Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Martie 2006
Caută în site
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
Poşta Redacţiei

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Suntem singuri în univers?

de Caius Obeada

 

  

Octavian C. Obeada, Presedintele Misiunii Vox Dei

„Când eram copil gândeam ca un copil....”

 

Îmi aduc aminte cât de fascinant eram de ideea existenţei altor vieţii pe alte planete. Împreună cu prietenii ne uitam la serialele ştiinţifico-fantastice, dezbătând „problemele” universului. Discuţii şi opinii care au acaparat curiozitatea, dorinţa de cercetare şi înţelegere a unui copil. Nu m-am gândit să devin un savant sau un cercetător, însă m-am gândit din tinereţe la perspectiva de a studia Scripturile, cu posibilitatea şi abilitatea de a înţelege studiul antropologic în universul lui Dumnezeu.

 

Extratereştrii, OZN-ri şi posibilitatea existenţei altor vieţii în univers, au fost şi sunt subiecte captivante, ajungând să fie de interes în cercurile creştine, mulţi pastori şi liderii de şcolii duminicale încercând să ocolească astfel de teme de studiu. Dacă până în secolul XX astfel de subiecte erau de neconceput, odată cu avansarea tehnologică, perspectiva existenţei altor vieţi pe alte planete devine o posibilitate ideologică şi matematică.

 

Calculele matematice şi descoperirile astronomice atestă posibilitatea existenţei a sute de mii de planete, cu posibilitatea de a fi populate cu fiinţe extraterestre, anticipând că unele planete să aibă un nivel mai avansat de viaţă. Unii cercetători au ajuns să facă aluzie la unele versete biblice din Vechiul Testament care ar demonstra existenţa unor aparate zburătoare înainte de naşterea lui Isus.

 

O serie de evenimente neexplicabile au ajutat pe unii să întărească convingerea existenţei unor fiinţe mult mai avansate ca omul. În 13 martie 1997, un Obiect Zburător Neidentificat (OZN) a fost văzut în zona Phoenix din Arizona, USA. 6 lumini în formă de V cu o coadă de alte 7 lumini, au putut fi observate şi filmate de mii de oameni. Acest fenomen a putut fi observat şi de turnul de control al Arizonei care a confirmat că nu au fost înregistrate sau detectate de ecranele de radar. Nimeni nu a putut explica acest eveniment, şi în zilele noastre rămânând un mister.

 

Unii au ajuns să fie aşa de convinşi de existenţa OZN-rilor încât şi-au dat viaţa. 39 de membri ai cultului „Poarta Cerului” (Heaven’s Gate) din Santa Fe, California, în martie 1997 sau sinucis în speranţa de a se reuni cu farfuria zburătoare care era ascunsă în coada cometei Hale-Bopp. Liderul cultului Marshall Applewhite care şi-a dat numele de „DO”, era convins că era Isus Cristos. Ucenicii săi şi restul membrilor din acest cult venerau pe Do ca fiind Isus Cristos. Şi-au dat viaţa ca să fie împreună cu Isus, promiţând că o farfurie zburătoare îi aşteaptă ascunsă în coada cometei Hale-Bopp.

 

Imaginaţia omului a rătăcit pe mulţi, captivaţi de ideea existenţei altor vieţi pe alte planete, în mod deosebit de posibilitatea întâlniri cu astfel de fiinţe extraterestre. O serie de filme au ajutat pe unii să recunoască posibilitatea unei astfel de întâlniri extraterestre în viitorul apropiat.

 

Se poate trata un astfel de subiect din punct de vedere teologic? Putem folosi argumente teologice pe baza textelor Biblice în explicarea unor astfel de fenomene?

 

Încercând să facem puţină lumină, în baza textului Biblic, trebuiesc clarificate câteva puncte de reper care să ajute pe creştini în evaluarea existenţei OZN-rilor sau a fiinţelor extraterestre.

1. Scriptura este recunoscută în a conţine Cuvântul lui Dumnezeu, Cuvântul Adevărului.

 

2. Scriptura ne este descris creaţia lui Dumnezeu prin crearea:

·         Universului (planetelor, stelelor şi tot ce cuprinde Universul)

·         Animalelor

·         Vegetaţiei

·         Omului

·         Îngerilor (nu în mare detalii)

3. Dumnezeu creează îngerii diferit de natura umană, demonstrând capacităţi de manifestare superioare omului. Ca exemplu (observat pe paginile Bibliei) putem da următoarele capacităţi supranaturale:

·         apar ca fiinţe umane, fără să fie detectate de oameni

·         apar ca lumini, lumina lor fiind înfricoşătoare oamenilor

·         apar în visele oamenilor

·         apar în faţa animalelor dar invizibile omului

·         apar în formă de plagă

·         apar în formă de flăcări de foc

(Se pare că îngerii pot apărea în diferite forme depinzând de voinţa şi scopul pe care îl au.)

4. Scriptura ne prezintă existenţa a două feluri de îngeri:

·         îngerii lui Dumnezeu

·         îngerii întunericului (sub organizaţia lui Lucifer)

Având în vedere ca Scriptura conţine cuvântul Adevărului, este greu de conceput ca Dumnezeu să fi ascuns sau să fi ţinut în secret creaţia altor forme de viaţă în Universul Său. Prezenţa îngerilor ne explică existenţa unei alte forme de viaţă care există în jurul nostru şi care poate să aibă un efect pozitiv sau negativ depinzând de sursa iniţiatoare.

 

În jurul nostru (în fiecare zi) pot exista sau manifesta lucruri naturale sau supranaturale. Lucrurile naturale sunt reacţii fizice sau lucruri explicabile prin legile naturale (fizice) pe care le cunoaştem. Manifestările supranaturale sunt apariţii, fenomene care nu se pot explica (aparţinând lumii supranaturale), lumea duhurilor a fiinţelor invizibile pe care Biblia ne descrie ca aparţinând lumii duhurilor.

 

Pavel în 2 Tesaloniceni 2:9-10 scrie:

Arătarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne şi puteri mincinoase, şi cu toate amăgirile nelegiuirii pentru cei ce sunt pe calea pierzării, pentru că n-au primit dragostea adevărului ca să fie mântuiţi.”

Satana prin ideologia şi dogma sa, învaţă tot ce este fals încercând să ducă în eroare pe cât mai mulţi. Din păcate, manifestările întunericului au ajuns să ducă în eroare nu numai pe cei care nu cred în Dumnezeu însă să pună un semn de întrebare la adresa lui Dumnezeu pentru copiii Săi.

 

Un alt punct de studiu care ne ajută să găsim un răspuns în ce priveşte existenţa extratereştrilor, îl găsim în studiu Soteriologiei, adică a Planului de Mântuire. Dumnezeu este destul de clar pe paginile Bibliei în ce priveşte existenţa păcatului şi a sursei. Scriptura explicând sursa păcatului, ne prezintă existenţa unei lumii demonice (separată de lumea lui Dumnezeu), care lucrează împotriva lui Dumnezeu.

 

Dumnezeu ne vorbeşte destul de clar prin Scriptură în ce priveşte căderea în păcat şi efectul păcatului în lume. Planul Mântuirii este descris în contextul creaţiei lui Dumnezeu în mod specific a omului şi a îngerilor. Dumnezeu aduce la o finalitate statutul şi existenţa îngerilor rebeli, care sau manifestat împotriva voii Sale. Dacă ar exista alte lumii (planete, etc...) nu se poate înţelege de ce Dumnezeu ar fi ascuns acest mic detaliu? În universul lui Dumnezeu, Scriptura ne explică existenţa unei singure creaţii pe care Dumnezeu ajunge să şi-o salveze, prin planul prestabilit de El înainte de întemeierea lumii.

 

Există extratereştrii?

 

DA - în forma manifestării duhurilor văzduhului, ci nu a altor lumii populate de alte fiinţe superioare omului, de care Dumnezeu nu face nici o menţiune.

 

Există Obiecte Zburătoare Ne-identificate?

 

DA - în forma manifestărilor duhurilor văzduhului, a manifestărilor întunericului să inducă în eroare pe cât mai mulţi.

 

Trăim în multe aspecte zilele din urma, zile pregătitoare venirii lui anti-Crist. Filmele şi serialele de televiziune au început să pregătească omul cu conceptul unei lumii superioare, a unei lumii a duhurilor. Pavel scrie lui Timotei:

„Dar Duhul spune lămurit că în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credinţă, ca să se alipească de duhuri înşelătoare şi învăţăturile dracilor....” (1 Timotei 4:1)

Dumnezeu să ajute pe fiecare să-şi păstreze credinţa şi nădejdea adevărului prin El!

 

Coram Deo!

 sus

horizontal rule

Nu ezita! Accesează pagina de CONTACT şi trimite-ne un email!

Întrebările care sunt adresate despre oricare dintre subiectele din această Publicaţie vor primi răspunsul la pagina de POŞTA REDACŢIEI.

Aşteptăm mesajele dumneavoastră la adresa Misiunii!

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.

  Înainte   

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate