Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Hegeomai
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

Watch videos at Vodpod and more of my videos

 


HEGEOMAI – Conducere Bisericească

 

 

Daniel Fodorean

Pagina Hegeomai este realizată de

 

Daniel Fodorean

Pastor al Bisericii Creştine Baptiste Golgota din Constanţa

 

horizontal rule

Biserica și Evanghelizarea într-o cultură în schimbare

(partea I)

 

Întrebarea nu este dacă se schimbă cultura, fapt evident, care nu necesită o argumentare vastă. Poate că întrebările care ar trebui să le ridicăm sunt: ”Ce fel de schimbări au loc în prezent în cultură și societate?”, ”Cum să diagnosticăm cultura?”, și așa mai departe.

 

I.             Ce putem observa, în general, cu privire la schimbare?

 

Mai întâi, prin natura noastră, cei mai mulți dintre noi suntem rezistenți la schimbare. În realitate esența Evanghelia este o provocare la schimbare, o chemare a lui Dumnezeu pentru oameni de se lăsa schimbați de Dumnezeu în ființe înnoite. Un fapt trist observat este că unii predicatori vorbesc despre Evanghelie, dar unii dintre ei nu cred că toți se pot schimba sau ”să se schimbe <ciudații>, dar să nu vină la noi la Biserică”.

 

A doua observație este că schimbarea este ireversibilă . Schimbarea face parte din procesul natural al vieții, noi fiind schimbați de la copilărie la maturitate, de la maturitate la bătrânețe. Cultura nu este statică, ci ea este într-o continuă mișcare. Zicala următoare ”Cine nu se reformează demisionează” este foarte adevarată. Poate fi confortabil ca și biserică să petrecem timp pe ”platoul” însorit al confortului și autosuficienței spirituale, dar dacă stăm acolo ”ne prăjim”. Platoul face parte din ciclul natural al vieții biserici, dar poporul lui Dumnezeu nu poate să rămână acolo. Cărțile Hagai și Neemia conțin în ele răspunsuri pentru momentele de stagnare. Neemia în capitolul patru relevă principii (4:14-23) pentru motivarea poporului de a ieși din starea de stagnare și a slujire cu dedicare lui Dumnezeu.         

 

O a treia observație este că schimbările influențează. Schimbările generează un anumit grad de schimbare în mediul înconjurător. Un mediu schimbat influențează direct sau indirect mediile cu care este în contact. Cine pe cine schimbă? Societatea schimbă biserica, sau biserica schimbă societatea? Societatea se schimbă, iar o biserică schimbată trebuie să influențeze societatea prin trăirea și proclamarea Evangheliei. Nevoia schimbărilor metodice cu privire la Evanghelizare car poate fi influențată atât de contextul schimbărilor culturale, cât și de întoarcerea la semnificația biblică a evanghelizării. Astfel, Evanghelizarea nu poate fi redusă la un serviciu divin, cu puternice accente de manipulare, orientat spre cei fără o deciziei personală de întoarcere la Dumnezeu. Teologia biblică ne îndreaptă spre evanghelizarea ca un mod de viață, o mărturie comunitară exprimată prin cuvintele și faptele fiecărui credincios, dar și prin darurile și chemările speciale, inclusiv proclamarea publică a Evangheliei.   

 

În al patrulea  rând se poate observa că implicarea în procesul schimbării necesită curaj și perseverență. Lipsa de curaj a unor pastori face ca procesul  schimbării să nu fie implementat, el rămânînd un simplu ideal. Frica de critica celor din biserica sau a colegilor de lucrare poate paraliza orice intenții bune. Liderii cu impact sunt cei își depășesc propria lor  frică, cât și frica de oamenii, punând frica de Domnul mai presus de acestea. Printre calitățile cele mai importante ale apostolilor și celorlalți lideri din biserica primară se număra ”plin de Duhul Sfânt și de credință”. Acestea generau îndrăzneala de care ei aveau nevoie. Îndrăzneala duhovnicească nu izvorăște din personalitatea noastră, ci din spiritualitatea noastră.

  

II.            Cum poate fi dusă Evanghelia într-o cultură care se schimbă?

Această întrebare ne duce spre o alta și anume: Care este relația dintre revelație,biserică și cultură? Clarificarea acestui raport va influența modul în care facem evanghelizare. În fapt biserica astăzi se află tocmai la un blocaj generat de stagnarea și apatia internă,pe de-o parte, dar și de frământari cu privire la modul de a aborda corect cultura în ”mersul nostru cu Evanghelia”, pe de altă parte. Cel puțin trei direcții  sunt oferite bisericii astăzi la această răscruce la care se află: izolarea, infiltrarea și acomodarea.

 

O primă abordarea este izolarea. Separatiști cred că cel mai bun răspuns pe care putem să-l dăm culturii și societății este să stăm cât mai departe de ea. Paradoxal mesajul ducerii Evangheliei nu lipsește din acest context, dar acesta seamănă mai mult cu o aruncare a mesajului vieții din spatele tranșeelor bisericii sau ca un strigăt adresat celor răniți să vină după tranșee fără a ne duce la ei să-i ridicăm.

 

Care sunt avantajele acestei abordări? Mai întâi ea pune un accent deosebit pe curățirea spirituală a celui credincios, atât de necesară progresului spiritual al întregii adunări. Dar, oare atunci când Dumnezeu ne-a cerut să trăim în sfințenie a ”uitat cumva” că ne-a și trimis într-o lume întinată de păcat? Sfințenia nu este și nu trebuie să fie o piedică în evanghelizare, dar nici evanghelizarea prin încercările ei de contextualizare nu ar trebui să ducă la compromiterea vieții de sfințenie. Sfințenia fără ducerea Evangheliei este nesfântă, iar Evanghelia fără sfințenie nu este credibilă. Un al doilea avantaj al acestei abordări este faptul că evită situația de duplicitate, adică la fel cum suntem în interior bisericii suntem și în exterior ei. Credincioșii sunt astfel eliberați de tensiunea și efortul de a acționa diferit în funcție de sfera de exercitare a misiunii, și anume cea eclezială și cea socială.

 

Faptul că ignorăm cultura nu înseamnă că ea nu ne influențează. A ne pune mâna la ochi pentru a nu vedea ceea ce e în jurul nostru nu schimbă ceea ce este în jurul nostru.  Care sunt dezavantajele unei astfel de abordări? Mai întâi promovarea aceastei mentalități de izolare duce la reducerea semnificativă a contactelor noastre evanghelistice. Aceasta a fost denumită mentalitate de tip ”buncăr” cu focalizare mai mult pe construirea de ”ziduri” și nu pe construirea de ”poduri” în spre societate.

 

Un alt dezavantaj constă în faptul că această abordare este elitistă și arogantă, împărțind audiența între ”noi” și ”voi” cu puternice accente de superioritate. Adeseori noi uităm faptul că dacă facem parte din poporul lui Dumnezeu este datorită harului lui Dumnezeu. Unii predicatori se mulțumec să fie judecători ai culturii fără a fi preocupați foarte multe de transformarea culturii prin mesajul Evangheliei lui Isus Christos. Chiar dacă astăzi multe mesaje fac referire la ”Trăim astăzi vremuri...”, dând impresia de actualizare a predicii, ele nu sunt o diagnosticare si nici măcar o angajare serioasă în problemele sprituale ale societății, ci mai degrabă ”muniție” aruncată din spatele zidurilor bisericii.

 

Așa cum s-a remarcat deja, adoptarea atitudinii de izolare este o piedică serioasă în contextualizare. În fapt, elementul acesta este aproape inexistent sau există doar la nivel afirmativ. Nici măcăr nu se pune problema ca să mă fac cu ”grecul grec” și cu ”iudeul iudeu”. Indirect noi așteptăm ca ei să devină ”ca noi”, sub aspect formal și comportamental, înainte de a ”veni la noi”, aceasta nefiind altceva decât așteptarea de ai vedea pe păcătoși schimbați înainte de a le da posibilitatea de a auzi Evanghelia,și aceasta, fiind o mare greșeală teologică.  

 

O a doua abordare aflată la polul opus față de izolarea este acomodarea. Acest fel de a aborda misiunea noastră de a-L duce lumii pe Christos are următoarele avantaje:

 

- Pune accent pe a fi aproape de oameni, a te mișca în contextul lor cel mai apropiat;

 

- Accentuează evanghelizarea relațională și surprinde prin numărul mare de contacte evanghelistice;

 

- Păcătoșii se simt bine într-o astfel de comunitate; Ei nu sunt judecați pentru trecutul și comportamentul lor, ci invitați la a-L ruga și lăsa pe Isus să le schimbe viața;

 

- Totul pare natural, un mediu aproape identic cu ceea ce ei cunosc, acest lucru fiind posibil datorită faptului că se încercă renunțarea sau ”trecerea dincolo” de elementele subculturale ale limbajului și formei.

 

Cât privesc dezavantajele unei astfel de abordări acestea se bazează în special pe critica că în această abordare se poate foarte greu a se vedea distinctivitatea creștină. Acomodarea aceasta tinde să devină identificare aproape sută la sută cu valorile și sistemul lumii.

 

O a treia abordare poate fi numită infiltrare sau transformarea culturii și suține că un creștin trebuie să fie o prezență activă în societate folosind mijloacele puse la dispoziție de cultură pentru a propovădui mesajul care poate transforma cultura. Acest fapt implică un proces de selecție a celor mai bune mijloace prin care mesajul să nu fie făcut mai puțin proeminent sau forma să fie într-o contradicție evidentă cu mesajul.

 

Nota: Materialul a fost prezentat la Conferința Pan-europeană a pastorilor baptiști din Diaspora Europeană care a avut loc la Londra în 19-21 Octombrie 2012

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate