Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Hegeomai
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

Watch videos at Vodpod and more of my videos

 


HEGEOMAI – Conducere Bisericească

 

 

Daniel Fodorean

Pagina Hegeomai este realizată de

 

Daniel Fodorean

Pastor al Bisericii Creştine Baptiste Golgota din Constanţa

 

horizontal rule

Biserica azi ... Care este problema?

 

Astazi, pe de-o parte, numărul pastorilor nemulțumiți de starea bisericii pe care o slujesc este în creștere și tot mai mulți doresc să părăsească slujirea, iar pe de altă parte, numărul bisericilor și numărul membrilor bisericilor este în scădere, în special pe continentul nostru. Fără a ne arunca în generalizări ieftine putem spune că această insatisfacție produsă de starea actuală a bisericilor ridică întrebări atât pentru lucrători, cât și pentru biserică. Chiar dacă unele biserici astăzi sunt pe culmi spirituale ciclul natural al vieții bisericii arată că acestea vor ajunge la un platou. Acest blocaj spiritual distruge speranțe, mofturile și plictiseala se instalează, formalismul religios este în creștere, orientarea ”în spre afară” (misiune) este înlocuită de precupările din interior (supraviețuire). Grupul celor dedicați din fiecare biserică este într-o continuă epuizare, un deficit în slujire concretizat în invetiții mari și cu ”încasări” puține. Deci, care este problema bisericii?

        

La o astfel de abordare fie idealiști sau irascibilii au ceva de spus. Unii ar spune ” să nu exagerăm lucrurile nu stau atât de prost”, sau poate o altă constatare că ” avem biserici pline duminica și programele sunt frumoase”. Ceilalți ar riposta cu vehemență dintr-o perspectivă raționalistă la întrebarea ”Care este problema bisericii astăzi?”, spunând: ”Situația este mult mai complexă și nu poate să fie un singur răspuns”. Cu siguranță situația este mult mai complexă, dar ignorarea sau filozofarea situație nu este un răspuns. Confruntarea cu situațiile contrete din spațiul eclezial-misiologic face să nu ne oprim din căutare și din a oferi răspunsuri, direct sau indirect, valide sau mai puțin valide la această provocare. Cele mai des întâlnite răspunsuri se referă la slujire, relații, misiune și închinare.

        

Poate un prim răspuns având în vedere criteriul frecvenței cu care apare în răspunsurile noastre este slujirea. Problema bisericii astăzi este reducerea numărului celor care slujesc și a lucrătorilor. Dar, tocmai acest răspuns este evidențierea unei probleme și nu a unei soluții. Acesta poate fi numit un răspuns-problemă. În esență tocmai aceasta este întrebarea: ”Cum să-i determinăm pe câți mai mult credincioși să-l slujească pe Dumnezeu?”. La auzul acestei întrebări sfaturile nu contenesc să apară: comunicarea mai bună ar motiva membrii bisericii la slujire; îmbunătățirea managmentului bisericesc ar evita risipirea resurselor și canalizarea lor spre implinirea scopurilor bisericii; creativitatea în slujire ar crește interesul pentru anumite slujiri; creșterea dărniciei bisericii ar permite angajarea mai multor slujitori, și așa mai departe. Astfel ne aflăm într-o fundătură, o survolare la suprafața apei, pentru că tocmai elementele de motivare sunt strict dependente

de alți factori motivatori.

 

Un alt posibil răspuns ar fi relațiile. Problema bisericii astăzi este diminuarea relațiilor modelate de învățătura Domnului Isus ”să vă iubiți unii pe alții; cum v-am iubit Eu, așa să vă iubiți unii pe alții. Prin aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenici Mei, dacă veți avea dragoste unii pentru alții” (Ioan 13:34-35). Cercetările ulterioare enunțării acestei porunci au scos în evidență faptul că relațiile sunt esențiale în zidirea și creșterea bisericii. Au existat opinii că relațiile constituie un element de atracție și menținere a vizitatorilor și noilor convertiți, fiind, într-un fel, în context eclezial, superior elementului doctrinar. Disfuncționalitățile în relații au produs răni profunde între credinciși, dezbinarea bisericilor, și chiar o imagine deformată despre Dumnezeu și creștinism.   

        

La fel ca în cazul precedent căutarea după răspuns la întrebarea” Care este situația Bisericii astăzi” se întâlnește cu răspunsul-problemă. Relațiile ar putea fi un răspuns dacă nu ar avea tocmai ele nevoie de răspunsuri pentru disfuncționalitățile la nivelul comunităților de credincioși.Ce ar trebui făcut pentru consolidarea și cultivarea relațiilor bazate pe dragostea creștină? Dezvoltare unor contexte relaționale poate fi un mijloc de îmbunătățire a relațiilor, dar tocami în construirea evenimentelor relaționale ne lovim de relații (Unii vor o zi pentru întâlnire , alții vor altă zi pentru întâlnire; Unii vor un fel de mâncare, alții vor un alt fel de mâncare, și așa mai departe). Astfel nimicim tocmai incubatoarele de resucitare a relațiilor.

 

A fost sugerată și ideea pregătirii credincioșilor în domeniul relațiilor (cursuri, studii biblice) doar că uneori aceste cursuri au deveni ghiduri mai performate după care ne putem judeca unii pe alții.

        

Evangheliștii și misionarii bisericilor vor striga într-un cor : ”Problema bisericii astăzi este lipsa de implicare în evanghelizare și misiune”. Sub imboldul lor adunarea își stabilește câteva evenimente evanghelistice și misionare în fiecare an. Întreaga energie a lucrătorilor și resursele bisericii sunt direcționate în realizarea unor evenimente. Unori dezmagirile nu întârzie să apară,poate, datorită numărul mic al credincioșilor implicați în aceste evenimente, și chiar al răspunsului destul de slab a prietenilor care nu au luat o decizie de-al urma pe Domnul Isus Christos.Astăzi,tot mai mult evenimentele evanghelistice sunt puse sub semnul întrebării din punct de vedere al eficienței. Imaginea biblică a unei biserici în întregul ei implicată în evanghelizare și misiune, nu doar o biserică cu evangheliști și misionari, ci o biserică din evangheliști și misionari, ne aduce provocări legate de modul în care am putea mișca întraga biserică în direcția aceasta. Conferințele misionare, proiectele misionare, chiar informarea misionară pot ajuta la îmbunătățirea  abordării misionare a bisericii, dar privită problema în ansamblul dezbaterii noastre, misiunea, la fel ca celelalte, este un răspuns care are în sine probleme în a mișca angrenajul înțepenit al unor biserici.

 

O analiză mai atentă a tuturor acestor răspunsuri față de întrebarea fundamentală ridicată în acest material conduce la următoarele concluzii:

1)     Așa cum a fost afirmat toate aceste răspunsuri sunt probleme în răspunsuri, o inventariere a efectelor și nu o elucidare a cauzelor.

2)     Răspunsurile tind să alunece în generalizări și abstractizări care îndepărtează dintre realitatea ecleziologică contemporană.

3)     Focalizarea răspunsurilor este cu precădere comportamentală, o abordare externă și activistă care conduce, mai repede sau mai târziu, spre un alt blocaj spiritual. Atunci când credem că cel puțin la nivel teoretic am rezolvat starea actuală a bisericii prin răspunsurile enunțate mai sus, doar câteva momente ne despart de o altă ”fundătură”.     

 

Epistole sunt scrisori care prezintă situațile problematice ale bisericilor la care se așteaptă un răspuns. Cum a răspuns apostolul Pavel, autorul celor mai multe epistole, la probleme bisericilor? În eEpistola către Efeseni, numită și epistola Bisericii, apostolul Pavel în contextul învățăturii corporative abordează elementul fondamental și cauzal pentru problememe adunării, autenticitatea spirituală. Eklesia nu este clădintă pe indivizi, dar spiritualitate personală înfluențează calitatea spitiuală a întregii comunități. Astfel Pavel scrie în Efeseni 4:20-24:  

   

Dar voi n'aţi învăţat aşa pe Hristos; dacă, cel puțin, L-ați ascultat, și dacă, potrivit adevărului care este în Isus, ați fost învăţaţi, cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă desbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înșelătoare;și să vă înoiți în duhul minţii voastre,  24 şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire și sfințenie pe care o dă adevărul.

        

Răspunsul la starea actuală a bisericii este înnoirea spirituală.Urmărind cu atenție teologia lui Pavel înțelegem că înnoirea spirituală personală precede și determină înnoirea corporativă. Când spiritualitatea nu este rezolvată nu se poate rezolva nici slujirea, nici relațiile, nici misiunea, de fapt, nu se poate rezolva nimic.

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate