Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Eseuri Creştine
 

 

 

Mai 2006
Caută īn site
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Pagina Femeii
Mass-Media
Ştiri
Lectură Creştină
Poşta Redacţiei

 


Eseuri Creştine

 

 

Pagina de Eseuri Creştine este o nouă pagină pe care o introducem din anul 2006, un loc unde veţi putea citi diverse lucrări pe teme teologice sau apologetice. Vă menţionăm că tot ceea ce este conţinut īn cadrul acestei pagini reprezintă părerile personale a celor care le scriu şi nu sunt neapărat părerea Misiunii Vox Dei - deci tot ce va apare aici este destinat unui dialog care să producă interes, dorinţă de studiu şi de participare cu diferite eseuri, precum şi adăugare de oricare păreri pro sau contra. Dacă aveţi un subiect care se īncadrează specificaţiilor de mai sus, vă rog să vă faceţi de cunoscut intenţia şi să ne trimiteţi materialul dumneavoastră la adresa eseuri@voxdeibaptist.org, care trebuie să fie semnat şi documentat. Nu vom publica nici o lucrare care nu este semnată. Eseurile care sunt cele mai votate, vor fi premiate la sfārşitul anului cu suma de $100 USD (lei la cursul zilei). Aşteptăm mesajele dumneavoastră!

horizontal rule

Veselie versus Văicăreală

 

„O inimă veselă este un bun leac, dar un duh māhnit usucă oasele.” (Proverbe 17:22)

„O inimă veselă īnseninează viaţa.” (Proverbe 15:13a)

 

De cele mai multe ori, rāsul este o manifestare umană asociată veseliei, destinderii şi bucuriei interioare. El eliberează tensiunile interioare şi lucrează ca un puternic factor antidepresiv. La nivel fiziologic, pe durata unui rās autentic, mişcările ritmice ale diafragmei stimulează secreţia unor endorfine care amplifică buna dispoziţie.

 

Există īnsă şi un rās amar, fals, īnsoţit de o expresie contradictorie a feţei, cānd colţurile gurii sunt căzute. Aceasta are o reverberaţie disonantă şi tristă. Zāmbetul şi rāsul sunt strāmbe atunci cānd un colţ al gurii este ridicat, iar altul căzut.

 

Există şi un rās dispreţuitor, un altul răutăcios şi īncă unul batjocoritor. Sunt falsuri. Rāsul fals şi artificial este o imitaţie a rāsului curat şi sănătos.

 

Posomorāt fiind sau „cu faţa căzut㔠cum ni-l descrie Septuaginta, Cain nu mai avea zāmbet, iar absenţa zāmbetului este caracteristica omului foarte concentrat asupra unui lucru sau asupra unui fapt, ori este caracteristica feţei celui care doarme temporar sau pe veci (Genesa 4:7).

 

Īn urma cercetării, Vera Birkenbihl, directoarea Institutului German de Studii Cerebrale, propune o clasificare sumară a expresiilor rāsului, identificate după vocala dominantă, articulată involuntar. Īn acest scop, autoarea invită la nuanţare, făcānd o distincţie subtilă īntre cāteva moduri de a rāde.

 

1.     Haha!

Rāsul „īn A sau Ă,” debordant prin gura larg deschisă şi pornit din inimă, este cel mai sănătos, mai terapeutic şi mai contagios cu putinţă. El exprimă vitalitate, bună dispoziţie şi sinceritate. El oferă o senzaţie de uşurare şi eliberează unele tensiuni psihice.

 

2.     Hehe!

Rāsul „īn E” este un fel de a rāde behăit, cel mai adesea aruncānd o mască veselă pe o atitudine răutăcioasă sau ameninţătoare. Intenţia ascunsă īn spatele rāsului „īn E” e mai curānd una de distanţare, īnfricoşare sau depreciere a anturajului. Acesta e un fel de a „ rāde īn nas,” a rāde de cineva sau a rāde de ceva. Un fel de a rāde dispreţuitor, batjocoritor, maliţios. Rāsul „īn E” nu este contagios. El maschează stări subtile de nesiguranţă şi teamă.

 

3.     Hihi!

Rāsul „īn I sau Ī” este mai curānd un chicotit, un rās naiv, de „gāsculiţă.” Adesea, pare un fel de a rāde scăpat fără voie de către cineva care ar fi vrut mai curānd să-şi reţină rāsul şi să-şi īnfrāneze nişte impulsuri şi porniri vinovate. Rāsul „īn I” pare să exprime adesea o bucurie infantilă, vinovată şi reţinută totodată, de a īncălca o regulă, o conduită.

 

4.     Hoho!

Rāsul „īn O” este un fel de a rāde care exprimă şi indică surpriza de a se fi īntāmplat ceva plăcut şi hazliu, īn mod cu totul neaşteptat. Totodată, rāsul „īn O” este uneori ceva uşor forţat, fiind īncărcat cu o doză de neīncredere, īncă neīmprăştiată. Este şi motivul pentru care, adesea, rāsul „īn O” nu destinde pe cāt tensionează.

 

5.     Huhu!

Rāsul „īn U,” mult mai rar īntālnit decāt celelalte modalităţi de a rāde, poartă o īncărcătură morbidă, cu tonuri de sarcastic şi lugubru. Seamănă cu ţipătul cucuvelei şi cu urletul lupilor şi nu mai este vorba īn acest caz de un rās propriu-zis, ci mai curānd de o parodie de rās, care exprimă spaime şi angoase. Nu are nimic vesel. 

 

6.     Geamătul şi oftatul

Este vorba de acele persoane marcate de o tristeţe adāncă şi difuză, aproape continuă, care oftează şi gem aproape indiferent de context şi anturaj.

 

Aceste manifestări exprimă un pesimism profund, depresii, frustrări şi suferinţe interiorizate, refulate, scăpate de sub control. Dacă aceste manifestări nu sunt corijate din timp, atitudinea morbidă şi depresivă a persoanei riscă să declanşeze maladii organice, induse psihosomatic.

 

Partea proastă este aceea că astfel de persoane ajung repede să fie mai curānd evitate sau ocolite de ceilalţi.

 

La fel li se īntāmplă şi persoanelor care nu mai prididesc să se vaiete şi jeluiască. Īn vorbirea lor se instalează un ton tot mai văcărit şi plāngăcios. Există poate şi un gen anume de „jelanie mioritică,” caracteristică romānilor, mai ales celor din vechiul regat.

 

„Neliniştea din inima omului, īl doboară, dar o vorbă bună īl īnveseleşte.”

(Proverbe 12:25).

 

Iosif Belea

Braşov

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să īţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsānd aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfānt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre māntuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfārşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.

 Īnapoi Īnainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate