Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Nostra Aetate
 

 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Marturia Evangheliei
Exegetica
Viaţa Creştină
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Demenţa în biserică

 

 de Caius ben Obeada

 

Am început să mă aventurez în niște subiecte mai puțin discutate care au tendințe extreme de abordare, din punct de vedere eclesiastic. De exemplu, imoralitatea sexuală și homosexualitatea sunt subiecte bine definite în termenii teologici ai bisericilor Ortodoxe, Catolice și la o serie de biserici Evanghelice, mai puțin în cadrul bisericilor Protestante, o parte a bisericilor Evanghelice (independente sau non denominaționale). În acest articol vreau să tratez un subiect care creează o dilemă de acceptanță și înțelegere pentru multe biserici, și anume DEMENȚA.Dementia%2075

 

Nu știu câți s-au întrebat de ce avem demenți în bisericile noastre. Cum au ajuns pionieri și mari oameni ai credinței să sfârșească viața în demență? De ce s-a ajuns la această stare? De ce au fost abandonați de Dumnezeu să sfârșească viața fără minte, într-o rușine adusă familiei, bisericii și lucrării?

 

Întrebări grele la care nu este ușor să găsești un răspuns, să poți accepta ca un om al lui Dumnezeu să-și sfârșească viața fără minte, în aparența prostiei minții fără Dumnezeu. Care sunt sentimentele unei familii a cărui tată sau mamă ajunge la demență? Cât stres poate să fie într-o familie de credincioși conștienți de judecata celor din jur? Nu știu cât de dibaci voi fi în tratarea acestui subiect, însă în putințele intelectuale și profesionale pe care le am voi încerca să fac niște clarificări marginale în tratarea acestui subiect.

 

Demența este o realitate a bisericilor noastre, având în vedere că, după unele statistici, 10% din membri bisericilor peste vârsta de 65 de ani suferă de demență.

 

Ce este demența?

Cuvântul dement provine din cuvântul latin ”demens” care este tradus ”alienat mintal”. În vorbire liberă termenul dement mai este înlocuit cu termeni de nebun, debil mintal, om fără minte, plecat de acasă, și o serie de termeni care nu fac justiție termenului medical de dement. Demența este termen medical care descrie o serie de boli care afectează creierul. Două din cele mai cunoscute boli de demență este Alzheimer și demența Vasculară.dem-norm-mci-alz

 

Boala Alzheimer este cea mai cunoscută formă de demență, cu un număr mare de pacienți estimat între 50-80% din toate cazurile de demență. Această boală afectează memoria, gândirea și manifestarea.

 

Demența Vasculară este considerată a doua formă de demență după Alzheimer cu 20-30% din toate cazurile acestei boli. Această boală este cauzată de reducerea circulației de sânge oxigenat la creier, limitând resursele de oxigen și nutriment  necesare creierului. Demența Vasculară cauzează o schimbare în modul de gândire datorită unui eveniment cerebral cum ar fi comoția cerebelară, datorită unui blocaj major a unui vas de sânge la creier.

 

În afară de aceste două forme de demență mai se poate aminti demența cu Lowy, Parkinson, Schizofrenia, Creutzfeldt-Jakob, boala Huntington, sindromul Korsakoff și alte forme pe care nu o să le amintesc sau trata.

 

Demența în numerealzheimers-statistics-300x180

 

Pentru a înțelege importanța acestui subiect va trebui să scot în evidență niște statistici convingătoare, a unei boli şi nu a unui simptom care ne fură bătrânii și identitatea înaintașilor noștri în mod deosebit sub forma bolii Alzheimer.

 

bullet

boala Alzheimer în lume pentru anul 2015
bullet

44 de milioane au fost diagnosticați cu Alzheimer sau altă formă de demență

bullet

doar o persoană din 4 au fost diagnosticați cu Alzheimer

bullet

Alzheimer și demența sunt mai comune în vestul Europei urmată de America

bullet

costul bolii Alzheimer
bullet

costul global pentru Alzheimer și demență este estimat la 605 miliarde de dolari în lume, ceea ce înseamnă 1% din gross-ul produselor domestice din întreaga lume

bullet

în America pentru 2015 este estimat un cost de 226 miliarde de dolari

bullet

boala Alzheimer în America
bullet

o persoană din 9 peste vârsta de 65 de ani are Alzheimer

bullet

o treime din americanii peste vârsta de 85 de ani sunt afectați de această boală

bullet

5,3 milioane trăiesc cu Alzheimer

bullet

o persoană din 3 mor cu Alzheimer sau altă formă de demență

bullet

Alzheimer este a șasea boală mortală a Americii

bullet

un pacient diagnosticat cu Alzheimer ajunge să trăiască între 4-8 ani

 

Din punct de vedere al ratei de moarte a pacienților diagnosticați cu Alzheimer pe o populație de 100,000 în lume, pe primul loc este Finlanda. Lista primelor zece țări din lume cu cea mai mare mortalitate datorită boalei Alzheimer includ:

 

1. Finlanda 34.9 (76,683 de cazuri la o populație de 5,214,512)

2. Islanda 25.1 (4,323 de cazuri la o populație de 293,966)

3. Statele Unite  24.8 (4,318,461 de cazuri la o populație de 8,986,400)800px-Alzheimer_and_other_dementias_world_map_-_DALY_-_WHO2004_svg

4. Suedia 21.5 (132,152 de cazuri la o populație de 293,655,405)

5. Olanda 21.4 (239,973 de cazuri la o populație de 16,318,199)

6. Elveţia 20.0 (109,571 de cazuri la o populație de 7,450,867)

7. Cuba 19.6

8. Chile 19.6 (232,705 de cazuri la o populație de 15,832,957)

9. Andorra 19.4

10. Spania 18.7 (592,364 de cazuri la o populație de 40,280,780)

25. Ungaria 11.5 (147,534 de cazuri la o populație de 10,032,375)

32. Israel 10.1 (91,161 de cazuri la o populație de 6,199,008)

99. Moldova 4.2

146. România 1.9 (328,758 de cazuri la o populație de 22,355,551)

 

Demența în Biserică

 

Nu cred că există o persoană care să nu cunoască sau să nu fi auzit de un bătrân sau bătrână care și-a pierdut facultățile mintale. De multe ori probabil am ajuns să judecăm derogatoriu un frate sau o soră din bisericile noastre. Având în vedere că 10% din bătrânii noștri peste vârsta de 65 de ani ajung în demență, care este probabilitatea ca unii din acești bătrâni să fie în poziție de lideri a bisericii ca diaconi, sau păstori?

 

dementia-and-churchDemența este o boală a minții, în care neuronii (celulele creierului) sunt afectate de boala Alzheimer cu 10-15 ani înainte de a se observa simptomele ei. O acumulare a două proteine (beta amyloid și tau) ajung să afecteze neuronul. Avansarea bolii afecteze facultățile mintale care ajung să aibă o serie de manifestări.

 

Unele din semnalele de alarmă a demenței în biserică sunt:

 

– bătrânii care nu mai recunosc membrii bisericii, o problemă de memorie

– nu mai au abilitatea de a duce la bun sfârșit un plan

– se pierd când merg, nu își mai aduc aminte unde merg sau cum să ajungă la destinație

– au probleme de comunicare, se pierd sau schimbă brusc subiectul

– nu își aduc aminte cum să se îmbrace sau să se păstreze curat, ajungând la biserică neasortat

– încep să vorbească în timpul serviciului de biserică

– diaconii/păstorii care erau odată politicoși încep să folosească cuvinte vulgare sau să facă acuzații nejustificate

– nu mai vin la biserică

– ajung să audă voci și să aibă iluzii

– ajung la învățături false

– uită Cuvântul Domnului, devin radicali sau agresivi în comportare

 

Există mai multe grade de manifestare a unei persoane cu demență, fiecare având diferite manifestări, dar în mod general un doctor ar trebui să evalueze și să facă un diagnostic medical. Trebuie luat în considerare faptul că numai o persoană din 3 sunt diagnosticate cu demență. Simptoamele de demență există deja de la o vârstă mai tânără, apărând în mod elocvent după 10-15 ani de alteraj mintal a neuronilor din creier.

 

În cercurile teologice boala de Alzheimer mai este cunoscută ca ”boala teologică” datorită întrebărilor fundamentale despre sine însuși și imago Deo (imaginea lui Dumnezeu în om). Facultatea mintală este esențială în abilitatea de a fi productivi, autonomi și independenți în scopul voii lui Dumnezeu. Din punct de vedere teologic se pune întrebarea dacă o persoană dementă poate trăi o viață de credință, dacă nu mai există capacitatea mintală de a recunoaște pe Dumnezeu?

 

Demența este o boală a minți

 

Trebuie bine înțeles conceptul medical a bolii de demență, a inbalanței create în creier. Creierul nu este singurul organ care ajunge să sufere datorită inbalanței chimice. Inima este un alt organ care devine incapacitat datorită unei inbalațe chimicale de potasiu sau sodiu. Incapacitățile corporale a omului se datorează unor devieri naturale, datorită alterărilor pe care omul le-a făcut în creația lui Dumnezeu.

 

Unele boli psihice sunt tratate medical prin medicamente care ajută la o balanță chimică necesară de funcționare fizică sau mintală. Din păcate, demența boalei Alzheimer nu și-a găsit o cură, astfel că mulți din bătrâni noștrii ajung incapacitați mintali. Această incapacitate ajunge să pună sub semnul întrebării credința și mărturia omului lui Dumnezeu la sfârșit de viață, a unei rușini creată de membrii bisericii Domnului.

 

Aș vrea să fac o paralelă între două incapacități similare, a inbalanței chimicale pe care am notat-o mai sus între inimă și creier. Inbalanța inimii creează o incapacitate vasculară, de oxigen și nutriet pentru tot corpul, dezvoltând tot felul de boli cardiace. În aceeași măsură inbalanța chimică a creierului ajunge să creeze boli alterând facultățile mintale.

 

Oare putem spune că incapacitatea creierului este mai gravă ca incapacitatea inimii? Putem să spunem că unii au fost judecați de Dumnezeu pe când ceilalți NU?

 

Demența este o boală care afectează un număr mare la fel de mare ca și inbalanțele chimice ale inimii. Odată ce creierul sau inima au fost afectate, nu mai este remediu ci numai o alterare a simptomelor, în unele cazuri o prelungire sau o întârziere a sfârșitului vieții umane.

 

Problema mântuirii

 

Trebuie menționat de la început dilema și imposibilitatea de ghicire a intențiilor lui Dumnezeu în ce privește invitația la climberviața veșnică. Este imposibil să judeci un om în scopul deciziei de identificare a mântuirii. Un om poate fi mântuit pe patul de moarte în ultimele momente înainte de a face ultima respirare, ultima doză de aer care să intre în plămânul unui muritor de rând.

 

Nu vom putea identifica cine sunt mântuiții Domnului până când nu vom merge la veșnicii. Ni s-a dat capacitatea de a identifica roadele Duhului, de a identifica cine sunt sarea și lumina în această viață, să identificăm titanii credinței care s-au jertfit pentru credința lor.

Având în vedere că sunt de orientare Calvinistă în privința mântuirii, nici un copil al Domnului nu își va pierde mântuirea. Chiar dacă boala de inimă sau de creier incapacitează un copil al Domnului, mântuirea este asigurată în chemarea și acceptanța la viață veșnică.

 

Boala de demență, a pierderii facultăților mintale nu trebuie văzută ca o abandonare a omului lui Dumnezeu.

Am putea pune întrebarea de ce un copil al Domnului ar ajunge în această stare. Am putea să ne întrebăm cum și de ce s-a ajuns la demență. Însă nu vom putea concluziona că omul lui Dumnezeu ar fi fost abandonat de Domnul. Sunt cazuri și cazuri, sunt oameni care nu au fost ai Domnului niciodată și care au ajuns în demență. Însă copiii Domnului care au trăit o viață a credinței, a exemplului de trăire în lumină, ei nu vor fi abandonați niciodată.

 

Corecții ecleziastice

 

Biserica Domnului este pusă într-o situație precaută în ce privește păstrarea curățeniei spirituale, a unei mărturii nepătate în fața lumii și a restul adunărilor lui Hristos. Disciplina ajunge să joace un loc important în aplicarea Scripturilor, fără discriminare sau favoritisme.

Liderii bisericilor trebuie să fie precauți și diligenți în tratarea păstorilor, prezbiterilor sau diaconilor, tratând cu mare discernământ în situațiile create de incapacități de boală, fie cardiace sau mintale. Există o necesitate de educare a liderilor și membrilor bisericilor noastre în privința demenței, o înțelegere a simptomelor și a căilor care ne stau la they-love-youdispoziție în ajutorarea credincioșilor afectați de această boală.

 

Concluzie

 

Trăim zile mai grele din punct de vedere medical, cu zeci de mii de boli care afectează viața credinciosului. Unele boli te incapacitează, pe când altele ne opresc din râvna activităților la care am fost implicați. Cu mare diligență ar trebui să tratăm familiile care au membrii afectați de demență, nu ca o pedeapsă a lui Dumnezeu peste familie, ci ca o oportunitate de serviciu și sacrificiu pentru frații noștri, robi ai lui Cristos.

 

Shalom! Coram Deo!

 

** toate greșelile gramaticale îmi aparțin, a unui roman plecat de acasă pe meleaguri străine de mai bine de 33 de ani. Răbdare și încurajare sunt apreciate de acest autor.  

 

Note de subsol

DEX on line – http://www.dictio.ro/dex/dement

THE DIFFERENT TYPES OF DEMENTIA – http://www.firesidechog.org/facts-about-dementia.html

2015 Alzheimer’s Statistics – http://www.alzheimers.net/resources/alzheimers-statistics/

Statistics by Country for Alzheimer’s Disease – http://www.rightdiagnosis.com/a/alzheimers_disease/stats-country.htm

New Alzheimer’s Association report finds less than half of people with Alzheimer’s disease say they were told the diagnosis – http://www.alz.org/news_and_events_facts_figs_told_diagnosis.asp

10 Early Signs and Symptoms of Alzheimer’s – http://www.alz.org/alzheimers_disease_10_signs_of_alzheimers.asp

DEMENTIA AND A CHRISTIAN PERSPECTIVE – https://www.churchofengland.org/media/45684/dementia.pdf

Dementia and the Church – http://www.buv.com.au/buvblog/entry/dementia-and-the-church

10 tips for creating dementia friendly churches – http://www.mindandsoul.info/Articles/355251/Mind_and_Soul/Resources/Topics/Dementia/10_tips_for.aspx

 

*fotografii din site-urile

http://www.lhsfna.org/index.cfm/lifelines/november-2013/assessing-dementia/

http://coloradodementia.org/alzheimers-disease-in-Colorado/

http://www.alzheimers.net/resources/alzheimers-statistics/

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alzheimer_and_other_dementias_world_map_-_DALY_-_WHO2004.svg

http://www.buv.com.au/buvblog/entry/dementia-and-the-church

http://listdose.com/10-reason-why-we-should-respect-our-elders/

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate