Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Literatură
 

Home
Arhiva editurii

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

Colaboratorii

 

 


Pagina de Literatură creştină

 

 

Ionatan Piroşca

Paginile de Literatură sunt realizate de

Ionatan Piroşca

Autor creştin

Din cuprinsul acestei ediţii

 

Calendarul lui Dumnezeu [pagina 1]

 

Tabla înmulţirii cu cerul (continuare) [pagina 2]

 

TSUNAMI [pagina 3]

 

Literar, literal… [pe această pagină]

Literar, literal…

 

E normal să ne întrebăm cât rezistă fundamentul pe care ne-am aşezat existenţa. Mă îngrijorez pentru cei ce nu-şi pun asemenea întrebări. Nu consider ca am încă o rezolvare împlinită, nici nu ştiu dacă voi avea-o vreodată.

  

Dar Scripturile au adâncimi care, pentru cei ce o abordează în mod exclusiv literal şi pragmatic, oferă o înţelegere după chipul lor, oarecum prea mecanicista şi, aş spune eu, superficială. Aceasta nu va îngădui accesul prea adânc, dar riscant, la fineţuri "metafizice", literare... Dar nu va însemna niciodată că cei fără gusturi şi dotări pentru literatură – în sensul ăsta - nu ajung la adevărul dorit de Dumnezeu şi oferit în Isus Hristos. Pentru astfel de oameni trece Biblia în revistă, de multe ori în mod foarte detaliat, realitatea lumii create, cu diversitatea manifestărilor ei.

  

Pe de altă parte, intrând în universul literar, pătrundem în zone sensibile, mult mai puţin abordabile pentru o lume "pe fugă", dar seducătoare, chiar acaparatoare, pentru firile contemplative, poetice. Un astfel de om în Scriptură este Apostolul Ioan, care a ne-a lăsat o explicaţie a Dumnezeirii pe care - fără să mă consider un privilegiat - am ajuns la convingerea că nu a fost înţeleasă de istoria de până acum decât parţial. Oricum, nu în toate implicaţiile ei… Mi-e puţin frică, dar trebuie să afirm ca sunt adevăruri despre Dumnezeu scrise clar în Biblie, pe care întreaga teologie creştină de până acum le consideră de nepătruns. Şi asta fiindcă nu a fost adăugată doza suficientă de "literar" în abordare.

  

Ioan aduce în atenţie termenul de "logos", încercând să ne comunice ceea ce înţelegea el despre Hristos.

  

W. Barclay arată în "Analiza semantică a unor termeni din Noul Testament" că "logos" înseamnă, mai mult decât cuvânt care afirmă lucrurile  - cuvânt care înfăptuieşte lucrurile. El este principiul manifestării divine într-o comunicare ce implică toate nivelurile de acces pentru mintea umană şi mult mai mult. Deci atât înţelegerea literala, cât şi cea literară îşi au corespondentul în dorinţa lui Dumnezeu de comunicare şi sunt uşi deschise pe calea aflării adevărului. Mă deranjează profund şi o consider o neruşinare, o dovadă de flagrantă limitare intelectuală şi o condamnabilă cerbicie a sinelui, pretenţia unora că ar fi în posesia unui adevăr absolut. Litera, oricât ar fi ea de clar scrisă, nu este în ea însăşi dovada bunei înţelegeri din partea noastră. Depinde de capacităţile şi de disponibilitatea umană, înţelegerea ei. Numai Cel care a rostit-o ştie exact ce a vrut să... facă.

  

Aşa că, pentru a înţelege mai mult este necesar să se treacă de la literă la faptă. Desigur, atunci când ea devine crezământ.

 

Un exemplu: eu cred că Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul şi asemănarea Lui, fiindcă aşa îmi spune mie Biblia în litera ei. Mă privesc şi constat că, pe lângă suflare de viaţă şi spirit, lucruri pe care le înţeleg sau nu, mai am şi trup. Adică mâini, picioare, gură, ochi, etc. Iar El e duh pur, nu are aşa ceva. Adică eu nu respect litera şi nu sunt ca acolo? S-au dat tot felul de explicaţii. Tare m-ar bucura una care să sune cam aşa: eu sunt una cu litera scrisă dacă sunt exact aceeaşi literă... dar făcută. Şi merg de la Duh la faptă: eu am mâini, pur şi simplu fiindcă Dumnezeu face. Am ochi, pur şi simplu fiindcă El vede. Am gură, fiindcă El vorbeşte. Am creier, fiindcă El gândeşte. Da, funcţia creează organul, învăţam noi pe vremuri, la lecţiile de biologie. Şi era vorba de teoria evoluţiei. Dar şi aici e vorba de o "evoluţie": de la Dumnezeu la om! În sensul că „funcţiile” divine au cerut organele materiale corespunzătoare.

 

Se poate discuta mult, se poate nuanţa... Procedeul poate duce departe, dar e foarte riscant. Poţi cădea uşor în erezii de tot felul, dacă nu te ancorezi zdravăn în dimensiunea literală, cea de natură să amintească mereu omului că nu e decât carne păcătoasă şi că trebuie să treacă mai întâi şi total pe la Cruce, pe la mântuire.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 

Ionatan Piroşca

sus

 


Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.

 

Citeşte Biblia online!

Citeşte Biblia Online!

 

 Înapoi 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate