Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Nostra Aetate
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Reforma Spirituala
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

"Eu nu cred..."

Cântarea corului EULUI din adunările noastre

 

 de Caius ben Obeada

 

Am intrat într-un an nou în care ne-așteptările ne vor inunda viața. Pentru unii probabil va fi un an binecuvântat, pentru alții probabil vor fi mai multe încercări decât s-ar fi așteptat. Alții probabil că vor continua să trăiască în indiferența unei vieți monotone, dezinteresați în orice lucru sau progres. Indiferent cine ai fi, nimeni nu își cunoaște viitorul, ce îl așteaptă sau când, multe lucruri devenind produsul ne-înțelegerii sau încăpățânării noastre.

 

Ca un apologet mă interesează viața Adunării sfinților lui Cristos, a păstrării învățăturilor primite din partea Domnului prin înaintașii noștri, a perseverenței propovăduirii Evangheliei așa cum ne-a fost poruncit de Cristos, în înțelegerea trăirii și folosirii darurilor Duhului Sfânt pentru zidirea sufletească a Bisericii (1 Cor 14:12). Din acest motiv, prima scriere pentru anul 2014 pe care o fac va încerca să dea un sfat frățesc de trăire personală, de schimbare a unei atitudini care sufocă Adunările noastre.

 

Nu înainte de sfârșitul anului 2013, am avut o discuție pe teme generale în diferențele culturale Române-Americane. La un moment dat am ajuns să vorbim despre covoare, menționând că mulți au ajuns să nu mai folosească covoare în America datorită faptului că sunt mulți Americani care au astmă. Covoarele menținând mulți microbi, au devenit o sursă de stimulant respiratoriu care duce la atac de astmă, în cazuri grave chiar la moarte. Am explicat despre statisticile făcute în acest domeniu de cadrele medicale la care am fost confruntat cu o răceală intelectuală în care mi sa răspuns ”EU nu cred așa ceva.... de ce în România mulți au covoare și nu au astmă?”

 

Înțelegând direcția discuției, am făcut o întrebare biblică foarte simplă: ”Isus a băut vin sau must?” la care mi sa răspuns:  ”păi EU nu cred că Isus ar fi băut vin că doar nu s-ar fi pus să bea alcool, așa cum nu cred că a râs, atâta timp cât nu găsim pe paginile Bibliei că El ar fi râs.” Am provocat discuția prin această întrebare să scot în evidență un principiu păcătos de a vedea lucrurile. Anterior discutând despre diferențele culturale Române-Americane, am întrebat dacă a citit vre-odată despre cultura ebraică a timpurilor în care Isus a trăit. Mi sa răspuns că nu este necesar atâta timp cât avem Scripturile. Am încercat să spun că Evangheliile sunt scrise în contextul culturii evreiești și ar fi bine să înțelegem ceea ce Evangheliști încearcă să ne spună, însă cu tristețe ajunsesem să înțeleg că discuțiile erau încheiate înainte să fi început.

 

Am continuat să discutăm despre una și alta încercând să evităm vreo confruntare neplăcută de sfârșit de an, însă nu sunt sigur dacă sa înțeles exercițiul conceptual în care nu ce tu crezi este important sau chiar adevărat.  Am încercat să scot în evidență necesitatea debarasării a unor opinii proprii prin care judecăm lucrurile, în care NU ce cred eu sau cred că am înțeles este busola adevărului sau trăirii mele în Cristos.

 

În acest context am spus o povestioară despre un pădurar care trăia în pădure singur cu nevasta lui. Într-o zi soția sa îmbolnăvit ca mai târziu să moară. Păduraru nostru rămăsese singur și cu gospodăria și cu tăiatul lemnelor din pădure. Din satul vecin, câte o familie mai aducea câte o mâncare caldă pentru osteneala pe care o făcea tăind lemne oamenilor. După mai mult timp, oameni iau sugerat să se însoare, că are nevoie de o nevastă harnică așa ca el. După atâtea insistențe, pădurarul s-a căsătorit. În prima zi după nunta, omul nostru a spus nevestei ca pleacă la lucru și se întoarce seara, ea să aibe grija de gospodărie.

 

A lucrat femeia din greu toată ziua la grădinița pe care o aveau; la dat mâncare la găini și la porcul pe care-l crește-au. Pe seara a făcut o mâncare soțului, să-l primească cu ceva cald după o zi așa de grea la tăiat lemne. După ce pădurarul nostru a mâncat, soția la întrebat: ”cum a fost mâncarea?” Cu jumate de gură să nu jignească noua soție spune:” păi nu așa de bună cum o făcea Sofica...” Sa chinuit femeia a doua zi să facă ceva mai bun, primind același răspuns. Zi de zi noi feluri de mâncare au fost făcute să ghicească gusturile soțului și a mâncării pe care fosta soție o făcea.

 

Într-o zi pe când soția pădurarului pregătea de cină, o femeie din sat se oprește pe la ea. Discutând ba de una ba de alta, soția uită de mâncare și afumă fasolea. Timp să facă alta nu a mai avut, așa că cu teamă de scandal a ales ce era mai pe susul oalei și ia dat soțului. Așteptându-se la o mustrare bună, dacă nu la o ceartă ca în povești, spre surprindere ei soțul zice: ”draga mea, după atâta timp în sfârșit ai reușit să faci mâncare ca Sofica...”

 

Mulți învățați să mănânce numai afumături, nu se pot debarasa de acest gust, refuzând să mănânce sau să accepte hrană bună Duhovnicească, totul bazat pe concepția gândului ”Eu nu cred....”

 

Necesitatea trăirii în Cristos nu este o opțiune ci o poruncă, a unor robi cumpărați prin jertfa Crucii. Aici nu este vorba de ceea ce tu crezi sau nu, ci de adevărul Scriptural în care fiecare din cei mântuiți devin robi a lui Cristos. În robie nu este libera alegere, ați alege ce vrei să faci și când în adunarea sfinților. NU ai libera alegere în ceea ce este acceptabil pentru tine și ce nu este, pentru că avem ”sola Scriptura” una singură ci nu mai multe. Pe pereții bisericilor noastre este scris: ”Un Domn, o Credință, un Botez.” Ce înseamnă asta?

 

Viața în Cristos de multe ori devine grea când ajungem să trăim în concepţii proprii greşite, când Eul nostru dictează sau aprobă ce și cum trebuie să trăim. Am fost învățați de multe ori să răstignim EUL, și totuși nu am fost învățați să-i închidem gura. Un EU răstignit continuă să vorbească, să influențeze pe mulți în tot felul de aberații și rătăciri.

 

De câte ori am auzit expresia ”Eu nu cred...”?

 

Viața creștină a unui Evanghelic își bazează trăirea în principiile și doctrinele Sfintei Scripturi. Noi așa spunem, până suntem întrebați care este opinia noastră personală. Dece opiniile noastră trebuie să influențeze viața bisericii? Dece un păstor devine dictatorul vieții bisericii în care numai opinia lui contează? De ce cu un bătrân al bisericii este mai greu de tratat decât cu alții, mai opinionat și mai strict în convingerile lui personale? Dece unii au mai mare influență în biserică decât alții?

 

Problema EULUI este dezastroasă în adunările sfinților, unde oameni inculți ajung să facă doctrine și reguli de practici creștine bazați în înțelegerea personală a Scripturilor, nu în limba originală, ci a unei traduceri care ni se pare nouă că este mai bună decât altele. Tot așa de periculoși sunt și acei intelectuali care ajung la  păreri personale într-un subiect sau altul și o impun ca literă de lege bisericilor unde ajung să slujească.

 

Răstignirea EULUI este un concept de lepădare de sine în care Cristos trăiește prin tine, în care nu ceea ce tu crezi că este bine devine adevărul Biblic, unde expresia ”EU nu cred...” dispare lăsând ca Duhul Domnului să fie sursa adevărului prin Cuvântul care ne-a fost lăsat.

 

” Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa, pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine.” Galateni 2:20

 

Acest verset este de o profunzime teologică deosebită, în care Cristos preia conducerea totală a unei vieți născute din nou, în care un adult se debarasează de obiceiuri păcătoase, de gândiri și practicile personale, lăsând ca Duhul lui Dumnezeu săi dea o învățătură nou, punând deoparte tot ce a crezut sau crede că poate fi adevăr. Ceea ce noi am crezut să fie adevăr, devine transformat și șlefuit în lumina Scripturilor, părăsind conceptul EULUI, în care noi devenim judecătorii a ceea ce pare a fi adevăr sau minciună.

 

Adunările lui Cristos suferă datorită vocilor străine care sunt lăsate să tulbure doctrinele și practicile noastre. ”Corul Eurilor” aduc o slava străină la un Dumnezeu pe care nu-l cunosc, a unei slavi deșarte, a unei închipuiri rătăcitoare.

 

Pentru anul 2014, mă rog Domnului ca să ne ajute nu numai să ne răstignim Eul, dar să-i închidem gura și poftele personale, a unor înțelegeri Scripturale la care noi vrem să aderăm, rătăcindu-ne în discuții și atitudini firești a unuia care nu a cunoscut slava Sa niciodată. Pocăință dragii mei frați și lăsați-vă de opiniile personale, pentru că nu este important ce tu crezi, ci ceea ce Domnul va putea face vre-odată prin tine.

 

Coram Deo! Shalom!

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate