clădirii aspect de biserică, după cum spuneau meseriaşii, chiar dacă noi nu am dorit turn. În data de 13.07.2005, clădirea era terminată, dar partea de extindere era doar în roşu.

 

Între 18-22.07.2006 s-a făcut baptisterul, a fost un meseriaş sponsorizat special pentru această lucrare. În acest an s-au mai adăugat bisericii noastre încă 3 persoane: Cosma Ioan şi soţia lui Morgit, şi Bel Emil.

 

Domnul a făcut să tot creştem, până am ajuns la numărul de 21 de membri şi am făcut demersuri să obţinem autorizaţie de funcţionare ca Biserică cu personalitate juridică, ca să nu mai fim filială a Bisericii din Baia Mare.

 

În data de 07.01.2007, am avut adunare generală de constituire a Bisericii cu  personalitate juridică . Biserica a ales prin vot secret pastorul şi comitetul, compus din 3 membri:

 

1.    Vasile Bel,  pastor;

2.    Nicu Zaharia, secretar;

3.    Constantin Bel, membru în comitet.

 

S-au făcut demersurile necesare şi în 17.04.2007, s-a eliberat autorizaţie tranzitorie pentru că atunci s-a schimbat Legea Cultelor şi toate autorizaţiile trebuiau schimbate după noua lege, dar am făcut iar cerere de schimbare a autorizaţiei şi în 23.03.2009, s-a eliberat noua  autorizaţie, vezi Anexa Documente.

 

Anul 2007 a încheiat lucrările de finisare interioare şi exterioare ale clădirii. Herman ne-a trimis o sumă de bani prin care am făcut toate lucrările. Am angajat o eghipă de muncitori care au tencuit în exterior şi în interior, au pus fainaţa şi au dat lucrarea gata. Domnul ne-a ajutat şi zidurile sunt gata, totul este gata. Acum ne străduim ca  Biserica vie să fie gata şi să fie o lumina puternică în Târgu Lăpuş şi să lumineze pentru slava Domnului.

 

În anul 2008, Cuvântul a lucrat la inima surorii Victoria Sigheartău, care L-a primit pe Domnul şi a fost botezată la casa pastorului.

 

Tot în acest an au venit prin transfer 3 fraţi din Răzoare, familia Gheţe Mircea şi Sanda, împreună cu copiii lor Ionuţ şi Iulius  şi fratele Licau Constantin, singurul pocăit din familie, dar a cărui soţie, Lili, îl însoţeşte la adunare. Domnul le-a dat o fetiţa şi au adus-o la Binecuvântare în Biserică.  Sora Sanda cântă în prezent la orgă.

 

În 07.05.2009, a venit comisia de recepţie a clădirii, compusă din proiectantul primăriei, inspector pompieri, Inspectoratul de Stat în Construcţii să verifice dacă am respectat proiectul şi dacă lucrările corespund, iar în 01.06.2009, Nicu a ridicat autorizaţia de funcţionare a clădirii ca Biserică de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (pompieri).

 

În anul 2009, am pierdut prin deces primul membru al bisericii, sora Reghina Pop, o  soră care a adus oameni la Domnul.

 

Azi biserica se bucură de pace, iar Domnul ne-a binecuvântat şi prin fratele Dorel Pop, din Spania fiul fam Pop, care ne-a cumpărat o staţie de  amplificare, familia Şugar Marius şi Dana, din Seini, care au donat bisericii retroproiectorul şi familia Danciu Cornel şi Zorica împreună cu fiicele lor Ana, Raluca şi Corina care ne-au sprijinit prin multiplicarea documentelor necesare de-a lungul timpului şi tipărirea de pliante pentru biserică. Mulţi alţii au contribuit la consolidarea bisericii, cărora le mulţumim.

 

Pe 20.02.2010 a plecat la Domnul fratele Sigheartău Tănase. Cu această ocazie oamenii din vecini au auzit Cuvântul, dar pentru noi a fost o pierdere, însă Domnul poartă de grijă Bisericii Sale, astfel că pe data de 28.02.2010 au venit două persoane din Băiuţ, dornice să cunoască Cuvântul Domnului şi să se boteze. A fost pentru noi o uimire şi o mişcare din partea Domnului, să nu ne temem, pentru că El este în control.

 

Ce urmeaza acum este ca noi să ne facem datoria şi mai mult, să-L lăudăm pe Domnul şi să fim buni credincioşi. Dacă Biserica Domnului nu va veghea asupra căii de mers, va muri, dar Domnul va ridica alt popor prin care să fie slăvit.

 

Trebuie să fim o bună mărturie azi, cum au fost cei ce au trecut prin mari încercări şi totuşi au fost credincioşi şi aşa a ajuns credinţa până la noi.

 

Vom fi noi în stare să ducem stindardul Evangheliei mai departe? Puterea noastră este slabă, dar Domnul ne ajută, doar noi să lucrăm în Via Lui şi El îşi va revărsa  din belşug binecuvântarea Lui. A lui să fie slava, cinstea şi închinarea.

În continuare redăm mărturiile celor implicaţi în formarea acestei biserici.

 

Mărturia fratelui pastor Iosif Morcan

 

  “Târgu Lăpuş este asezat într-o zonă mirifică a Maramureşului şi este a şaptea localitate ca mărime din judeţ.

 

  În această zonă a judeţului nu era prezenţă baptistă, aşa că era o dorinţă a Bisericii Creştine Baptiste “Sfănta Treime” din Baia Mare să planteze o biserică în această localitate.  Domnul  a adus oportunitatea prin mutarea din Baia Mare şi stabilirea în Târgu Lăpuş a familiei Nicolae şi Ana Zaharia, în anul l998. Fratele Zaharia a fost activ în a căuta să se planteze o biserică în localitate. Astfel, în luna noiembrie 1999 au fost invitaţi fraţii de la Asociaţia "Alege Viaţa" să ruleze filmul “Viaţa Domnului Isus” la Casa de Cultură. Apoi în luna decembrie a aceluaşi an au fost invitaţi un grup de tineri din Jibou pentru un concert de colinde şi au început întrunirile cu cei care şi-au exprimat dorinţa de a cunoaşte mai mult din Scriptură, în casa fr. Sandu Pop.

 

 Observându-se o prezenţă încurajatoare la aceste întruniri, am hotarât în comitetul Bisericii Creştine Baptiste " Sfânta Treime" din Baia Mare să închiriem o încăpere la Casa de Cultură a oraşului, iar fratele Mircea Drule a fost împuternicit de către comitetul Bisericii să se ocupe de această lucrare, lucru care l-a făcut cu dăruire. Aşa că, începând cu data de 9 ianuarie 2000, s-au ţinut servicii religioase săptămânal în Casa de Cultură a oraşului.

 

 Fraţii au găsit o casă de vânzare cu un teren mare şi într-o zonă foarte bună, pe strada Ţiblesului nr. 43.  Comitetul Bisericii din Baia Mare a hotărât să cumpere această proprietate,  hotarâre care a fost apoi validată de adunarea generală a bisericii în şedinţă din 22 octombrie anul 2000, cu suma de 110.000.000 lei. (  Conform Statutului de Organizare şi Funcţionare a Cultului Baptist procurarea sau instrăinarea de bunuri imobile pentru biserică, pot fi aprobate numai de adunarea generală a bisericii.)

 

Pe data de  13 iunie 2000 s-a încheiat un  antecontract de vânzare-cumpărare cu proprietarii Duma Alexandru şi Duma Istvan şi biserica a început să-şi desfăşoare serviciile religioase în această clădire. În 21 septembrie 2001 s-a legalizat contractul oficial şi s-a achitat întreaga sumă. Dumnezeu a fost binevoitor cu noi şi în această problemă, am apelat pe la unii fraţi din Spania şi Austria, a contribuit şi biserica din Baia Mare, au adunat şi fraţii din Târgu Lăpuş şi am reuşit să achităm la timp întregul preţ, onorându-ne cuvântul faţă de vânzători. De asemena am fost ajutaţi şi de către fr. Jesse Power prin Comunitatea Creştină Baptistă Cluj.

 

  Clădirea necesita unele renovări şi schimbări pentru a sluji scopului pentru care a fost cumpărată. În luna martie 2002 am fost în SUA şi am avut o întâlnire cu  pastorul Henry Darrell, pastor senior într-o biserică baptistă cu peste 1.000 membri dintr-o localitate mică  - Chicamauga - dar cu rezonanţă mare în istoria SUA (Aici a avut loc o mare bătălie din timpul războiului civil din sec, XIX). Am decis să intrăm în parteneriat. Aşa că pe data de 30 octombrie 2002, au venit cincisprezece fraţi şi surori din acea biserică. Cinci dintre ei i-am repartizat la Târgu Lăpuş, între ei fiind şi un fr. cu numele Herman Spence, care s-a ataşat de lucrarea de la Târgu Lăpuş şi a ajutat mult financiar renovarea şi alte lucrări ale bisericii. El a vizitat de mai multe ori biserica de aici.

 

 Constituirea , în mod oficial ca biserică a grupului de fraţi şi de surori  din Târgu Lăpuş a avut loc în  data de 2 iulie 2000.  Ei s-au constituit ca biserică filială a Bisericii "Sfănta Treime" din Baia Mare. Între timp s-a mutat la Rohia, localitate învecinată, venind de la Chiueşti, şi fr. pastor Vasile Bel, cu familia.  S-a stabilit aici pentru a îngriji de mama lui care era în vârstă.  Fraţii l-au ales şi pe el sluijitor împreuna cu  fr. Mircea Drule.  ( După un timp fr. Mircea Drule a fost ales pastor în Biserica Creştina Baptistă din Gârdani).

 

   Primele două persoane din această localitate s-au botezat în Biserica din Baia Mare în data de 01 iulie 2001, urmate de alte două, botezate tot în Baia Mare, la botezul din 20 iulie 2003.

 

   Personal am vizitat această biserica de 20 ori : de trei ori în vizite pastorale, de trei ori am însoţit fraţi din SUA  şi de patrusprezece ori pentru a predica.

 

Doresc, din toată inima, ca bunul Domn să le dea fraţilor harul de a prinde viziunea Lui pentru lucrarea din această zonă şi să se dedice cu entuziasm pentru zidirea bisericii şi lărgirea Împărăţiei.  Este o localitate strategică în această zonă, iar Domnul are mult norod în cetate şi împrejurimi.A Lui să fie slava, în veci. Amin”.

 

Mărturia fratelui Nicu Zaharia, secretar al Bisericii Creştine Baptiste “Sfânta Treime” Târgu Lăpuş

 

“În 1947 - 15 aprilie, imediat după al doilea război mondial, am văzut lumina zilei în localitatea Rohia,  raionul Târgu Lăpuş, într-o familie mixtă. Mama era credincioasă baptistă şi tata ortodox, de aceea am alternat între cele două religii. Perioada cât am fost copil, mergeam cu mama la adunare la fr. Grigore Cosma şi cu tata la mănăstire. Comuniştii au retras autorizaţia de funcţionare a Biserici Baptiste din casa lui Grigore şi s-a produs  o ruptură în biserica, o parte din fraţi au trecut la penticostali, iar alţii la martorii lui Iehova.

 

După ce am terminat şcoala în Rohia, m-am mutat la Baia Mare, unde m-am angajat la mina din Săsar şi am locuit în chirie la familia Pop Ioan şi Reghina,  care provin din satul meu şi erau baptişti. Am plecat cu dânşii la Biserica Baptistă, unde am cunoscut mai bine Cuvântul Domnului. În 1969 m-am hotarât să-mi predau viaţa în braţul Domnului şi împreună cu Pocol Ştefan, Pop Augustin am fost gata de botez. În Biserica din Baia Mare nu puteam să fim botezaţi pentru că nu proveneam din familii baptiste. Ne-am deplasat la Jibou şi am fost botezaţi pe ascuns de fratele Taloş, dar am făcut parte din Biserica Baptistă din Baia Mare până în anul 1998, când ne-am mutat în oraşul Târgu Lăpuş.

 

Aici nefiind biserică baptistă, am frecventat Biserica Penticostală până în luna octombrie 1999, când am primit un telefon de la fratele pastor Daniel Chereji, de la Biserica Baptistă Baia Mare prin care mă ruga să primesc un frate din Alianţa Evanghelică  de la Oradea să facă filmul “Viaţa lui Isus” şi să merg cu el la autorităţi să inchiriem sala de la Casa de  cultură a oraşului. Am obţinut aprobări, am lipit afişe cu anunţul acesta şi a rulat filmul. După film am organizat un concert creştin cu sprijinul Bisericii Baptiste “Sfânta Treime” din Baia Mare, iar după concert am hotărât să ne întâlnim împreună pe data de 09.01.2000. Am inchiriat o sală mică la Casa de cultură, unde ne-am adunat în fiecare duminică dimineaţa până în luna iunie, ultima duminică. Biserica din Baia Mare l-a încredinţat pe fratele Mircea Drule să vină şi să conducă programul şi să dea învăţătură din Cuvânt.

 

În această perioadă am căutat o casă să  închiriem şi să ne adunăm acolo şi am găsit-o pe str. Ţiblesului. Am rugat pe proprietar să ne lase într-una din case, că avea două, să ne adunăm şi să-i plătim chirie. După un timp ne-a căutat doamna proprietar şi ne-a întrebat: “Nu vreţi să cumpăraţi casa, că eu vreau să o vând?” I-am răspuns că trebuie să discut mai întâi cu fraţii din Baia Mare. Fraţii au căzut de acord să o cumpărăm la preţul de 110.000.000 lei, dar la cursul mărcii germane. Am împrumutat suma de 20.000.000lei de la fratele Şoni, bani ce i-am dat ca avans, dar fratele nostru nu i-a mai luat înapoi ci i-a lăsat în Numele Domnului. Restul de bani trebuiau achitaţi în trei rate. Dar în scurt timp, Domnul ne-a ajutat şi am plătit suma de bani şi am întabulat casa pe Biserica Creştină Baptistă “Sfânta Treime” din Baia Mare.

 

Am amenajat o cameră la etaj şi din luna iulie ne-am adunat în propria casă de adunare. Am adus patru scaune taburet şi am pus pe ele scândură de poştă ca să avem unde sta. După aceea am amenajat partea de la parter, am făcut lambriuri şi amvon, am parchetat şi ne-am mutat jos la parter, unde am avut condiţii bune.

 

În anul 2002 ne-a vizitat un frate din SUA, pe nume Herman, care ne-a ajutat şi am construit în spatele clădirii o sală pentru copii şi un grup social la parter, iar la etaj camera de zi , bucătărie şi baie. Cu acestă ocazie s-a refăcut acoperişul şi muncitorii constructori au pus şi turnul la clădire ca să primească aspect de biserică.

 

Până azi s-au întors şi alţi oameni la Domnul. Dumnezeu mi-a ascultat rugăciunea şi a reînviat mişcarea baptistă în zona oraşului Târgu Lăpuş.”

 

Mărturia fratelui Bel Constantin

 

“La sfârşitul anului 1999 am văzut pe străzile oraşului Târgu Lăpuş afişe prin care se anunţa că Biserica Baptistă prezintă filmul “Viaţa lui Isus” la Casa de Cultură.

 

Am  participat şi eu alături de  foarte mulţi oameni de toate confesiunile. Au venit mai mulţi fraţi din Baia Mare care au făcut program, conduşi de Mircea Drule. L-am invitat la mine acasă, ne-am împrietenit cu el şi cu Zaharia Nicolae, care este din Târgu Lăpuş şi cu foarte mulţi alţi fraţi. Întrucât eram botezat la Biserica Penticostală, cunoşteam Biblia şi vorbeam în acelaşi mod. Mai aveam un bun prieten, pe Gabi Nedina şi am primit şi cărţi de studiu. Aici s-a făcut studiu biblic care mi-a plăcut mult, am început să ne înmulţim, am cunoscut pe familia Pop Ioan şi Reghina din Rohia, mai târziu Sighiartău Tănase şi alţii. Nu am venit cu gândul să trec la Biserica Baptistă, eram încurajat să o fac , dar nu am acceptat. În urma mai multor programe m-am legat tot mai tare şi îmi plăcea dragostea frăţească, căldura şi atmosfera din biserică. Fără voia mea, am acceptat să trec la Biserica Baptistă. Cineva de sus îmi spunea că trebuie să rămân aici, deşi cu fraţii penticostali nu aveam nimic rău, îi iubeam. Conducerea bisericii de acolo m-a descurajat, fiind rudeniile mele şi soţia de asemenea.

 

Cu toate acestea am primit o carte  de cântări de la o soră şi mi-a spus că Dumnezeu mi-a dat glas să-L laud şi atunci am auzit o voce : “Aici trebuie să cânţi. Din anul 2000 am rămas în această biserică, unde am cumpărat împreună cu ceilalţi fraţi o casă şi am muncit la renovarea ei.

 

În anul 2000 fratele pastor Bel Vasile şi ceilalţi fraţi din biserică mi-au încredinţat lucrarea cu cântările, pe care o fac şi acum în 2010 fericit şi mulţumind Domnului.”

 

Mărturia fratelui Herman Spence, din SUA

 

“Am venit în Târgu Lăpuş ca parte a unei echipe. Motivul principal pentru care ne-am aflat acolo a fost să vedem cum sau ce putem face să vă ajutăm ca pastor. Îmi amintesc faptul că pastorul Iosif Morcan de la Baia Mare a vizitat biserica noastră din Chickamauga. El a rugat pe pastorul nostru să vină în România şi să împărtăşească modul în care noi ne închinăm aici.

 

Eu nu am mai fost într-o călătorie ca aceasta înainte. Nu ştiam ce voi face când voi ajunge acolo. Dar ştiţi ceva ? Domnul ştia! Îi sunt atât de recunoscător! Nu am întâlnit oamenii pe care mă aşteptam să-i întâlnesc, ci a fost mult mai bine, oamenii erau mult mai buni.

Îmi amintesc cum mergeam la şcoala din Rohia. Acolo eram într-o zi când dv. , pastor Bel, m-aţi întrebat dacă pot să vă însoţesc într-o vizită. Atunci am început să iubesc România, deschiderea şi sinceritatea oamenilor. Mi-a fost foarte clar atunci ce pastor devotat sunteţi şi cât vă iubesc oamenii.

 

Ce altceva mai puteam face? Mi-a devenit clar. Biserica dv. avea nevoie de ajutor, încurajare pentru pastor şi lucrătorii din biserică. Aveam nevoie de sprijin şi de asemenea de nişte bani. Îmi amintesc odată când am avut nişte idei, mi-aţi spus : „ Ei bine, nu ştiu dacă o să meargă treaba, dar puteţi încerca, dacă vreţi!”

 

Am avut Şcoala Biblică de vacanţă, care a fost un mare succes. Când eram gata de plecare, unul dintre fraţi, Nicu, m-a rugat să ascult care era visul său pentru biserică. M-a dus pe mine şi pe Cristina în spatele bisericii şi mi-a arătat. Dorea să mărească biserica, mi-a arătat exact căt de mult, făcând paşi în lung şi în lat. L-am întrebat cât crede el că ar costa lucrarea aceasta, iar el a răspuns că 15.000 dolari americani. „Acum avem şi 20 de copii care vin în fiecare săptămână, ca urmare a Şcolii Biblice de vacanţă! Nu pentru asta există Biserica?” Ba da !!! Domnul a spus : „Mergeţi şi faceţi ucenici” , nu numai pe cei curaţi sau educaţi sau ascultători, ci pe oricine vă va ieşi în cale, adulţi sau copii.

 

După ce Nicu mi-a spus visul lui care ar costa 15.000 dolari, m-am gândit la o predică pe care am ascultat-o cu câteva săptămâni înainte de a veni în România, pastorul nostru a predicat la un serviciu : „Cum să cunoşti voia lui Dumnezeu”. Aşa că am început să pun ceea ce mi-a spus Nicu alături de ideile din acea predică. Câteva puncte erau:

 

-     Dumnezeu îşi va lua gloria.

-     Există o nevoie adevărată

-     Aceasta va răni sau   va împiedica   pe cineva?

 

Visul lui Nicu mi s-a părut a fi voia Lui Dumnezeu. Doream să fiu şi eu o parte din ea, aşa că i-am spus lui Nicu : „trasează fundaţia că vom face construcţia aceasta la biserică”.

 

Mergând pe drum către Rohia, eram atacat de frică şi îndoială. Cine eram eu să spun acestor fraţi dragi români că ne vom lua aceasă sarcină? Eu nu aveam bani şi nici nu ştiam cum să fac rost de ei. „A, ştiu, o să-mi vând motocicleta!” Dar eram într-adevăr cuprins de îndoială dacă am făcut un lucru bun sau nu.

 

La două luni, după ce m-am întors acasă, am avut o conversaţie telefonică cu un prieten de-al meu, Mike, care este constructor şi frate în Hristos. El m-a întrebat cum a decurs călătoria mea în România şi i-am explicat despre proiectul pe care doream să-l începem la biserica din Târgu Lăpuş. A fost încântat, fapt care mi-a  reînnoit şi mie speranţa. Mi-a spus că donează şi el 500 dolari., şi l-am rugat să facă donaţia prin biserica mea  din Chickamauga. Cam după o săptămână, secretara bisericii mă sună şi mă anunţă că s-a făcut o donaţie pentru proiectul din România, în valoare de 1.000 dolari. Acum eram cu adevărat încurajat. Mai aveam nevoie doar de 14.000 dolari.

 

Încă aşteptam. Nu puteam să-mi dau seama la cine să apelez să ne ajute.

 

Louis şi cu mine predam la o clasă lunea seara, în acea perioadă. Într-o seară, unul dintre participanţi a venit mai devreme şi mi se părea interesat de vizita noastră la Lăpuş. Iarăşi cineva mă întreba despre ce făceam în România. I-am explicat acestui frate despre studiile biblice din vacanţă, despre cât eram de încântat  că pot face parte din lucrarea  lui Dumnezeu din Lăpuş. I-am spus cum vrem să facem o anexă la biserică, iar el m-a întrebat cât cred că ar costa un astfel de proiect. “15.000 dolari “ i-am răspuns. M-a mai întrebat câţi bani avem deja şi i-am spus că 1.000 de dolari. A râs şi a spus că suma era foarte mică, iar eu i-am spus că până în iulie vom vedea câţi se vor mai aduna şi ce vom putea face cu ei. Vom începe construcţia chiar dacă nu o vom putea termina până vom mai găsi bani. Apoi prietenul meu a mai avut o singură întrebare: “ Vrei să-ţi dau eu banii de care ai nevoie?” Eram foarte surprins :  Da, bineînţeles ! i-am răspuns.  OK, voi ruga pe secretara mea să-ţi trimită un cec”.

 

Dumnezeu era la lucru! NU am cerut nimănui nici un ban! Dumnezeu guvernează lumea!

 

Acest proiect a fost foarte important pentru mine ca om şi pentru creşterea mea spirituală ca creştin. Cum să nu vreau să continuu să fiu o parte din această comunitate din România?

 

Foarte mult mi-au plăcut vizitele pe care le făceam la casele oamenilor cu pastor Bel. Aşa cum a fost cea în care, vorbind cu soţul despre Domnul, soţia s-a hotărât pentru El. Mi-a plăcut să văd copiii celor de etnie rromă stând la studiu biblic alături de ceilalţi copii, plini de bucurie că puteau participa şi ei, să văd cât de conştiincioasă profesoară le era sora Maria.

 

Nu există nici o măsură pentru a măsura sau explica cât de mare binecuvântare este aceasta. Putem spune doar : „ A Domnului să fie gloria!”

 

Sunt mândru şi mulţumitor să pot sta în umbra lucrării care s-a făcut şi se mai face încă la Târgu Lăpuş.

 

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate