![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
În Zilele Noastre
Când zidurile bisericilor ne-au îndepărtat de doctrinele Baptiste de Caius ben Obeada
Ca un apologet Baptist nu pot trece cu vederea direcţia
doctrinară baptistă română la care unii din liderii noştri au decis să
adere. În istoria Bisericii Creştine, Dumnezeu în bunăvoinţa Sa a chemat
nişte robi să-i facă voia mai târziu ajungând să fie porecliţi Baptişti. Nu
ne-am ales numele ci ne-a fost dat spre bucuria altora de a batjocorii pe
robi lui Cristos. De peste 400 de ani, baptişti şi-au păstrat doctrinele în
ciuda abaterilor şi erorilor pe care unii au încercat şi au reuşit să le
introducă bisericii. Baptişti fundamentali au rămas şi continuă să lucreze
pe scena mondială, în ciuda ridiculizării care le este adusă.
Problema naturii umane
Un fenomen interesant al studiului sociologic este dorinţa şi înclinaţia omului spre realizări arhitecturale, sau de înfrumuseţare a locului unde trăieşte. Indiferent dacă o persoană sa găsit într-o celulă a puşcăriei, pe stradă într-o cutie de carton, casă mai mică sau mai mare, fiecare şi-a ornamentat locul în baza capacităţilor pe care le-a avut la dispoziţie. Omul din totdeauna şi-a construit un acoperiş, ceva care să-l reprezinte. Turnul Babel devenind un exemplu clasic umanităţii:
„Haidem! să ne zidim o cetate şi un turn al cărui vârf să atingă cerul, şi să ne facem un nume, ca să nu fim împrăştiaţi pe toată faţa pământului." Geneza 11:4
Omul şi-a construit case, cetăţi, turnuri, oraşe chiar şi ţări într-o dorinţă de afirmare. Egipteni şi-au adus contribuţia arhitecturală zidind piramide. Italieni au construit drumuri, poduri, catedrale şi o sumedenia de construcţii care au acaparat ochiul uman. Evrei au construit templu din dorinţa împăratului David.
Natan a răspuns lui David: "Fă tot ce-ţi spune inima, căci Dumnezeu este cu tine." 1 Cronici 17;1-2
„Căci acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor." Matei 18:20
Uitându-ne la creştinii secolului unu, se pare că biserica acestora era o biserică a caselor, robi a lui Cristos adunaţi în case folosind principii simple, aşa cum ni le face cunoscut doctorul Luca:
„Toţi cei ce credeau, erau împreună la un loc, şi aveau toate de obşte. Îşi vindeau ogoarele şi averile, şi banii îi împărţeau între toţi, după nevoile fiecăruia. Toţi împreună erau nelipsiţi de la Templu în fiecare zi, frângeau pâinea acasă, şi luau hrana, cu bucurie şi curăţie de inimă. Ei lăudau pe Dumnezeu, şi erau plăcuţi înaintea întregului norod. Şi Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mântuiţi.” Fapte 2:44-47
Câte din bisericile noastre nu au ajuns să experimenteze aceiaşi tragedia ca şi cea a misiuni Coffee House? Câte biserici nu se pot menţine, astfel că decizia de la Comăneşti ajunge să fie singura şansă de scăpare pentru salvarea unor ziduri? Am auzit de biserici noi cu găleţi de apă prin băncile adunării pentru că nu reuşesc să strângă bani necesari reparări. Câte biserici nu visează noi locaşuri de rugăciune, crezând că vor fi în stare să susţină şi să menţină astfel de clădiri „prin credinţă”?
Problema istorică baptistă
Istoria baptiştilor a scos în evidenţă un adevăr unic păstrat cu credincioşie de înaintaşii noştri. Bisericile baptiste de limbă engleză ajungând să întipărească conceptele baptiste chiar şi în literele acronimului BAPTIST din engleză:
A – „Authonomy” – Autonomia bisericii locale. Fiecare adunare are o autonomie locală, ea nu depinde de deciziile Asociaţiei, Cultului sau a altor agenţii care ar părea că au influenţa eclesiastică. Fiecare Biserică este o entitate autonomă, condusă prin Duhul Sfânt la nivel local.
P – „Priesthood” – Preoţia fiecărui credincios. Biserica lui Dumnezeu este teocratică, în care Dumnezeu este Tatăl tuturor, Cristos este Capul şi Marele Preot, iar noi suntem preoţii aleşi a Domnului, într-o egalitate unică în faţa prezenţei Sale.
T – „Two ordinance” – doua ordonanţe: Botezul şi Cina Domnului. Dacă Ortodoxismul recunoaşte 7 ordinanţe, Baptismul recunoaşte două, aşa cum le vedem pe paginile Bibliei, iniţiate de însuşi Domnul Isus.
I – „Individual soul liberty” – Libertate individuală a credincioşilor. Baptismul nu este o ataşare şi acceptare completă a tuturor lucrurilor, nu are o linie autoritară care dă pe unii afara şi acceptă pe alţii. Conceptul doctrinelor Baptiste este bazat pe libertatea fiecărui credincios în expresie religioasă, nivelul spiritual şi înţelegerea punând pe fiecare la un nivel diferit, sperând ca Duhul Sfânt să ne unească.
S – „Separation of the Church and State” – Separarea Bisericii de Stat este conceptul Baptist, în care autorităţile statale nu intervin în problemele şi nevoile bisericii locale. Baptişti nu se supun în probleme de doctrine şi învăţătură Biblică la influenţa şi legea statală care interferează cu învăţătura doctrinară Cristică.
T – Two offices of the church. Baptişti recunosc două oficii a bisericii: presbiteri şi diaconi. Unii presbiteri având chemarea de păstorire, astfel fiind chemaţi şi numiţi păstori. (2)
Separarea Bisericii de Stat a fost şi este esenţa doctrinei Baptiste lăsate de înaintaşii noştri în ciuda tuturor atacurilor şi influenţelor pe care unii au încercat să le aibă în bisericile noastre. Fiecare Mărturisire de Credinţă a subliniat într-un paragraf sau două această separare, scoţând în evidenţă responsabilitatea Magistratului şi a bisericii faţă de stat. În 1596 şapte Biserici Baptiste Particulare din Londra învăţau prin articolul 39 a Mărturisiri de Credinţă slujba Magistratului de a apăra biserica şi clericii si despre puterea pe care o au de a lua taxe, şi posesiuni asupra acestor clădiri pentru beneficiul civil (3).
Mărturisirea de Credinţă din 1610 prin articolul 35 învăţa frăţietatea baptistă sa fie ascultători faţă de Magistraţi, fără murmur, plătind tributul, vama şi taxele. (4) În 1611 englezii rămaşi la Amsterdam prin articolul 84 învăţa frăţietatea ca Magistratul prin virtutea slujbei sale nu trebuie să se amestece în religie. (5) Astfel înaintaşii baptişti au învăţat pe robi lui Cristos responsabilitatea bisericii şi autoritatea Magistratului. Am fost învăţaţi să ne supunem autorităţilor şi să fim conştienţi de autoritatea lor, de separarea care există între biserică şi Magistrat.
Am fost învăţaţi să ne plătim taxele fără murmur, să fim conştienţi că ei au putere să ia posesie asupra clădirilor, să fim buni cetăţeni însă precauţi. Învăţăturile baptiste au ajuns şi pe pământul românesc, astfel că şi noi români am ajuns să înţelegem învăţăturile înaintaşilor noştri. Prin articolul 5 paragraful 3 a Statutului de organizare şi funcţionare al Cultului Creştin Baptist din România găsim scris:
Comăneşti a scos în evidenţă două lucruri în ce priveşte
liderii bisericilor baptiste:
Baptişti romani au rupt lanţul istoric care ne-a caracterizat universal cu înaintaşi noştri, considerând că de data asta democraţia României va apăra interesele baptiste. Istoria se va repeta aşa cum totdeauna se repetă pentru cei care o ignoră sau refuză să o înveţe. Şi vorbind despre istorie am sa dau un exemplu din trecutul baptist Românesc.
La ani 1920 în satul Gladna Română, un sat de aproximativ 150 de case din zona Făgetului (în Banat), era o biserică vie cu un cor de peste 70 de membri lucrând cu sârguinţă în câmpul Evanghelic din împrejurimile satelor Bănăţene. (7) Această biserică a fost construită cu sudoarea frunţii fraţilor din sat, fiind nu numai un locaş de închinăciune, însă şi sediul societăţii Tabita, o organizaţie filantropică. La venirea comunismului biserica a fost luată de guvern ca până în zilele noastre aceasta biserică să rămână în posesia guvernului.
Poate că vă întrebaţi de ce fraţii nu au cerut restituirea bisericii? Din cel puţin două motive această bisericuţă rămâne în patrimoniu statului:
Biserica Catolică şi-a construit catedralele din taxele şi banii nu numai a enoriaşilor dar şi a celor făcuţi cu forţa. Ortodocşi sau alineat cu puterile statele care au ajutat patriarhi să construiască biserici în numele Domnului. Citind istoria Creştinismul devine imposibil să nu citeşti despre construcţiile grandioase ridicate prin sudoarea frunţilor unor oameni săraci, iubitori de Dumnezeu.
La Templu Cristos a trebuit să izgonească pe vânzători pentru că transformase Templul într-o „casă de negustorie” (Ioan 2:16). Nici evrei nu sau lipsit de metode de strângere de fonduri pentru menţinerea Templului, unii chiar profitând mai mult decât alţii. Câteva exemple ar trebui să fie scoase în evidenţă având în vedere că istoria se repetă chiar şi în zilele noastre.
Un exemplu simplu de găsit este în perioada Reformei, când Luter dezgustat de practicile Vaticanului şi în mod deosebit a preotului Dominican Johann Tetzel (8) ajunge să scrie cele 95 de teze în anul 1517. În această perioadă basilica Sfântul Pentru era în reconstrucţie şi papa de la Roma cerea ajutoare financiare tuturor bisericilor Catolice din Imperiu. Preotul Johann vine cu o inovaţie de strângere de bani prin vinderea de indulgenţe din partea biserici, prin care se vindea o iertare parţială sau totală a pedepsei păcatelor (9). În ultimă analiză, din punct de vedere istoric Reforma este iniţiată datorită acestei practici de vânzare a indulgenţelor.
1 Tim. 6:10
Uitându-ne la biserica Ortodoxă şi aici găsim o biserică în nevoie de fondurile necesare menţineri unor ziduri. Din cel puţin secolul 4 ortodocşi au practicat rugăciunea pentru morţi cunoscută a fi Sarindarele sau SĂRIND'AR.(10) Încercând să înţeleg această practică a trebuit să citesc explicarea unui dicţionar care face următoarea clarificare:
SĂRIND'AR, sărindare, s.n. (În religia creştină ortodoxă) Rugăciune de pomenire făcută de preot de patruzeci de zile în sir pentru morţi, pentru iertarea păcatelor, pentru bolnavi etc. ◊ Expr. A da (sau a plăti) sărindar (sau sărindare) = a plăti preotului să facă un sărindar (sau sărindare). ♦ Plată pentru aceste rugăciuni. - Din ngr. sarand'ari. Sursă : DEX'98 (25910) - RACAI(11)
Această practică mai târziu ajunge să fie exploatată în favoarea necesităţilor economice a bisericii ajungând ca credinciosul să dea bani pentru rugăciunile făcute în numele celor dragi care deja trecuseră la Domnul. De-a lungul secolelor preoţii ortodocşi au fost harnici să strângă bani prin rugăciunile făcute pentru morţi. Această practică rămânând valabilă şi continuată şi în zilele noastre, astfel că în ziarul Adevărul din anul trecut ni se relata listă de preţuri la zi pentru pomelnici şi acatisme:
„Miile de credincioşi care s-au adunat ieri la moaştele Sfintei Parascheva au umplut vistieria Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În speranţa că se vor însănătoşi sau doar că le va merge mai bine, pelerinii au pus pe lângă acatiste bancnote muncite din greu. 1 leu – să-ţi citească o dată preotul în biserică ruga de pe bilet, în timpul slujbei; 10 lei – să fii binevăzut de lume; 20 de lei – pentru norocul şi sănătatea copiilor; 30 de lei – pentru a scăpa de farmece; 50 de lei – să ai noroc la bani; 100 de lei – să te vindeci de cancer sau de o boală gravă.” (12)
Astfel că şi prieteni Ortodocşi au ştiut să strângă fondurile necesare păstrării zidurilor bisericilor lor. Baptişti şi-au pus doctrinele în faţa şi cu un glas au spus că ei vor da ce este a Cesarului – Cesarului, şi ce este a Domnului - Domnului. Zeciuielile şi ofertele de dragoste au păstrat zidurile pe care le avem până în zilele noastre ca totul să dispară în faţa ochilor noştri prin decizia unor lideri majoritari la Comăneşti. Probleme economice au existat şi vor continua să existe, mâna statului părând puternică pentru unii, uitând cum arată mâinile Domnului nostru Isus Cristos care ne-a apărat şi susţinut până în zilele noastre.
Problema Europeană
Bine-nţeles că nu am putut să includ toate ţările Europene, însă am inclus câteva care ar trebui să ne pună pe gânduri în ce priveşte istoria cooperării dintre Biserică şi Stat. Sunt cel puţin 3 motive esenţiale care încurajează separarea între Biserică şi Stat:
Finlanda – o ţară în care Biserica Luterană este recunoscută a fi biserica de Stat. În Finlanda interesele biserici sunt păstrate de stat, regulile şi deciziile biserici trebuind să fie aprobate în ultimă instanţa de un vot de DA sau NU de către parlamentul Finlandez. Clasa eclesiastică este plătită de guvern, iar biserica are drepturi de taxare asupra membrilor bisericilor, astfel ca membri biserici sunt taxaţi de două ori, de biserică şi de stat. Un fenomen interesant al ultimilor ani este plecare membrilor din bisericile Luterane pentru a scăpa cel puţin de taxele bisericii. Locuri vacante pentru păstorire sunt puţine datorită bugetului anual pe care guvernul îl acordă bisericii. Până nu de mult capul Biserici Luterane în Finlanda era ales de preşedintele ţări.(15)
Danemarca – la fel ca şi Finlanda intra în aceiaşi categorie în care Biserica Danemarcei este o biserică de stat cunoscută sub numele „Folkekirke” sau Biserica Poporului. Biserica nu este autonomă, deciziile biserici trebuind să fie ratificate de către parlament.(16) În 4 septembrie 2009 episcopul danez Norman Svendsen declara într-un interviu că a venit timpul ca Biserica şi Statul să se separe. Episcopul danez spunea referitor la constituţia Danemarcei:
„....paragraful care scoate în evidenţă conecţia între Biserică şi Stat în suportul financiar ar trebui eliminat.”(17)
Anglia – unde Biserica Anglicană este Biserica de Stat a ajuns să experimenteze şi ea limitările financiare din partea guvernului. Într-un articol scris în urmă cu doi ani in publicaţia engleză The Times, liderii bisericii Anglicane exprimau nemulţumirea faţă de guvern datorită neglijării financiare, în care religiile minore, şi în mod deosebit musulmani ajunseseră să primească ajutoare substanţiale din partea parlamentului.(18) În Anglia regele sau regina promit să susţină biserica, dar Biserica Anglicană nu primeşte fonduri directe din taxele guvernamentale. (19)
Franţa – din 1905 are o lege prin care există separarea Bisericii de Stat, prin care este prohibit orice finanţare a bisericii de către Stat. Bisericile, sinagogile, templele şi catedrale construite înainte de 1905 prin taxele poporului, în zilele noastre toate sunt proprietatea statului.(20)
Europa are o istorie bogată, şi relaţia între Biserică şi Stat a depins mult de orientările religioase a liderilor ei. Baptişti nu şi-au legat istoria de nişte ziduri, astfel că nu au fost restrânşi în posibilităţile pe care le-au avut. Mutaţi dintr-un loc în altul, folosind case sau grajduri pentru orele de închinare, biserica Baptistă a rămas prosperă, continuând doctrinele ei până în zilele noastre. Guvernele şi-au acumulat ce nu a fost al lor, totuşi baptişti şi-au continuat credinţa conştienţi de promisiunile Domnului Isus la prigoană, fiind puşi de multe ori de aşi găsi refugiu în alte oraşe sau ţări.
Problema Ecumenică
În 29 martie 1994 un grup de evanghelici şi catolici au semnat o declaraţie comună intitulată: “Evangheliştii şi Catolicii împreună: O Misiune Creştină în al treilea Mileniu.” Acest document care face o încercare la o unitate ecumenică, a făcut nişte compromisuri semnificative în ce priveşte prozelitismul şi distincţia doctrinară care îi separă. Chuck Colson de la Evanghelici şi Richard John Neuhaus de la Catolici, au pregătit un document de 25 de pagini semnat de 40 de persoane bine cunoscute Evanghelice şi Catolice. Printre semnatarii evanghelici au fost: Pat Robertson, Bill Bright, Mark Noll, Os Guinness, Richard Mauw, J.I. Packer and Herbert Schlossberg. Cea ce nu era de conceput în secolul trecut sau în ultimele secole, ca un grup de Evanghelici să se compromită cu Biserica Catolică, în numele unei cooperări Ecumenice, a luat loc. (25)
Care au fost baptişti care au semnat acest document?
Dr. Larry Lewis Home Mission Board of the Southern Baptist Convention
„Noi declarăm misiunea profetică a organizaţiei WCC (Word Council of Churches). WCC este cunoscută ca o părtăşie a bisericilor şi o mişcare de frontieră. Având în vedere acest lucru, în timpuri critice, am fost chemaţi să facem declaraţii necesare şi să luăm acţiuni care să ajute bisericile. În exercitarea profetică a misiunii, noi ne întrebăm dacă metodele consensuale pentru luarea de decizii, aşa cum sunt exercitate actualmente sunt cele mai apropriate. Nu este aceasta misiunea profetică a organizaţiei WCC?” (26)
WCC se declară o misiunea profetică încercând să stabilească o autoritate „profetică”. Unii dintre lideri baptişti au ajuns să adere la această idee, făcându-se părtaşi şi împlinitori a lucrărilor acestei organizaţii. Doctrinar au acceptat să pună deoparte învăţăturile înaintaşilor noştri pentru un câştig economic. Misiunile baptiste ajung să profite economic din această cooperare. Bani au trădat doctrinele, considerând că este un mai mare avantaj să poţi ajuta pe cineva material decât să-i predici Evanghelia aşa cum ne-a fost lăsată de înaintaşii noştri.
Asocierea bisericilor Baptiste în mişcările ecumenice ne-a îndepărtat de doctrinele noastre. Bisericile pe care le-am construit ne-au creat o putere socială şi politică care au ajuns să ne îndepărteze de învăţăturile înaintaşilor noştri. Este un lanţ vicios şi o putere pe care am ajuns să o deţinem, care a ajuns să corupă spiritualitatea bisericilor noastre. Zidurile noastre ne-au asociat şi au ajuns să ne distrugă doctrinele. Cât de profetic este Cuvântul Domnului când ne-a avertizat să păstram Cuvântul Adevărului nu în instituţiile noastre ci în inimile noastre.
Porunca Domnului Isus din Matei a fost şi este:
Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.” (Matei 28:19-20)
Misiunile au suferit din cauza zidurilor pe care le-am construit, şi vor suferi atâta timp cât nu ne vom întoarce la doctrinele înaintaşilor noştri. Nu banii ne-au adus credinţa. Nu bani au păstrat credinţa, şi nu bani o să menţină ce ne-a fost dat. Promisiunile lui Cristos sunt un avertisment pe care unii dintre noi l-au uitat:
„Ferice de cei prigoniţi din pricina neprihănirii, căci a lor este Împărăţia cerurilor! Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni, şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! Bucuraţi-vă şi înveseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot aşa au prigonit pe prorocii, care au fost înainte de voi.” Matei 5:10-12
Ochelarii fiecăruia aduce o interpretare personală la orice subiect. Zidurile ne-au fost necesare, si vor rămâne necesare atâta timp cât ne va fi dat să le păstrăm. Problema zidurilor a ajuns să ne îndepărteze de doctrinele baptiste când menţinerea lor a fost mai costisitoare decât susţinerea lucrărilor la care am fost chemaţi. Ţinta înaintaşilor noştri a fost propovăduirea şi tot ce au construit au fost în limita putinţelor fizice şi economice pe care le-au avut. Fără obligaţii financiare sau împrumuturi au construit locaşuri pe care au putut să le menţină.
Coram Deo! Shalom!
|
![]() |
![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate |
![]() |