Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Nostra Aetate
 

 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Exegetica
Viaţa Creştină
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

”Baptismul o Identitate NU o Doctrină”

 

 de Caius ben Obeada

 

(continuare din numărul anterior)

 

 

Scurtă linie istorică Baptistă

 

 

“Cine nu îşi cunoaşte trecutul, va fi condamnat să-l repete” (Goethe)

 

"Cine nu-și cunoaște trecutul (istoria) își merită prezentul și nu are dreptul la viitor!” (Nicolae Iorga)

 

Scripturile sunt evidența istorică a prezenței lui Dumnezeu în creație, o istorie a planului de mântuire pregătit din veșnicii. Ultimele cuvinte ale Scripturii nu au oprit ceasul istoric a prezenței lui Cristos, ci mărturia martirilor și robilor lui Cristos de-a lungul secolelor ne-au adus mărturia vie a Evangheliei până în zilele noastre. Mărturia înaintașilor noștri este dovada nedisputabilă a existenței lui Dumnezeu, o mărturie a continuității principiilor lăsate de Cristos prin apostolii Săi.

 

„Noi credem că baptiştii au fost primii creştini. Existența noastră nu a început la reformă, noi am fost reforma înainte ca Luther și Calvin să se fi născut; noi nu am ieșit din Biserica Romei, pentru că nu am făcut parte din ea niciodată, dar avem o succesiune neîntreruptă în însuși Apostolii.” (Charles H. Spurgeon)

 

Este greu să contrazici unul dintre cei mai cunoscuți pastori baptişti, Charles H. Spurgeon. Totuși, ce a vrut să spună? Nu vrem să ignorăm istoria, însă nu vrem nici să o interpretăm greșit. Identitatea istorică baptistă a existat de la începutul istoriei bisericii primare prin practicile și doctrinele lăsate apostolilor de însuși Domnul nostru, Capul Bisericii: Isus Hristos.

 

Sunt Baptiștii o continuitate a învățăturilor Apostolice?

 

DA.

 

Dacă nu ar fi așa am fi fost o biserică apostată pierdută și separată de adevărul credinței lăsate de apostoli. Totuși, cursul istoric prin care Baptismul se identifică ajunge să fie împărțiți în 4 opinii distincte:

 

1.      Baptismul și-a început istoria în separatiștii englezi

 

2.      Baptismul își are istoria în mișcarea Anabaptistă

 

3.      Baptismul este perpetuarea credinței și practicii existente în timpul Domnului Isus Cristos

 

4.      Baptismul există într-o linie istorică neîntreruptă din timpurile Domnului Isus Cristos

 

Sunt diferite opinii referitor la începuturile istorice baptiste, totuși distincţii ale unei identități baptiste pot fi văzute de-a lungul istoriei creștine prin grupări și biserici care au ajuns să primească o conotație sectantă de către Biserica Catolică, și mai târziu de către Biserica Ortodoxă.

 

Baptiștii ca nume au ajuns să fie identificați datorită unei batjocuri și a unei porecle de bătaie de joc pe care au primit-o la anii 1600, când re-botezarea era un pas al mărturiei de credință. Bisericile care s-au identificat cu practica Nou Testamentală a botezului de adulți şi nu a copiilor mici, ajung să fie batjocorite cu numele de ”botezătorii”, pentru că re-botezau pe cei care doreau să aparțină unei adunări a născuților din nou. Distincţiile baptiste, a practicilor care au ajuns să identifice această grupare de credincioși își au originea în biserica primară și au fost continuate de-a lungul secolelor prin existența mișcării Bisericilor Libere a ”firului roșu” menționat de mai mulți istorici creștini.

 

Ar fi mult de scris și prezentat în ce privește istoria baptistă și a celor 4 orientări istorice la care diferite grupuri baptiste au aderat, însă pe scurt merită menționate și explicate cu speranța să stârnească curiozitatea cititorului la studiu și citire.

 

Baptismul și-a început istoria în separatiștii englezi

 

Înainte de Reforma Protestantă, Biserica Angliei la anul 1534 s-a separat de biserica Catolică. Separarea și transformarea Bisericii Catolice din Anglia nu a satisfăcut pe mulți, astfel că apare mișcarea separatistă Puritană. În acest context istoric, unde persecuția începe să-și spună cuvântul, unde drepturile religioase dispăruseră, o biserică Congreționalistă din Gainsborough, Trent, din motive organizaționale și de conveniență, se divide în două în jurul anului 1606.

 

Din cauza persecuțiilor din Anglia, cele două biserici emigrează în Olanda pentru libertate religioasă. În 1608 biserica sub conducerea lui John Smith și Thomas Helwys, împreună cu alți separatiști din Yorkshire, Lincolnshire şi Nottinghamshire emigrează la Amsterdam. A doua biserică sub conducerea spirituală a lui John Robinson, William Bradford și Wiliam Brewster, emigrează și ei spre Olanda, mai târziu ajung să emigreze în America.

 

Adunarea emigranților Englezi sub conducerea lui John Smyth și Thomas Helwys aveau în jur de 80 de membri, ajungând să fie cunoscută ca a II-a Biserică Engleză din Amsterdam. Locația biserici din Amsterdam era într-o zonă comercială unde clădirile erau proprietatea unui Anabaptist. Astfel că Smyth ajunge să ia contact cu Anabaptiști și să se familiarizeze cu credința și practica Anabaptistă.

 

După o cercetare mai serioasă a Scripturii, John Smyth pune sub semnul întrebări credința și practica, astfel că ajunge la concluzia că trei puncte de schimbare inițială sunt necesare în viața credinciosului:

 

1. Adevărata laudă trebuie să vină din inimă, iar citirea dintr-o carte este invenția unui om păcătos. Rugăciunea, cântarea și predicarea trebuiau să fie spontane.

 

2. Smyth a introdus slujirea pastorală și diaconală ca slujiri ale adunării, un punct de vedere în contrast cu Reforma în care biserica era sub cârmuirea păstorului presbiter,presbiter și diacon.

 

3. Botezul trebuie primit de adulți născuți din nou, astfel că cei care au primit botezul când au fost prunci trebuiau re-botezați.

 

John Smyth moare în 1612, nu înainte de publicarea Mărturisirii de Credință în 26 de articole. Ca o notă istorică trebuie menționat faptul că Smythși câțiva din grupul primei adunări ajung să îmbrățișeze credința anabaptistă, cerând să fie primit în biserica Menonită din Amsterdam. Sfârșitul vieții lui John Smyth nu este fără controversă, punând sub semnul întrebării influenţa anabaptistă în noua mișcare Baptistă.

 

Lucrarea adunării Baptiste din Amsterdam continuă pentru o perioada de timp prin Thomas Helwys, care mai târziu se întoarce în Anglia împreună cu 8-10 persoane. Thomas Helwys nu se alătură poziției menonite, dimpotrivă, ajunge să critice credința menonită, în mod special a libertății omului prin care ar fi susținut că numai Adam s-a bucurat de alegerea liberă înainte de căderea în păcat. După ce Helwys se întoarce în Anglia ajunge să fie închis pentru credință, ca mai apoi în anul 1616 să plece la Domnul.

 

John Morton preia slujirea adunării apărând teologia și practica baptistă printr-o serie de cărți scrise în această perioadă. În apărarea practicii și credinței baptiste, în anul 1624 Morton excomunică 16 persoane care ajung să se unească cu biserica Menonită. În jurul anilor 1625-26, John Morton pleacă la Domnul.

 

Lucrarea începută de Smyth și Helwys ajunge să dea roade, de la o mică adunare de 10 persoane în 1612, se ajunge la 47 de biserici în 32 de ani. Oameni cu râvnă și iubire față de Cristos răspândesc mărturia baptistă pe meleagurile Engleze. Aceștia au fost baptiștii care au avut relații cu anabaptiștii, dar care nu s-au unit și nu s-au acceptat din cauza diferențelor doctrinare.

 

Ca niște date generale a mărturiei Baptiste Engleze, a primilor ani de roadă a Baptiștilor Generali, putem preciza următoarele date:

 

1626 – 150 de membri în 5 biserici baptiste

 

1630 – 5 biserici baptiste

 

1644 – 47 de biserici

 

În jurul anilor 1630 apare o grupare baptistă care a aderat la învățăturile calviniste care au favorizat ”mântuirea particulară”, ajungând să fie porecliți Baptiștii Particulari. Dacă Baptiștii Generali erauArminiști în credință, Baptiștii Particulari erau Calviniști, astfel că de la începuturile istorice baptiste engleze, diferențierea acestor grupări a fost evidentă.

 

La anul 1633 prima biserica Baptistă Particulară ia ființă, ca la ani 1644 să se ajungă la 7 biserici. Tot în acest an apare și ”Prima Mărturisire de Credință de la Londra.”

 

 Când bisericile baptiste au început să apară în Anglia în 1600 și mai târziu în Europa în anii 1700, persecuția baptiștilor era din abundanță. Baptiști erau împiedicați să meargă la școlile statale să câștige o educație superioară. Dr. John Gill, un mare teolog baptist scria cu referire la doctoratul pe care îl avea: ”nu am căutat-o, nu m-am gândit la ea, și nici nu am cumpărat-o.”

 

Din analele istoriei și a curților judecătorești engleze, următoarele sentințe au fost scrise în dosarele judecătorești:

 

·         ”loviți cu pietre”

·         ”ținuți de 20 de oameni și aproape înecați”

·         ”erau închiși pentru că lăsau poporul să se roage”

·         ”adunările erau atacate de împotrivitori”

·         ”sufocați cu fum”

·         ”împușcați cu carabina”

·         ”bătuți cu biciul”

·         ”mâinile tăiate în timp ce se predica”

 

Acesta este începutul baptist englez, a separatiștilor care au ajuns la practicarea credinței Bisericii Primare, la practica botezului Nou Testamental, așa cum este găsit pe paginile Scripturii, nu prin stropit, sau la o vârstă fragedă a prunciei sau copilăriei, ci la o vârstă matură în care un candidat a putut să-și exprime mărturisirea de credință de bună voie și nesilit de nimeni. În opinia unor grupuri baptiste, acesta este începutul istoric baptist, acceptând istoria separatiștilor englezi ca începutul istoriei baptiste.

 

Coram Deo! Shalom!

 

Note de subsol

 

The Origin of the Baptists By S.H. Ford

 

Context and Developments - THE PILGRIMS

http://xroads.virginia.edu/~cap/puritan/purhist.html

 

Welsh Succession of Primitive Baptist Faith and Practice by Elder Michael N. Ivey

 

History of the Baptists Volume I

http://www.pbministries.org/History/John%20T.%20Christian/vol1/index.htm

 

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate