Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Media
Poşta Redacţiei

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Diabeticii bisericilor noastre

 

 de Caius ben Obeada

 

 

Într-o după-amiază un bărbat împreună cu familia se prezintă la sala de urgenţă a spitalului unde lucrez. La prima vedere se părea a fi un om bine sănătos, totuși cu o experiență pe care nu putea să o explice familiei și nici autorităților. Cu două zile înainte să-l fi cunoscut, acest om era cu familia la un parc de distracţii;  la un moment dat simte necesitatea urinării; sub întunericul serii găsește un pom unde decide să se elibereze, datorită imposibilității de găsire a unui wc public. Nu reușește să-și termine afacerea când este văzut de poliție și arestat pentru tulburarea locului public și folosirea de alcool. Cu toate că acest om nu băuse și nu era un consumator de alcool, mirosul gurii îl trăda, ca și cum ar fi folosit alcool. Peste noapte este ținut în celula poliției ca a doua zi să fie lăsat să plece acasă, având în mână o dată de prezentare la cort. Peste noapte acest om explică cum a ajuns să-și piardă conștiința, să nu mai știe unde era și ce se întâmplase, total confuz în întunericul unei celule a poliției locale. Nimeni nu a înțeles ce s-a întâmplat, recurgând la sala de urgenţe pentru un răspuns. 

 

Prin întrebările puse în timpul triajului am ajuns să aflu istoria unui om care credea că poate să-și controleze sănătatea: era un diabetic. În întunericul celulei, la un pas de a intra în comă diabetică, acest om ascundea familiei ceea ce medicul îl avertizase cu doi ani în urmă. Crezând că poate să-și controleze diabetul prin dietă și exercițiu, într-o zi de vacanță, zahărul din sânge ajunge să fie așa de elevat că mirosul gurii ajunge să  fie asemănător alcoolului. Secretul sănătății ajunge să-l aducă la un pas de veșnicie, mizând pe posibilitatea unui control personal a unei boli incurabile. După testele făcute la sala de urgență, acest om ajunge să fie internat în spital pentru DKA (diabetic ketoacidosis).

 

Sunt mulți care cred că pot păstra o spiritualitate numai printr-o dietă și exercițiu spiritual, ignorând toate semnalele unei răciri și rătăciri bolnăvicioase. Spiritualitatea și susținerea unei vieți fructuoase depind în exclusivitate de păstrarea unei relații permanente şi nu sporadice cu Cel care dă și susține viața – Isus Cristos. Există exerciții sau diete spirituale care ar reuși să mențină o viață spirituală fără o relație și legătură permanentă cu Dumnezeu? Unii ar gândi că exista astfel de rețete și exerciții, abandonând calea Crucii, în favoarea unor căi ușuratice, mai ușor de ținut, unor scurtături spirituale care duc la întuneric.

 

Susținerea unei legături cu Cristos implică câteva exerciții și aplicații zilnice, care produc și susțin o spiritualitate sănătoasă. Nu sunt scurtături și nu implică folosirea de minerale pentru menținerea unei spiritualități adecvate a vieții creștine. Sunt cel puțin două exerciții zilnice care aduc înviorare și învigorarea spirituală:  

 

·         Citirea Scripturilor – este un exercițiu de hrănire spirituală care păstrează o dietă specifică necesităților de creștere spirituală. Una din promisiunile divine asigură prezența Duhului Sfânt pentru dieta zilnică necesară creșterii spirituale. O citire zilnică a Scripturile asigură cea mai bună hrană spirituală, oferind o relație zilnică nu numai cu antrenorul, dar și cu Cristosul veșniciei, a Medicului cel bun.

 

·         Rugăciunea – este un alt exercițiu care necesită o practică zilnică. Orice relație necesită un dialog şi nu un monolog. Combinația citirii și a rugăciuni creează un dialog permanent cu Cristos, asigurând o interacțiune și creștere spirituală necesară fiecărui copil al lui Dumnezeu.

 

În afara celor două exerciții spirituale, zilnice, necesare unei păstrări spirituale adecvate, mai sunt două aplicații necesare care asigură și sunt o demonstrație a sănătății spirituale:

 

·         Trăirea în Cristos – este o aplicație a nivelului de creștere spirituală la care fiecare poate ajunge. Scripturile ne exemplifică manifestările unui copil în Cristos, preferințele dietetice pe care le are, sugerând că viața spirituală este un proces de creștere continuă. În acest context ni se cere aplicarea darurilor spirituale primite, folosindu-le la nivelul maturității la care un copil a Domnului ajunge. Exemplificarea trăirii în Cristos nu este o prezentare teoretică ci practică, în care fiecare copil a lui Dumnezeu ajunge să fie o lumină și sare pe acest pământ. Trăirea în Cristos este o manifestare practică a prezenței lui Cristos în fiecare copil al Său. O persoană care nu practică exerciții spirituale zilnice nu va putea să trăiască fără resursele energetice necesare trăirii.

 

·         Evanghelizarea – este o metodă practică de prezentare a Celui care ne-a chemat la viață. Această aplicație implică nu numai trăirea în Cristos, ci o râvnă și înțelegere a necesității de aplicare a poruncii lui Cristos. Nimeni nu poate ajunge la Cristos în lipsa credinței, care vine în urma auzirii Cuvântului. Evanghelizarea nu este numai o poruncă, ci şi o perpetuare a credinței, a vieții în Cristos din generație în generație.

 

Avem mulți diabetici care cred că pot să regleze nivelul zahărului refuzând să accepte un simplu fapt: pancreasul este bolnav, nu poate produce insulină. Tot așa și în viața spirituală avem diabetici care cred că susținerea unui exercițiu, sau trăiri minime, asigură trăirea în plinătatea Cristosului care dă viață.  Bisericile sunt pline de bolnavi care refuză diagnosticul Medicului, care continuă să influențeze bolnăvicios starea bisericilor noastre. Neputința acceptări realității spirituale se datorează orbirii spirituale, care este și se datorează diabetului spiritual la care mulți au ajuns. Sunt remedieri, se mai poate face ceva? Cristos este Medicul cel bun, numai El este Cel care poată să dea remediere și viață sufletelor bolnăvicioase, fără vlagă din bisericile noastre.

 

Coram Deo! Shalom!

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate