Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Cartea Crestina
Eseuri Crestine
Umor
Marturisiri
Proiectul Betania
Pagina Femeii
Mass-Media
Stiri
Lectura Crestina
Posta Redactiei

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Nemulţumirea inimii omului în sărbătoarea Crăciunului

de Caius Obeada

 

 

Octavian C. Obeada, Presedintele Misiunii Vox Dei

De 2000 de ani Biserica lui Cristos sărbătoreşte a serie de evenimente, unele începute de Cristos însuşi şi continuate de apostoli, altele devenind o ceremonie sau o sărbătoare integrată în tradiţia şi obiceiul Bisericii de-a lungul secolelor. Una din sărbătorile Bisericii care a influenţat şi influenţează viaţa fiecăruia din lumea Creştină este sărbătoarea naşterii Domnului Isus Cristos, sărbătoarea CRĂCIUNULUI.

 

Cuvântul Christmas din engleza târzie este CRISTES MAESSE, tradus în româneşte „MASA LUI CRISTOS”1, o sărbătoare care îşi are un început în primele secole, cu mare dificultate identificându-i originea, în afară de corelaţia pe care o are cu naşterea lui Cristos. Aceste rânduri nu o să expună sau să analizeze începutul sau legalitatea sărbătorii naşterii lui Cristos, ci mai mult starea inimii omului, reacţia unei inimii nemulţumite confruntată cu realitatea Crăciunului.

 

Crăciunul este o realitate şi o experienţă a fiecărui creştin, indiferent unde s-a născut sau trăieşte. În fiecare an Biserica sărbătoreşte naşterea lui Cristos, în diferite limbi şi meleaguri, insă indiferent de limbă, origine sau simbol cultural pe care unii îl îmbrăţişează, inima omului este aceiaşi. În general sunt cel puţin 4 atitudini a unei inimi nemulţumite faţă de sărbătoarea Crăciunului pe care am să le explic:

 

·         Legitimarea sărbătorii naşterii lui Cristos

·         Materializarea unei sărbători spirituale

·         Spiritualizarea sărbătorii Crăciunului

·         Nemulţumirea unui spirit izolat

 

Indiferent de simbolul sau importanţa sărbătorii Crăciunului pe care Creştinismul o îmbrăţişează, fiecare generaţie întâlneşte o inimă nemulţumită care se izolează după perdeaua spiritualizării, încercând o demonstrare a unei superiorităţi a relaţiei cu Dumnezeu. Aceste rânduri identifică 4 inimi şi nemulţumirea demonstrată în perioada festivă a Crăciunului.

 

            Legitimarea sărbătorii naşterii lui Cristos

 

Indiferent de părerea sau înţelegerea pe care o avem referitor la Creştinism, unele ramuri sau subdiviziuni a acestei religii nu sărbătoresc Crăciunul. Unul din argumentul principal a acestei negări este legitimarea sărbători în tradiţia apostolică sau a unei date concrete care ar pune naşterea Domnului Isus în jurul lunii decembrie. Blocaţi de lipsa unei dovezi istorice, Crăciunul devine o sărbătoare păgână a unei majorităţi Creştine.

 

Origen în scrierile sale face următoarea afirmaţie: „în Scripturi doar păcătoşii, nu sfinţii, îşi sărbătoresc zilele de naştere.”2. Astfel umpluţi de aerul spiritualizării şi a unei superiorităţi în înţelegerea voii lui Dumnezeu, aceşti oameni se retrag din societate, punând sub semnul întrebării orice dovadă istorică a unei sărbători începută din primele secole. Izolaţi în nepăsare, nemulţumiţi de spiritul sărbătorii naşterii lui Cristos, au hotărât să nu contribuie evenimentelor şi activităţilor misionare care iau loc în această perioadă.

 

Ajungând să judece şi să respingă sărbătoarea Crăciunului, au hotărât să nu participe la cea ce Crăciunul aduce. În jurul lumii creştine, Crăciunul este una din perioada cea mai intensă în lucrările misionare la nivel global şi al posibilităţii vestirii Evangheliei. Ajutoare şi cadouri sunt trimise în milioane de case cu mesajul naşterii lui Cristos, familii sărace, văduve şi orfani bucurându-se de o perioada de mulţumire, prin care Cristos se face cunoscut multor familii în jurul lumii.

 

Totuşi, o inimă nemulţumită, indiferent de ocazia sau oportunitatea pe care ar putea-o avea, rămâne oarbă şi lipsită de duhul înţelegerii care vine de la Cristos.

 

Materializarea unei sărbători spirituale

 

Dacă omul a putut fi orbit şi lipsit de bucuria naşterii lui Cristos sărbătorită în Crăciun, împotrivitorul lui Cristos a găsit cu cale să orbească pe alţii prin scoaterea în evidenţă a profitului financiar care se poate câştiga cu această ocazie. Milioane de dolari (în America) sunt risipiţi în publicităţi comerciale care scot în evidenţă o serie de produse care ar aduce bucurie şi mulţumire cu ocazia Crăciunului. Astfel s-a ajuns la o materializare a Crăciunului, o goană după bunuri de consum, începând pentru unii chiar din vară.

 

Crăciunul, odată ce a fost corelat cu Moş Gerilă, devine sezonul cadourilor, începutul unei alergării şi preocupări, a unei satisfacţii personale sau a celor din jurul tău. De la o sărbătoare Cristo-centrică se ajunge la o sărbătoare Ego-centrică. Datorită presiuni psihologice creată in această perioadă, mulţi ajung în depresie, Crăciunul fiind perioada cea mai depresivă a anului pentru mulţi, mii de pacienţi sunt consultaţi sau internaţi în spitale în această perioadă.

 

O inimă nemulţumită cu starea şi poziţia social-economică, ajunge să fie orbită, interpretând sărbătoarea naşterii lui Cristos cu o perioadă în care greutatea banului îşi spune cuvântul.

 

            Spiritualizarea sărbătorii Crăciunului

 

Dacă în primele două cazuri valoarea şi importanţa Crăciunului nu sunt înţelese, în următoarele rânduri încerc să scot în evidenţă o inimă nemulţumită care încearcă să re-interpreteze Crăciunul, dând o înţelegere spirituală lipsită de valorile social-culturale care au acompaniat această sărbătoare de sute de ani. Aceşti creştini „elevaţi”, sunt împotriva îmbuibării, a unei reuniuni familiare sau sociale cu ocazia acestei sărbători.

 

Concert, programele de Crăciun sunt toate manifestări lumeşti, preferând o retragere sub umbrela spiritualizării şi a învăţăturilor Biblice. Orice activitate sau ceremonie este privită în spiritul criticii, devenind judecători şi analizatori a nivelului spiritual la care cei din jurul lor au ajuns. Nemulţumiţi şi lipsiţi de bucuria naşterii lui Cristos, se izolează după perdeaua superiorităţii spirituale.

 

În înţelegerea şi opinia acestor „creştini”, Crăciunul ar trebui sărbătorit pe genunchi în post şi rugăciune. Retraşi şi singuratici, lipsiţi de orice activitate socială, ajung să fie lipsiţi de bucuria unei perioade de mulţumire şi ajutorare de care mulţi nevoiaşi ar putea beneficia.

 

Nemulţumirea unui spirit izolat

 

Izolarea multora de la viaţa bisericii şi a activităţilor care menţin o viaţă în Cristos ajunge să aducă nemulţumire multora. Dumnezeu însuşi a spus că omul nu este bine să fie singur. Singurătatea nu a fost in planul lui Dumnezeu, şi totuşi cel rău încearcă să ne izoleze, fiecare încercând să trăiască o viaţă privată, ascunsă după umbrela privatizării, a unei vieţi private singuratice sau în familie.

 

În loc de a trăi ca lumini, sau ca o sare a lumii, se ajunge să trăiască ca nişte mici lanterne care să le lumineze numai paşii lor, mergând şi trăind o viaţă ascunsă şi izolată. Cristosul Crucii este ascuns, lumina Evangheliei păstrată în adâncul inimii, sărbătorile Crăciunului devenind o inconvenienţă materială şi spirituală, preferând o izolare şi o spiritualizare în care tot ce facem ca creştini să rămână ascuns ochilor şi criticii celor din jurul nostru.

 

O inimă nemulţumită aduce depresie, depresia aducând boală, boala aducând moarte spirituală şi fizică. Crăciunul este o sărbătoare cu o însemnătate aparte: Cristos s-a născut într-o iesle, Dumnezeu devine om aducând mântuire tuturor celor chemaţi de El. Cine poate anula sau trece cu vederea naşterea lui Cristos?

 

Există o moderaţie în tot ce facem în calitate de copii ai Lui Dumnezeu. Cel rău de sute de ani încearcă să aducă confuzie şi rătăcire, pe unii izolându-i, pe alţii ridicându-i la nivele „elevate” în înţelegerea vieţii creştine. Crăciunul este o sărbătoare care poate aduce bucurie şi înţelegere în multe familii. Poate aduce bucurie şi ajutor orfanilor şi văduvelor. Poate aduce unitate şi iertare în familia pe care Dumnezeu ţi-a dat-o. Crăciunul dă posibilitatea de a vesti Evanghelia şi a duce bucuria naşterii lui Cristos în familia ta, cartierul tău, la locul de muncă, în oraşul sau ţara în care te-ai născut.

 

Numai o inimă nemulţumită este izolată şi retrasă, ascunzând mesajul şi bucuria venirii lui Cristos pentru mântuirea mea şi a ta, refuzând să cheme şi pe alţii la Masa lui Cristos.

 

Coram Deo!

  

Note de subsol:

 

1. Crăciunul (Cristologie)www.voxdeibaptist.org

2. ibid 1

sus

horizontal rule

Nu ezita! Accesează pagina de CONTACT şi trimite-ne un email!

Întrebările care sunt adresate despre oricare dintre subiectele din această Publicaţie vor primi răspunsul la pagina de POŞTA REDACŢIEI.

Aşteptăm mesajele dumneavoastră la adresa Misiunii!

horizontal rule

Ce este nou?

Misiunea Vox Dei vă urează Sărbători Fericite alături de cei dragi!

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate