Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

"Îi veţi cunoaşte după roade"

 

 

 de Caius ben Obeada

 

„Păziţi-vă de proroci mincinoşi. Ei vin la voi îmbrăcaţi în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt nişte lupi răpitori. Îi veţi cunoaşte după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini, sau smochine din mărăcini?” (Matei 7:15-16)

 

Azi dimineață, pregătindu-mă să merg la spital la lucru, un miros frumos de brad mi-a încântat dimineața. Suntem în ianuarie 5, 2013 și pomul nostru este încă frumos ornamentat, emanând un miros frumos, dând o priveliște încântătoare ochiului. Vecinii deja și-au aruncat brazii de câteva zile, totuși în casa noastră maiestatea acestui pom încă mai încălzește privirile și atmosfera festivă a sarbătorilor de iarnă.

 

Bradul nostru este mort de mult timp, și dacă am folosi apă și zahăr la tulpină, ar arăta bine pe o perioadă mai lungă, totuși bradul este mort de mult timp, în ciuda frumuseții și priveliștii încântătoare pe care o redă. Acest gând m-a frapat, să vezi frumusețea unui obiect mort care să-ți dea iluzia unei frumuseți încântătoare, care ți-ar satisface niște emoții și sentimente personale.

 

Uitandu-mă la pom în liniștea dimineții, mi-am adus aminte de ceea ce spunea Isus: „Îi veți cunoaște după roadele lor.” Un cuvânt din partea Domnului care mi-a trezit gândirea la un început de an, în care încă reflectez la ceea ce Domnul m-a chemat să fac, în robia mea pe acest pământ. M-am pierdut într-o serie de gânduri, meditând la ceea ce vedem și realitatea lucrurilor așa cum o vede Dumnezeu.

 

Cu câteva zile în urmă la sala de urgență a fost adus un tânăr de 24 de ani la care colegii mei s-au luptat să-l țină în viață. După 3 ore de compresii cardiace, și tot felul de medicamente, doctorul și asistenții medicali au reușit să-i prelungeasca viața cu încă doua zile. După 2 zile, tânărul acesta a murit, ca în ziar să vedem cât de lăudat a fost și ce caracter frumos ar fi avut. Totuși, cei care l-au cunoscut mai bine, au știut că a fost un alcoolic, fără prieteni care să-l fi ajutat să se întoarcă de pe o stradă a pierzării.

 

Ce zice lumea despre tine? Cât de frumos ești în fața altora?

 

Îmi aduc aminte de cuvintele Domnului Isus, care ne avertizează prin cuvintele:

 

„Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor şi a Fariseilor, cu nici un chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.” Matei 5:20

 

Cum aș putea să întrec neprihănirea Fariseilor când aceștia au dat dovadă de o predare și înverșunare în trezirea poporului lui Dumnezeu la Legea Sa deosebită, fiind evangheliștii secolelor precedente venirii lui Isus pe pământ? Cei care cunoașteți istoria Fariseilor înțelegeți cât de serioși erau în trăirea, educarea și împlinirea Legii lui Dumnezeu. Eu nu mă pot nici apropia de acest elan de credincioșie cu care Fariseii au fost caracterizați înainte de venirea lui Isus. Totuși, Isus știa acest lucru și mă avertizează că neprihanirea mea va trebui să întreacă pe cea a Fariseilor și a Cărturarilor.

 

Cum lucreaza Domnul să-ți cerceteze inima de la frumusețea unui brad împodobit!

 

Nu de mult am fost la un priveghi, să văd un prieten care arăta mai bine ca în viață, un mort fără miros, plăcut la vedere, totusi mort 100%. Care ne este viața și trăirea în ce privește mărturia pe care o aducem în jurul nostru? Apărarea credinței este o practică a trăirii în Cristos. Pentru unii apologetica ar însemna cunoștința teoretică a istoriei și teologiei noastre, pe când cea mai bună apărare a credinței este făcută prin prezența lui Cristos în viețile noastre, când însuși Cristos este recunoscut în mărturia vieților noastre.

 

Arătăm mai bine morți decât în viață? Mortăciunea noastră atrage atenția mai mult decât dacă am trăi în Cristos, plini de viață și călăuza Duhului Sfânt? Curios să vezi atâția morți în jurul nostru, în politică, televiziune, filme, și să atragă atâta atenție și să sfătuiască pe așa de mulți cum să trăiască o viață plină de succes...

 

În gândurile mele de dimineață mi-am adus aminte cum, în urmă cu câteva săptămâni, am fost întrebat care este diferența între copiii lui Dumnezeu și robii lui Cristos. Ce curios să-mi fugă mintea de la un brad și frumusețea lui la întrebarea unui prieten. Să fiu sincer, mi-a dat de gândit această întrebare, având în vedere că, fără un context, întrebarea pare a da probleme. Mi-am adus aminte că în epistole Pavel se prezintă ca rob al lui Cristos:

 

„Pavel, rob al lui Isus Hristos, chemat să fie apostol, pus deoparte ca să vestească Evanghelia lui Dumnezeu…” Rom. 1:1

 

Dar acum, o dată ce aţi fost izbăviţi de păcat şi v-aţi făcut robi ai lui Dumnezeu, aveţi ca rod sfinţirea, iar ca sfârşit: viaţa veşnică. Rom. 6:22

 

Tot apostolul Pavel vine și ne spune în scrierile lui că noi suntem fii ai lui Dumnezeu:

 

„Căci toţi sunteţi fii ai lui Dumnezeu, prin credinţa în Hristos Isus.” Gal. 3:26-28

 

„Aşa că nu mai eşti rob, ci fiu; şi dacă eşti fiu, eşti şi moştenitor, prin Dumnezeu.” Gal. 4:7

 

Se pare că unii teologi au pus deoparte ideea de robie sau a servitudini de care Pavel vorbeșete, înlocuid-o cu ideea de egalitate cu fiul lui Dumnezeu, de fii de Dumnezeu. Într-adevăr Scripturile validează certitudinea vieții veșnice ca fii de Dumnezeu datorită jertfei lui Isus Cristos. În relația de Tată – Fiu, Isus ne-a introdus și pe noi ca fii de Dumnezeu prin credința în El.

 

Totuși, Pavel vine și ne aduce aminte că Isus Cristos este Domn, iar relația noastră față de Isus ca Domn este de slujitor, de servitudine. Noi nu putem recunoaște pe Isus ca Domn dacă nu ne supunem unei domnii în care Isus este Stăpânul. În relația pe care Isus o crează între noi și Dumnezeu Tatăl, ajungem să fim introduși ca fii de Dumnezeu, răscumpărați prin sângele Său. În relația dintre noi și Isus ca Domn, noi ajungem să fim introduși ca servitori sau robi ai lui Cristos, cumpărați prin jertfa Sa.

 

Într-o notă personală pot spune că am observat pe mulți evanghelici care au uitat noțiunea servitudini și se comportă ca fii de Dumnezeu, ca domni ai bisericii lui Cristos. Mai mult de atât, acești domni ajung să fie ca bradul din sufrageria mea, frumoși, cu o vorbire aleasă, talentați, și totuși fără roade, cu nimic să fie observați de Dumnezeu sau recunoscuți ca fii de Dumnezeu.

 

Teologia bunăstării încurajează ideea unei atitudini de fii de Dumnezeu, în care totul ne-ar aparține. Străbunii noștri ne-au lăsat ideea de robie, de robi ai lui Cristos așa cum biserica primară s-a relatat Domnului în servitudine, sacrificiu personal, în dragostea de dușmani, fără selecție și fără atitudini „domnești”. Dumnezeu ne binecuvintează pentru că suntem copiii Săi prin Isus Cristos, iar Isus Cristos domnește peste biserica Sa cu autoritate și putere. În fața Domnului meu nu pot să spun mai mult decît: „Doamne vorbește, că robul tău ascultă.”  

 

Când voi ajunge în veșnicii, Dumnezeu în bunătatea Sa sper să mă recunoască ca fiu al Său, până atunci voi încerca să duc robia lui Cristos, a crucii pe care am primit-o în alergarea și chemarea care mi-a fost dată. Nu vreau să fiu frumos și atrăgător în prezența altora și mort ca un brad așteptând să fiu aruncat în stradă să mă ia gunoiul. Prefer să fiu un gunoi în fața Domnului meu, o zdreanță de care să se mai folosească din când în când și să fiu păstrat în casa Stăpânului meu.

 

Este un început de an, multe lucrări și planuri de lucru au fost pregătite din veșnicii. Pe cei ce ce citesc aceste rânduri sper să nu-și caute ce să facă spre slava Sa, venind cu inițiatve proprii. Dumnezeu din veșnicii a pregătit pentru fiecare dintre noi activitățile și lucrurile la care El vrea să ne folosească. Până când nu v-om știi la ce am fost chemați, mai bine este să așteptăm în tăcere ca glasul Său să ne cheme și să ne folosească spre slava Sa, așa cum El a decis din veșnicii. Fii un rob vrednic de chemarea pe care ai primit-o!

 

Coram Deo! Shalom!

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate