Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Nostra Aetate
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

”Baptismul o Identitate NU o Doctrină”

 

 de Caius ben Obeada

 

 

PREFAȚĂ

 

”Istoria este nu ceea ce s-a întâmplat obiectiv, ci ce au scris sau despre ce și-au adus alții aminte.”

 

De mult timp mi s-a cerut să scriu o carte despre ”Cine sunt Baptiștii”. Mi-a fost și îmi este frică să iau o astfel de sarcină, dar necesitatea unui mesaj destinat copiilor noștri mă face să scriu ceea ce știu, ceea ce am ajuns să înțeleg și să îmbrățișez, a unei identități pe care am îmbrățișat-o de bună voie și nesilit de nimeni. Patru generații din familia mea au păstrat steagul Evangheliei și a unei identități care mă face mândru și în același timp umilit de greutatea continuării unei lupte Evanghelice pregătitoare venirii Mântuitorului nostru. La fel ca și înaintașii mei, și eu, la rândul meu, aștept cu nerăbdare venirea Mântuitorului, a unei alinări spirituale, a unei întâlniri cerești nu numai cu Cel care s-a jertfit pentru mine și familia mea, dar a unei reuniuni cerești cu înaintașii mei - la picioarele Domnului și Mântuitorului nostru.

 

Istoria Creștinismului nu a fost blândă în cuvintele care ne-au descris, făcând aluzie la o sectă sau erezie prin care au ajuns să ne identifice. Istoria a încercat să submineze credința și practica baptistă, a ceea ce sunt, cred și trăiesc baptiștii. Totuși, pe o cale mai strâmtă, a unui fir roșu în istoria Creștinismului, identitatea baptistă se poate vedea și recunoaște în cadrul unor grupuri care au păstrat din generație în generație niște caracteristici distinctive ale baptiștilor.

 

Este greu să fi obiectiv în ce privește evenimentele istorice, luând în considerație faptul că subiectivitatea lucrurilor ajunge să fie scrisă și păstrată în analele istoriei; istoria Creștinismului este o istorie subiectivă, a unor lucruri care au avut loc în trecut, lucruri care au fost amintite din vorbă în vorbă, de la o tradiție la alta, prin condeiul celor mai pricepuți și devotați păstrării amintirilor înaintașilor noștri. Astfel, unele ”date istorice” se contrazic, altele sunt insuficiente, opiniile unora și altora ajungând la urechile celor care s-au încumetat să scrie ceva despre ce au auzit. Cei care au fost martorii unor evenimente istorice au ajuns să scrie opiniile lor în ceea ce au văzut și auzit, păstrând mai puțin o notă obiectivă a ceea ce s-a întâmplat în realitate, lăsând obiectivitatea lucrurilor deoparte.

 

Conștient că realitatea lucrurilor o vom cunoaște pe deplin în veșnicii, în baza celor auzite și spuse, istoria baptistă a fost scrisă de unii care au avut interesul să prezinte Baptismul ca o erezie sau ca o denominație rătăcită, departe de istoria ”Bisericii Adevărate”. Nu pot spune că voi fi obiectiv în rândurile pe care le scriu, și eu la rândul meu scriind din ceea ce știu, am ajuns să înțeleg, sau am ajuns să aud din mărturiile altora.

 

Este important să ne cunoaștem istoria și identitatea care ne-a separat și continuă să ne separe de restul Creștinătății, nu ca o superioritate istorică sau doctrinară, ci ca o recunoaștere a strădaniei cu care steagul Evangheliei a ajuns la generația noastră, a necesității continuării trăirii și predicării Evangheliei așa cum ne-a fost lăsată de înaintașii noștri.

 

Există un material bogat în limba engleză în ce privește istoria și mărturia baptistă, totuși, într-un mod mai limitat și concis mă voi limita să tratez esențialul necesității înțelegerii Baptismului tratând următoarele subiecte:

 

-                      Cine sunt baptiștii? – o explicație a caracterului baptist

-                      Scurtă linie istorică baptistă

-                      Identitatea baptistă – a credinței și practicii baptiste

-                      Probleme baptiste

-                      Eroii credinței noastre

 

Această carte va încerca să dea o imagine a ceea ce este Baptismul, a unei identități care a perpetuat de la o generație la alta, unii găsind o onoare să fie identificați ca baptiști, pe când alții au ajuns să ignore sau să critice ceea ce sunt, cred și practică baptiștii.

 

Înainte de a intra în primul capitol în tratarea caracterului baptist, va trebui să fac o explicație necesară cititorului, a titlului pe care l-am ales pentru aceasta carte: ”Baptismul o identitate NU o doctrină.”

 

Am citit și am observat neglijența unora în scriere, identificând Baptismul ca o doctrină aparte, ceea ce ar pune Baptismul în rândul ereziilor Creștinismului. Creștinismul are o singură doctrină (învățătură), cea lăsată de Isus Hristos prin apostolii Săi și păstrată din generație în generație până în zilele noastre prin cuvintele scrise pe paginile Scripturi. Baptismul nu și-a ales doctrinele pe care să le țină sau să le practice, Duhul Sfânt a lăsat un tipar clar învățăturilor și practicilor pe care a trebuit să le urmăm, în așteptarea revenirii lui Mesia.

 

Nu ar trebui să existe doctrină Baptistă, pentru că Scripturile nu ne vorbesc de o doctrină care să fie identificată drept Baptistă. Exista o identitate Baptistă, a înaintașilor noștri care, în cursul istoriei, au fost cunoscuți sub diferite nume, dar care au păstrat și s-au identificat cu niște trăsături specifice și caracteristice a ceea ce în zilele noastre, și în ultimii 400 de ani, au ajuns să fie cunoscute ca fiind baptiste.

 

Baptismul nu este o religie, ci o identitate a unui grup distinctiv din Creștinism care, cu prețul sângelui, au lăsat o istorie a Evangheliei, din generație în generație predicând mesajul pocăinței și a unei relații personale cu Isus Cristos. Identitatea pe care și-a creat-o în istorie nu și-a purtat un nume, ci o poreclă a practicii de botezare prin cufundare, aceiași practică prin care Isus Cristos a fost botezat în apa Iordanului de către Ioan Botezătorul. Baptiștii au ajuns să-și însușească o poreclă, o bătaie de joc, de care au ajuns să fie mândri de păstrarea practicii Domnului nostru în apa botezului.

 

NU – Baptismul nu este o doctrină, ci o identitate a unora care au ajuns să fie porecliți, batjocoriți, înjosiți și martirizați pentru o credință a bisericii primare, a practicilor care sunt citite pe paginile Scripturilor așa cum au fost scrise sub inspirația Duhului Sfânt.

 

Sper ca această carte să întărească nădejdea fraților mei de credință, să dea o explicație prietenilor noștri a ceea ce credem, facem și practicăm ca baptiști. Sper să fie un ajutor noi generații de baptiști, care să ajungă să aprecieze identitatea pe care au ajuns să o moștenească, purtând mai departe steagul Evangheliei, care a fost dus din generație în generație spre veșnicii.

  

Coram Deo! Shalom!

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate