Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

ÎNGUSTIMEA MINŢII

 

 de Caius ben Obeada

 

 

Cel puțin odată în viață o persoană este acuzată să fie ”îngust la minte.” În ce mă privește am fost acuzat deseori, în contextul argumentelor biblice, a opiniilor la care am ajuns să ader. Totuși, deseori mi-am pus întrebarea: Cât de înguști are trebui să fim în probleme de credință? Copii lui Dumnezeu ar trebui să fie înguști la minte, limitați în înțelegerea și practicarea Scripturilor?

 

Sunt momente în care când nu agreăm cu cineva suntem acuzați să fim înguști la minte. Ce ne face să fim înguști; neschimbarea unei atitudini, ori înțelegeri în practica vieții,  sau încăpățânarea de a vedea sau asculta și opiniile altora? Uneori în argumentările pe care le facem, se ajunge la un impas intelectual în care o persoană este de o părere contrarie. Sunt cel puțin trei moduri de a trata o astfel de situația:

 

1.    aduci o insultă acuzând interlocutorul de a fi îngust la minte

2.    ignori argumentele care îți sunt aduse

3.    schimbi firul discuțiilor  

 

Ar mai fi și alte moduri de tratare, însă ce mă șochează cel mai mult este îngustimea minții omului în refuzul de a discuta sau vedea și analiza și un alt punct de vedere pe care alții l-ar avea. La servici sau la școală sunt tot timpul întrebat care este ocupația mea în timpul liber; ce îmi place să fac? Pe când alții amintesc uitatul la televizor, să meargă în parcuri, să aibe grijă de câini și pisici (boala americanului), eu le spun că îmi place să studiez Scripturile. Întrebarea imediată la această declarație este: ”Dece”? Aici mi se dă oportunitatea să explic ce este apologetica, de ce o fac, stârnind curiozitatea unora și dezgustul altora. Unii mă considera ”norrow-mind” adică îngust la minte, pe când alții apreciază aspectul intelectual în care ajung să studiez aplicațiile Scripturale în probleme de viață.

 

De ce ”creștinii” sunt considerați înguști la minte? sau dacă vrem să fim mai personali: ”de ce baptiști sunt considerați înguști la minte?”

 

Cu ușurință am putea vedea de ce baptiștii sunt considerați înguști la minte, luând în considerare faptul că suntem considerați sectanți, oameni care au schimbat cumva interpretările și practicile tradiționale creștine. Mai greu de înțeles este de ce frații noștri ajung să ne insulte a fi înguști la minte, acuzatori de o încăpățânare, nu ne-aparat Scripturală ci de agrearea unei opinii.

 

Trebuie notat că este o mare diferență între o insultă și realitatea minții omului. Unii sunt acuzatori de minții înguste, ei însuși dând dovadă de o îngustime și limitare de înțelegere intelectuală. Alții preferă să fie înguști în probleme de practică, urmând calea îngustă a lui Cristos. Totuși în viață, nu îngustimea celor de pe calea largă ne-ar afecta cel mai mult, ci îngustimea celor de pe calea cea strâmtă care susțin o teologie și practică așa de îngustă că nu sunt în stare să recunoască nevoile și necesitățile celor din jurul lor.

 

Aici doresc să aduc aminte cuvintele apostolului Petru care explică regula discuțiilor apologetice în care spune:

 

Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; dar cu blândeţe şi teamă,

16. având un cuget curat; pentru ca cei ce bârfesc purtarea voastră bună în Hristos, să rămână de ruşine tocmai în lucrurile în care vă vorbesc de rău.” (1 Petru 3:15-16)

 

Baptistul îngust la minte ar trebui să dea dovadă de blândețe și o pregătire intelectuală și spirituală aparte, gata să poată da scotoceală de nădejdea pe care o are. Când citești răspunsurile unora de pe blogurile pocăiților ajungi să te întrebi: ce fel de pocăiți mai sunt și ăștia? Care principiu Scriptural îl folosesc în argumentările teologice?

 

Îmi aduc aminte de răbdarea bunicului meu în ascuțirea coasei. Erau două modalități de ascuțire: cu o piatra de polizor pe care o ținea într-o teacă la curea, sau ”bătea” lama coasei cu un ciocan special, ascuțind lama aproape ca briciul. Ascuțitul coasei necesită o răbdare și perfectare a dibăciei în folosirea ciocanului.  Un apologet, sau un apărător al credinței, nu este unul care atacă, care te insultă că ești îngust la minte, sau care te obligă să accepți un punct de vedere sau altul. În perfecțiunea răbdării, un apologet explică și argumentează cu blândețe credința la care a ajuns, lăsând loc Duhului Sfânt să facă mai mult decât un atac sau o insultă ar putea să o facă.

 

Uitați-vă cu atenție la răbdarea de care trebuie să dai dovadă în ascuțirea unei coase, aducând aminte că apărarea credinței necesită o pregătire și practică de răbdare, o dibăcie în folosirea argumentelor Scripturale, o bătaie gentilă care nu produce dureri de cap ci o înțelegere Scripturală.

 

Coram Deo! Shalom!

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate