Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Istorie
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Pagina de Istorie

 

Cartea Pasi

Cultul Creştin Baptist din Romānia in perioada comunista

(continuare)

 

2 4     Coloana a V-a baptistă şi relaţii externe

 

Pe plan extern, Securitatea avea la dispoziţie atāt Direcţia I cāt şi Serviciul D, şi unităţile militare specializate UM 0544/201 şi UM 0544/255 prin care se luau măsuri de infiltrare īn cercurile conducătorilor organizaţiilor baptiste internaţionale ca, Alianţa Mondială Baptistă, Federaţia Europeană Baptistă, precum şi Asociaţia Bisericilor Romāne Baptiste din Statele Unite şi Canada. Pe de o parte Securitatea acţiona pentru a contracara şi combate acţiunile percepute ostile statului (de genul celor care demascau lipsa de libertăţi religioase şi persecuţiile), pe de altă parte acţiona pentru influenţarea pozitivă (īn favoarea regimului comunist romānesc), fie că era vorba de statutul naţiunii celei mai favorizate, fie că era vorba de promovarea politicii guvernului romān peste hotare. De asemenea, la indicaţiile conducerii de stat, Securitatea a īnregimentat īn serviciile ei un număr semnificativ de oameni din diaspora romānească. Ioan Mihai Pacepa, īn cartea sa Orizonturi Roşii, relata următoarele:

 

"Īn viziunea lui Ceauşescu, cea de-a cincea coloană a jucat un rol foarte important īn portretizarea lui Hitler īn lumea īntreagă ca un conducător de excepţie. Acesta este motivul pentru care Ceauşescu vroia că aibă propria lui Coloană a cincea, o armată de emigranţi simpatizanţi aflaţi īn ţările din Vest. El īi consideră pe toţi emigranţii romāni cetăţeni ce cad sub incidenţa legilor Romāniei, fiind obligaţi să promoveze, să apere şi să susţină politica Bucureştiului, īntocmai cum gīndea şi făcea Hitler. Īn concepţia lui Ceauşescu, Biserica Ortodoxă Romānă trebuia să pătrundă īn sufletele şi gīndurile emigranţilor, īntocmai cum microfoanele, cenzurarea presei şi agenţii de securitate făceau cu populaţia din ţară. De aceea a ordonat să fie trimişi īn străinătate preoţi, care erau de obicei ofiţeri DIE sau simpli agenţi deosebit de bine acoperiţi, să aibă grijă de bisericile emigranţilor şi de congregaţiile acestora, să-i īndoctrineze şi să le aducă īn mod tacit organizaţiile sub controlul Bucureştiului. Īn noua Coloană a cincea romānească, ce urma să fie creată la īnceputul anilor '70, nu īntrevedea numai un instrument foarte folositor īn comploturile īmpotriva Vestului, ori răspīnditorii unor zvonuri şi dezinformări. Pentru el şi pentru Elena Ceauşescu, se presupunea că trebuie să fie şi un fel de oglindă vie, care să le prezinte feţele radioase īn Vest.306

 

Acest lucru era o realitate şi pentru comunităţile de baptişti din Statele Unite. Īn revistele "Creştinul" şi "Luminătorul" de multe ori, "chipul" lui Ceauşescu şi regimul comunist din Romānia erau prezentate īn mod luminos.307 Cāteva din relatările lui Pacepa creează o mică fereastră prin care se poate vedea modul īn care lideri baptişti romāni din diaspora erau folosiţi de către Ceauşescu şi Securitate. Se prezintă cāteva paragrafe şi apoi se vor face cāteva corelări cu alte documente.

 

"- Bine, bine. La fel ca şi mine, a replicat Ceauşescu. Acum s-ar putea să mergem din nou la biserică dacă e nevoie. Nu aici - īn America, a rīs Ceauşescu. Am citit dosarul tău despre Carter că e bun prieten cu predicatorul baptist. Nu-mi pasă cum faci, dar trebuie să găseşti o modalitate de a rezolva problema asta.

Ceauşescu a subliniat că predicatorul trebuie convins să-i vorbească lui Carter despre Romānia īn fiecare zi - că īn Romānia nu sīnt bogaţi şi săraci, nici regi şi cerşetori, ci numai oameni liberi"...308(Accentuările aparţin autorului.)

 

Īn subcapitolul DEZINFORMARE "BAPTISTĂ" PENTRU CARTER se spune:

"Baza ne informează că "Arsene", un vechi şi devotat agent, care este acum un cleric cu rang īnalt īn biserica baptistă din Statele Unite, a avut posibilitatea să vorbească cu confesorul lui Carter īn diferite ocazii.    ...

Baza raportează că, la ultima lor īntīlnire, agentul i-a dat confesorului lui Carter o scrisoare de la "un grup de pastori baptişti", īn care se vorbeşte despre libertatea religioasă şi de cult de care s-au bucurat īn Romānia, īn opoziţie cu situaţia din toate celelalte ţări comuniste, accentuīnd pe autentica respectare a drepturilor omului pentru poporul romān.

-  Asta-i scrisoarea mea.

-  Da, tovarăşe. Aceasta este scrisoarea pe care mi-aţi dictat-o dumneavoastră. Serviciul de dezinformare doar a pus semnăturile clericilor pe ea.

-  Astea-s veşti bune, a exclamat Ceauşescu, uitīndu-se īn sfīrşit la mine. Dă-mi telegrama.310

"Ar trebui să cultivăm filiera asta, ca să-i băgăm o dată īn cap lui Carter că Romānia este cu tot altfel. Că la noi comunismul nu este pe stil sovietic ci occidental. Că noi nu negăm valorile Vestului - noi le respectăm. Dacă vrea el drepturile omului, hai să-i dăm drepturile omului."311 (Accentuările aparţin autorului.)

Cāteva dintre figurile proeminente baptiste din slujba Securităţii pot fi distinse corelānd următoarele documente referitoare la vizita lui Ceauşescu īn Statele Unite īn anul 1978:

 

"Īn seara aceea, mai mult de 200 de emigranţi romāni au fost "invitaţi" să se īntīlnească cu Ceauşescu la Ambasada Romāniei. Cu puţine ore īnainte le dădusem celor de la Serviciul Secret al Statelor Unite o listă cu numele lor. Această listă nu era altceva decīt o citare unică a agenţilor DIE din Statele Unite şi Canada, puşi la un loc. Printre ei se aflau membri ai unor diferite biserici şi culte, reprezentanţi ai unor organizaţii de emigrare luate sub control de DIE, precum şi preşedintele organizaţiilor de emigrare create şi finanţate de DIE. Doisprezece oameni au luat cuvīntul, lansīnd discursuri de mărire, de ridicare īn slavă, iar patru dintre ei erau feţe bisericeşti. Īn conformitate cu cele spuse de Florea, numai unul dintre elogiatori nu era agent DIE."312 (Accentuările aparţin autorului.)

 

Revista "Luminătorul" prezintă şi ea acest eveniment, inclusiv recepţia de la Ambasada Romāniei.

 

 


 


 

159

Diaspora era şi ţinta dezinformărilor cu privire la evenimentele din cadrul cultului baptist din Romānia. Informatorii "MIHU" şi "PROFESORUL" trimit o scrisoare de dezinformare:

Relaţiile externe ale Uniunii baptiste erau aduse la cunoştinţa Securităţii, aprobate şi patronate de aceasta. O citire atentă a următorului document va revela scopul influenţării pozitive a unor personalităţi baptiste de peste hotare.

 

 

 

 

Informatorii Securităţii folosiţi pe plan extern, contribuiau printre altele şi la īncunoştiinţarea organelor cu privire la activitatea celorlalţi membri din delegaţiile care participau la evenimente religioase internaţionale. Ei erau instruiţi să iniţieze şi să dezvolte legături cāt mai numeroase cu ceilalţi participanţi, cu precădere cu cei care proveneau din ţările capitaliste, să culeagă informaţii cu privire la aceştia - activităţile lor, zona şi capacitatea lor de influenţă, poziţiile şi atitudinile lor cu privire la politica Romāniei etc. - şi să informeze ulterior Securitatea. De asemenea ei erau instruiţi să contrainformeze/dezinformeze străinătatea cu privire la realităţile din ţara noastră (aceasta pe un fond de patriotism). Īn felul acesta, cei care culegeau aceste informaţii şi propagau "legendele" (contrainformaţiile) Securităţii contribuiau activ la acţiunile necurate ale regimului pe plan extern.315

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum īntr-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei īntr-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfānt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre māntuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfārşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Īnapoi Īnainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate