Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

„Vorbire dreasă cu sare”

 

 de Caius ben Obeada

 

 

Anul 2012 este un an important pentru Misiunea Vox Dei, se împlinesc 10 ani de la anul în care Dumnezeu a făcut chemarea de slujire în ramura teologică de apologetică. Anul 2002 a fost un an interesant, cu multe încercări și probleme, încercând să fug de orice implicare cu frățietatea română. Totuși Dumnezeu a avut multă răbdare și milă față de mine și familia mea, chemându-mă să lucrez într-un cadru teologic puțin înțeles.

 

Mi-a plăcut să citesc, să studiez, bolnav de curiozitatea de a știi și înțelege Scripturile, să pot spune și explica prietenilor credința care ne-a fost dată. Am apreciat istoria de la o vârstă fragedă, realizările înaintașilor noștri, credința și practica care ne-a fost dată. Totuși, cu ușurință ajungem să ignorăm și să uităm în prealabil istoria care ne-a fost dată. Poporul evreu a primit porunca din partea Domnului să învețe copii din generație în generație, să întipărească în mințile copiilor lor legea Domnului, să știe cine sunt și de unde au plecat, un lucru pe care le-am uitat.

 

„Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta.

Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi, şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula.

Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâini, şi să-ţi fie ca nişte fruntarii între ochi.

Să le scrii pe uşiorii casei tale şi pe porţile tale.” (Deuteronom 6:6-9)

 

După încercările anului 2011, când Domnul a îngăduit să mi se spele casa pe gratis prin apele care au inundat satul meu, printr-o mână providențială s-a deschis oportunitatea de lucru în Romania. Într-un mod mai puțin înțeles de mine și familia mea, Domnul a asigurat posibilitatea să pot vizita țara și frățietatea de unde am plecat cu 30 de ani în urmă. Astfel ca acest an devine de o importanță extraordinară: 10 ani de misiune, 30 de ani despărțire de țară, aniversarea a 75 de ani de la deschiderea „grajdului (casei de rugăciune) din Zolt,” și sărbătorirea deciziei de a urma pe Domnul în apa botezului a băiatului meu în satul și casa de Rugăciune zidită de bunicii noștri.

 

Mi s-a dat însărcinarea să vorbesc și să aduc aminte istoria credinței noastre, a vremurile de încercare prin care biserica primară a trecut, când secta radicală fariseică merge și prigonea credincioșii primului secol, o sectă din care și apostolul Pavel făcuse parte. Cum zeloții omorau pe cei care se abăteau de la învățăturile tradiției evreiești, cum sabia zeloţilor ajunge să amenințe strângerile și viețile credincioșilor evrei din primul secol.

 

Martirii primelor 3 secole ne-au lăsat credința și mărturia credinței lor prin jertfa sângelui vărsat pe arene, mâncați de sălbăticiunile Africii sau Asiei, torturați, schingiuiți, sau arși de vii încât candele să facă lumină păcătoșeniei nocturne a Romei. Libertatea Constantină ajunge să aducă dictatură politică și eclesiastică, credincioșilor cerându-le ascultare și susținere de doctrină și practică. Inchiziția ajunge să sacrifice viețile celor care au cerut explicații și care s-au opus dictaturii eclesiastice. Obosiți de torturile clasei eclesiastice, Reforma încearcă să unească spiritele gândului de libertate spirituală, zguduind biserica și platformele politice a timpului.

 

În această perioadă niște credincioși evanghelici ajung să fie porecliți baptiști, forțați să-și explice și apăra credința și practica, un lucru pe care au ajuns să-l facă de peste 400 de ani. De la o grupare separatistă cum au fost considerați, prigoniți și forțați să meargă dintr-o localitate în alta, mesajul Crucii prin glasul lucrătorilor porecliți „baptiști” ajunge să umple lumea. Biserica acestor porecliți, ajungând să smulgă din mâna iadului milioane de credincioși care astăzi se identifică a fii baptiști.

 

Turneul Vox Dei 2012 încearcă să aducă aminte frățietății strădania și jertfa înaintașilor noștri, pentru că Evanghelia lui Cristos a ajuns până în zilele noastre nu datorită unor predici duminicale, sau a unor vorbe frumoase ascultate la biserică, ci datorită unei convingeri personale, a unei trăiri zilnice în Cristos, care a produs jertfe și mărturii extraordinare. Credința și practica pe care o avem nu se datorează unei vorbiri ușuratice, a unor indivizi fără cuvânt, care te face să te simți bine, însă în realitate nu au nici un cuvânt, persoane lipsite de caracter.

 

Trăirea și vorbirea dreasă cu sare, a unor credincioși cu un caracter asemănător lui Cristos a ajuns să mențină Cuvântul Evangheliei până în zilele noastre. Apologetica – apărarea credinței – nu este numai o formă verbală, ci o practică de trăire prin care fiecare credincios este o sare și o lumină pentru cei din jurul lor. Biserica lui Cristos a fost obosită de cuvinte goale, de caractere care dau lecții de trăire de la amvoanele noastre. Mesajul turneului Vox Dei 2012 aduce aminte frățietății nu numai de mărturia înaintașilor noștri, dar și de trăirea și mărturia unui caracter sănătos asemănător Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos, Mesia așteptărilor noastre. 

 

Coram Deo! Shalom!

 

Vă prezentăm mai jos programul Turneului Vox Dei 2012. Pentru mai multe detalii accesaţi secţiunea Turneului la adresa www.voxvocis.us/turneu/

Iulie 5 (joi seara) - Biserica ARKA
Iulie 6 (vineri dimineata) -
RVE Constanta
Iulie 6 (vineri seara) -
Biserica Baptista Sfanta Treime Constanta - Part I ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 7 (sambata seara) -
Biserica Baptista Sfanta Treime Constanta - Part II ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 8 (duminica dimineata) -
Biserica Baptista Sfanta Treime Constanta
Iulie 8 (duminica dupa-amiaza) -
Biserica Baptista Mulflatar (Basarabi/Constanta) - "Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra Bisericii Primare"
Iulie 8 (duminica seara) -
Biserica ARKA
Iulie 10 (marti dimineata) -
Intalnire cu pastori din Comunitatea Constanta - Biserica in Misiune - Istoria Misionară a Bisericii Primare A.D. 100-500
Iulie 14 (sambata seara) -
Radna/Arad - Intalnire cu tineretul
Iulie 15 (duminica dimineata) -
Radna/Lipova - Part I ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 15 (duminica seara) -
Radna/Arad - Part II ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 16 (luni dimineata) -
Arad - Comunitatea Baptista Arad
Iulie 16 (luni seara) -
Arad - Part I ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 17 (marti dimineata) -
ALT-FM - inregistrare la radio pentru emisiunea “Descopera-ti Chemarea”
Iulie 17 (marti seara) -
Arad - Part II ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 18 (miercuri dimineata) -
ALT-FM - inregistrare la radio pentru emisiunea “Descopera-ti Chemarea”
Iulie 18 (miercuri seara) -
ALT FM Radio Arad live 19-20 pm
Iulie 21 (sambata dupa-amiaza) -
Zolt – "Festival Muzical Crestin – Vox Dei- Zolt 2012"
Iulie 22 (duminica dimineata) -
Zolt - Aniversarea a 75 de ani Casei de Rugaciune Zolt
Iulie 23 (luni seara) -
Biserica Baptista Capalnas - Part I ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 24 (marti seara) -
Biserica Baptista Capalnas - Part II ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 25 (miercuri seara) -
Biserica Baptista Capalnas - "Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra Bisericii Primare"

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate