Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Istorie
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 

 


Pagina de Istorie

 

Cartea Pasi

Cultul Creştin Baptist din România in perioada comunista

(continuare)

 

2.2 Viaţa Cultului Baptist între control, colaborare şi  rezistenţă

2.2.1 Restricţii, supraveghere şi privaţiuni

(continuare partea V)

 


 

 

  

Un alt aspect al implementării politicii şi programelor guvernului comunist prin liderii cultelor a fost şi cel al înscrierilor în «colectiv» (GAC, CAP). Se prezintă aspectul angajării, probabil sub presiune, a fratelui Vicaş Teodor, din conducerea Comunităţii Oradea, la traducerea în fapte a colectivizării.

 

 

 

Securitatea avea grijă ca la fiecare alegeri de noi conducători să recruteze cel puţin un informator pentru a putea avea informaţii "în profunzime" şi pârghii la nivelul decizional al bisericii, comunităţii, Uniunii. Se prezintă doar un exemplu de la Comunitatea Constanţa, dar această problemă se va mai aborda ulterior.

 

 

 

Uneori Securitatea întâmpina probleme în recrutarea unui baptist din biserică, datorită credincioşiei (fanatismului) fraţilor şi atunci căutau să facă faţă prin informatori "de suprafaţă", care erau oameni neimplicaţi în conducere sau necredincioşi. Un caz ca acesta este al Bisericii din Guruşlau.

 

În linie cu ideologia partidului comunist guvernator şi la sugestiile din teritoriu se iau măsuri de îngrădire a libertăţilor religioase ale baptiştilor, însă într-un mod discret pentru a nu da de bănuit că Securitatea Poporului este implicată în aceasta.

 

 

 

 

Un alt mod "discret" în care Securitatea se implica în frânarea desfăşurării activităţilor baptiştilor era împiedicarea întrunirilor zonale ale credincioşilor. Spre exemplu, în data de 30 ianuarie 1950 era programată o adunare zonală în comuna Petreni, plasa Simeria, la care pe lângă credincioşii din localitate trebuiau să participe şi cei din jurul Haţegului. La informarea primită referitoare la acest eveniment, Direcţiunea Regională a Securităţii Poporului Sibiu acţionează şi stăvileşte participarea poporului baptist. "La această adunare au participat un număr foarte redus de credincioşi. Luându-se măsuri din timp, ca prin organele de Miliţie să fie stăvilită această adunare sub pretextul unei razie ce a fost efectuată în comunele din jurul Simeriei, aceasta fiind făcută în mod foarte discret, astfel că numărul participanţilor a fost de 5 persoane (2 băieţi şi 3 fete)."161

 

Pe la sfârşitul anului 1949 Ministerul Cultelor trimite un ordin prin care toţi predicatorii sunt legaţi de biserica pe care o păstoresc şi unde domiciliază, interzicând astfel deplasările la alte biserici. Pentru orice deplasare acum era nevoie de o autorizaţie specială emisă de Ministerul Cultelor. Prelucrarea acestui ordin al Ministerului Cultelor cu comunităţile s-a făcut cu întârziere în speranţa unei anulări. Mulţi păstori s-au supus acestui ordin însă unii păstori nu luau în considerare aceste interdicţii.162 Secretarul general adjunct Rusu Ioan a intervenit într-o audienţă la Primul Minstru Dr. Petru Groza atât în problema caselor de rugăciune rechiziţionate cât şi în privinţa deplasărilor pe tren ale păstorilor. Rusu, în cadrul unei şedinţe a Comunităţii Arad, din 20-21 nov. 1949, la care a participat relata rezultatele acestei întrevederi.

 

"[P]redicatorul RUSU le-a comunicat că a fost într-o audienţă la Prim Ministru Dr. Petru Groza, care l-a asigurat de libertatea deplină a acestui cult, afirmând că această libertate le este asigurată prin constituţie, spunând şi următoarele cuvinte «Sunteţi liberi într-o ţară liberă, libertatea vă este garantată». La cele ridicate de predicatorul Rusu din Alba Iulia, în sensul că le-a fost luată casa de rugăciuni din comuna Talpoş Jud. Bihor, Tov. Dr. Petru Groza, a spus că orice abateri de acest fel trebuesc raportate de urgenţă cu numele16p3ersoanelor care au comis asemenea abateri, dând ordin telegrafic ca să le fie restituită sala de rugăciuni."1 3

 

La această şedinţă fraţii au hotărât ca toţi acei cărora nu li s-a pus în vedere în mod special de către Miliţie că nu au voie să călătorească în alte localităţi şi cărora nu li s-au solicitat autorizaţii speciale, să îşi continue activitatea de teren.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate