Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Nostra Aetate
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Nepotismul Bisericesc

 

 de Caius ben Obeada

 

 

Există nepotism bisericesc?

 

Știm că în lumea afacerilor este recomandat să nu angajezi neamuri sau rude, datorită pericolului de manipulare, de control, care poate duce ușor la faliment. S-au făcut studii și diferite opinii încearcă să sugereze că este o practică mai puțin înțeleaptă să-ți angajezi rudele în locul de muncă. Totuși, nu aceasta mă interesează, ci mai mult aspectul nepotismului bisericesc, a posibilității de conducere a unora care sunt legați, nu numai frățește dar și trupesc.

 

Nu de mult am primit on mesaj privat în care se critica o biserică și „conducerea” ei pentru nepotism. Mi se spunea cum păstorul bisericii și-a pus în fața bisericii pe tot neamul lui. Nu m-a pus pe gânduri numai atitudinea critică a fratelui, dar și posibilitatea unei manipulări de conducere existentă în unele din bisericile noastre.  Putem vorbi de nepotism în contextul adunării sfinților?

 

În scrierile mele am încercat de multe ori să fac deosebire (cel puțin în mintea mea) între termenii de Adunarea sfinților și Biserică. În viziunea mea, Adunarea sfinților este aceea grupare de robi ai lui Cristos în care Cristos este capul iar restul robilor Săi fiind trupul. În ce privește Biserica, mintea mi se duce la aceea organizație eclesiastică, în care liderii ei se fac capii membrilor din cadrul, reprezentativă a „adunării” copiilor lui Dumnezeu. Am o mare greutate să mă gândesc la Adunarea sfinților ca Biserică, având în vedere că termenul de Biserică a fost ilicit introdus pe paginile traducerilor Scripturilor de biserica Catolică.

Punând deoparte semnificația termenilor și opinia mea personală în diferențierea Adunării sfinților de Biserică, nepotismul se pare că este criticat, greșit înțeles, ca și cum nu ar fi un concept Biblic.

 

De multe ori mă șochează atitudinea unor oameni care ar trebui să cunoască Cuvântul lui Dumnezeu, a unor învățători la care au rămas corijenți în cunoștințe biblice dar și cultural-ebraice, a contextului în care Scriptura a fost scrisă. În certurile și nemulțumirile pe care le avem, de multe ori trecem la tactici păgâne acuzatoare, părăsind orice logică a lucrurilor, părăsind Scripturile în favoarea unui sentiment de nemulțumire față de deciziile cerului.

 

Nu de puține ori (cel puțin pe meleagurile americane) am auzit păstori care au venit din țară să fie nemulțumiți că nu li se dă un colț de amvon, începând campanii acuzatoare de nepotism, de practici nebiblice pe care păstorul biserici le-ar aplica, ca și cum o incorectitudine este aplicată față de robul Domnului, smerit și umil care dorește să slujească și el. Multe biserici s-au rupt și continuă să se rupă datorită îndepărtării de trăire prin credință.

 

V-ați întrebat vreodată câți din poporul Israel au acuzat pe Moise de nepotism?

 

Tot neamul lui Moise, până și sora lui, au fost implicați în conducerea poporului evreu. Oare cine i-a ales? Daca un tânăr din neamul lui Iuda ar fi vrut să fie preot, ar fi putut? Se pare că nu. Dacă nu erai din neamul lui Levi, toate aspirațiile de a fi un preot ar rămânea doar un vis și o aspirație.

 

Uitându-ne la organizarea poporului lui Dumnezeu, ne este imposibil să scăpăm din vedere cum Dumnezeu a rânduit cine și ce, cum și unde un evreu va sluji Domnului. Poporului lui Dumnezeu nu i s-a dat libera alegere, și nici un tânăr nu a avut iluzia că poată să facă ce vrea, unde vrea, să slujească lui Dumnezeu la libera alegere, așa cum ar fi simțit pe inimă să o facă.

 

Ideea de nepotism ca un lucru negativ nu a existat în poporul Domnului, un popor cu o conducere teocratică, în care Domnul a rânduit, de la început, care va fi contribuția fiecărei seminții la unitatea și prosperitatea poporului evreu, ales de Dumnezeu din veșnicii.

 

Părăsind imaginile Vechiului Testament, în care nepotismul se pare că este neglijat dacă nu chiar încurajat, Noul Testament ne-ar aduce o imagine diversă, a unei unități internaționale de robi ai lui Cristos, adunați din toate națiunile, în care rudenia, sau legăturile de sânge dispar. Totuși ceea ce nu dispare este principiul de autoritate și decizie a grupării de robi care ajunge să fie identificată ca Adunare a sfinților.

 

Dacă în Vechiul Testament un tânăr din neamul lui Dan nu ar fi avut nici o șansă să fi devenit preot, nici în Noul Testament un tânăr care dorește să fie pastor nu are nici o șansă, dacă nu are chemarea Domnului. Se pare că am ajuns să tolerăm principiile Scripturale în care ni se spune că fiecare primește un dar de slujire, nu în baza dorinței de lucrare, a unei dorințe de a fi implicat în lucrare ca păstor, ci în decizia providențială, în care Cristos, capul adunării sfinților, decide cine și ce, cum și unde va sluji ca rob al Său.

 

În Bisericile „Domnului” unde organizările minții umane strălucesc prin decizii deosebite, în care un păstor, sau mai mulți, ar putea decide cine merge la seminar sau nu, cine conduce corul sau nu, posibilitatea de conducere prin nepotism devine o realitate a unei inimi păcătoase, în care s-ar încerca o manipulare de conducere și profit personal. 

 

Adunarea sfinților nu poate fi învinovățită de nepotism, atâta timp cât Cristos este capul.

 

În adunarea sfinților Duhul Sfânt decide cine și ce va primi în necesitatea slujirii unii altora, nu talentele și dorințele personale conduc deciziile, ci prezența matură a prezenței lui Dumnezeu. Dacă „Bisericile Domnului” ajung să se separe, să folosească tot felul de principii omenești de conducere și manipulare, Adunările sfinților sunt mai rare, însă sunt cele care trăiesc și propovăduiesc Evanghelia lui Cristos până la sfârșitul vremurilor.

  

Coram Deo! Shalom!

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate