Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Literatură
 

Iunie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Cuprins Publicaţie
EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Literatură
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

Colaboratorii

 


Pagina de Literatură creştină

Ionatan Piroşca

Paginile de Literatură sunt realizate de

 

Ionatan Piroşca

Autor creştin

horizontal rule

Din cuprinsul acestei ediţii

 

 

Dumnezeu, Cuvântul [pe această pagină]

 

Tabla înmulţirii cu cerul (continuare) [pagina 2]

 

Alfabetul de carne [pagina 3]

horizontal rule

Dumnezeu, Cuvântul

 

„În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor. Lumina luminează în întuneric, şi întunericul n-a biruit-o.”

 

Ce fel de om era el? Cum gândea? Cum scria? Oare nu era postmodern, pentru vremea lui, tipul acesta de gândire şi vorbire?

 

Trăia la confluenţa unei lumi vechi, a unei culturi dominată de zeii, eroii şi filozofii greci, cu o învăţătură nouă, nemaiimaginată, nemaiauzită, nemaitrăită, dar trăgându-şi seva din Cartea neamului lui. Văzuse pe cineva murind sub ochii lui, apoi îl văzuse iar, viu şi nevătămat. Mai ştia că nu fusese o nălucă, o năzărire… Îl mai văzuseră şi alţii. Ne putem imagina oare cum e să nu putem vedea în direct evenimentele ordinare sau extraordinare ale lumii în care trăim? Să nu le auzim la radio, comentate de oameni calificaţi, şi de tot felul de martori? Sau să citim despre ele în ziare…? „Ziarul” lui Ioan era Cartea Sfântă, iar „televizorul” lui era ecranul propriei lui minţi, pe care Duhul Domnului Îşi proiecta imaginea. O extraordinară imagine „postmodernă”… Acolo vedea el lumina despre care vorbeşte. Ia ascultaţi:

 

„La început era Cuvântul,

şi Cuvântul era cu Dumnezeu,

şi Cuvântul era Dumnezeu.

El era la început cu Dumnezeu.

Toate lucrurile au fost făcute prin El;

şi nimic din ce a fost făcut,

n-a fost făcut fără El.

În El era viaţa,

şi viaţa era lumina oamenilor.

 

Lumina luminează în întuneric,

şi întunericul n-a biruit-o.

A venit un om trimis de Dumnezeu:

numele lui era Ioan.

El a venit ca martor,

ca să mărturisească despre Lumină,

pentru ca toţi să creadă prin el.

Nu era el Lumina,

ci el a venit ca să mărturisească

despre Lumină.

Lumina aceasta era adevărata Lumină,

care luminează pe orice om,

venind în lume.

 

El era în lume,

şi lumea a fost făcută prin El,

dar lumea nu L-a cunoscut.

A venit la ai Săi,

şi ai Săi nu L-au primit.

Dar tuturor celor ce L-au primit,

adică celor ce cred în Numele Lui,

le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu;

născuţi nu din sânge,

nici din voia firii lor,

nici din voia vreunui om,

ci din Dumnezeu.

 

Şi Cuvântul S-a făcut trup,

şi a locuit printre noi,

plin de har, şi de adevăr.

Şi noi am privit slava Lui,

o slavă întocmai

ca slava singurului

născut din Tatăl.

 

Ce înţelegea Ioan din tot ce spunea? Cum se mişca Logosul între ideile lui? Ar fi avut vreun ecou adevărul lui, dacă nu s-ar fi bazat pe un Adevăr mai înalt şi mai concret decât orice idee, pe un Adevăr palpabil, deschis experienţei imediate şi, în acelaşi timp, cu totul ezoteric, deschis oricărui orizont filozofic pe care puterile minţii omeneşti l-ar străbate… 

 

Citesc oamenii de azi ca să devină informaţi. Ca să devină mai înţelepţi. Ca să poată comunica. Dezbat în areopagul minţii lor despre una şi alta, şi când dau peste o chestie pe care o cred deşteaptă, dau fuga la vecinul să-l înveţe şi pe el. Sau se apucă de scris cărţi. E plină azi lumea de cărţi. Chiar şi eu am adăugat câteva. Sunt bune, unele. Altele, rele. Altele indiferente. Dar neapărat interesante.  Interesante pentru cei care le-au scris, poate şi pentru alţii…

 

Îmi amintesc o anecdotă despre un om nu prea inteligent, care a întâlnit pe stradă pe vecinul său, profesor. „Bună ziua, dom’ profesor, ce mai faceţi?” Bună, măi, Vasile, am cumpărat o carte.” „O carte? Ce carte?” „Una de logică.” „Da’ ce-i aia logică, dom’ profesor?” „Păi, cum să-ţi explic… Ia spune, măi Vasile, ţie îţi place vânătoarea?” „Îmi place, dom’ profesor, am şi armă.” „Ei, înseamnă că, din când în când, mergi la pădure să vânezi. Asta e o deducţie logică.” „Da, dom’ profesor, cu amicii…” „Vânaţi ceva, iar seara faceţi un foc bun şi frigeţi carne.” „Aşa e, dom’ profesor…” „Apoi beţi un păhărel, vă încălziţi, şi începeţi să spuneţi poveşti vânătoreşti.” „Aşa e!” „Dacă poţi spune poveşti, înseamnă că nu esti mut.” „Nu… Şi ce-i cu asta?” „Păi tocmai am dedus cu ajutorul logicii, că dacă-ţi place vânătoarea, înseamnă că nu eşti mut.” „Extraordinar! Îmi iau şi eu o carte!” Şi-a cumpărat omul o carte, s-a dus acasă, a pus-o pe masă, apoi a chemat-o pe soţia lui şi i-a arătat-o. „Ce-i asta?” a întrebat ea. „Ei, o carte… O carte de logică.” „Şi la ce-i bună? Ce-i aia logică?” „Stai, că-ţi explic… Ţie îţi place, dragă, vânătoarea?” „Nu!” „Înseamnă că eşti mută…!” a dedus omul nostru, scărpinându-se-n cap.  „I-auzi!”, a răspuns cu ironie soţia. „Eh, înţelege ce vrei…” a mai zis el.

 

Omul nostru era poet? Cam asta e logica poeziei, nu? Cam aşa se construieşte o metaforă. Se sar etape de gândire, se adaugă sentimentele în diverse cantităţi şi raporturi, care ce şi cât are prin visteria inimii lui, se amestecă bine cu făcăleţul cuvintelor, se fierbe totul la focul câte unei idei, sau în baia marină a unei atmosfere ce trebuie sugerată, unii adaugă mirodenii autohtone sau exotice, după gustul invitaţilor la petrecere, şi tocăniţa poeziei e gata. Poţi să te frigi cu ea. Atunci spui că e postmodernă. Dacă o laşi de se mai răceşte, o pot mânca mai mulţi.  

 

O fi de zâmbit, dar mie nu prea-mi vine. E lumea plină de genul ăsta de concluzii „logice”. Şi par atât de interesante…!  Problema apare când încep invitaţii să strâmbe din nas. Noi, cei care vrem să-L avem ca invitat de onoare la petrecerea noastră pe Hristos, ar trebui să ne gândim în modul cel mai nepoetic la gusturile Lui, când suntem în bucătărie. Bucătăria e, de regulă un loc unde se găteşte mai mult şi se dansează mai puţin. Dacă nu, invitaţia pe care I-am făcut-o e o înşelătorie. E ca şi cum invit pe cineva despre care ştiu că nu va veni, fiindcă nu-i plac petrecerile mele. Iar mie nu-mi place neplăcerea Lui. Aşa vrem să scriem? Suntem liberi s-o facem. Dacă Hristos nu e invitatul de onoare şi dacă nu vine şi El la petrecerea poeziei, mai bine stau acasă. Iar Hristos nu vine travestit sau anonim. El este Adevărul. Ne place sau nu, asta e altceva. Petrecerea noastră poate fi un bal mascat, dar în cazul ăsta să nu anunţăm că va veni şi El, fiindcă nu va veni. Vă asigur.

 

Ionatan Piroşca

 

(fragment din cartea în pregătire „Jurnalul scrierii iubirii”) 

sus

 


Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Apologetic! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.

 

Citeşte Biblia online!

Citeşte Biblia Online!

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate