Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Istorie
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 

 


Pagina de Istorie

 

Cartea Pasi

Cultul Creştin Baptist din România in perioada comunista

(continuare)

 

2.2 Viaţa Cultului Baptist între control, colaborare şi  rezistenţă

2.2.1 Restricţii, supraveghere şi privaţiuni

Abuzurile cu privire la oficierea actelor de cult nu s-au făcut doar cu privire la botezuri. Nici înmormântările nu au scăpat zelului Securităţii. Aceasta acţiona prin Miliţie pentru a reduce participarea la oficierea serviciului funebru.

 Faţă de aceste măsuri clar abuzive însăşi superiorii de la DGSP au comentat astfel: "Credem că procedeul de a împiedica prin organele de Miliţie grupul de credincioşi baptişti din Sibiu de a participa la înmormântarea «surorii lor» de credinţă nu este just, noi trebuie să împiedicăm o eventuală manifestare antidemocratică sub masca cultului."144

Dacă nici înmormântările nu erau scutite cu atât mai puţin nunţile. Acestea erau supravegheate cu ajutorul informatorilor care urmăreau orice activitate. "Vă trimitem anexat în copie o notă informativă, primită de la postul miliţiei Rohia referitor la două nunte a unor baptişti, cari vor avea loc între 15-20 August 1950, în com. Ro[h]ia la care vor participa baptişti şi din alte sate. Luaţi măsuri de-a instrui un informator din anturajul lor să urmărească toată activitatea lor. Constatările Dvs. ne le veţi raporta."145 În raportul desfăşurării nunţilor s-a cuprins numărul de persoane prezente, predicatorul care a vorbit, locul unde a avut loc nunta şi programul ei.146

Pe la începutul anului 1950 au început să apară probleme noi.  În jud. Alba au fost rechiziţionate mai multe case de rugăciune baptiste de către Comitetele Provizorii locale.

 

Oamenii partidului comunist (pe atunci Partidul Muncitoresc Român - PMR, sau tinerii din UTM - Uniunea Tineretului Muncitor) aveau o autoritate mare faţă de populaţie, autoritate şi putere de care mulţi abuzau. Rechiziţionarea unor lăcaşuri de cult puteau să fie chiar un moft de moment al lor.

"Din raportul D.R.S.P. Braşov Nr. 211/1949 precum şi din investigaţiunile făcute la faţa locului rezultă că , în ziua de 7 Martie a.c., pe când membrii cultului «Creştin după Evanghelie» din Braşov, erau adunaţi la sediul lor din Piaţa Libertăţii Nr. 22, împreună cu membrii cultului Baptist din Braşov, de ramură maghiară, română şi germană, la o rugăciune comună, au intrat în sala de rugăciuni 13 activişti de la Judeţeana U.T.M. Braşov, printre care SITORUS ŞTEFAN LADAR NICOLAE responsabilul secţiei de agitaţie şi propagandă de la Judeţeana U.T.M. Braşov, KASA ŞTEFAN, MIKEL MARIA, luând loc în bănci şi ascultând discursul predicatorului baptist MARA CORNEL, cu şepcile în cap şi fumând.

Întrucât predicatorul a refuzat să răspundă întrebărilor puse de tineri, s-a produs vacarm în urma căruia adunarea a fost dizolvată, tinerii punând lacăt la uşă şi luând cheile, şi anunţând pe credincioşi că localul va fi folosit ca club sau sală culturală.

Un alt caz rămas în arhiva CNSAS este cel din comuna Girişul Negru, judeţul Bihor. Rechiziţionarea casei de rugăciune din această comună s-a desfăşurat astfel:

 

"[S]-a constatat că numitul PUŞCAŞ ANDREI, Secretarul U.T.M.-ului din comuna Tinca - Bihor s-a deplasat în ziua de 4 Nov. 1949 în comuna Girişul Negru unde a prelucrat materialul primit dela plasa cu tinerii din comuna respectivă. Secretarul U.T.M.-ului văzând că tineretul nu are Cămin Cultural, s-a dus la Preşedintele Comitetului Provizoriu din com. Girişul Negru - Bihor cu care a discutat posibilitatea de a obţine o clădire pentru a o întrebuinţa pentru Cămin Cultural şi au ajuns la înţelegerea de a rechiziţiona casa de rugăciune a baptiştilor, fapt care s-a petrecut chiar în acea zi."149

Din documente reiese că la intervenţia conducătorilor acestor două biserici (Braşov şi Girişul Negru) imobilele au fost restituite.150 Dar nenumărate alte cazuri nu au avut un deznodământ aşa fericit. Unii creştini lipsiţi de casa lor de rugăciune trebuiau să se adune pe ascuns, în mod ilegal, prin diferite case particulare.151 Simţămintele baptiştilor jefuiţi de lăcaşul lor de închinăciune, construit prin jertfa credincioşilor sunt surprinse prin cuvintele celor din comuna Ponorel, jud. Turda, cărora li s-a luat lăcaşul de închinăciune la iniţiativa secretarului Comitetului Provizoriu şi preşedintele Frontului Plugarilor din comună. "Acest lucru a produs mari nemulţumiri, în rândurile credincioşilor baptişti din comună, comentându-se că li s-a făcut o mare nedreptate .

De asemenea deschiderea de noi biserici era supravegheată şi blocată de aparatul Securităţii. Chiar dacă Uniunea emitea şi trimitea bisericii noi autorizaţia de funcţionare, uneori această corespondenţă era interceptată de către organele Securităţii şi autorizaţia se "pierdea" pe drum.

 Este clar că din anul 1950 guvernul comunist dorea o supunere absolută şi o cadenţare, din partea celor toleraţi, în toate atitudinile, planurile şi direcţiile luate de acesta. Pentru facilitarea acestei colaborări cu regimul şi pentru frângerea atitudinii ostile faţă de acesta, s-au folosit intimidări de tot felul şi chiar arestări.

 Conducerea Uniunii deşi pe deoparte, în faţa credincioşilor şi autorităţilor susţinea că baptiştii nu fac politică, pe de altă parte prelua un rol activ în promovarea politicii guvernului. Un astfel de caz este cel al adeziunilor pentru pace, pe care toate bisericile şi comunităţile trebuiau să le semneze, lucru care l-au şi făcut atât bisericile, comunităţile cât şi Seminarul Baptist cu profesorii si studentii lui. 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate