Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Responsabilităţi pastorale

Clarificarea rolului pastoral pentru păstorii misionari sau itinerari

 

 de Caius ben Obeada

 

În turneul Vox Dei 2012 (făcut în vară), am ajuns să vizitez multe biserici și să stau de vorbă cu mulți pastori și lucrători din bisericile noastre. Ca apologet baptist am abordat multe aspecte istorice și doctrinare care identifică credința și practica Baptistă. Unul din subiectele care încă crează confuzie este cu referire la responsabilitatea pastorală pe care unii păstori ar trebui să o aibă față de bisericuțele care nu au păstori. Confuzii sunt create când nu este o claritate în rolul păstorului misionar și a bisericilor care au nevoie de ajutorul spiritual acordat.

 

Avem multe biserici în țară care, din diferite motive, nu au și nu își permit să susțină un păstor; un fenomen cu care am învățat să trăim din generație în generație. Totuși, neclarități apar totdeauna atunci când rolul păstorului și rolul bisericii nu sunt înțelese, când păstorul așteaptă mai mult și nu primește, sau când biserica se așteaptă mai mult de la păstor și nici ea nu primește.

 

De la începutul istoric baptist din Romania am fost confruntați cu o lipsă de păstori și necesități de lucrare care au fost și sunt peste puterile noastre. Necesitatea predicării Evangheliei a fost interpretată de unii ca o datorie pastorală unică, mai mult decât o obligație individuală. În acest context s-au creat o serie de probleme care nu au fost benefice bisericii și nici păstorilor cărora li s-a cerut mai mult decât au putut să dea.

 

În zilele noastre avem păstori care și-au asumat resposabilitatea pastorală peste mai multe biserici. Unii păstori au 2 biseric,i pe când alți au 5 sau mai multe. În acest context s-au ridicat probleme când păstorul nu și-a înțeles responsabilitatea, iar bisericuțele, care s-au folosit de ajutorul acestor păstori, nu au înțeles ce responsabilități au față de acești păstori. Toți se plâng de lipsă de bani și ajung să determine ajutoarele pe care le dau în funcție de retribuția financiară pe care o primesc, sau de avantajele pe care le-ar avea în această colaborare.

 

Punând deoparte chemarea și responsabilitatea primită din partea Domnului, păstorii și bisericile au ajuns la convergențe, astfel că lucrarea Domnului ajunge victima unei lupte firești între păstori și biserici.

 

Acest articol încearcă să clarifice niște responsabilități în lumina Scripturilor și a Statutului de Functionare a Cultului Baptist din Romania. Pentru început trebuie clarificate câteva noțiuni și termeni care sunt folosiți în acest context. În primul rând trebuie clarificat noțiunea de „biserică” sau „adunare a sfinților” așa cum sunt explicate de Mărturisirea de Credință a Cultului Creștin Baptist din România.

 

VII. Despre Biserica

Noi credem si marturisim ca, dupa Noul Testament, totalitatea credinciosilor, fara deosebire de rasa, nationalitate sau clasa sociala, di toate timpurile, din cer si de pe pamant, formeaza Biserica lui Hristos; Biserica Universala. Aceasta Biserica nu este o organizatie pamanteasca vizibila, ci este organismul viu, spiritual, al celor mantuiti, adica al celor ce au crezut in Hristos si au fost nascuti din nou.

 

Evr.12:23 "…Biserica celor intai nascuti, care sunt in ceruri." Fapte 20:28"…Biserica Dimnului pe care a castigat-o cu insusi sangele Sau." Mat.16:18 "…pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea." Efes. 1:22,23"…Bisericii, care este trupul Lui."

 

In limba greaca, cuvantul pentru Biserica [ekklesiA) a insemnat o adunare a celor chemati de acasa si de la afacerile lor ca sa se ocupe cu chestiuni de interes public. Acest cuvant a fost adaptat pentru a numi nu numai Biserica Universala, ci si o Biserica Locala, organizata si independenta, a urmasilor lui Hristos dintr-o localitate, care se intruneau pentru inchinaciune.

Biserica locala, dupa invatatura Noului Testament, este unitatea voluntara a unui grup credinciosi dintr-o localitate, nascuti din nou si botezati pe baza marturisirii personale a credintei lor in Domnul Isus Hristos, ca Mantuitorul lor. Ei se unesc impreuna cu scopul de a se inchina lui Dumnezeu, de a se zidi sufleteste, de a se pastra curata credinta si invatatura crestina - potrivit cu invatatura Noului Testament - si de a colabora la propovaduirea Cuvantului lui Dumnezeu.

 

La inceput Biserica se intrunea in case particulare.

Mat. 18:20 "Acolo unde sunt 2 sau 3 adunati in numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor." Rom.16:5 "Spuneti sanatate Bisericii care se aduna in casa lor." 1 Cor.16:19 "Aquila si Priscila impreuna cu Biserica din casa lor." Col.4:15 "Spuneti sanatate lui Nimfa si Bisericii din casa lor." Fapte 8:1 "Bisericii din Ierusalim…" Gal.1:22 "Bisericilor lui Hristos care sunt in Iudeea." 1 Cor. 1:2 "Biserica lui Dumnezeu care este in Corint."

 

Biserica lui Cristos este o totalitate a celor născuți din nou, care în număr de 2 sau 3 sunt adunați în numele Domnului. Uneori avem tendința să privim Biserica drept o instituție care ar trebui să aibe un număr mai mare de 15, 20 sau 30 de persoane, și totuși adunările lui Cristos au început cu doi sau trei robi a lui Cristos născuți din nou.

 

În al doilea rând trebuie clarificat noțiunea de slujitor sau păstor, cum mai suntem familiarizați să folosim. Tot Mărturisirea de Credință a Cultului Baptist face următoarea clarificare:

 

VIII. Despre slujitorii Bisericii

Noi credem si marturisim ca in Bisericile din Noul Testament au fost diferite categorii de lucratori speciali, dar ele au avut numai doua clase de slujire care au condus demersurile spirituale si materiale ale Bisericii: batranii [prezbiteri, pastori, episcopi] si diaconi.

 

Filipeni 1:1 "catre toti sfintii…care sunt in Filipi, impreuna cu episcopii si diaconii."

 

1. Titlul de episcop, prezbiter si pastor au fost date celui mai inalt slujitor al Bisericii in Noul Testament. Toate aceste numiri sunt pentru una si aceeasi slujba: supravegherea, pastorirea si carmuirea spirituala a Bisericii.

 

Fapte 20:17,28 "Pavel a trimis la Efes si a chemat prezbiterii Bisericii…si le-a zis: Luati seama dar la toata turma peste care v-a pus Duhul Sfant episcopi, ca sa pastoriti Biserica Domnului."

 

Pentru ca cineva sa fie in slujba aceasta trebuie sa aiba calitatile descrise de Pavel in 1 Timotei 3:1-7 si Tit 1:5-9.

 

Metoda alegerii este aratata prin cuvantul grec xeirotonia [randuit] care inseamna si a vota cu ridicare de mana. Aceasta alegere se face de Biserica adunata in acest scop.

 

Fapte 14:23 "Au randuit prezbiteri ni fiecare Biserica."

 

Pastorul este supus si el disciplinei Bisericii, cand invinuirea este bine intemeiata.

1 Tim.5:19 "impotriva unui prezbiter sa nu primesti invinuirea decat din gura a doi sau trei martori."

2. Diaconii sunt chemati a ajuta pe pastor in administrarea bunurilor materiale ale bisericii. Ei au menirea sa cultive darnicia membrilor, sa inspire actiunile filantropice. Ei trebuie sa aiba calitatile aratate la 1 Tim.3:8-13.

Insarcinarea atat a pastorilor cat si a diaconilor se face prin punerea mainilor.

 

Fapte 6:6, 13:3 "…si-au pus mainile peste ei." 1 Tim.4:14"…cu punerea mainilor de catre ceata prezbiterilor.

Noi credem si marturisim ca preotia in conformitate cu Noul Testament nu formeaza o clasa speciala, ci o calitate pe care o are fiecare credincios; ea este universala. Fiecare credincios este un preot. Fiecare are dreptul de a se apropia de Dumnezeu direct prin Domnul Isus, fara alt mijlocitor. Fiecare are dreptul de a oferi jertfe bisericesti.

 

1 Petru 2:5 "Voi…sunteti…o preotie sfantasa aduceti jertfe duhovnicesti placute lui Dumnezeu prin Isus Hristos." 2:9 "voi sunteti …o preotie imparateasca." Apoc.1:6 "a facut din noi…preoti pentru Dumnezeu."

 

Slujitorii adunării sfinților nu au o supremație specială, ci o responsabilitate dată prin chemarea de slujire pe care au primit-o. Mărturisirea de Credință a Cultului Baptist face o clarificare esențială în rolul slujitorilor în adunarea sfinților când precizează:

 

Conducerea directa a Bisericii o are Hristos prin Duhul Sfant. Nu recunoastem grade ierarhice. Cei ce primesc anumite insarcinari sunt slujitori ai Bisericii, nu stapani care sa porunceasca.

 

Col.1:18 "El [Hristos] este Capul trupului, al Bisericii." Efes.1:22,23 "L-a dat Capetenie…Bisericii, care este trupul Lui." 5:23 "Hristos este capul Bisericii." 1 Petru 5:3 "Pastoriti…nu ca si cum ati stapani."

 

Înțelegând ce este biserica și rolul slujitorilor lui Cristos în adunarea sfinților vom putea înțelege mai bine rolul păstorilor misionari, a celor cărora li sa cerut să ajute biserici filiale în necesitățile de cult și mărturie. Înțelegând terminologia pe care o folosim putem trece la aspectul practic de funționare a acestor biserici care nu trebuie sa fie mai mari de 2 sau 3 peroane născute din nou, adunate în numele Domnului.

 

Clarificari in contextul Statutului de functionare a Cultului Baptist

Odată ce am înțeles termenii biblici, care sunt folosiți pe paginile Bibliei, trebuie sa facem apel la Statutul de Funționare a Cultului Creștin Baptist ca un ghid în înțelegerea responsabilităților pe care Biserica o are și care sunt responabilitățile păstorilor ei. Trebuie bine înțeles că acest articol face referință specifică la păstorii itinerari sau misionari, păstori care nu au fost aleși de biserica unde se primeşte serviciile lor, şi nici nu sunt membrii ai bisericilor unde ajung să slujească.

 

Acest articol face referință strictă la bisericile şi păstorii care au ajuns în dificultăți datorită neînțelegerii Statutului de Funcționare sau care sau abătut dela prevederile care sunt date explicit de Cultul Baptist. În acest context am să scot în evidență articolele importante care ar putea să creeze claritate de funționare și pentru biserică dar și pentru slujitori.

 

Art. 7. - (1) Biserica baptistă locală reprezintă comunitatea biblică întemeiată pe legământul în jertfa Domnului Isus a credincioşilor născuţi din nou, care au primit botezul credinţei şi acceptă din proprie convingere Mărturisirea de credinţă a Cultului Creştin Baptist din România şi prevederile prezentului statut.

 

  (2) Biserica baptistă locală este de sine stătătoare şi are ca autoritate supremă în materie de credinţă şi practică religioasă  învăţăturile Sfintelor Scripturi.

 

Acest articol subliniază în mod clar, ca și în Mărturisirea de Credință, cine este biserica și care este autoritatea ei. În mod clar și precis Baptiștii susțin că autoritatea bisericii este Cristos. Nu președintele de cult sau de comunitate, nu păstorul sau doctorul în teologie, și nici un învățător mai destoinic. Bisericile Baptiste sunt biserici fără ierarhie, cu toate că prin unele biserici apar această tendință ne-Biblică. Unitatea adunări sfinților care iau decizii în baza autorității Scripturilor devin manifestarea deciziilor lui Cristos, capul Biserici, autoritatea suprema a sfinților Săi.

 

Art. 24. - (1) Alegerea slujitorilor duhovniceşti pentru nevoile specifice ale bisericii locale se hotărăşte de adunarea generală, cu votul a cel puţin două treimi din numărul membrilor cu drept de vot. Biserica stabileşte domeniul de slujire şi perioada slujirii, prin hotărârea adunării generale.

 

   (2) Consacrarea slujitorilor duhovniceşti pentru nevoile specifice ale bisericii locale se face prin rugăciune cu punerea mâinilor, în cadrul serviciului divin.

 

   (3) Actul consacrării reprezintă recunoaşterea calităţii de slujitor duhovnicesc şi autorizarea necesară exercitării actelor de cult la nivelul bisericii locale respective, alfilialelor şi misiunilor ei.

 

   (4) Slujitorii duhovniceşti care au fost consacraţi la nivelul bisericii locale pot fi supuşi evaluării, în vederea reconfirmării sau eliberării din slujbă ori când adunarea generală solicită expres acest lucru, prin votul a jumătate plus unu din numărul membrilor prezenţi cu drept de vot. Calitatea de slujitor duhovnicesc încetează dacă acesta nu întruneşte numărul a trei pătrimi din voturile exprimate.

 

Acest articol stabilește modalitatea de alegere a slujitorilor duhovnicești. Importanța acestui articol constă în înțelegerea faptului că un slujitor poate să slujească cu toate reposanbilitățile stabilite numai la biserica la care a fost ales prin vot. Un păstor itinerar sau misionar nu are drepturi de interferință la biserica unde ajunge să asigure o hrană spirituală o data sau la două luni. Un păstor care primește un cerc pastoral, sau responsabilitatea pastorala din partea la mai multe biserici, este limitat în responabilități și autoritate.

 

Autoritatea pastorală este un concept nebiblic în care unii slujitori ajung să impună opinii și păreri personale adunării sfinților. Două verste ar trebui menționate în ce privește conceptul de autoritate care nu ar trebui să existe între robii lui Cristos.

 

Luca 22:25-26

25. Isus le-a zis: "Împăraţii Neamurilor domnesc peste ele; şi celor ce le stăpânesc, li se dă numele de binefăcători.

26. Voi să nu fiţi aşa. Ci cel mai mare dintre voi, să fie ca cel mai mic; şi cel ce cârmuieşte, ca cel ce slujeşte.

 

Evrei 13:17

Ascultaţi de mai marii voştri, şi fiţi-le supuşi, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre, ca unii care au să dea socoteală de ele; pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci aşa ceva nu v-ar fi de nici un folos.

 

Aceste două versete ne explică că în adunarea sfinților nu avem domnitori și nu există o autoritate „domnească!” Cristos învață că slujitori ajung să fie cei mai mici, iar în Evrei ni se spune că cei mai mici ajung mai mari care ar trebui să fie ascultați și să le slujească, un termen care a adus multă neînțelegere. Unii au ajuns să confunde supunerea cu stăpânirea.

La o ședință de comitet un păstor face referința la noua sa viziune și ajunge să fie supărat pe comitet că nu înțeleg și nu vor să i se supună, așa cum învață Scripturile. Nimeni nu poate cere supunere dacă nu este chemat mai întâi de Domnul la o lucrare de slujire. Autoritatea pastorală devine un concept străin adunării sfinților din bisericile Baptiste unde suntem învățați că noi toți suntem una în fața Domnului și bisericile Baptiste nu promovează o ierarhie eclesiastică.

 

Articolul 27 face urmatoarea menţiune:

 

   (2) Alegerea şi consacrarea în slujire a diaconilor se face după normele proprii ale fiecărei biserici şi reprezintă recunoaşterea calităţii de slujitor al bisericii la nivelul bisericii locale respective, al filialelor şi misiunilor ei. 

 

   (3) Diaconii trebuie să aibă calităţile prevăzute de Sfânta Scriptură (1 Timotei 3:8-13).

Fiecare biserică își alege slujitori diaconal în funcție de necesitățile ridicate. Un păstor intinerar sau misionar nu se poate inpune deciziilor bisericii locale, avand în vedere că nu este nici un articol statuar care iar da această putere autoritativă. Un păstor misionar poate să ajute adunarea sfinților în procesul de găsire a unui diacon sau prezbiter, însă nu se poate integra în procesul de alegere și nu se poate impune în deciziile bisericii locale.

 

Articolul 37 face urmatoarea menţiune:

 

   (2) Biserica locală poate încredinţa responsabilitatea organizării şi conducerii activităţii administrativ-financiare unui diacon administrativ ales în comitet cu votul acel puţin două treimi din numărul membrilor prezenţi în adunarea generală.

 

   (4) Diaconul administrativ al bisericii, în situaţia în care aceasta îl alege, va duce la îndeplinire hotărârile comitetului de gestionare a patrimoniului bisericii şi va veghea la respectarea prevederilor legale îndomeniul administrativ-financiar. El are răspunderea gospodăririi, conservăriişi evidenţierii patrimoniului bisericii.

 

Articolul 37 ne spune că biserica poate să-și aleagă un diacon admnistrativ. Multe biserici ajung să fie lăsate la voia întâmplării, părăsite, devenind muzeul satului. În multe cazuri am ajuns să cunosc sobornicia păstorului local care nu caută colaborare şi vrea să domnească în pace. Am ajuns să avem biserici moarte în care nu s-a căutat creșterea spirituală şi Evanghelia a fost dată din „botul calului”. Cu 20 de minute de predică o dată la lună nu se poate face lucrare și nici nu putem aștepta roade.

 

Avem nevoie de diaconi administrativi să ne ajute în menținerea bisericilor pe care încă mai le avem. Avem nevoie de slujitori şi nu de pastori care nu își cunosc nici chemarea și nici darurile spirituale pe care le-au primit din partea Domnului pentru creșterea spirituală a bisericii Sale.     

 

Art.39. - (1) Biserica filială îşi desfăşoară activitatea şi funcţionează după modelul şi principiile stabilite pentru biserica locală cu personalitate juridică.

 

   (2) Membrii bisericii filiale se bucură de aceleaşi drepturi şi obligaţii precum membrii unei biserici cu personalitate juridică şi le exercită în îndeplinirea menirii bisericii filiale.

 

   (3) Biserica filială este cârmuită spiritual de slujitorul desemnat de biserica de care aceasta aparţine, cu acordul membrilor bisericii filiale.

 

Când Mărturisirea de Credință și Statutul de Funcționare a Cultului Baptist au fost scrise, se pare că unii termeni au ajuns să fie folosiți și înterpretați greșit. De exemplu, se folosește expresia de ”cârmuire spirituală al slujitorului.” Trebuie amintit că bisericile baptiste sunt independente și nu au o ierarhie organizativă sau spirituală, toți fiind o preoție aleasă. În cadru adunării lui Cristos unii au responsabilitați diferite şi nu cârmuiri diferite.

 

Datorită limbajului folosit, unii păstori au devenit autoritari în slujire, cerând ascultare, punând sub disciplină pe cei care ar avea curajul să pună sub semnul întrebării autoritatea pastorală. Păstorul misionar, care slujeşte la o biserică, mai clar, care merge numai o data pe luna să dea Cina Domnului, sau să facă un botez, nu poate fi considerat păstor, acesta necunoscându-și turma. De-a lungul istoriei am ajuns să ne îndepărtăm de modelul Biblic, în care fiecare biserică pe casă avea mai multi de un presbiter, termenul de prezbiter folosit pe paginile Bibliei fiind totdeauna la plural în contextul adunării sfinților.

 

Baptiștii nu au cârmuitori ci slujitori, la noi nu se cârmuiește prin autoritate pastorală ci prin autoritatea Scripturilor şi a Cristosului, capul Bisericii.

 

Art. 42. - (1) Biserica poate angaja slujitori duhovniceşti, personal administrativ,tehnico-economic şi de altă specialitate, după nevoi, dintre credincioşii baptişti, cu respectarea prevederilor statutare.

 

Păstorul misionar sau itinerar este un slujitor angajat cu o responsabilitate limitată, să dea un ajutor spiritual bisericilor din cercul de responsabilitate care le-au primit din partea Comunității unde a fost chemat să slujească.

 

Păstorii și bisericile vor trebui să revizuiască cunoștințele și înțelegerile pe care le au în ce privește Scripturile, istoria Baptistă și princiipiile pe care le-am moștenit din generație în generație. De-a lungul istoriei creștine am fost ispitiți cu multe erezii și încă suntem ispitiți să fim autoritari și să cerem slujire unde nu avem drept de cârmuire. Scripturile ne spun că acolo unde sunt doi sau trei adunați în numele Său este și El, ceea ce îneamnă că numai unul are autoritate, și acesta este Isus Cristos.

 

Mărturisirea ce credință spune:

 

Organizatia Bisericii locale e facuta pe principiul democratiei autonome.

Programul dumnezeiesc are ca scop stabilirea Imparatiei lui Dumnezeu in inimile oamenilor, iar Bisericile sunt mijloacele alese de Dumnezeu pentru atingerea acestui scop. Bisericile au menirea de a proslavi pe Dumnezeu, de a raspandi Evanghelia si prin partasia frateasca de a da cresterea spirituala necesara fiecarui mambru in parte.

 

Mc.16:15 "Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia." Efes.4:11,12 "El a dat pe unii…pentru zidirea trupului lui Hristos." 1 Cor.14:4"…cine prooroceste zideste sufleteste Biserica." 1 Cor.14:5,12"…in vederea zidirii sufletesti a Bisericii."

 

Stabilirea împărăției lui Dumnezeu este realizată prin prezența și adunarea sfinților născuți din nou în numele Său. Mărturia unei adunări sfinte ajunge să fie cunoscută datorită luminii care este emanată de prezența Cristosului care este Lumină.

Sunt multe lucruri de scris, însă necesitatea înțelegerii istorice Baptiste și a practicii Scripturale a bisericilor noastre este necesară dacă vrem o perpetuare Baptistă până la venire Domnului nostru.

 

Coram Deo! Shalom!

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate