Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Gânduri de sfârşit de an

 

 

 de Caius ben Obeada

 

Am ajuns la un alt sfârșit de an. Vrând nevrând suntem confruntați cu gânduri, preocupări, planuri, realizări, iar sărbătorile Crăciunului ne așteaptă cu bucurie. Unii sunt bucuroși ca robi ai lui Cristos, alții sunt bucuroși că mai sunt în viață, totuși pe lângă noi mai sunt și cei întristați de experiențele vieții, obosiți pe cărare, abandonați în azile de bătrâni sau spitale, și totuși, totul se repeta în viață așa cum se repeta de la începutul creației.

 

Pentru mine si familia mea pot spune că am rămas în apărarea și bunătatea Domnului. Din evenimentele care ies la iveală și care ne-au ajutat să creștem spiritual pot enumera următoarele:

 

Ieșirea din potop

 

În bunătatea Sa am fost inundați în anul 2011 luna Septembrie. Toată casa şi cele două garajuri, fără să iau în cont subsolul, au fost spălate de apele râului Susquehanna, cel mai mare râu din nord/estul Americii. Peste 80 de tone de gunoaie au fost luate din fața casei cu excavatorul direct în camioane. Toți pereții sparți, ușile pierdute, fără scaune sau fotolii, după aproape 3 săptămâni prin vecini, ne-am înghesuit în două dormitoare la etajul doi, rugându-ne ca Domnul să facă să se aerisească mai repede casa. Am lucrat cot la cot cu soția și copiii. Fără resurse financiare, ajutoare de la stat sau alte surse de beneficiu, în bunătatea Sa am reconstruit totul.

 

Sporadic am primit niște ajutoare financiare de care ne-am folosit, însă bunătatea Sa nu ne-a abandonat nici o clipă. Începutul anului 2012 ne-a prins în construcție, reparând perete cu perete, cameră după cameră. Am învățat să mă mulțumesc cu ce am avut, cu ceea ce Domnul mi-a dat și să mulțumesc că în ciuda pierderilor avute, totuși ne-a rămas prea multe să putem continua să mulțumim Domnului. Nu s-a îmbolnăvit nimeni din casă. Soba pe care am cumpărat-o ne-a încălzit peste iarnă. În aceste clipe grele, familia a fost unită. Ne-am mai ciocnit unul de altul, însă am învățat să ne îngăduim unul pe altul, să ascultăm și să ne respectăm unii pe alții.

 

Potopul din 2012 ne-a deschis ochii să vedem cu claritate că totul este a Lui Dumnezeu, și ce avem este numai un împrumut al bunătății Sale. Am fost întărit, conștient că totul este în mâna Sa. Nu sunt experiențe ușoare, și nimeni nu le va putea înțelege dacă nu ajunge să treacă prin ele. Mulți au ajuns imuni la suferință, uitându-se la televizor aproape cu nepăsare. Totuși, mi-a fost îngăduit și mie și familiei mele să gustăm bunătatea Sa din plin, să experimentăm ceea ce am văzut și eu cu nepăsare la televizor sau auzit în mărturiile altora. Am învățat lecția umilinței și a încrederii în Dumnezeu atunci când nu ai resurse și nu este nimeni care să te ajute. Domnul ne-a ieșit în cale și în tăcerea zilei, bunătatea și dragostea Sa a fost cu noi.

 

Turneul Vox Dei 2012

 

Planurile de lucru a acestui turneu au inițiat in iarna anului 2011. Eram la sfârșitul lunii noiembrie, de abia ieșiți din inundație, casa în reparație majoră, fără bani, și totuși cu chemarea spre lucrare. Încredințat în mâna Domnului, nu cu o credință oarbă, ci cu o încredere că voi putea lucra peste program și să pot pune deoparte resursele financiare de acoperire a unui astfel de turneu apologetic. Fără sponsori, fără ajutoare, numai cu Dumnezeu și mâinile de lucru pe care mi le-a dat, m-am pregătit din toate punctele de vedere, să vin în țară, nu singur, ci cu cei mai mici copii ai mei, Marcus și Julia Obeada.

 

În luna decembrie planurile deja aveau un contur de activitate, cu invitații şi gândurile de lucrare. Prin luna martie deja traseul de lucrarea era gata, zilele şi locurile de vizită stabilite. În afară de turneul apologetic, care era în organizare, eram confruntat și cu planurile de festival creștin muzical organizat în satul străbunilor mei. La Zolt era în organizare un jubileu deosebit, o mulțumire pentru bunătatea Domnului în care o Casă de Rugăciune a fost construită de bunicul meu pe proprietatea sa. Nu am putut să trec cu vederea 75 de ani de prezență baptistă pe meleagurile Zoltene.

 

Zoltul a creat o experiență deosebită, cu niște binecuvântări mai puțin așteptate:

 

-  Cinci grupuri muzicale din țară se unesc să dea o mână de ajutor în crearea unui concert muzical, văzând o cooperare și unitate mai puțin auzită. Din diferite părți ale țării, Marius Pop şi Trupa Domini vin de la Baia Mare, Alex Tascu şi Hope Band vin de la București, Trupa Impact vin de la Arad, fanfara din Căpâlnaș vin și ei să dea o mână de ajutor, iar de la Arad mai vin și grupul Mesaj. Peste 45 de muzicieni oferă Domnului și satului mărturia credinței lor, niște momente deosebite de neuitat.

 

-  În cadrul serviciului de jubileu (duminică dimineaţa) băiatul meu și strănepotul lui Romulus Obeada intră în apa botezului, o mărturie care satul nu a mai văzut-o public niciodată. Zoltul și invitații din satele vecine ajung să vadă mărturia unui român-american pe plaiurile Zoltene, o experiență și o mărturie deosebită.

 

-  Pregătiți pentru o masă de dragoste pentru 100 de persoane, ajungem să avem peste 140 de persoane la masa, iar din mâncarea rămasă să hrănim încă 10 familii sărace din Zolt. Ce binecuvântare și mărturie a credinței am primit din partea Domnului!

 

-  Datorită mărturiei botezului, alți doi tineri ajung să ia hotărârea botezului, nu din Zolt, ci o persoana din București şi una din America. Urmașa unui pionier al credinței baptiste din Suedia, ajunge să vadă botezul Zoltului împreună cu fata mea mai mare Priscilla. Această fată este cercetată și se hotărește să intre în apa botezului în Boston, USA.

 

Am învățat multe datorită turneului din 2012. M-am întâlnit cu frățietatea păstorilor Baptiști din comunitățile Constanța, Arad și Timișoara. Am ajuns să cunosc și să mă împărtășesc cu mulți frați și surori de la bisericile noastre. Din Dobrogea în Ardeal, am trecut în Banat și m-am întors în Dobrogea, 23 de zile de lucrare din biserică în biserică, spre lauda Sa. Acest turneu apologetic mi-a dat oportunitatea să văd cum lucrează Dumnezeu, cum pune El resursele și asigură toate necesitățile de lucrare. Când Dumnezeu plănuiește lucrări din veșnicii, datoria ta ca rob a Domnului este să urmărești pașii și călăuza Duhului, știind că totul este al Lui, și tot ce se face este spre slava Sa.

           

10 ani de lucrare

           

Anul acesta s-au împlinit 10 ani de lucrare a misiuni Vox Dei. Într-o circumstanță mai puțin plăcută, refuzând să am orice contact cu frățietatea română, sunt chemat de Domnul la o lucrarea pe care nici nu am conceput-o și la care nici nu am fost pregătit. Nici nu mai știam să scriu românește, integrat în societatea Americană, la biserica baptistă Americană, ajung să fiu chemat la o lucrare pe care nici nu am vrut și nici nu m-am simțit în stare să o fac. După multe cârteli, împotriviri, Dumnezeu mă zdrobește și ajung să lucrez în câmpul apologetic de apărare a credinței și practicilor înaintașilor mei Baptiști.

           

Nu am fost singurul chemat și această lucrare nu a fost limitată numai baptiștilor, directorul misiuni si tovarășul meu de chin fiind un frate scump penticostal. Împreună am ajuns la 10 ani de lucrare, cu toate că Domnul mi l-a trimis mai târziu pe Laurențiu, totuși, Domnul nu m-a lăsat singur niciodată. Turneul organizat în țară a comemorat zece ani de lucrare spre slava Sa. Mai multe despre misiunea Vox Dei se poate citi pe site-ul misiunii şi ce au scris alții despre noi.

           

Totuși, una din lecțiile principale învățate anul aceste în privința misiunii Vox Dei a fost perseverența. Indiferent cât de ocupat ești, cu familia, serviciu, facultatea, nu poți abandona lucrarea la care ești chemat de Dumnezeu. Obosit, la miezul nopții, în circumstanțe de familie dificile, responsabilităţile misiunii a trebuit să le împlinesc. Îmi aduc aminte de un comentariu făcut de un păstor din Oltenia: ”nu-i așa că este bine să fi în spatele biroului misiunii?” Sărăcuțul mă vedea la birou încălzind scaunul…

 

Încă nu am cunoscut lucrări ale lui Dumnezeu în care robii Săi să nu fie loviți, jigniți, unii bătuții iar cei mai aleși omorâți. Ni s-a promis nădejdea şi nu confortul. Ni s-a promis veșnicia în loc de iadul veșnic. Ni s-a promis prigoana şi nu fericirile pământești. Ca robi ai lui Cristos ne mai putem plânge de ceva?

 

Câteva gânduri și încurajări la trăire

 

· Pe timpul vizitei misionare din vară am avut doi ghimpi. Mi-au străpuns coastele, m-a durut, nu am putut să mă scap de ei, și nici ușor nu mi-a fost. Ni s-a promis prigoana, și totuși nu am fost prigonit deocamdată. Au râs unii de mine, și-au bătut joc, totuși am scăpat de prigoană dar nu de ghimpi. Bucură-te în Domnul când ai numai doi ghimpi să te necăjească. Fii mulțumitor și roagă-te Domnului pentru ghimpii tăi să-i poți suporta și susține în rugăciune. Ghimpii mei au fost din adunarea și frățietatea mea, ghimpi sălbatici de-ai mei care încă nu s-au întâlnit cu dragostea și bunătatea Domnului meu.

 

Rabdă și întărește-te, în afară de durere nu pot face mai nimic sufletului tău.

 

· Învață să fi cu bun simț. Ce ție nu îți place nu fă nici tu la alții. Daca cineva îți scrie un mesaj sau îți trimite o cerință, nu te face că nu ai primit mesajul. Daca cineva îți dă telefon nu te face că nu l-ai primit. Trăim într-o societate tehnologică avansată, în care telefoanele ne spun cine ne-a căutat și la ce oră, iar scrisorile de email ne spun și la ce oră au fost trimise. Așa că nu se merită să te faci mincinos, ca și cum nu ai fi primit nici un mesaj. Dacă primești o cerință și nu ai posibilitatea de a ajuta nu trebuie să-ți fie rușine să o spui. În planul lui Dumnezeu totul este organizat din veșnicii. Am să dau un exemplu practic pentru a înțelege mai bine cum lucrează Dumnezeu. În organizarea de anul acesta a festivalului am cerut la mai multe grupuri să mă ajute. Unii m-au ignorat, alții mi-au răspuns că nu pot, iar alții au venit conform voii Sale. Nu am putut să mă supăr pe cei care nu au venit și nici pe cei care m-au ignorat, pentru că în planul Său, Dumnezeu deja făcuse decizia la cine va contribui lucrări de la Zolt. Nu te poți supăra pe frații tăi că nu te ajută, atâta timp cât ei nu au primit nici chemarea și nici resursele să te poată ajuta. Ceea ce se cuvine şi este frumos, este ca cel care primește o cerință pe care nu o poate satisface, să fie cuviincios și să răspundă așa cum i-a fost pus pe inima. Un NU la o cooperare este mai bine decât o neglijență și o ignorare a fratelui tău. Gândește-te că la rândul tău când ești în nevoie, și alți vor proceda așa cum și tu ai procedat. Învață să ai bun simț.

 

· Nu-ți fie rușine să le spui altora cine ești. Israelul are 12 seminții, și la nici o seminție nu le-a fost rușine să se identifice cu cine sunt. Am ajuns să ne ferim să spunem că suntem Baptiști, Penticostali, Creștini după Evanghelie datorită conotației pe care o primim. NU te sfii și nu-ți fie rușine de frații tăi unde ai primit credința. Dumnezeu s-a folosit de Baptiști, Penticostali, Creștini după Evanghelie să aducă și să susțină Evanghelia Adevărului pe meleagurile Românești. Întărește-te și nu-ți fie rușine de identitatea pe care ai căpătat-o din partea Domnului.

 

Calendarul Maya ne spune că sfârșitul este pe 21 decembrie anul acesta. Nu știu care este voia Domnului, însă am nădejdea veșniciei. Bucurați-vă în Domnul în fiecare zi și vă spun bucurați-vă!

 

Coram Deo! Shalom!

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate