Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Viitor Baptist Român 2007

de Caius Obeada

 

 

Caius Obeada

Este greu să poţi face o analiză subiectivă a unei denominaţii care se numără printre cele mai mari asociaţii baptiste Europeană, însă se poate face observaţii în baza unor informaţii şi cunoştinţe generale. Baptiştii români au o istorie mai mică când am face o comparaţie cu alte asociaţii baptiste europene. Site-ul Federaţiei Baptiste Europene ne informează că România ar avea 1722 de biserici baptiste cu un număr de 98,672 de membri, excluzând cele 232 de biserici maghiare cu un număr de 8632 de membri de pe teritoriul României.

 

După numărul bisericilor înregistrate cu Federaţia Baptistă Europeană, asociaţia bisericilor baptiste din Ukraina este cea mai mare asociaţie baptistă din Europa cu un număr de 140,000 membri în 2800 de bisericii, urmaţi de bisericile Marii Britanii cu un umăr de 138,305 membri în 2007 biserici, România fiind pe locul trei, urmaţi de bisericile baptiste din Rusia cu 78,000 de membri în 1300 bisericii.(1) Totuşi, se pare că aceste date nu conţin numărul bisericilor baptiste independente care au apărut după revoluţia din 1989, biserici care dintr-un motiv sau altul nu au aderat la asociaţiile existente, mai ales din fostul bloc comunist, cea ce ne face să credem că numărul real de baptişti ar fi puţin mai mare.

 

Indiferent de numărul baptiştilor din România, problemele bisericii rămân aceleaşi din primele secole. Ruperi, noi organizări, schimbări de orientare teologică şi practică, noi lideri, duc o denominaţie într-o direcţie sau alta, schimbările fiind inevitabile. Cea ce rămâne de văzut este direcţia noi conduceri baptiste (nou aleasă în anul 2007), a lucrărilor şi viziuni pe care frăţietatea cultului baptistă decide să o experimenteze în următorii ani. Între timp, aş dori să fac observaţii la câteva probleme existente, care au tulburat unitatea frăţietăţii baptiste române, şi care necesită o analiză şi soluţionare, în vederea menţineri unităţii trupului lui Cristos.

 

Orientarea teologică baptistă română

 

Baptiştii de la începutul istoric a anilor 1600 au fost împărţiţi în ce priveşte orientarea teologică: Calviniştii şi Arminiştii. În ultimele patru secole, biserici şi asociaţi au aderat la un concept teologic sau altul, iar în istoria unor asociaţii au fost revelate schimbări de la o orientare teologică la alta. De exemplu, Asociaţia Baptistă de Sud a Americii, pentru primii 60-70 de ani au aderat la doctrina Calvinistă, orientarea Arministă câştigând teren pe parcurs prin păstorii timpului, care au reuşit să schimbe învăţăturile doctrinar baptiste spre orientare Arministă.

 

Aceiaşi orientare a fost transmisă păstorilor bisericilor baptiste române de la începutul secolului trecut, astfel că baptiştii României fiind cu predominanţă de orientare Arministă. După recentele statistice în cadru Asociaţii Baptiste de Sud din America, orientarea noilor păstori şi profesori din seminarele teologice au ajuns să încline spre doctrina Calvinistă. În 2006 Michael Spencer scrie că de fapt sunt mai mulţi pastori calvinişti decât biserici în Asociaţia Baptistă de Sud, majoritatea ţinând înţelegerile şi convingerile sub radarul bisericilor.(2)   

 

Problema aderenţei teologice Calvinste sau Arministe deja a început să fie auzită în cercurile baptiste române. După unele opinii se crede că Universitatea Emanuel ar adera la orientarea Calvinistă pe când universitatea din Bucureşti ar fi de orientare Arministă. Nu se ştie câţi păstori Calvinişti sunt în sânul bisericii baptiste române, însă sunt la cunoştinţa de o serie de păstori şi profesori proeminenţi, care aparţin orientării Calviniste, şi care momentan ar fi o minoritate. Istoria ne-a dovedit schimbări de orientare teologică care uneori a fost cruntă, amintind experienţa lui Spurgeon de la o asociaţie Calvinistă ajungându-se la o asociaţie Arminstă iar el fiind pus în situaţia de a demisiona nu numai ca preşedinte a Asociaţiei dar chiar şi din biserica unde păstorea.

 

O separare a bisericilor baptiste române pe linia doctrinară Calvinistă sau Arministă va fi inevitabilă, dacă frăţietatea nu se va folosi de această armă pentru ruperea cultului pentru interese personale. America are peste 23 de denominaţii baptiste, fiecare denominaţie având seminarele şi învăţătorii ei. România are două universităţi, cu orientare diferită în opinia unora, care ar putea aduce o rupere şi un viitor sumbru unei unităţii care a existat până în zilele noastre.

 

Aceste două pepeniere vor produce pastori care vor fi viitorul pastoral a bisericilor noastre. Influenţa teologică a profesorilor acestor doua instituţii vor produce lideri care vor influenţa viitorul teologic baptist român. Cele doua Universităţi nu numai că şi-au câştigat nume în urma orientării Calvinste sau Arminste, dar şi a liberalismului sau conservatorismului teologic. În această direcţie Oradea câştigând reputaţia de a fi conservatoare pe când Bucureştiul fiind liberal.

 

Pentru unii aceste reputaţii sau clasificări nu au importanţă, însă istoria a dovedit pericolul pe care îl ridică doua universităţi care sunt pepeniera Cultului Baptist Român, în care lideri de orientare teologică diferită ajung să decidă viitorul bisericilor noastre. Viitorul ne va dovedi nu numai influenţa teologică pe care aceste două Universităţi le are asupra tinerilor teologi, dar şi repercusiunile pe care biserica le va experimenta în urma acestor lideri. Speranţa noastră va fi în caracterul păstorilor pe care aceste universităţi le cizelează. V-om avea păstori luptători pentru opiniile şi înţelegerile personale, sau v-om avea păstori care vor lăsa ca Duhul lui Dumnezeu să-şi conducă Biserica?

 

Relaţiile cu diaspora

 

Până în ani 1990, diaspora baptistă română cea mai mare şi cu putere de influenţă mai serioasă au fost grupurile baptiste române din America şi Canada, organizate sub umbrela Asociaţiei Baptiste Române din USA şi Canada, cu un număr estimativ de peste 6000 de membri organizaţi în 53 de biserici. (Numărul de 6000 de membri găsit în declaraţia din toamna anului 2006 la Convenţia Asociaţiei din California.) Cei 6000 menţionaţi în documentul asociaţiei nu reprezintă numărul real de baptişti români din America, mulţi fiind membri în bisericile americane, aşa cum sunt eu şi întreaga familie, incluzând părinţii şi fraţii.

 

Până la revoluţia din 1989, asociaţia a susţinut frăţietatea baptistă din România cu tipărirea Bibliilor, cărţilor de cântări, broşuri, ajutoare materiale şi multe alte activităţi clandestine guvernului comunist. Drepturile religioase a baptiştilor din România erau prezentate congresului American prin lideri baptişti români din America. Staţiile de radio Vocea Americi, Europa Liberă, Staţia de la Monte Carlo ţineau frăţietatea la zi cu necesităţile spirituale. După revoluţie, ajutorul fiind mai substanţial, o serie de biserici din România ajung să beneficieze financiar, prin sponsorizări de proiecte, începând de la construcţia de noi biserici, la ajutor misionar, deschideri de librării, staţii de radio, etc. ..

 

Ajutorul baptiştilor români din America pe parcurs se extinde, implicând şi prieteni bisericilor baptiste Americane, care din generozitate ajung să se implice direct în lucrările baptiste din România. Astfel că prin anii 1990 o serie de păstori baptişti din România făceau turul bisericilor baptiste române din America pentru strângerea de ajutor financiar, încercând să familiarizeze frăţietatea română americană cu necesităţile României. Zeci de mii de dolari erau strânşi prin aceste turnee pastorale, bani care au asigurat construcţia a zeci de biserici noi, îmbunătăţiri a bisericilor mai vechi, proiecte care nu ar fi putut fi susţinute prin eforturile bisericii locale din România.

 

Zvonurile şi practicile unor păstori care şi-au însuşit parte din banii donaţi proiectelor din România, a făcut ca multe biserici baptiste române din America să devină suspicioase de intenţiilor celor care începuseră să viziteze bisericile în fiecare an. În România unii păstori au ajuns să-şi construiască vile din banii donaţi pentru misiune, pe când biserica încă cerea ajutoare financiare. În urma acestor experienţe, unele relaţii încep să se degenereze, relaţii care existau odată începând să se răcească abrupt.

 

Frăţietatea baptistă din România ne fiind la cunoştinţa practicilor unora dintre lideri, ajung să învinovăţească frăţietatea baptistă română din America de orgoliu, lipsă de înţelegere şi dragoste. În ciuda acestor acuzaţii, nici un păstor din America (dintre cei pe care am ajuns să-i cunosc) nu face cunoscut practicile unor păstori din România, cu umilitate primind acuzaţiile fraţilor lor. În ani 2002, după unele estimări făcute de unii păstori români din America, misiunea pentru Moldova primise milioane de dolari, bani care ar fi făcut posibil ca fiecare moldovean să fi auzit Evanghelia lui Cristos. Cu toate acestea, banii s-au risipit in construcţii şi proiecte care până la urmă nu au dus evanghelia la fiecare moldovean aşa cum se preconiza prin cerinţele şi planurile iniţiale.

 

Dacă relaţiile baptiste româno-americane s-au răcit, frăţietatea din România (în mod special o serie de pastori cunoscători a limbii engleze) au ştiut să ocolească pe fraţii lor din America, merg direct la frăţietatea baptista America, la cei care le-au fost introdu-şi în vizitele anterioare, tot de baptiştii români din America . Astfel că unii păstori au ajuns să facă vizite bisericilor baptiste Americane, ocolind pe fraţii lor români din America. Într-un incident cu câţiva ani în urma, un pastor român venit în America „pe ascuns”, este descoperit a fi într-un tur al bisericilor Americane. Aflându-se de cazarea fratelui, o biserică i-a cerut să viziteze şi biserica baptistă română la serviciu de duminică seara, la care fratele răspunde: „dragii mei, voi nu puteţi să-mi da-ţi 2000 USD pentru vizită, aşa că nu pot să vă vizitez.....”

 

Multe din experienţele cunoscute în bisericile române din America au rămas în America, totuşi relaţiile intercontinentale începuseră să se rupă. Este uşor să vezi discuţiile forumurilor prin care baptiştii români din America sunt învinovăţiţi de politica Americi, lucru care nu se întâmpla din partea celor din America. In nici un forum nu am ajuns să cunosc pe cineva din America să învinovăţească pe fraţii baptişti din România pentru acţiunile lui Băsescu, totuşi nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu noi cei de aici fiind învinovăţi-ţi de orice politică sau lucru auzit despre America. Relaţii care dintr-o serie de motive au ajuns să se deterioreze, fiecare dând vina pe altul de aroganţă şi insensibilitate.

 

În experienţa personală am ajuns să cunosc pe mulţi fraţi, însă tot aşa de uşor am ajuns să fiu părăsit şi criticat de cei care nu au reuşit să mă convingă să le susţin lucrările, sau cei cărora li s-a părut că tot ce fac este să „mă dau mare”. Nu vreau să împărtăşesc experienţele avute cu unii profitori care susţin a fi fraţi în Domnul, însă aceşti „lucrători pe bani” au ajuns să strice multe din relaţiile frăţeşti care au existat odată.

 

Dacă relaţiile române baptiste americane-române s-au răcit, întrebarea care se pune este: care va fii viitorul relaţiilor bisericilor din diaspora Europeană cu România? O mulţime de fraţi au emigrat în ciuda nevoilor financiare în ţările din Vest ale Europei. Această emigraţie a produs deschiderea de noi biserici baptiste române. Multe din bisericile diasporei sunt oarecum independente, însă viitorul poate schimba multe lucruri printre care şi relaţiile între biserici şi comunităţi.

 

Ruperea relaţiilor frăţeşti nu aduc decât o pierdere generală, ajungând să ne separăm, să ne vorbim prin spate, evitând relaţii care ar aduce binecuvântare. Experienţa relaţiilor române-americane ar trebui să trezească frăţietatea, fiind atentă la direcţia relaţiilor nu numai cu America, dar şi cu restul frăţietăţii române împrăştiată în cele patru colţuri ale lumii. Adevărul este că Românul este greu să-l ţi unit, se pare că este o caracteristică a noastră moştenită de la bunicii noştri, însă cu diligenţă, răbdare şi prezenţa caracterului lui Cristos în vieţile noastre totul este posibil. Sper ca sfinţii Domnului să ţină pe braţe de rugăciune frăţietatea română la unitate, aşa cum ne-a împrăştiat nevoia în toate colţurile lumii.  

 

Viitorul financiar al bisericii baptiste

 

După revoluţie, multe bisericii din România s-a bucurat de ajutorul frăţietăţii baptiste din diaspora, mai târziu beneficiind de ajutoarele frăţietăţii baptiste americane, engleze, finlandeze, etc. .. Ajutorul este totdeauna bine venit, însă ridică probabilitatea unei administrări tăgăduită a visteriei Domnului. Din păcate, exemplu de administrare a banilor din partea unor bisericii au dus la vorbe, ruperi, certuri şi dezamăgiri.

 

Biserici cu un număr mic de membri au construit bisericii la care nu au reuşit să menţină administrativ necesităţile unei clădiri noi. Biserica nu reuşea să strângă bani pentru plata păstorului, cu atât mai puţin întreţinerea unei biserici noi, care avea nevoi de învestiţii financiare pentru menţinere şi reparaţie. Unele biserici au ajuns să aibe proiectoare, microfoane şi staţii de amplificare, însă cu găuri în acoperişul bisericii, pe scaunele pluşate ajungând să fie găleţi de culegerea apei care se strecura din tavan, în loc de membri şi musafiri.

 

În alte biserici s-au ajuns la conflicte datorită necesităţilor financiare de a susţine un păstor. Dacă pentru o perioadă banii veneau din afară şi plata păstorilor era asigurată, ruperea relaţiilor au rupt şi sursele financiare, bisericile ajungând în situaţia de a suferi în urma deciziilor sărace pe care unii lideri le-au făcut.

 

Cu câţiva ani în urmă stăteam de vorbă cu nişte fraţi americani referitor la misiunile din România. Le explicam cum misiunea Vox Dei încearcă să ajute frăţietatea baptistă din România, la care un frate m-a întrebat: „dar ce fac români din America, ei susţin lucrările din România???”. O întrebare dificilă când ştii dificultăţile unei administrări corecte.

 

America susţin lucrări, însă cer să li se dea o socoteală la banii trimişi de ei. Din toţi bani pe care i-am trimis la diferite lucrări, o singura misiune a dat socoteala până la ultimul cent, misiunea Betania din Constanta, in rest, în unele cazuri nici mulţumesc nu am primit. UN prieten într-o zi m-a întrebat daca cunosc vre-un american care ar fi interesat să investească într-o misiune în România. Am rămas uimit de naivitatea întrebări, ca şi cum aş fi putut să întâlnesc pe stradă acest american care nu are ce face cu banii şi ar trimite la un necunoscut în România.

 

O misiune mi-a cerut să le găsesc sponsori. Fiind în biserica Americana din 1989, am ajuns să cunosc practicile şi modul în care biserica americană funcţionează. Am explicat fraţilor care începuse misiunea şi erau în mari nevoi financiare, că o biserica Americană când se implică intr-o misiune, ea cere să li se dea rapoarte, să se ţină cont de bani şi modul în care ei vor administra ce primesc. Răspunsul şocant pe care l-am primit a fost: „...a nu frate, noi vrem să ni se trimită ajutor financiar, dar noi să facem ce vrem cu bani fără să dăm socoteală să nu ne pună să justificăm unde merg ....”

 

Uitându-te la misiunile americane se poate vedea o direcţionare de interes misionar aproximativ la fiecare 10 ani. De exemplu in ani 1970-80 Africa a fost centru atenţiei misiunilor Americane. În ani 1980-89 atenţia misionară a fost pe Europa, Italia, Spania, Portugalia, fiind câmpurile misionare ale timpului. După revoluţie (1989-2000) , câmpul misionar a fost deschis spre Europa de Est, România fiind una din beneficiarele donaţiilor Americane. După primul războiul din Irak, America şi-a îndreptat privirile spre ţările musulmane, unde se lucrează şi în zilele noastre.

 

Dacă ai merge la o biserică Americana cerând să ajute o lucrare în ţările musulmane cu mai mare uşurinţă ai primi ajutor, faţă de un ajutor pentru România, unde majoritatea bisericilor Americane au ajuns la cunoştinţa schimbărilor social politice, aşteptând ca românii să se ajute pe ei însuşi, acum că trăiesc în democraţie şi libertate religioasă.

 

Bisericile României nu numai că au ajuns la o situaţie financiară dificilă, în care nu reuşesc să-şi menţină păstorii şi bisericile, însa chiar şi seminariile noastre au ajuns să fie sub conducerea altora care nu au nimic cu baptismul, de la o zi la alta ce era al nostru ajungând pe mâna străinilor, a duşmanilor de credinţă.

 

La sărăcie, este uşor să influenţezi frăţietatea promiţând câmpii verzi, o fantezie cu care biserica din Vest a murit în ultimi 60-70 de ani. Datorită situaţiei financiare în care se află biserica, deja unii din liderii baptişti au început să susţină ideea unei soluţionări statale, prin care pastorii bisericilor noastre să devină salariaţii guvernului, vânzând drepturile şi practicile baptiste pentru o asigurare din mâna străină a unui guvern care se schimba de la un an la altul.

 

Dacă până acum am putut să ne alegem singuri păstorii, în momentul în care guvernul va decide pe cine să angajeze şi pe cine nu, care este viitorul baptist român? Când guvernul român care face parte din Uniunea Europeană o să forţeze biserica să angajeze păstoriţe, în numele discriminării sexuale, care va fi refugiu ei? Când un homosexual o să termine facultatea de la Bucureşti şi o să ceară guvernului să asigure o slujba în bisericile noastre, ce va face biserica???

 

Când ajungi să dai mâna cu vrăşmaşul Domnului, crezând că situaţia financiară a biserici poate fi rezolvată de asocierea cu guvernul, unde mai este Cristosul, capul Bisericii? Situaţia financiară la fel ca şi orice problemă pe care Biserica o întâmpină, sunt probleme care au fost şi sunt rezolvate în Cristos. Baptismul nu este o organizaţie socială, sau club în căutare de membri, este trupul lui Cristos. Care ne este viitorul fără Cristos? Mai avem nevoie de răspuns la această întrebare?

 

Viitorul pastoral

 

Situaţia precară în care bisericile se află din punct de vedere financiar, a dus la o lipsă de păstori, mai ales la sate. După revoluţie o serie de tineri îşi căutau sponsori să susţină lucrări misionare la ţară, însă deschiderea spre Vest, a făcut ca mulţi să-şi schimbe ideile şi să meargă la lucru în Spania, Italia şi alte ţări ale Europei. Problema imediata care sa ridicat după revoluţia din 1989, a fost lipsa de pregătire teologică pe care aceşti tineri plini de râvnă, doreau să înveţe pe alţii doctrinele Scripturii.

 

Mulţi tineri noi la credinţă plini de râvnă şi mai puţină cunoştinţă, începuseră să predice la amvoanele bisericilor de la sate. Fără un sistem de verificare a mesajului şi a învăţăturilor pe care le aduceau, mai mulţi pastori au întrevăzut imediat problema pe care aceşti tineri o ridică. În aceste circumstanţe, şi în lipsa de lucrători, fratele Ţon prin strădaniile sale si a altora, a încercat prin diferite cursuri să aducă la un nivel minim teologic pe mulţi tineri.

 

Tot din aceste motive şi Biblioteca Vox Dei ia fiinţă ca să dea o sursă de studiu teologic, încercând să pună la dispoziţia tuturor materiale ajutătoare misiuni. Universitatea Oradea apare pe scena baptistă româna în ajutorarea umplerii unui gol pe care comunismul l-a creat, în necesitatea pregătiri de lucrători pe care Bucureştiul deja nu mai făcea faţă. Astăzi avem două universităţi care ne pregătesc viitori lideri, şi totuşi încă suntem în lipsă de pastori.

 

Unii tineri s-au dat misiunii, reuşind să asigure nişte sponsorizări temporare, însă majoritatea bisericilor sunt încă în căutarea acelor tineri din trecut care mergeau pe jos zeci de kilometri ca să predice Evanghelia lui Cristos. Multe biserici au probleme în a convinge tineretul să meargă în misiune, unii dintre ei cer să li se plătească benzina, alţii vor să fie plătiţi, şi dintr-un motiv sau altul, biserica este cea care ajunge să sufere.

 

Unii tineri la terminarea seminarului ajung să facă mofturi când este vorba de o ofertă la o biserică mai mică, alţii au pretenţii în privinţa cazării, cerând apartamente pe centru, resurse financiare pentru studiu, birouri şi computere. Chiar dacă am putea asigura toate cerinţele, pe cine alegem? UN Calvinist sau un Arminist? UN om al studiului sau un om al lucrului? În ce direcţie poate biserica să meargă când şansele unei alegeri este limitată?

 

Chemarea, necesitatea sau interesul este dilema bisericii în privinţa pastorală. Mai nou este ca unii din păstorii ţării să plece la bisericile diasporei unde le pot asigura un viitor financiar nu numai lor dar şi restul familiei. În această fugă după bani, am ajuns ca şi în diaspora baptista română Americană să avem pastori care au venit din ţară şi au reuşit să rupă bisericii în dorinţa de a păstorii.

 

Viitorul pastoral depinde nu numai de pepenierele care ne asigură păstori de mâine, dar de însăşi biserica Domnului care au părăsit doctrinele ajungând să predice învăţături străine Evangheliei. Ce avem şi de unde vom ajunge să ne asigurăm viitorul pastoral va rămâne să cerem ajutorul Domnului. Numai El ne poate ajuta, Cel ce este capul Bisericii.

 

Relaţiile de viitor cu comunitatea baptistă internaţională

 

Dacă relaţiile cu biserica baptistă română americană s-au răcit în ultimi ani, o altă problemă s-a ridicat când fratele Negruţ, fostul preşedinte a Cultului Baptist din România a ajuns să susţină ruperea Asociaţiei Baptiste de Sud din Alianţa Mondială Baptistă. În anul 2004, după 99 de ani de cooperaţie, Americani se retrag din Alianţa Mondială.

 

Asocierea Alianţei Mondiale Baptiste cu „opinii teologice aberante” a împins Asociaţia Baptistă de Sud să rupă relaţiile care au existat de atâţia ani. În Europa deja s-a văzut în ultimi ani promovarea femeilor la amvoanele bisericilor baptiste, o serie de adunări ajungând sub conducerea păstoriţelor „baptiste”. Conservatorii Americani au fost din totdeauna împotriva promovării femeilor la păstorie. Seminarele Europei care odată erau conservative, ajung liberale, mergând pe o cale seculară, acceptând o serie de studenţi fără chemare, recomandare sau calificare.

 

Vrei să studiezi teologie pastorală, facultăţile te aşteaptă cu mâinile deschise. Vrei să fi păstor, o serie de biserici te aşteaptă să ocupi amvoanele ei. Bisericile baptiste române deja a ajuns să-şi umple amvoanele cu păstorii României.

 

În urma deciziilor americane de a rupe relaţiile cu comunitatea mondială baptistă, cultul baptist român a decis să susţină pe conservatorii Americii, ajungând să se pună într-o relaţie precară cu conducerea Alianţei Mondiale Baptistă.

 

Dacă fostul preşedinte al Cultului Baptist (fratele Negruţ) a susţinut această separare, mergând pe linia conservatoare, noul preşedinte (fratele Bunaciu) se pare că trimite semnale de pace, de continuitate a unor rapoarte pre-Negruţiene. Se pare că şi aceste decizii au ajuns să ne separe, rupând frăţietatea pe cele două linii a conservatorismului sau a liberalismului. Care ne este direcţia, ne ataşam Americanilor şi a teologie conservatoare sau cu Alianţa Mondiala şi liberalismul pe care l-a adus Europei.

 

Indiferent de poziţia unora din noua conducere, va fi inevitabil ca pe viitor baptiştii români să sufere nu numai ruperea relaţiilor cu diaspora română-americană, dar şi o rupere internă unde două denominaţii baptiste vor ajunge să reprezinte România.

 

Ecumenismul Evanghelic

 

Alianţa Evanghelică Română este compusă din cele 3 culte majore: Baptiştii, Penticostalii, Creştini după Evanghelie şi mişcarea Oastea Domnului. Totul ar merge bine dacă ne-am opri aici. Mai recent, în anul 2006 la Praga a avut loc prima rundă de convorbiri între teologii adventişti şi Alianţa Mondială Evanghelică. La aceste întâlniri adventiştii şi-au prezentat teologia şi dorinţa de intrare în alianţa mondială.

 

Adventiştii au acceptat punctele majore a teologiei evanghelice cu excepţia credinţei adventiste cu privire la judecata de dinainte de a doua venire (opinia lui Ellen White) şi  rolul zilei de sabat. Astfel că s-a ajuns la concluzia că o cooperare este posibilă.

 

Şansa colaborării baptiste cu biserica adventistă se întrezăreşte, chiar dacă doctrinele şi practicile pe care le avem ne separă fundamental. Întrevederea unui câştig financiar de lucrare ar favoriza părerea unora din bisericile noastre. Dacă o acceptare a colaborării cu guvernul în vederea unui câştig financiar este întreţinută de mai mulţi, cu atât mai uşor va fi o colaborare cu prieteni adventişti.

 

Ideea ecumenismului este discutată şi combătută de unii. Lucrările Ecumenice de la Sibiu a ridicat o serie de întrebări chiar şi în rândul baptiştilor. Unii sunt total împotriva ideii ecumeniste pe când alţii o înţeleg ca o posibilă unitate a corpului lui Cristos. Indiferent de direcţia liderilor baptişti, nu ne va lipsi ocazia confruntărilor de idei, începută pentru moment chiar şi pe site-ul prietenului meu Daniel la grupul Roboam (roboam_visitors@yahoogroups.com).

 

Concluzie

 

Care ne este viitorul? Dacă nu lăsăm ca Domnul să-şi conducă biserica Sa pe viitor ne putem aştepta la următoarele:

 

bullet

Ruperea cultului pe o linie teologică între bisericile Calvinste şi Arminste

bullet

Ruperea între relaţiile baptiste a diasporei cu România

bullet

Pepeniera pastorală ajungând să producă roade nedorite

bullet

Ecumenismul ajungând să ne sufoce viitorul

 

Dar, în virtutea tuturor lucrurilor, biserica este a Domnului şi El poate aduce schimbare şi binecuvântare aleşilor Săi. Unele biserici ale Apocalipsei au ajuns să părăsească pe Cristos, una dintre ele chiar ajungând să ţină pe Cristos la uşă, totuşi rugăciunile sfinţilor bisericii baptiste române aşteaptă binecuvântarea Domnului.

 

Coram Deo!

 

Note de subsol:

 

1.      European Baptist Federation (http://www.ebf.org/member-unions/ )

2.      Under the Radar Calvinism: An Ethical Question (www.internetmonk.com )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate