Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Influenţa Materialistică în Viaţa Creştină

de Caius Obeada

 

 

„Îndeamnă-i să facă bine, să fie bogaţi în fapte bune, să fie darnici,
gata să simtă împreună cu alţii...”
(1 Timotei 6:18)

 

Suntem la sfârşit de an când tradiţional bisericile, misiunile şi lucrătorii Domnului cer ajutor creştinilor în finanţarea şi sprijinirea lucrărilor, a săracilor, văduvelor şi orfanilor. Printr-o multitudine de activităţi strategice, capacitatea minţii umane ajunge să folosească metode de răsfăţare a sufletului, în a înţelege necesitatea materială cu care biserica Domnului este confruntată.

În ultimele luni am fost avertizaţi de o recesiune economică, în mod special a Americii, însă lanţul economic mondial a tras în jos restul economiilor lumii, multe ţări ajungând să experimenteze ceea ce pentru început era rezervat numai americanilor. Maşinile mari ale Americii ajung să se contracteze, de la 8 cilindri la 4 cilindri, de la 7 la 4 pasageri, la o maşină cu 2 uşi în loc de 4. Casele pe care unii le-au visat să le aibă au fost pierdute în lipsă de bani, misiuni au ajuns să se limiteze în ceea ce promiteau, mâncatul acasă devenind mai mult o necesitate decât o plăcere.

Mulţi au încercat să răpundă întrebării cum s-a ajuns la acest impas. De ce  sau ridicat preţurile aşa de repede, limitând toate posibilităţile financiare pe care unii le sperau, mai ales acum când suntem la sfârşit de an, a lunii în care copii cer cadouri, bisericile cer donaţii de sacrificiu, cum s-a ajuns la această situaţie?

Strategia omului fără bani

Scripturile ne învaţă să nu construim case pe nisip şi, totuşi, în ciuda tuturor învăţăturilor şi consultanţelor economiştilor, instinctul uman a învăţat să rişte ceea ce are. De fapt mulţi îşi riscă viaţa pe principiul şansei de 50% pe care fiecare o are. Principiul de sacrificiu pentru o şansă pe care s-ar putea să nu o ai, ajunge să pună la risc nu numai o ţară, dar întreaga economie a lumii.

Specialiştii Americii au dat vina pe industria caselor, a investiţiilor riscante pe care mulţi le-au făcut în America. Pe timpul preşedinţiei lui Clinton s-a consolidat ideea că fiecare american ar trebui să aibă casa lui, o sugestie nobilă care necesită persoane nobile. Din păcate, în ultimi 12 ani, industria caselor a facilitat achiziţia caselor chiar şi pentru persoane care nu şi-ar fi permis financiar să susţină o astfel de investiţie.

Ceea ce nu s-a perceput a fost înşelăciunea de care unii au dat dovadă în falsificarea datelor care ar fi demonstrat venitul lunar sau anual. Prin nişte legi federale şi statale, industria finanţiară a fost constrânsă să limiteze dovezile necesare pe care o persoană ar fi trebuit să le arate băncilor, o demonstrare a unei situaţii financiare care ar fi garantat plăţile necesare. Astfel, fără dovezi, pe baza unor note promiţătoare, mulţi au profitat în a cumpăra proprietăţi pe care nu erau în stare să le plătească.

Unii au profitat de lipsa de verificare a situaţiilor financiare în care se aflau încât au avut curajul de a cumpăra mai multe case, sperând ca chiriaşii acestor case să facă plăţile, ei rămânând cu profiturile unei astfel de tranzacţie. Indivizi care au avut numai 3% din totalul valorii unei case, ajung să profite de indulgenţa băncilor disperate să aibe clienţi şi afaceri, acceptând să dea împrumuturi care nu puteau să fie acoperite. Astfel, mulţi au căzut în capcana unui vis ne-realizabil, a dorinţei de a avea o casă.

Strategia omului fără bani a fost ca să cumpere cu ajutorul unui împrumut federal casa visului său, fără să fie responsabil să o şi plătească, un risc în care unii au pierdut mult mai puţin faţă de pierderile băncilor Americane care s-au trezit cu sute şi mii de case pe care nu aveau cui să le vândă. În acest fel unii şi-au clădit case pe nisip, fără să calculeze riscul pierderii posturilor de muncă, fără să calculeze riscul de a nu putea face faţă plăţilor care aveau să le ruineze viaţa.

Ridicarea preţurilor pe piaţă

Ramificaţia căderii industriei caselor ajunge să influenţeze piaţa mondială, preţul pâinii ajungând aproape să se dubleze. Cum s-a ajuns la această situaţie? Tot specialiştii ne-au făcut cunoscut corelaţia dintre industria caselor şi ridicarea preţurilor bunurilor materiale. Cel puţin 5 factori au contribuit crizei pieţii mondiale;

1. Preţul petrolului - într-un mod speculativ ajunge să fie ridicat la niveluri necunoscute consumatorului, în America de la 1.50 USD preţul ajungând la 4.00 USD pe galon. Luând în consideraţie că 80% din transportul mărfurilor în America este făcută cu camioanele, necesitatea uzanţei benzinei şi motorinei ajunge să crească în exces producţia rafinăriilor Americane.

Petrolul fiind într-o cerinţă şi uzanţă mai mare decât producţia rafinăriilor, benzinăriile ajung să câştige cota de benzină prin licitaţie, cel care plătea mai mult câştigând privilegiu de cumpărare. Transportul mărfii peste noapte ajunge să crească în funcţie de preţul benzinei şi motorinei. Preţurile alimentare crescând datorită limitării de petrol pe care am creat-o singuri.

În afara limitării petrolului pe care unele ţări arabe au creat-o pentru un câştig financiar, naturaliştii diferitelor state americane au ajuns să pună restricţie la nivelul de rafinat al petrolului. Astfel că statul New York şi California sunt printre statele cu cel mai înalt nivel de rafinat, preţul benzinei ridicânduse datorită specificărilor statale. „Ca la noi e ca la nimeni” era o vorbă bătrânească, şi aşa am contribuit şi noi la ridicarea preţului de rafinat.

Nimeni nu ştie cât petrol este pe această planetă, însă speculaţiile nu au lipsit, şi omului nu i-a fost ruşine să profite pe spatele aproapelui său, aşa cum şi Iacov a ştiut să profite de lipsa fratelui său Esau. În mod biblic, umanitatea profită în păcătoşenia sa, încercând să supravieţuiască pe spatele altora, uitând de mila Dumnezeirii, de elementele morale pe care o societate are trebui să le implementeze. Fără Dumnezeu, pentru un profit propriu pe când unii îşi fac celulare din diamante, alţii aşteaptă mila Domnului pentru a supravieţui de la o zi la alta.

2. Bio-combustibilul şi schimbările climatice. Benzina fiind o comoditate folosită la maxim, oameni de ştiinţă au descoperit beneficiul porumbului. Unii oameni de ştiinţă ai Americii au calculat că peste 90% din produsele alimentare folosesc porumb si produsele derivate din această comoditate. Datorită lipsei de petrol pe care ne-am creat-o, unii savanţi au ajuns să producă combustibil din porumb. Noi rafinării au ajuns să ceară fermelor Americane porumb.

În această nouă circumstanţă şi necesitate, porumbul ajunge să fie într-o cerinţă mai mare decât până în precedent, preţul porumbului crescând uimitor. Pământul ajunge să fie folosit cu exclusivitate pentru creşterea porumbului, preţul porumbului crescând datorită cerinţei de piaţă. În loc să folosim porumbul pentru necesităţile alimentare am ajuns să folosim porumbul pentru fabricarea combustibilului necesar maşinilor noastre.

Şi pentru că porumbul are aşa de multe calităţi, Canadieni au perfectat soba cu porumb pentru încălzirea caselor. De fapt în vara acestui an am cumpărat şi eu o sobă care merge pe porumb şi peletă de lemn sau amestecătură de lemn şi iarbă. Dacă tona de porumb era 140 USD anul trecut, anul acesta în zona mea era vândut la 300 USD pe tonă. Iată că porumbul ne hrăneşte, ne transportă şi ne încălzeşte casele. La fel ca şi petrolul, speculaţiile şi consumul de piaţă au ridicat preţul porumbului, plus intervenţiile lui Dumnezeu în diferite părţi ale lumii.

Datorită secetelor şi altor calamităţi, porumbul nu a putut fi crescut, având o toamnă seacă. Lipsa acestui produs a pus piaţa mondială în frământare, licitaţia preţurilor ridicând valoarea acestei comodităţi. Abuzul cultivării acestui produs, a produs schimbări agro-industriale care va necesita ani pentru remediere. Scriptura învăţa poporul Israel să nu semene mai mult de 6 ani acelaşi lot de pământ, al şaptelea an lăsând ogorul să se odihnească. Necesităţile pieţii şi impulsul de câştig financiar a făcut ca mulţi fermieri să abuzeze pământurile. Omul în propria sa mentalitate ajunge să meargă împotriva principiilor divine, la un abuz nu numai a pământului dar şi a semenului său.

3. „Carnea noastră cea de toată zilele”. Într-un mod aristocratic omul a ajuns să etaleze o nouă clasă socială prin folosinţa cărnii la masă. Unii antropologi au asociat diferenţa socială a diferitelor clase prin schimbările de meniu zilnic a familiei. Ca exemplu este dat China, care în ultimii ani a ajuns să fie o putere economică. Una din schimbările sociale culturale a familiilor include folosirea cărnii la masă. Dacă o familie era limitată în folosirea cărnii datorită situaţiei economice, îmbunăţăţirea economică a familiei prin posturile de lucru care produc un venit mai mare a creat posibilitatea de răsfăţ la produse alimentare mai bune şi de dorit.

Creşterea porcilor în China a crescut la fel ca şi necesitatea de import a cărnii de pe piaţa mondială. Astfel, la nivel mondial, carnea de porc este în mare cerinţă la fel ca şi carnea de vită. Fermierii Americii de Sud, unii dintre cei mai mari producători de carne de vită, au ajuns să fie licitaţi în a produce cantităţi mai mari de carne. Creşterea vitelor incluzând şi folosirea porumbului, o comoditate căutată pe piaţa mondială, ceea ce face ca preţul cărnii să fie mărită datorită cerinţei pieţei mondiale.

Preţul porumbului a crescut, carnea este cerută în cantităţi mai mari, transportul devine mai costisitor, totul creşte în valoare datorită necesităţii unei pieţi mondiale şi a unui schimb al omului.

4. Loteria preţurilor – nimeni nu poate să ştie viitorul sau să prezică necesităţile umane în afară de Dumnezeu. Omul a ajuns să studieze statistic necesitatea unui popor, ajungând să speculeze necesitatea mondială a diferitelor produse sau comodităţi. De exemplu, într-un mod speculativ, s-a prezis o creştere în uzanţa petrolului, care a ajuns să fie demonstrat a fi greşit.

Mulţi şi-au pierdut casele care trebuiau să le încălzească. Alţii au redus maşinile de la 8 la 4 cilindri, plus introducerea maşinilor cu bio-fuel, care ajung să folosească mai puţin combustibil. Speculaţia unei măriri de cerinţă mondială a petrolului a făcut ca sute de nave să fie ancorate în porturi, pline de combustibil fără cumpărători. Preţurile petrolului ajunge să scadă la viteza luminii, producătorii de petrol încercând vinderea petrolului parcat în porturile lumii.

Aceiaşi loterie este folosită pentru fabricarea preţurilor la nivel mondial, a diferitelor produse de pe piaţă. Lipsiţi de Dumnezeu, căutând câştiguri care nu le aparţin, omul ajunge să-şi pună la risc ceea ce are, în şansa de câştig de 50%.

5. Criza financiară - devenind un fenomen internaţional, preţurile nu numai că se ridică, dar un alt fenomen pune în criză societatea şi puterea de susţinere şi menţinere a unui nivel economic. Majoritatea băncilor suferind o pierdere colosală în investiţia industriei caselor, au ajuns la un prag de faliment, multe din băncile lumii fiind în lipsă de capital. Bănci mici şi mari ajung la pragul falimentului, unele instituţii fiind ajutate de guverne, altele fiind lăsate să fie vândute la licitaţie.

Lipsa de capital a oprit producţia mondială de bunuri de consum, preţurile produselor ridicându-se în vederea supravieţuirii. Un exemplu se poate vedea în industria aeriană care, în planul de supravieţuire, au decis să taie cât mai multe linii aeriene, să dea afară cât mai mult personal, să păstreze mai puţine avioane şi să mărească preţul biletelor de avion. Sistemul bancar în lipsă de capital opreşte posibilităţile de împrumut a multor companii care ar fi avut nevoie de mici ajutoare, dar din punct de vedere bancar fiind companii de risc, care nu au puterea de o stabilizare economică.

O privire materialistică

Dacă am sta şi judeca lucrurile, fiecare ar avea ceva de spus şi o soluţie de dat. Material vorbind, lipsa de bani te pune în situaţia unei restricţii financiare, care te face să abandonezi carnea şi să începi pe legume. Pus în faţa pierderi de serviciu, întrebarea se pune cât de disponibil eşti să ajuţi pe altul când tu însuţi eşti în nevoie?

Unele ţări au ajuns la concluzia că tipărirea de bani o să ajute economia. Alţii privesc la guvern ca o sursă de ajutor şi salvare, care pe un sistem socialist ajută societatea. Alţii sugerează ca să lase piaţa să se reglementeze singură aşa cum a făcut-o şi altă dată, merele stricate să fie aruncate şi păstrate numai merele bune. Indiferent de soluţiile prevăzute se pare că se pierde realitatea divinităţii în ecuaţia mondială a existenţei umane. Se pare ca şi cum existenţa lumii ar fi rămas pe spatele omenirii, fiecare guvern contribuind favorabil şansei de vieţuire.

La fel ca şi în timpurile construirii turnului Babel, omenirea uită de existenţa lui Dumnezeu, încercând să pretindă a fi în postura de reglementare a unei situaţii creată de el însuşi. Cu tiparele lucrând peste noapte la tipărirea de noi bancnote, fiecare guvern caută să-şi salveze ce mai are, instituţiile care odinioară erau mândria naţională.

Cristos în vremurile de cercetare

Mulţi profeţi au ajuns să ne spună că sfârşitul este aproape. Un profet ne-a spus că America va experimenta un cutremur tragic. Un alt profet ne spune că Portugalia se va pierde sub apă. Şi totuşi Cristos ne spune să trăim în lumină, să fim sarea şi lumina pământului. Ce ne facem în aceste zile când bani se strecoară printre degetele noastre, când lipsa noastră ne facem să uităm de aproapele nostru?

Crăciunul este aproape, săracii sunt în bisericile noastre şi la colţurile străzilor. Păstorii ne încurajează să ne deschidem inimile când buzunarele sunt mai goale. Cine va câştiga această luptă interioară: partea materialistă a unei gândiri egocentrice sau călăuza Duhului, care ne aduce aminte că Dumnezeu este în control, chiar şi în vremuri mai grele?

S-ar putea să fim influenţaţi de necesităţile familiilor noastre, însă aş aduce o pledoarie pentru Dumnezeu şi pentru cei în nevoi. După unele statistici, numai 4% din membri bisericilor aduc o jertfă de 10% din veniturile lor, restul lăsând să treacă farfuria prin faţa ochilor lor. Crăciunul este un timp special în care tradiţional copii aşteaptă cadouri, familiile nevoiaşe ajung să fie fericite cu ajutoare, văduvele ajung să le fie adus aminte că nu sunt singure.

Fiecare an îşi are greutăţile ei iar acest an se pare a fi mai greu, însă responsabilităţile şi credinţa dată nu ne lasă să trecem cu vederea văduvele, orfanii şi săracii bisericilor noastre. Unele bisericii se pregătesc în mod spectaculos să sărbătorească această sărbătoare, însă ce fericire am aduce Cristosului când vom ignora responsabilităţile pe care le-am primit?

Piaţa mondială este în disperare, băncile cu greutate dau împrumuturi, mâncărurile sunt mai scumpe, şi totuşi predicarea Evangheliei nu ne costă nimic, iar ajutorarea celor în nevoie este responsabilitatea fiecărui credincios. Acestea sunt timpurile de lumină, în care Vestea Bună a Evangheliei ar trebui propovăduite. Acestea sunt timpurile când ni se cere să fim o sare, când ar trebui să punem pe mesele nevoiaşilor mâncarea cea de toate zilele.

Dacă până acum am dat din surplusul binecuvântărilor materiale a lui Dumnezeu, acest an ni se cere să dăm din lipsă noastră, din surplusul bunătăţii lui Dumnezeu. Domnul să deschidă urechile şi ochii copiilor Săi ca fiecare să facă voia Sa!

Coram Deo!
     

sus

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate