Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 EDITORIAL
 


Iunie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Cuprins Publicaţie
EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Literatură
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

Colaboratorii

 


Pagina Editorială

 

COMERCIALIZAREA CREŞTINĂ

de Caius Obeada

 

  

Octavian C. Obeada, Presedintele Misiunii Vox Dei

Creştinismul din toate timpurile, prin teologie şi dogmă, a încercat să influenţeze viaţa oamenilor la o dăruire de sine, dragoste şi ataşament faţă de nevoiaşi, a celor care au fost abandonaţi de societate. În virtutea principiilor creştine, primele spitale, clinici, orfelinate şi societăţi de ajutorare au fost organizate şi susţinute de creştini începând cu primele secole. Responsabilitatea ajutorării săracilor, văduvelor şi orfanilor fiind lăsate pe umerii bisericii, liderii ei încercând să încurajeze membri ei la o trăire şi practicare a dărniciei sub diferite forme posibile fiecăruia.

 

Căderea comunismului în Europa a deschis porţile României spre occident, spre viaţa şi aspiraţiile occidentale. Frăţietatea română, în mod deosebit frăţietatea evanghelică, s-a bucurat de o invazie occidentală, multe biserici bucurându-se de o atenţie specială. Ajutoare financiare, materiale şi organizaţii au fost o binecuvântare pentru unele biserici, în alte locuri devenind un şoc cultural religios, cu efecte dezastruoase.

 

Viaţa simplă a unui credincios care a trăit vremurile prigoanei comuniste l-a învăţat puţin, iar puţinul pe care l-a avut a adus roadă şi binecuvântare. Când nu erau cărţi de cântări, fraţii aveau copiate cântările pe carneţele. Poeziile erau copiate de la unul la altul, fără ca autorul să-şi fi cerut dreptul de copyright. Casetele de muzică erau copiate, dând posibilitatea frăţietăţii să se bucure în vremuri grele.

 

Libertatea primită în urma schimbărilor social-politice a României a introdus noi standarde şi reguli la care frăţietatea nu a fost pregătită. În acest context comercializarea creştină şi-a făcut loc forţat în bisericile evanghelice, producând o serie de concepte greşite.

 

Bisericile şi liderii ei nepregătiţi şi neobişnuiţi cu conceptul libertăţii religioase şi-au însuşit responsabilitatea la o serie de schimbări, fiecare biserică alergând în mai multe direcţii, creând o stare de tulburare şi nesiguranţă. Bisericile care au primit bani mai mulţi au decis să construiască clădiri mai încăpătoare, sperând ca noile amenajări să producă o mărire a numărului de membri. Alţi lideri au decis să investească în diferite activităţi misionare, folosind un sistem cu plată a lucrătorilor ei. Persoane fără chemarea Domnului sau pregătire teologică s-au avântat la o lucrare pentru care nu au fost pregătiţi, în multe locuri ale ţării rezultatele acestor societăţi fiind mai mult sau mai puţin plăcute. Bănci noi, proiectoare şi televizoare, calculatoare şi staţii de amplificare şi-ai făcut apariţia. Firmele au apărut ca ciupercile după ploaie.

 

În această dorinţă de acomodare şi copiere a occidentului, liderii bisericilor au fost orbiţi de dorinţe şi vise personale, multe rupturi fiind rezultatul unei libertăţi la care nu au fost obişnuiţi sau pregătiţi. În acest context şi-au făcut apariţia şi o serie de societăţi cu caracter comercial care încearcă să se folosească de frăţietate în aspiraţii comerciale de câştig financiar, producând o siguranţă economică  la o serie de fraţi din toate părţile ţării. Conceptul comercializării serviciilor pentru beneficiu frăţietăţii devine un concept greu de acceptat, noii oameni de afaceri din rândurile frăţietăţii fiind consideraţi afacerişti, folosind termeni derogatorii, a unui oportunist. Obişnuiţi cu servicii gratuite, la unii le este greu să plătească pe fratele său pentru un serviciu care ar fi trebuit să plătească pe un străin. Educarea greoaie a unora şi acceptarea conceptului de „business” a produs rezultate mai puţin dorite.

 

Dacă pentru unii conceptul de comercializare a serviciilor a fost greu de acceptat, alţii au înţeles greşit acest concept încercând să profite pe spatele fraţilor. Biserica găsindu-se pe un teritoriu nou, în ape necunoscute, a ajuns să se zbată să găsească o linie de mijloc, încercând „să împace şi capra şi lupul”.   

 

Spiritul de comercializare este rodul unei societăţi libere, unde fiecare cetăţean poate să-şi exprime ideile şi talentele pe care le-a primit din partea Creatorului. Biserica Domnului este chemată să-şi aducă aminte de unde a plecat şi care este responsabilitatea ei. În calitate de apologet nu pot să trec cu vederea necesitatea educării frăţietăţii, nu numai din punct de vedere teologic, însă şi din punct de vedere social-economic, încurajându-i pe cei capabili să-şi exprime talentele prin darurile speciale pe care le-au primit.

 

Necesitatea bisericii în împlinirea chemării primite şi a creştinilor care îşi exprimă posibilităţile prin darurile şi talentele primite, rămâne un proces de creştere prin care mulţi ajung să fie confruntaţi. Evanghelizarea, orfanii şi văduvele sunt responsabilitatea bisericii şi a fiecărui membru în trupul lui Cristos. Dărnicia rămânând responsabilitatea fiecărui credincios în biserica lui Cristos. Companiile creştine ajungând să aibă posibilitatea unei mărturii nu numai în dărnicie şi a susţinerii prin contribuţii financiare a bisericii Domnului, însă chiar şi prin atitudinea ei faţă de responsabilităţile personale pe care un patron sau un manager le are.

 

Dorinţa de „business” nu este un păcat şi nu trebuie să fie descurajată. Nu toţi au fost chemaţi să fie pastori sau să plece în misiune. Totuşi, toţi au fost chemaţi să menţină şi să susţină lucrarea Domnului. Văduvele şi orfanii nu au nevoie numai de încurajări verbale, au nevoie şi de mâncare şi îmbrăcăminte. Balanţa lucrărilor în susţinerea bisericii şi a frăţietăţii au fost din totdeauna sub controlul Duhului Sfânt.

 

Spiritul de comercializare poate fi o binecuvântare pentru multe bisericii, însă în acelaşi timp poate să fie o cursă şi o goană după vânt. Balanţa deciziilor constă în întâietatea pe care Cristos o are în vieţile celor care au fost chemaţi. Numai un om a lui Dumnezeu poate să audă chemarea şi direcţia împlinirii voii Sale.

 

În America unii dintre cei mai mari oameni de afaceri au fost şi sunt creştini, oameni care au dat întâietate lui Cristos în tot ceea ce au făcut. Scripturile ne dau posibilitatea să înţelegem şi să practicăm o viaţă evlavioasă, după voia lui Dumnezeu nu numai în biserică, dar şi în lumea comercială, a tranzacţiilor şi afacerilor la nivel mondial. Libertatea religioasă are multe aspecte pe care trebuie să le acceptăm, legi şi reguli care stabilesc o ordine şi o încadrare a fiecărui cetăţean în societate, fie el creştin sau păgân.

 

Direcţia comercializării depinde de înţelegerea şi trăirea pe care fiecare o are cu Cristos. Şarlatanii vor încerca să păcălească pe copiii lui Dumnezeu, însă copiii lui Dumnezeu niciodată nu îşi vor permite să trăiască în furt şi înşelăciune în faţa Celui care dă şi poate să ia.

 

„Planurile pe care le face inima atârnă de om, dar răspunsul pe care-l dă gura vine de la Domnul.” (Proverbe 16:1)

horizontal rule

Cum ţi se pare acest articol?

Ai vrea să adaugi şi tu ceva, sau să comentezi cele prezentate mai sus?

Doreşti să ne sugerezi un articol spre dezbatere care este important pentru tine?

 

Nu ezita! Accesează pagina de CONTACT şi trimite-ne un email! Întrebările care sunt adresate despre oricare dintre subiectele din această Publicaţie vor primi răspunsul la pagina de POŞTA REDACŢIEI. Aşteptăm scrisorile dumneavoastră la adresa Misiunii!

horizontal rule

sus

 

Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Apologetic! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.

 

Citeşte Biblia online!

Citeşte Biblia Online!

 

  Înainte   

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate