Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Facebook - realitatea zilelor noastre

 

 de Caius ben Obeada

 

 

Am avut o săptămână de vacanță când m-am decis să deschid un cont la Facebook. A fost o surpriză pentru mulți, mai ales pentru familia mea, care cunoșteau motivele și rezervele pe care le-am avut față de acest site. Motivul principal pentru care nu am avut cont pe Facebook ani de zile se datorează lipsei de timp. Nu am vrut să mă implic într-o altă activitate care necesită investiție, corespondență, etc... Totuși necesitatea m-a făcut să-mi deschid și eu cont, mai ales spre surprinderea soției. Cine are timp de Facebook? Nu este o pierdere de timp? Nu ți se fură timp valoros pe care l-ai putea investi Domnului? Întrebări care m-au cercetat ani de zile.

 

În ciuda tuturor lucrurilor, luna trecută terminasem un curs universitar si eram in perioada de începere a semestrului de primăvară, așa că am avut o săptămână de vacanță. Mama de ani de zile mă ruga să-i dau fotografii făcute cu familia noastră, însă scuza generală (și adevărată) a fost și este că nu am timp. De fapt, implică trimiterea de email la restul familiei, si aș fi putut trimite numai până la 10 fotografii... dureri de cap și timp pierdut în așteptarea de încărcare a fotografiilor. La sugestia copiilor, am deschis un cont la Facebook, astfel dând posibilitatea tuturor prietenilor să poată vedea fotografiile păstrate cu atenție în podul casei. Așa a început aventura ”Facebook”.

 

În săptămâna liberă pe care am avut-o, m-am organizat și mi-am făcut planul de atac. O parte din fotografii a trebuit să le scanez, mai ales cele din Constanța. În timpul vizitei din 2009 la Zolt, am avut pe Marcus Obeada (băiatul meu) și pe Cristi Vasinca care au scanat ore în șir fotografiile din podul casei bunicului meu. Astfel am început să categorisesc fotografiile și să le lansez. Bineînțeles că au rămas mii de fotografii să fie scanate, o durere de cap pe care trebuie să o rezolv pe parcurs. Totul a fost bine până am dat de o problemă de neînțeles. După 5 zile de la deschiderea contului la Facebook, am ajuns cu ușurință la peste 500 de prieteni. Totul ar fi fost bine dacă Facebook nu m-ar fi blocat pentru 2 zile cu motivul că aș fi implicat în activitate dubioasă de spam. În aceste două zile nu am putut să invit nici un prieten constănțean sau Bănățean, pedepsit fiind de Facebook. După două zile mi s-a redeschis posibilitatea de a invita prieteni. Am făcut două invitații la familii cunoscute din Constanța, după care Facebook m-a pedepsit pe patru zile. Deci alte patru zile în care nu am putut să invit pe nimeni să-mi fie prieten.

 

Am avut o porție de râs serioasă, având în vedere numărul mare doar al familiei mele din partea tatălui și a mamei pe care aș fi putut să-i invit să-mi fie prieteni. De fapt, după ultimele calcule familia mea numărând în exces de câteva sute, fără să mai fac contul prietenilor care ajunge la mii. Am făcut o mică investigație pe Google să văd care este politica lui Facebook, să aflu că Facebook are un program care dacă faci prea multe invitații sau ai prea multe activități pe wall la alții, te blochează sub suspiciunea de spam. În plus, poți să ai numai până la 5000 de prieteni, după spusele altora care au ajuns să fie și ei pedepsiți de Facebook. Astfel, am ajuns la imposibilitatea de a invita pe toți, așteptând să se ajungă la cunoștința fotografiilor și video-urilor pe care le lansez, prietenii cerând prietenia mea.

 

Aceasta este experiența mea cu Facebook, o posibilitate specială de lansare a tezaurului care stătea în podul casei mele. Întrebarea care rămâne și la care și alții au răspuns:

 

”Se merită să-ți pierzi timpul pe Facebook?”

 

În calitatea de creştin baptist întrebarea pe care trebuie să mi-o pun este în contextul voii lui Dumnezeu. Scripturile ne aduc aminte că lucrurile bune au fost pregătite din veșnicii. Apostolul Pavel scria Efesenilor:

 

”Căci noi suntem lucrarea Lui, și am fost zidiți în Hristos Isus pentru faptele bune, pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.” (Efeseni 2:10)

 

De ce suntem pe Facebook?

 

Nu se poate găsi un răspuns general, având în vedere că există diferite circumstanțe care delimită viețile noastre. Am să dau exemplul părinților mei, să nu supăr pe prieteni. Părinții mei trăiesc izolați de societatea română. Nu se pot bucura de existența unei frățietăți române, având în vedere că în satul în care trăim nu există o prezență creștină română să putem face o adunare. Internetul aduce bucurie și binecuvântare pentru ei putând să fie părtași de departe a programelor de slavă nu numai a bisericilor române din America, dar și din țară. Duminica trecută, părinți s-au bucurat cu frații din Lugoj dimineața și seara cu cei din New York. Internetul a ajuns să le aducă o binecuvântare a laudei și a unei asocieri de mulțumire a Celui care dă viață celor aleși.

 

Facebook a devenit un mod de comunicare și părtășie a amintirilor care îi leagă cu restul frățietății, indiferent unde se află. Mama în timpul liber corespondează activ cu prietenele copilăriei, cu frații și surorile pe care i-a cunoscut în cursul anilor. Pentru ei internetul, și în mod special Facebook, devine un instrument de comunicare și menținere a relațiilor existente, și întărirea unor relații care aproape au fost pierdute. Mama nu se joacă și nu este implicată în pierderea de timp pe care Facebook o asigură multora. Este foarte important să-ți cunoști chemarea și timpul pe care ar trebui să-l investești spre slava Domnului. Orele de rugăciune a părinților mei sunt inspirate de problemele și succesele familiei, prietenilor și fraților de credință cunoscute prin intermediul internetului. Facebook devine o binecuvântare pentru cei care se află în aceiași situație a părinților mei, izolați geografic, iubitori de părtășie și susținere în rugăciune a frățietății care ne leagă.

 

O altă categorie de oameni sunt cei din categoria mea care folosesc serviciile de la Facebook pentru o lucrare specială. Facebook mi-a dat posibilitatea să împărtășesc cu frățietatea imagini, necunoscute pentru unii, istorice pentru alții, amintiri de neuitat pentru cei care au fost filmați. Atâta timp cât voi putea lansa fotografii și video care să ateste istoria și mărturia credinței noastre, mă voi folosi de această unealtă spre slava Domnului. Chiar și prin fotografii sau secvențe de concediu, aduc o mărturie a unei vieți baptiste, a ceea ce fac, cred și practică baptiștii. Orice facem, trebuie să facem spre slava Celui care ne-a chemat la credința, să fim sare și lumină celor din jur.

 

Mai sunt si alte categorii de frați și prieteni care pierd timpul pe Facebook. Cine sunt aceștia? Ei se cunosc între ei, pierzând timpul prin jocurile oferite de Facebook. Cineva îmi spunea că i-au murit animalele, o veste care m-a întristat pe moment, ca mai apoi să aflu pe parcursul discuției că era vorba de animalele din FarmVille. Un prieten mi-a dat cadou o vacă, însă nu am știut cum o să trimită vaca la Sidney – de fapt era vorbă de o vacă electronică. Alții mi-au cerut să fie vecinii mei. Am întrebat pe băiatul meu de ce unii vor să fie vecinii mei la FarmVille? Mi s-a spus că vecinii se ajută unii pe alții. Ce lucru frumos și creștinește, însă nu în realitatea noastră, ci a celor din FarmVille. Am fost invitat și la CityVille. Nu știu ce-i ăsta și ce se face în acest oraș, însă cu siguranță o altă pierdere de timp. Mai sunt și alte jocuri pe care nu le știu și cu siguranță fură timpul copiilor lui Dumnezeu.

 

Concluzii

 

Care este răspunsul nostru când suntem întrebați: ”De ce Facebook?” Ne-am gândit bine de ce ne-am angajat la o astfel de investiție? Avem timp îndeajuns să putem risipi valoarea timpului pe care Domnul ni l-a dat pe acest pământ? Ni s-a dat de toate cu excepția timpului. Răscumpărarea timpului devine o imposibilitatea, când totul depinde de cel care pregătește faptele bune în care trebuie să trăim. Tot ce facem și practicăm trebuie să fie o reflecție a trăirii în Cristos, indiferent de ceea ce facem sau în ce ne găsim plăcerile. Este păcat să fim implicați în FarmVille sau restul jocurilor oferite de Facebook? Nicidecum. Importanța cea mai mare este în lumina pe care o aduci, în prezența Cristosului în viețile fiecăruia. Facebook a devenit o realitate a zilelor noastre, după cum şi internetul este o realitate pe care nu o putem ignora. Domnul să dea pricepere copiilor Săi în investiția timpului chiar și pe Facebook.

 

Shalom! Coram Deo!

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate