Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Nostra Aetate
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Dumnezeu nu face lucruri în ascuns

 

 de Caius ben Obeada

 

”Nu, Domnul Dumnezeu nu face nimic fără să-Şi descopere taina Sa slujitorilor Săi proroci.” Amos 3:7

 

Unul din lucrurile cele mai greu de explicat, găsit sau înțeles este cunoașterea voii lui Dumnezeu in familie, societate sau lucrare. Din momentul nașteri din nou, unii sunt într-o căutare continuă de ghicire a voii lui Dumnezeu și a împlinirii voii Sale. Unii se folosesc de aprobarea celor din jur in lucrare, alții se folosesc de Biblie în justificarea lucrurilor pe care le fac, alții fac ce cred ca este bine, sperând să fie voia Sa.

 

Suntem o societate care vrea să știe totul despre toți, mergând pe premiza că cunoștința înseamnă putere. O putere de manipulare, de controlare, un păcat pe care mulți îl împărtășesc, dorința de a cunoaște totul, chiar și secretele lui Dumnezeu. Gnostici au crezut că există un mesaj ascuns pe paginile Scripturilor. Noi românii ne place să vorbim printre rânduri, un obicei greu de și păcătos, deschizând ușa tuturor interpretărilor și înțelegerilor pe care noi vrem să le avem sau să le acceptăm.

 

Contrar înțelegerilor noastre, Scriptura ne spune că Dumnezeu nu-și face planuri fără să le spună proorocilor Săi. O declarație fundamentală în înțelegerea lui Dumnezeu și a înțelegerii cum lucrează Dumnezeu în viețile noastre.

 

Din tinerețe am fost confruntat cu întrebarea lăuntrică de a cunoaște voia lui Dumnezeu. Am crezut că mai multă rugăciune mă va ajuta. Cunoașterea Scripturilor am crezut că este esențială în înțelegerea voii Sale. Am ascultat de bătrâni să aflu cum ei ajung să înțeleagă voia Domnului, și totuși ajung la bătrânețe, să-mi dau seama că au trecut ani și ceea ce m-a interesat cel mai mult a fost despre mine, atenția centrală și curiozitatea cunoașteri să fie legată de mine ci nu de planul lui Dumnezeu în care mă cuprindea și pe mine.

 

Este diferență mare să cauți și să înțelegi voia Sa pentru tine ca individ, ci alta să cauți să înțelegi planul lui Dumnezeu pentru adunarea sfinților unde trăiești să înțelegi planul Său care te-ar include și pe tine, dar tu nu ești centru atenție în satisfacerea unei cunoștință personală, a unei garanții că Dumnezeu ar avea un plan special numai pentru tine.

 

Îmi aduc aminte de o ședință de comitet în care păstorul spunea diaconilor că noi ar trebui să fim mai susținători acțiunilor sale în biserică, pentru că noi am fost chemați să-l susținem în lucrare și în ceea ce Domnul i-a pus pe inimă să facă. Sa pus o întrebarea referitor la o activitate pe care pastorul ar fi dorit să aibe suportul comitetului: ”ce se întâmplă dacă planul nu va reuși? Să facă declarația: v-om încerca altceva până vom reuși.”

 

Oare așa se face voia Domnului prin încercări și probe de lucru?

 

Cunoașterea voii lui Dumnezeu nu este un act de ghicit, și nici nu este un secret personal pe care îl poate știe sau cunoaște numai o persoană. Cunoașterea voii lui Dumnezeu devine un act public, în care frățietatea copiilor Săi ajung să recunoască voia Sa și să o împlinească.  Înțelegerea voii Sale, a planului Său divin are câteva condiții pe care trebuie să le luam în considerare:

 

1.            Ca să înțelegi voia Sa trebuie să fi născut din nou

 

Este esențial înțelegerea conceptului că numai copii Săi au privilegiu de a înțelege planul lui Dumnezeu. Pavel scrie Efesenilor:

 

”În El am fost făcuţi şi moştenitori, fiind rânduiţi mai dinainte, după hotărârea Aceluia, care face toate după sfatul voii Sale” Efeseni 1:11

 

Trebuie să fi moștenitor a împărăției, un copil născut din nou, rânduit din veșnicii după hotărârea Sa să poți înțelege planul lui Dumnezeu. Un om mort în păcate este insensibil activităților lui Dumnezeu, a prezenței Sale, a necesității trăirii în Cristos. Nașterea din nou presupune primirea credinței, ca un cadou din partea lui Dumnezeu, care produce o trezire la realitatea prezenței Sale în toate lucrurilor aici pe pământ cât și în ceruri.

 

2.            Planul lui Dumnezeu este lauda slavei Sale.

 

Mulți fac greșeală să creadă că planul lui Dumnezeu are un caracter pur individual, de satisfacere personală  a unuia care primește mântuirea. Pavel explică acest concept Efesenilor scriind:

 

”ca să slujim de laudă slavei Sale, noi, care mai dinainte am nădăjduit în Hristos.” Efeseni 1:12

 

În planul veșniciei am fost făcuți moștenitori a cerului, rânduiți în hotărârea Dumnezeiri, ca să slujim de laudă slavei Sale. Dumnezeu nu ne-a făcut moștenitori pe un merit și nici nu ne-a ales pentru faptele noastre bune, și ca o răsplata Să-și schimbe planurile Sale și să ne facă pe noi beneficiari principali a voii Sale. Dumnezeu ne implică în planul Său, în lauda slavei Sale, un concept pe care nu îl poți înțelege cu ușurință.

 

Voia lui Dumnezeu nu are ca scop binecuvântarea noastră personală pe acest pământ cu toate cele necesare unei vieți cât mai liniștită și plăcută. Omul născut din nou este introdus în planul voii Sale în care suntem chemați să facem un anumit task în funcție de voia Sa de a ne folosi la locul și timpul potrivit. Isus Hristos face următoarea avertizare ucenicilor Săi:

 

”Au să vă dea afară din sinagogi: ba încă, va veni vremea când, oricine vă va ucide, să creadă că aduce o slujbă lui Dumnezeu. Şi se vor purta astfel cu voi, pentru că n-au cunoscut nici pe Tatăl, nici pe Mine.” Ioan 16:2-3

 

Cristos promite prigoană ucenicilor Săi, un lucru adeverit de-a lungul istoriei Creștine. Planul lui Dumnezeu nu are ca centru atenției satisfacerea plăcerilor copiilor Săi. Unii propovăduiesc o Evangheliei a împlinirii economice, sugerând că copii lui Dumnezeu nu au pentru că nu au credință și nu știu să ceară ceea ce le-ar aparține ca fii de Dumnezeu.

 

Fiecare copil de Dumnezeu este chemat să slujească în vederea laudei Sale.

 

3.            Înțelegerea voii Sale presupune un nivel de maturitate spirituală.

 

Nu poți înțelege sau face voia Sa dacă nu ai un nivel spiritual necesar împlinirii voii Sale. Maturitatea în Cristos presupune timp și încercări, o aprofundare în cunoașterea și înțelegerea Scripturilor, unde ajungi să înțelegi care este voia Sa pentru adunarea sfinților de unde faci parte, ajungând să înțelegi locul și încredințarea pe care o ai de slujire în adunarea sfinților.

 

Ți-ai putea imagina o biserică de copii unde fiecare își face de cap, unde fiecare se crede mai mare, forțând lucrurile prin puterea lor?

 

Înțelegerea voii Sale necesită un grad de maturitate, luând în considerare pasajul din Amos unde scrie:

 

”Nu, Domnul Dumnezeu nu face nimic fără să-Şi descopere taina Sa slujitorilor Săi proroci.” Amos 3:7

 

Dumnezeu își descoperă planurile sale prorocilor, ceea ce denotă un nivel de maturitate și înțelegere a mesajului Său.

 

4.            Voia lui Dumnezeu este în contextul adunării sfinților.

 

Este esențial înțelegerea slujirii și a responsabilității pe care fiecare copil a Domnului o primește. Pentru slujirea de laudă a lui Dumnezeu, fiecare născut din nou primește un dar sau mai multe în vederea slujirii. Pavel face următoarea remarcă:

 

”Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora.” 1 Corinteni 12:5-7

 

Pavel explică Corintenilor că darurile vin de la Duhul Sfânt în vederea slujiri și a unui folos nu personal ci a Trupului lui Cristos.

 

”Tot aşa şi voi, fiindcă râvniţi după daruri duhovniceşti, să căutaţi să le aveţi din belşug, în vederea zidirii sufleteşti a Bisericii.” 1 Corinteni 14:12

 

Darurile spirituale nu sunt date pentru folos personal ci de întărire și slujire în Trupul lui Cristos, o învățătură care nu poate fi înțeleasă de orișicine sau la orice nivel de maturitate spirituală. Câte cazuri am văzut în care tineri de abia întorși la credință au vrut să se facă misionari, să meargă în toată lumea, fără nici o educație fără nici o chemare, fără ajutorul sau susținerea adunării sfinților.

 

Sunt mulți care cred că au un dar pe care trebuie să-l folosească cu forța în adunarea sfinților, aducând mai mult suferință decât plăcere în împlinirea voii sale. Am cunoscut un tânăr care vroia să fie bătrân al biserici. Am întrebat ce daruri spirituale are cu care să ajute adunarea sfinților. Tânărul mi-a spus că el nu cunoaște încă, însă o să învețe pe parcurs, pentru că el dorește din toată inima să slujească lui Dumnezeu, când mulți alții nu o fac.

 

Nu este important ce tu poți face pentru Cristos, ci ce poate Cristos să facă prin tine.

 

Câți nu vor să fie în față, în vederea tuturora, să dea învățături și să fie ascultați?  Am cunoscut un copil care dirija fanfara pe lângă vărul meu. Tare drăgălaș era copilul, și reușea să țină ritmul chiar bine. Totuși el este doar un copil care imita bine, fără să fi avut pretenția de a da lecții sau de a fi ascultat.

 

În umbra maestrului care dirijează toate lucrurile, un copil matur ajunge să înțeleagă că toate lucrurile sunt sub bagheta maestrului Universului, ci noi nu suntem decât niște făpturi alese la voia Sa să slujim și să ajutăm în vederea laudei sale.

 

Concluzie

 

Voia lui Dumnezeu include pe fiecare copil al Său nu în vederea unui beneficiu personal ci a slujirii în adunarea copiilor Săi a laudei slavei Sale. Dumnezeu, în vederea puneri în acțiune a voi Sale, nu numai că ne ajută și ne pregătește, dar ne și înzestrează cu darurile necesare facerii voii Sale. În adunarea sfinților facerea voii Sale nu este o surpriză și nu este un secret pe care noi singuri trebuie să-l descoperim. În momentul în care o persoană este chemată în lucrare, adunarea sfinților, prin Duhul Sfânt, ajunge să recunoască planul, chemarea și înzestrarea pe care această persoană a primit-o. Am văzut pe mulți care au adus foc străin casei lui Dumnezeu, în care au crezut că abilitățile lor i-au justificat în ”facerea voii Sale”.

 

Dumnezeu nu se descoperă numai unui individ, ci se descoperă adunării sfinților, proorocilor și celor născuți din nou, cu o maturitate necesară înțelegerii și recunoașterii planurilor Sale. Nu plânsul unui copil ar trebui să ne facă să-l punem în slujire, ci șoapta Duhului care ne este dată tuturor.

 

Coram Deo! Shalom!

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate