Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Poşta Redacţiei

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

Anti-Semitismul - un păcat al inimii

 de Caius ben Obeada

 

 

”Oricine urăște pe fratele său, este un ucigaș; și știți că niciun ucigaș n-are viață vecinică rămânând în el.”

(1 Ioan 3:15)

 

În urmă cu un an am ajuns la cunoștința unui lucru deosebit, fiind cercetat de Dumnezeu, și copleșit de planurile pregătite de Dumnezeu din veșnicie pentru familia mea. În urma vizitei soacrei și a cumnatei din Italia, am ajuns la cunoștința unei preocupări personale a soacrei, încercând în ultimi ani să desopere spița neamului ei, de unde vine și cine sunt străbunicii ei. Mi-a spus cum a luat legătură cu neamurile ei să descopere ce știe fiecare despre străbunii lor, ajungând să ia legătură și cu primăria orașului Genova din Italia, căutând în mod deosebit actele de naștere și certificatele de deces a neamului ei. În acest proces meticulos, a ajuns să mearga înapoi în istoria familiei până la anii 1700, să descopere că străbunica ei provine din familia Caiafas, evrei din Odesa, Rusia. Niște descoperiri copleșitoare, la care nu s-a gândit niciodată.

 

În zilele noastre am ajuns să fim părtașii unui spirit de curiozitate, prin care multe familii au ajuns la decoperiri mai puțin așteptate, a unor legături genealogice surprinzătoare. La fel ca și soacra mea, cu care nu am vorbit despre curiozitatea spiței familiei mele, am ajuns la descoperirea unei istorii ascunse, a unei familii cu rădăcini evreiești de pe plaiurile Banatului. Un fenomen de neînțeles a zilelor noastre, când tot mai multe familii la nivel internațional ajung să-și redescopere semințiile, neamul din care se trag. Colegi de serviciu au ajuns să-și descopere rădăcini germanice, scoțiene, indiene-americane, cu onoare ajung să-și etaleze descoperirile seminției familiei din care provin.

 

A fi evreu

 

Pentru unii, descoperirile genealogice sunt o binecuvântare, pe când pentru alții devine un blestem și o povară pe care nu ar fi vrut să o aibă. Un coleg doctor s-a însurat cu o irlandeză, el evreu de neam, iar ea catolică. Într-o zi l-am întrebat dacă își mai ține tradiția familiei la care îmi spune: ”Cine mai vrea să fie evreu în zilele noastre?” O întrebare care își găsește o validitate în realitatea unui popor prigonit și urât din primele zile de existență. Cine mai vrea să fie evreu a răsunat mult în inima mea, punându-mi întrebarea cine mai vrea să fie copilul lui Dumnezeu?

 

O majoritate copleșitoare nu vede o binecuvântare în a fi identificat cu a fi evreu. Blestemați de Dumnezeu și de oameni, împrăștiați în toată lumea, prigoniți și omorâți de-a lungul secolelor, cine mai are curajul să se identifice cu a fi evreu? În nebunia circumstanțelor în care se găsește acest neam, totuși, în ultimile zile tot mai mulți își descoperă trecutul și neamul. Unii ajung să-l accepte, pe când alții îl ascund. Am ajuns să vedem întoarcerea profetică a evreilor din toate neamurile spre țara promisă, iar mai recent, tot mai mulți evrei au ajuns să îmbrățișeze creștinismul, ajungând să recunoască pe Cristos ca Mesia.

 

A fi evreu nu este ceva la care cineva ar putea să ajungă, ci este o binecuvântare sau un blestem a lui Dumnezeu. Eu și familia mea nu am decis să devenim evrei, ci ne-a fost dat din veșnicii. De ce și pentru ce nu știu și nu mi-a fost dat să cunosc, însă am ajuns să experimentez, în parte, povara și discriminarea pe care evreii si alte seminții ajung să le experimenteze. Cine ar vrea să fie identificat a fi țigan? Ce ai putea face să nu fi țigan? Mulți fug să fie identificați cu a fi țigani, și totuși în fața lui Dumnezeu suntem toți egali. Realitatea ne dictează că suntem ceea ce Dumnezeu din veșnici ne-a dat să fim spre slava Sa, şi nu spre lauda noastră, fie că ești țigan, evreu, român sau de de altă seminție.

 

Problema urii

 

Nu pot să dau o explicație logică a unui sentiment de ură pe care unii o au față de o rasă, națiune, mod de trai, o mâncare sau un obicei. Dacă ai întreba pe cineva de ce îi plac mai mult sarmalele decât fripturile nu ar putea găsi un răspuns satisfăcător pentru toți. De ce ne place mai mult cântările lui Moldoveanu şi nu cele din cartea de cântări? De ce muzica mai conservatoare şi nu contemporană? Întrebări de gust la care nu am putut găsi răspuns. Unii ar explica din punct de vedere psihologic, făcând o analiză a personalității și a înclinațiilor moștenite. Ura devenind un sentiment ascuns, o manifestare a unei experiențe trecute.

 

În ultimii doi ani am ajuns să experimentăm o ură și o batjocoră deosebită din partea unui unchi. O serie de glume proaste, batjocori, au fost lansate la adresa mea si a părinților mei. Nu am înțeles de ce și de unde a pornit această detestare, în afara faptului că a găsit dezgustător faptul că ne-am trage din evrei.

 

”Ce ați ajuns să vă dați evrei? În țară nu ați fost dar acum ați ajuns să vă dați evrei.”

 

Adevărul este că în ani care i-am trăit în țară nu am știut multe lucruri și fiind pocăiți deja era o povară grea de purtat. De două ori au încercat să-l ”termine” pe tata, mama a ajuns femeie de servici din cauza prozelitismului la Integrata din Constanta, eu am fost luat de după găt și explicat clar că nu voi ajunge la Seminar niciodată din cauza istoriei familiei mele. Și totuși, ajunși în America am început să ne descoperim trecutul, nu din inițiative proprii ci la insistența unor evrei români din New York: ”Voi sunteți evrei, căutați-vă spița neamului!”

 

De ce atâta ură? - Nu pot explica această ură în afara faptului că își are o origine păcătoasă.

 

Repercusiunile unui duh anti-semit

 

1.    O separare de Dumnezeu. Ura impotriva evreilor, a poporului ales de Dumnezeu de la începutul istorie popoarelor, te pune implicit împotriva alegerilor lui Dumnezeu. Dezvoltarea unei uri împotriva poporului ales, te face vinovat de o împotrivire și o dezagreare a alegerilor și voinței lui Dumnezeu. Problema urei poporului Evreu devine un blestem pentru toți împotrivitorii acestui neam ales. Detestarea acestui popor își are niște consecințe divine, care nu pot fi neglijate.

 

”Dar dacă vei asculta glasul Lui, și dacă vei face to ce-ți voi spune, Eu voi fi vrăjmașul vrăjmașilor tăi și potrivnicul potrivnicilor tăi.”

(Exodul 23:22)

 

Lucrurile ajung să fie mai complicate când vorbim de o ură ”pocăiască” a evreilor. Așa cum unchiul meu are probleme serioase în privința aceptării noțiuni că familia mea are origini evreiești, sunt mulți din bisericile noastre care se alătură mai ușor inițiativei palestinienilor de a distruge poporul lui Dumnezeu, devenind critici inițiativelor strategice de apărare și păstrare a teritoriilor Biblice primite din partea lui Dumnezeu. O detestare a poporului lui Dumnezeu îi împinge la niște idei ce sunt dușmane voinței lui Dumnezeu.

 

Acest dezgust, față de poporul ales, ajunge să aibă ramificații mai adănci în contextul persoanei Domnului Isus Cristos. Tot ce știm, și ce am primit din partea străbunilor noștri, se datorează Fiului lui Dumnezeu, care a venit pe pământ în persoana lui Yeshua. Această persoană, născută în poporul ales de Dumnezeu, aduce lumii oferta veșniciei prin Mântuire, a unei împăcări cu Dumnezeul Evreilor. Detestarea și spiritul antisemitic ne pune în conflict direct cu Dumnezeu printr-o separare spirituală veșnică de ceea ce Yeshua a ajuns să dea în dar tuturor neamurilor.

 

Devine o imposibilitate să separi planul Mântuirii, punând poporul evreu deoparte. Tot ce avem și felul cum am ajuns la cunoștința lucrurilor se datorează intervenției lui Dumnezeu în poporul evreu și pus în plan prin trezirea spirituală a poporului evreu. Scripturile au ajuns în casele noastre datorită intervenției Duhului Sfânt pe inima autorilor evrei. Primele treziri spirituale au fost in Israel, şi nu în Galatia sau Corint. În planul veșniciei, Yahweh face cunoscut planul veșniciei prin Yeshua, folosindu-se de poporul evreu în purtarea mesajului divin.

 

2.    O neînțelegere a Cuvântului lui Dumnezeu. Separarea de Dumnezeu ne pune într-un dezavantaj în înțelegerea mesajului divin. Scripturile sunt clare în ce privește rolul Duhului Sfânt în viața creștină:

 

”Dar Mângăietorul, adică Duhul Sânt, pe care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, vă va învăța toate lucrurile, și vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.” (Ioan 14:26)

 

O sepapare de Dumnezeu implică o separare de Cel care poate aduce înțelegere în mesajul Evangheliei și a înțelegerii voii Sale. Sunt mulți care cunosc Cuvântul lui Dumnezeu printr-o citire și re-citire a Scripturilor, dar sunt mult mai puțini care ajung să înțeleagă mesajul și aplicația mesajului Scripturii, nu numai la un nivel personal dar și de frațietate, în înțelegerea rolului pe care fiecare dintre copiii Săi ajungem să-l împlinim. Scripturile sunt cheia înțelegerii, nu numai a mesajului lui Dumnezeu, dar și a înțelegerii scopului lui Dumnezeu în viața noastră.

 

Neînțelegerea Scripturilor a ajuns să separe și să facă dușmani pe mulți. Toate orientările doctrinare care sunt cunoscute în Seminariile noastre, bisericile și chiar și în grupările mai mici de credincioși, se datorează neînțelegerii Cuvântului. O ură împotriva Evreilor are repercursiuni serioase în funcționalitatea și aplicarea Cuvântului Său, ajungând să fim lipsiți de prezența Celui care ne poate da Lumină.

 

3.    Moștenirea unui duh de slăbiciune. Oamenii fără Dumnezeu ajung să moștenească un duh al lumii, un duh al slăbiciunii, bântuiți de o idee sau alta, nestatornici, astazi sunt cu o idee, mâine cu alta. Incertitudinea cunoașterii îi face slabi, oameni fără caracter sau inițiativă. Istoria Evreilor ar trebui să ne aducă aminte cât de slabi au fost popoarele în fața ocrotirii lui Dumnezeu. Cât de slabe sunt planurile dușmanilor împotriva copiilor lui Dumnezeu. Spiritul antisemitic te separă de Dumnezeu, punându-te în tabăra slăbănogilor, a unor oameni fără ”șina spinării” cum se mai spune în America.   

 

4.    O asociere cu dușmanii lui Cristos. O separarea de Dumnezeu este implicit o separare de Cristos. Câți creștini, copii a lui Dumnezeu, nu au ajuns să primeaască prigoana din mâna dușmanilor Evreilor și a lui Cristos? Poziția pro-israeliană pe care fiecare copil a lui Dumnezeu ar trebui să o aibă, îl pune într-o poziție de susținere a poporului Evreu, cunoscând că la vremea potrivită Dumnezeu le va deschide ochii să-L recunoască și să-L primească pe Yeshua ca Mântuitor. Biserica lui Cristos nu poate să fie antisemită. Scripturile ne spun clar poziția Creatorului în privința situației evreiești. Evreii sunt poporul lui Dumnezeu, iar istoria omenirii merge în direcția unei pregătiri naționale în care poporul Său va ajunge să recunoască pe Mesia ca Domn și Mântuitor. Ca urmaș a lui Cristos, nu te poți face dușmanul lui Cristos datorită unei asocieri cu dușmanii poporului ales.

 

5.    Rugațivă pentru Ierusalim. Împăratul David transmite un mesaj tuturor celor care au primit mesajul Dumnezeului lui Israel:

 

”Rugați-vă pentru pacea Ierusalimului! Cei ce te iubesc, sa se bucure de odihnă.” (Psalmul 122:6)

 

Cine s-ar putea ruga pentru Ierusalim dacă nu toți cei care au ajuns să guște bucuria Mântuirii? Odihna personală este legată de pacea Ierusalimului. În timpuri când tot mai multe voci sunt ridicate împotriva existenței poporului lui Dumnezeu, care este atitudinea ta? Ce te face să fi așa de impotrivitor planului lui Dumnezeu?

 

Concluzie

 

Spiritul anisemitic este un duh împotrivitor planului lui Dumnezeu, punând pe fiecare în contradicție și oponență faţă de persoana lui Dumnezeu. Antisemitismul ajunge să excludă pe Dumnezeu din istoria lumii. Unii au ajuns să creadă că biserica a ajuns să înlocuiscă poporul Evreu. Unii sunt de opinie că Biserica ajunge să împlinească voia lui Dumnezeu, astfel că poporul Evreu a ajuns să fie părăsit pentru totdeauna. Tot felul de opinii și sugestii nebiblice ajung să inunde mintea celui fără Dumnezeu, care ajunge să separe poporul Evreu de planul veșniciei.

 

Nu pot percepe cum am putea să lăudăm pe Dumnezeu când fiecare fir de păr detestă existența Evreilor, sugerând că toate problemele lumii se datorează existenței acestui popor. 144,000 de misionari evrei vor fi găsiți pe paginile istorie predicând Evanghelia în timpul necazului cel mare. Poate că și băiatul meu să fie unul din acești martiri? Oare Domnul din veșnicii a ajuns să-și pregătească această armată misionară pentru slava numelui Său? De ce tot mai mulți ajung să-și descopere spița neamului în generația noastră? O serie de întrebări la care se pot face speculații, însă numai veșnicia ne va face cunoscut pe deplin voia Tatălui din ceruri.

 

Coram Deo! Shalom!


sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate