Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

Grajdul şi Biserica

 de Caius ben Obeada

 

În ani 1930 baptiştii au fost sub persecuţia statului şi a bisericii ortodoxe. Popii erau informanţii jadarmeriei în ce priveşte activităţile „sectante” din teritoriile României. Numărul credincioşilor din satul Zolt (judeţul Timişoara) crescuse, frăţietatea gândindu-se să aibă un locaş de rugăciune să poată acomoda întrunirile săptămânale. Fratele Obeada Romulus (bunicul meu) împreună cu fratele său Ion şi alţi membri din sat decid să construiască un locaş de închinăciune în ciuda legilor şi restricţiile timpului. Astfel pe proprietatea lui Obeada Romulus un grajd se construieşte care avea să fie folosit ca locaş de închinăciune.

 

Pe când bisericile timpului erau închise una câte una, grajdul Zoltului aducea o rază de lumină a Evangheliei. Botezurile nu puteau fi ţinute în grajd, însă pe valea Igonului, undeva peste dealul bisericii, într-o vale păduroasă care şi-a păstrat frumuseţea prestină a munţilor româneşti, baptiştii se întruneau după-amiaza înainte de apusul soarelui să-şi boteze noii credincioşi. Pe pârâul Igonilor, într-o curba a râului, o groapă era săpată de tineri, adâncă să se poată oficia scufundarea, practica tipică baptiştilor.

 

Îmbrăcaţi în haine albe, sub imnurile înaintaşilor noştri, unul după altul intrau în apa rece de munte care ajungea să-ţi paralizeze corpul, totuşi, bucuria mărturiei era mai mare astfel că nici un caz de boala nu a fost experimentat. Valea Igonului a fost uitată de generaţia tânără, însă în vara anului trecut am fost la curba râului şi să meditez în liniştea pădurii, unde numai păsările îşi mai făceau auzit imnurile cerului. Am ajuns să rătrăiesc în imaginaţia mea cea ce înaintaşii mei o făceau cu bucurie spre slava Mielului.

 

Ce imagine a trecutului, ascunşi în umbrele pădurilor, fraţii noştri şi-au botezat copii, părinţii şi bunicii spre slava Domnului Împărăţiei noastre. Aşa a fost adusă evanghelia până în zilele noastre. În ani tinereţei şi eu am ajuns să sap albia râului din Zolt, în spatele casei lui Iulişca unde în întunericul nopţii fratele pastor Lăpugeanu boteza pe noii credincioşi şi urmaşi a lui Cristos. La miezul nopţii îmbracaţii în haine albe cu lăpaşi mergeau prin spatele casei la raceala râului să fie botezaţi. Aşa a ajuns Evanghelia şi la zilele noastre, în ciuda tuturor persecuţiilor şi planurilor de exterminare a „sectanţilor”.

 

Multe lucruri sau schimbat în cursul istoriei baptiste, de la grajduri la bisericii luxoase, astăzii fiind confruntaţi cu imaginile unor bisericii care au ajuns să arate spiritual ca grajdurile bunicilor noştri, unde gunoiul animalelor rămânea în locaş până dimineaţa sau când părinţii noştri aveau posibilitatea curăţeniei. Fiecare membru legat în lanţul grajdului, controlat şi limitat, armonia bisericii este menţinută de toiagul unui păstor plătit să-şi ţină ordinea grajdului prin orice metodă.

 

Identitatea baptistă a dispărut în unele bisericii unde controlul credincioşilor este mai important decât prezenţa Cristosului ei, astfel că unele statistici ajung să declare că în bisericile baptiste între 70-80% nu-şi cunosc identitatea. Mai dureros este că numai 4% îşi dau zeciuiala şi tot aşa de mare este şi numărul celor care ar fi născuţi din nou. În aceste circumstanţe mulţi se zbat pe posturile de întâietate, acomodarea acestora fiind facilitată prin organizarea a zeci de comitete şi comisii. „Cine sunt baptiştii” îşi pun întrebarea chiar şi cei ce ne frecventează bisericile noastre. 

 

Baptiştii nu sunt sectanţi ne este lozinca şi totuşi nu mulţi sunt cei care să ne explice cine sunt baptiştii. Am împlinit 400 de ani şi totuşi câţi ani are această denominaţie? Unii ne explică că principiile baptiste vin de la timpurile apostolice. Cine suntem şi unde merge se întreabă alţii.

 

Unii stau pe băncile noastre în fiecare duminică crezând că sunt baptişti. Mama avea o vorbă: „oricât ai sta în garaj nu te faci maşină”. Oricât ai sta pe băncile bisericii baptiste nu vei ajunge să-ţi câştigi numele până Cristos nu-ţi schimbă numele şi identitatea. În Coloseni 2:8 scrie:

„Luaţi seama ca nimeni să nu vă fure cu filozofia şi cu o amăgire deşeartă, după datina oamenilor, după învăţăturile începătoare ale lumii, şi nu după Hristos.”

Istoria şi filozofia bisericii nu te va transforma într-un baptist. Naşterea din nou şi apartenenţa în Biserica Universală îţi va schimba identitatea temporală în Biserica lui Cristos ca baptist. Baptismul este o identitate temporală prin care Cristos s-a folosit de oameni simpli să-şi ducă mesajul din generaţie în generaţie. Dacă ai cunoaşte cine sunt baptiştii poate că ai ajunge la cunoaşterea unui adevăr simplu pe care şi înaintaşii noştri l-au descoperit din generaţie în generaţie că suntem a lui Cristos, şi porecla pe care am primit-o este un termen de identitate a practicilor Nou Testamentale.

 

De la grajd la Biserică, de la biserică la grajd, încercăm să amintim de simplicitatea trăirii în Cristos, a umblării în adevăr. Cel mai uşor lucru de adus aminte fiind Adevărul, minciuna complicând şi îndepărtându-ne de Cristos. Baptismul este o mişcare Evanghelică cu origini în învăţăturile Cristosului şi a Apostolilor Săi, care în zilele noastre continuă să predice şi să practice Evanghelia Împărăţiei Sale. Transformarea fiecăruia dintre noi făcând posibilă o continuare a credinţei şi ştafetei primită din partea înaintaşilor noştri.

 

Coram Deo! Shalom!


sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate