Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Exegetica
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Exegetica
Viata Crestina
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Exegetica

 

 

Romeo Fulga

Pagina Exegetica este realizată de

 

Romeo Fulga

Asistent şi învăţător în cadrul biserici Elim Christian Church, membru al Society for Biblical Literature

 

 

Scrisoare către Laodicea:

Un comentariu Exegetic și Istoric al Apocalipsa 3:14-22

 

 

I. A. Introducere Generală.

 

Prologul (1:1-8) și viziunea inaugurală (1:9-20) ce urmează dau startul și introduc principalele caractere pentru întreaga carte, și anume forțele binelui (Hristos și bisericile) și forțele răului (conducătorii lumii și puterile cosmice din spatele lor). Aici îl putem vedea pe Isus ca un Hristos glorificat, ce controlează ambele forțe (1:12-13,16 și 1:5, 18). În capitolele 2-3 sunt șapte scrisori scris către cele șapte biserici din Asia Mică. Fiecare scrisoare restructurează instrucțiunea de a scrie în 1:11, 19. Aceste capitole sunt astfel o parte și continuarea viziunii inaugurale începută în 1:9. Această viziune continuă până la sfârșitul capitolului, unde se și termină. Este așadar important de a nota că viziunea nu se termină la concluzia primului capitol, ci continuă până la finalul celui de-al treilea. Din textele acestor șapte scrisori este clar că apostolul Ioan a deținut cunoștiințe private despre aceste biserici, și astfel fiecare scrisoare se ocupă cu situații specifice din fiecare biserică. Aceste scrisori sunt, într-un fel, edicte roiale imperiale de la ridicarea lui Hristos pentru anumite biserici, și în același timp ele conțin mesaje profetice legate de șapte perioade istorice ale bisericii. Așadar, Ephesus a reprezentat biserica apostolică timpurie și cea post-apostolică, Smyrna perioada persecutării în era patristică, Pergamum perioada lui Constantin, canonizarea Bibliei și Romanizarea bisericii, Thyatira Evul Meniu, Sardis Reforma, Philadelphia secolele optsprezece și nouăsprezece (răspândirea misionară), iar Laodicea era modernă (perioada de creștere a apostaziei înaintea întoarcerii lui Hristos). Este deasemenea important de a observa asemănările acestor scrisori față de mesajele profetice ale Vechiului Testament. Aceste scheme profetice sunt create pentru a-l duce pe cititor înapoi la asemănările cu Israelul din perioada profetică, arătându-i cititorului toate acele promisiuni și avertizări. Vor asculta cititorii sau vor ignora, la fel ca Israel, aceste avertizări și promisiuni?

 

 

I. B. Introducerea Scrisorii către Laodicea

 

Este extrem de important de realizat că conținutul fiecărei scrisori, avertizările și promisiunile fiecărei biserici sunt specifice acelei biserici și au fost scrise conform caracteristicilor specifice ale orașului căruia îi aparțineau. Așadar, pentru a înțelege cum trebuie cea de-a șaptea scrisoarea trimisă către Laodiceeni, asemeni tuturor celorlalte scrisori, trebuie să știm câteva lucruri legate de oraș și regiunea Laodicea. Când vom face asta, întregul mesaj va deveni clar și ușor de înțeles. Numele Laodicea provine de la Laodice, soția lui Antiochus II, regele Siriei, care a reconstruit-o. Orașul Laodicea a făcut parte dintr-o metropolă majoră formată dintre trei orașe, cunoscută ca regiunea Phrygia, aproximativ o sută de mile est de Ephesus, situată pe un important drum de negoț/militar Roman ce ducea spre Asia Mică de est. Această formație de trei orașe a fost alcătuită din Laodicea (cel mai important dintre cele trei), Hierapolis (5 mile spre nord) și Colosse (aproximativ 9 mile spre est). Astfel orașul Laodicea a fost un oraș important din punct de vedere economic în Imperiul Roman, un oraș foarte bogat, folosit ca un centru administrativ și judicial pentru regiune, devenind rapid unul dintre cele mai bogate puncte bancare ale Imperiului Roman. Orașul avea o industrie bogată și prosperă bazată pe lâna de corb-negru, care împreună cu mătasea importată din India și China erau folosite pentru îmbrăcămintea scumpă a oamenilor înstăriți ce locuiau în oraș. Deasemenea orașul era cunoscut pentru școala de Medicină legată de templul lui Men Karou, zeu vindecării, ce a fost fondat de doctorul Herophilos. Acest doctor era maestrul amestecurilor medicale, creând deasemenea și un leac pentru bolile de ochi, cunoscut ca Phyrgian Powder (Praful Phyrgian). Aceste detalii sunt importante pentru o înțelegere adecvată a textului scrisorii către Laodicea. Vom descoperi de ce, în următoarea parte a acestui articol.

 

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înapoi Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate