Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Nostra Aetate
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Muzica, o terapie a sufletului

 

 de Caius ben Obeada

 

”Şi când duhul trimis de Dumnezeu venea peste Saul, David lua harfa şi cânta cu mâna lui; Saul răsufla atunci mai uşor, se simţea uşurat, şi duhul cel rău pleca de la el.”

1 Samuel 16:23

 

Suntem la începutul lunii decembrie și muzica de crăciun deja ne este adusă, indiferent dacă ascultăm un program de radio, televizor sau pe internet. De fapt, în multe case din America în seara lui Thanksgiving pomul de iarna deja își face apariția, decorațiile de crăciun apărând la casele oamenilor. Probabil că nu este o perioada mai lungă pe o temă specifică așa cum este perioada festivităților de Crăciun. Nu vre-au să scriu despre importanța Crăciunului, a semnificației pe care nașterea lui Cristos o are în viața creștină. Ci vreau să termin subiectul pe care îl începusem cu două luni în urmă, și anume despre muzică.

 

În ziua în care scriu acest articol am lansat pe facebook o interpretare a compoziției celebrului muzician Handel, Hallelujah în interpretare rock. Nu știu care este reacția fiecăruia, însă știu că vor fi cel puțin două reacții, dacă nu trei:

 

-          O reacție personală de refuz a unei astfel de interpretare

 

-          O reacție personală de acceptare a unei astfel de interpretare

 

-          O reacție ”oficială” de refuz a unei astfel de interpretare

 

Suntem niște păcătoși și multora le este frică să fie ei însuși, ascunzându-se după formalisme și imagini create, a unui individ necunoscut.  Aceste formalități de a susține o imagine falsă a deteriorat viața și practica adunării sfinților, biserica devenind oglinzile unor imagini create si coregrafiate, unde Cristosul este la ușa bisericii și bate.

 

Cu ani în urmă eram la un studiu Biblic susținut de păstorul bisericii. La un moment dat o sora încearcă să facă un comentariu împotriva serbătorii americane de Halloween. Sora este imediat oprită să termine comentariu, păstorul bisericii făcând afirmația că părerile personale să nu fie aduse în biserică ca să nu creăm separări. Acest pastor de fapt era pro-Halloween, ducându-și fata la casele oamenilor în costum de Halloween să primească niște bomboane.

 

Viața creștină ar trebui să fie o viață trăită în lumină. O viață care cere o mărturie clară, fără ascunzişuri, o viață trăită nu numai la biserică sau între ai noștri, ci în fiecare zi în tot locul. Revenind la subiectul muzicii creștine, am întâlnit mulți care în fața frățietății susțin o teorie, când realitatea personală este alta. Aici nu vorbim de muzica bisericească, ci de muzica pe care o ascultăm în odăițele noastre, a ceea ce ne gâdele urechile, a plăcerile personale când conducem mașina sau în casa noastră când frații noștri nu sunt în jurul nostru să ne asculte.

 

La nivel personal, muzica joacă un rol important la satisfacere unei plăceri lăuntrice, care alimentează un suflet însetat. Se pare că muzica este un medicament al sufletului de calmare a unui suflet amărât, tulburat, în nevoia unei păci lăuntrice. În urmă cu un an o colegă de facultate scria o teză sub subiectul ”Muzica terapeutică folosită în sălile de operație”, scoțând în relief aspectul terapeutic pe care muzica îl joacă pentru o persoană care iese din sala de operație, încă sub sedație, inconștientă, în refacere și revenire la realitate. Sunt multe articole în domeniu medical în care muzica este folosită ca o modalitate terapeutică, ajutând corpul într-o reabilitare mai rapidă. Totuși ce semnificație are pentru noi muzica și genul de muzică pe care o ascultăm în casele sau mașinile noastre?  

 

Punând deoparte fariseismul, și etichetele pe care le încercăm să le apărăm, care este opinia noastră personală în privința muzicii? Poate un creștin pocăit să asculte muzică ușoară? Putem să ascultăm muzică populară? Ce ne facem cu manelele, le putem asculta si pe astea? De muzica rock am putea să stăm de vorbă? Ce ne facem cu muzica clasică care altădată era cântată la cârciumă și balurile din ani trecuți? Putem asculta muzică clasică care altă dată era o muzică de desfrâu?

 

Oare timpul schimbă percepția muzicii pe care o ascultăm, sau noi ajungem să ne transformăm spre un liberalism cultural de acceptanță?

 

Nu cred că am putea schimba preferințele muzicale a unei persoane așa cum nu putem schimba preferințele culinare a unui individ. La unii ciorba de burta este o plăcere și un deliciu. În vizita făcută din vară, la toate restaurantele la care am mers am făcut comandă la două lucruri pe care nu am putut să le găsesc cu ușurință (sau deloc) în America: ciorba de burtă și mititei. L-am spus colegilor Americani ce am mâncat în țară la care au strâmbat nasul... De fapt și acum când duc la servici ceva făcut de mama, înainte ca colegii să guste mă întreabă: dar ce este în mâncare, cu ce este făcută?

 

Nu cred că este o formulă care să ne ajute în preferințele care ar trebui să le avem în muzică în afara prezenței Duhului Sfânt, a unei transformări reale care ar trebui să ne facă o sare și lumină. Mulți se ascund după o perdea transparenta, crezând că nu sunt văzuți. Am fost în țară de 4 ori în 30 de ani și mi-a plăcut să ascult muzica populară instrumentală de la rugile Bănățene. Îmi place să ascult muzica Bănățeană instrumentală care este foarte greu de cântat, vioaie, care necesită un nivel instrumentist deosebit.  

 

Am fost întrebat de o soră: dar frate Caius, cum poți să asculți o astfel de muzică? Noi suntem pocăiți și nu ar trebui să ascultăm astfel de muzică lumească... Răspunsul meu nu cred că a satisfăcut această soră, însă am să-l redau aici. Sunt plecat de 30 de ani din țară, muzica populară a fost și este o expresie muzicală a meleagurilor de unde ne tragem. Eu prefer muzica instrumentală pentru că mă lasă să-mi imaginez și să-mi revăd meleagurile și neamurile de unde mă trag. Eu nu ascult melodiile cântate tip ”foaie verde și o lalea uite pe mândruța mea....” Îmi place să ascult balada lui Ciprian Porumbescu, Rapsodia Română de Enescu, Fărcaș la taragot sau pe Zamfir la nai. Această muzică îmi aduce aminte de copilărie și meleagurile Românești de unde am plecat.

 

Nu vom putea explica ce este muzica și ce efect poate să o aibe în fiecare individ, însă se poate dovedi că joacă un rol aparte în viața fiecăruia. Trebuie bine înțeles diferența între muzica de casă și muzica bisericească, a diferenței de scop și obiectiv. Muzica ajunge să te identifice ca persoană, a ceea ce eşti și preferințelor pe care le ai.

 

Am fost invitat la o biserică unde păstorul m-a așteptat să vorbim înainte de serviciu de dimineață. Am dat pace cu fratele și când l-am îmbrățișat un miros de usturoi aproape că m-a dat peste cap. Îmbrăcat la costum, cu cravata, de o perfecțiune aleasă și totuși cu un miros de usturoi care a stricat toată imaginea unei perfecțiuni de prezentare. Tot așa și muzica ar putea să distrugă o imagine și o perspectivă care ni le facem singuri în ceea ce ar trebui să fie modelul perfecțiunii. Problema nu a fost usturoiul, ci percepția mea. Eu am fost cel care am denaturat subiectiv ci nu obiectiv ceea ce aș fi preferat să fie modelul ideal de prezentare a unei persoane la costum.

 

”Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl, în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile, şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.”

Ioan 14:26

 

Un creștin, copil a lui Dumnezeu a primit promisiunea prezenței Duhul Sfânt care are responsabilitatea de a ajuta un credincios în viața cotidiană. Nu sinoadele și tradiția ajung să dirijeze viața creștinului ci prezența Duhului Sfânt în viața fiecărui credincios. Scripturile ne-au fost lăsate ca un ghid în perfecțiunea trăiri la care am fost chemați. Unii dintre mai marii noștri au găsit cu cale să ne dea directive și să ne spună ei cum trebuie să trăim în Cristos, repetând greșelile fariseilor care au încercat să ajute poporul Evreu cu tot felul de reguli ajutătoare trăirii și împlinirii Legi.

 

Nu opiniile noastre ne vor da dreptate teologiei pe care am îmbrățișat-o, ci prezența evidenței lui Cristos a asemănării imaginii lui Cristos în viața noastră. Plăcerile muzicale ne reprezintă și ajung interpretate de unii și de alții, însă cel mai important este prezența Duhului în viețile noastre care nu numai că ne ajută în înțelegerea vieții creștine dar și a plăcerilor Duhului și a Cristosului pe care l-am acceptat ca Domn și Mântuitor.

 

Muzica este un subiect delicat pe care fiecare generaţie a încercat să-l abordeze satisfăcător, totuși când percepțiile personale intervin, șoapta Duhului este anulată de un zgomot lăuntric a păcătoșeniei noastre. În momentul când discuțiile noastre se accentuează pe premisa ”EU NU CRED”, când părerile personale sunt mai importante decât orice altă părere, discuțiile devin monoloage ci nu dialoguri, părăsind orice șansă de a descoperi sau învăță realitatea și mesajul Duhului Sfânt.

 

Nu omorâți muzica ci obiceiurile păcătoase de a ne spune preferințele ca litere de lege.

 

Coram Deo! Shalom!

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate