Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Istorie
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Poşta Redacţiei

 

 


Pagina de Istorie

 

Cartea Pasi

Cultul Creştin Baptist din România in perioada comunista

(continuare)

 

2.2 Viaţa Cultului Baptist între control, colaborare şi  rezistenţă

2.2.1 Restricţii, supraveghere şi privaţiuni

Aşa cum s-a observat viaţa în primii ani postbelici nu era uşoară. Societatea încă era dominată de incertitudinea unei păci durabile. Războiul putea izbucni iarăşi în orice moment. În ţară erau numeroase restricţii care îngreunau viaţa de zi cu zi. Transporturile erau controlate de "fraţii noştri sovietici eliberatori". Munca păstorului itinerant şi a conducătorilor credincioşilor baptişti, fie aceştia conducători cercuali, de comunitate sau de uniune era greu de îndeplinit datorită restricţiilor ce se impuneau asupra călătoriilor. Pentru a putea călători era nevoie de un certificat special, aşa cum se poate observa din documentul următor.

 

Anul 1948 a fost un an de rău augur. Prin abdicarea Regelui Mihai (30 decembrie 1947) şi proclamarea Republicii Populare Române începe perioada totalitarismului comunist. Se inaugurează perioada democraţiei populare care suferea de «psihopatie paranoică a uneltirii». Duşmanul era perceput în toate. Este uşor de înţeles că o guvernare câştigată prin fraudă, o instaurare la putere meschină suspiciona mereu pe alţii de aceleaşi intenţii. Încep să aibă loc arestările politice şi religioase - orice om cu influenţă publică şi perceput ca duşman al regimului era arestat, întemniţat sau chiar executat. Un astfel de caz este cel al familiei Wurmbrand. Fr. Richard Wurmbrand este arestat în 1948 şi ţinut în detenţie şi torturat pentru credinţă timp de 8 ani. El descrie în mai multe publicaţii suferinţele inimaginabile prin care au trecut unii creştini. Pentru o înţelegere sumară a situaţiei prin care au trecut liderii religioşi care au stat de partea bisericii în opoziţie cu Statul se recomandă citirea cărţii ""Strigătul Bisericii prigonite".113 Încă din ianuarie 1948, credincioşii baptişti erau supravegheaţi şi suspectaţi de sabotarea procesului de democratizare. Întrunirile cu ocazia săptămânii mondiale de rugăciune erau suspecte. "Se bănuieşte că scopul activităţii acestor secte, este de a împiedica procesul de democratizare al credincioşilor."114 Deşi din scrutarea atentă a baptiştilor nu reieşea nimic periculos pentru siguranţa statului, din punct de vedere ideologic, comunist, aceştia erau dăunători. La sfârşitul unei dări de seamă destul de obiective şi pozitive cu privire la baptiştii din teritoriul Oradei Inspectorul General de Siguranţă încheie cu următoarele cuvinte: "În general acest cult este o asociaţie de persoane fanatice religioase, cari prin demagogia textelor biblice încearcă să formeze şi să acapareze un număr cât mai mare de membri, fără deosebire de vederi politice sau rasă, prin care fapte şi comportare, în mod indirect, sapă în temelia Statului Democratic, oprind emanciparea oamenilor spre progres şi ca atare, este inutilă şi dăunătoare."115 (Accentuarea aparţine autorului.) În contextul deteriorării relaţiilor dintre SUA şi URSS, legăturile de orice natură dintre credincioşii baptişti români şi americani erau suspectate de activităţi în favoarea "imperialismului".

Broşurile şi revistele trimise de fraţii baptişti cu scopul de a păstra legătura frăţească, de hrănire sufletească şi ajutorare a lucrării de evanghelizare erau interceptate şi supuse unei cenzuri atente.

 

 

 

Pe deoparte, dacă primeai literatură religioasă sau o distribuiai deveneai ţinta suspiciunii, investigaţiilor, percheziţiilor iar literatura era interzisă şi confiscată,116 pe de altă parte, dacă nu cumpărai publicaţiile propagandei comuniste, deveneai suspect şi ostil.

 

Ajutoarele umanitare (în principal alimente şi haine) trimise de fraţii din America (datorită crizei economice şi lipsurilor acute în rândul populaţiei117) fiind sesizate de ochi răuvoitori erau confiscate şi redirecţionate spre obiectivele regimului. Un caz mai tragico-comic este cel al unor tineri baptişti din comunele Aparea şi Ucuriş, jud. Bihor care primiseră nişte ajutoare de la rudele lor din America. Printre aceşti tineri a fost şi o fată care avea o rochie pe care era imprimat steagul american, iar "Direcţiunea Regională a Securităţii poporului Oradea a luat măsuri pentru confiscarea materialului pe care era imprimat drapelul american."119 Relaţiile de orice natură cu Statele Unite au fost date în consemn pe întreg cuprinsul ţării.120   Erau monitorizate publicaţiile religioase care intrau în ţară121 şi se strângeau datele personale ale conducătorilor religioşi.122 Toate mişcările cultului erau supravegheate de serviciile de siguranţă iar fraţii conducători, fiind conştienţi de aceasta într-o oarecare măsură, încercau să fie prudenţi.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate