Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Nostra Aetate
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Jertfa Nebunilor

 

 de Caius ben Obeada

 

 

Eram în căutarea unui subiect de sfârșit de an, când am observat Biblia soției deschisă  pe masa din bucătărie. Curiozitatea m-a făcut să văd ce citește. Ochii mi sau oprit pe textul din Eclesiastul 5:1 unde scrie:

”Păzește-ți piciorul, când intri în Casa lui Dumnezeu, și apropie-te mai bine să asculți, decât să aduci jertfa nebunilor..”

Am citit și recitit acest verset de câteva ori, de parca l-aș fi citit pentru prima oară. O serie de experiențe mi-au inundat mintea,  confirmând continuitatea unei  ”jertfe a nebunilor” în mijlocul adunării sfinților. 

Există un concept copilăresc care promovează ideea hărniciei și implicării în lucrarea Domnului. Astfel s-a trezit ideea că un copil a Domnului trebuie să facă ceva pentru Cristos, pentru că și Hristos a făcut ceva pentru El. Sună frumos și pocăiește ideea, însă atât de eronată practica, luând în considerare principiile prin care fiecare devin slujitori unii altora în adunarea sfinților.

Cu ani în urmă vorbeam cu un tânăr care îmi spunea că el nu poate să stea în bancă, că trebuie să facă ceva pentru Domnul. L-am întrebat care sunt darurile spirituale pe care le-a primit pentru slujire… la care mi-a răspuns că nu știe. Tânărul nostru era de abia ”întors la Domnul”, recent botezat, fără prea multă carte sau cunoștință de Cuvântul Domnului sau adunarea sfinților, totuși vroia să facă ceva. Am încercat să-i explic că voia Domnului și chemarea din partea Sa este mai importantă decât ceea ce el ar vrea să facă, pentru c[ ideile lui s-ar putea să fie greșite și de fapt să încurce lucrarea. Tânărul s-a revoltat spunând că el nu poate sta deoparte, el vrea să meargă în misiune.

Am cunoscut alt tânăr care s-a pocăit și care a simțit chemarea să slujească Domnului ca păstor. Un lucru nobil am spune să intri într-o slujbă așa de grea și nici bănoasă. Între timp tânărul a ajuns la seminar, pregătindu-se pentru păstorie, totuși năravurile vechi de a întinde sfoara să vadă cât ține, să încerce pe alții cât ar suporta nu s-au dezlipit de el. O mândrie personală i-a furat caracterul, crezând că a ajuns într-o postură mai elevată de slujire în adunarea sfinților. Mândria și etalarea au ajuns să fie de prisos tânărului nostru, ajungând să-și piardă din susținătorii pe care i-a avut.  

În ce constă ”jertfa nebunilor”, având în vedere că aceștia sunt persoane care merg la casa Domnului, care nu sunt străini de rânduiala sfinților?

Chemarea Domnului

Nimeni nu poate să facă ceva în casa Domnului dacă nu are chemarea și împuternicirea. Am ajuns să cunosc pe mulți fără chemare, care au adus mai multă pagubă lucrării Domnului decât să facă o contribuție. Păstori, cântăreți, diaconi, diferiți frați și surori care au crezut că pot face ceva pentru Domnul, au ajuns să se implice singuri in lucrarea Domnului, cu niște rezultate catastrofice. Biserici s-au rupt din cauza acestor ”nebuni” care au crezut că aduc cinste Domnului.

În încăpățânarea minților lor au ajuns să fie vrășmașii Domnului, virtuțile lor fiind mai importante decât voia Domnului. Unii au furat bisericile și le-au făcut un altar al personalității, unde Cristos a ajuns să bată la ușa bisericii în speranța ca cineva să-i deschidă ușa.

Chemarea Domnului nu este o chemare secretă, în care numai persoana care se simte chemată este conștientă de chemare. Chemarea Domnului își găsește o validitate nu în dorința personală de a face ceva, ci în adunarea sfinților care văd chemarea și prin Duhul Sfânt ajunge să pună deoparte pentru lucrarea o persoană sau mai multe. În contextul Nou Testamental, o persoană chemată la o slujire în adunarea sfinților își găsește confirmarea în adunarea sfinților care ajunge să fie călăuzită de Duhul Sfânt.

Maturitatea spirituală

Unii ajung să ignore principiile Biblice și restricțiile puse de Scriptură în ce privește slujirea. La 1 Timotei 3, Pavel scrie despre condițiile necesare de a sluji ca prezbiter sau diacon. Daca s-ar citi cu atenție aceste versete, am ajunge la o concluzie devastatoare, și anume că prea puțini se califică pentru o astfel de lucrare.

Am cunoscut un tânăr care a vrut să slujească ca bătrân al bisericii. L-am întrebat care sunt darurile spirituale și care este locul lui în adunarea sfinților. Mi-a răspuns că o să învețe ce trebuie să facă, pentru că nimeni nu vrea să facă această slujire, el sa gândit că o poate face el. O biserică ajunge să-și pună încrederea într-un tânăr fără experiență și fără chemare, sperând să crească și să prospere în Cuvânt.  

Nu vi se pare a fi o nebunie, participanți în jertfa nebunilor?

Pot copiii să conducă mașina? Pot niște copii răsfățați să facă ordine și disciplină în casa Domnului?

Maturitatea spirituală joacă un rol esențial în lucrarea Evangheliei. Dumnezeu se folosește de aleșii Săi la timpul potrivit, nu când ne convine nouă. Dumnezeu are rânduiala Sa în adunarea sfinților.

Necesitatea lucrării

Cu ani în urmă un tânăr mă întreba dacă cunosc vreun American care nu are ce face cu banii… să-i investească într-o lucrare cu copiii străzii. După revoluție multe lucrări s-au început și multe au murit. Nu îl poți implica pe Dumnezeu în niște lucrări care nu-i aparțin, care nu vin din necesitatea lucrării Evangheliei stabilită de El din veșnicii.

Unii încep lucrări după niște vise de noapte din născocirea minții lor. Unele idei par așa de bune, că mulți se asociază cu ele datorită faptului că sună bine. Lucrările și investițiile în lucrarea Domnului nu se fac pentru că sună bine, ci datorită investiției pe care Dumnezeu o face aici pe pământ. Am ajuns să golim visteriile casei Domnului pe idei bune care nu și-au găsit inițiativa în voia Domnului.

Câte misiuni nu sunt falimentare pentru că nu au avut niciodată originea în voia Sa. Când ajungi să faci misiune de la tine putere, nu o sa fie nici binecuvântare, pentru că nu este de unde să vină.

Necesitatea ascultării

Jertfa nebunilor este în contextul celor care preferă să facă ceva, să vorbească mai mult decât să asculte. Sunt destui în adunarea sfinților care ar trebui să tacă și să asculte, în loc să se bage în toate lucrările pentru că ei cred că pot face. Cum poți asculta vocea Domnului daca îți merge gura în toate, când tu știi totul și ești priceput în toate?

A trecut ziua mulțumirii, ne îndreptăm spre ieslea Bethlehemului. Câți se opresc din alergările lor să asculte în liniște vocea Domnului?

Câți se vor folosi de această ocazie să ducă la casa Domnului și pe alții să asculte mesajul Evangheliei?

Câți își vor închide gura, lăsând vocea Domnului să vorbească și altora prin cântările și lauda care se va da în aceasta perioadă festivă?

Opriți-vă oameni buni din alergările voastre. Uitați-vă spre ieslea Bethlehemului și în liniște ascultați mesajul Evangheliei. Nu aduce jertfa nebunilor pentru că nu poți sa-ți ții gura. Fii un canal de binecuvântare și pentru alții, lăsați ca Cuvântul Domnului să trezească și pe alții în acest sfârșit de an.

  

Coram Deo! Shalom!

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate