Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 EDITORIAL
 


August 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Cuprins Publicaţie
EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

Colaboratorii

 


Pagina Editorială

 

Doi ani de la apariţia Publicaţiei de Apologetică

"Dar aceia din popor, care vor cunoaşte pe Dumnezeul lor,

vor rămâne tari, şi vor face mari isprăvi.

Înţelepţii poporului vor învăţa pe mulţi."

Daniel 11:32-33a

de Caius Obeada

 

  

Octavian C. Obeada, Presedintele Misiunii Vox Dei

Cunoaştere învăţăturilor şi practicilor determină apartenenţa fiecărei persoane la o denominaţie creştină sau o religie. Există noţiunea greşită, „dacă părinţii au fost baptişti şi tu trebuie să rămâi baptist”, ceea ce nu este adevărat. Această transmisie imaginară a „credinţei” a produs o serie de „credincioşi superficiali”, care nu au ajuns să-şi cunoască credinţa şi să fie nepăsători de practicile la care sunt chemaţi să le exercite.

 

Cine sunt Baptiştii? Cine sunt Ortodocşii? Cine sunt Penticostali sau Oastea Domnului?

 

Dacă eşti baptist ar trebuii să ştii care îţi este credinţa şi practica, aşa cum şi un ortodox ar trebui să-şi cunoască religia. Oricine ai fi şi din orice denominaţie ai face parte, ar trebui să-ţi cunoşti credinţa şi practica. Mutarea de la o denominaţie la alta demonstrează superficialitatea în care mulţi „credincioşi” trăiesc. A aparţine unei denominaţii nu înseamnă a fi „membru cu numele” la o biserică. Biserica Ortodoxă îşi calculează numărul de membri după numărul tuturor românilor care se botează la naştere. Baptiştii îşi numără membri după numărul celor botezaţi ca adulţi şi primiţi ca membri în bisericile lor.

 

Dar cine sunt aceşti membri? Câţi membri din bisericile creştine sunt în stare sa-şi explice sau să-şi apere credinţa?

 

Petru scrie în prima epistolă care îi poartă numele:

 

Ci sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn. Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; dar cu blândeţe şi teamă, având un cuget curat; pentru ca cei ce bârfesc purtarea voastră bună în Hristos, să rămână de ruşine tocmai în lucrurile în cari vă vorbesc de rău” (1 Petru 3:15-16).

 

Apărarea credinţei devine o imposibilitate în zilele noastre datorită dezinteresului de care dau dovadă mulţi credincioşi. Credinţa poate să fie apărată numai când este cunoscută. Creştini primelor secole şi-au dezvoltat un simţământ şi o datorie de apărare a credinţei datorită atacurilor păgâne la care au fost supuşi. Predicile presbiterilor din primele secole erau pe teme teologice, ajutând congregaţia în înţelegerea principiilor doctrinare, ajutând pe fiecare credincios să-şi cunoască credinţa.

 

În zilele noastre presbiterii şi pastorii bisericilor au ajuns sa se îndepărteze de la practica primelor secole, învăţând congregaţia teme morale sau sociale, mai puţin doctrinare. Îndepărtându-se de la învăţăturile doctrinare, pastorii şi presbiterii au ajuns să producă nişte credincioşi superficiali, care nu-şi cunosc credinţa, care nu se pot identifica ca baptişti, ortodocşi sau penticostali. În zilele noastre dacă îţi faci semnul crucii eşti ortodox, daca te botezi ca adult eşti baptist şi dacă vorbeşti în limbi eşti penticostal. Oare toată doctrina baptistă, ortodoxa sau penticostală poate sa fie descrisă la 3 manifestări generice? Semnul crucii a fost folosit de creştinii primelor secole, botezul adulţilor era practica primelor secole, vorbirea în limbi era o practica a primelor secole, şi totuşi în zilele noastre aceste practici au ajuns să fie semnătura exclusiva a 3 denominaţii creştine.

 

Această superficialitate teologică, doctrinară şi istorică a făcut ca apariţia publicaţiei baptiste de apologetică Vox Dei să fie o necesitate nu numai pentru baptişti dar şi pentru alţi credincioşi care nu au ajuns să cunoască cine sunt baptiştii. După doi ani de existenţă publicaţia lunii August a anului 2005 sărbătoreşte începerea celui de-al treilea an în care sperăm să îmbunătăţim prezentările şi conţinutul materialelor pe care le expunem cititorilor, rămânând o sursă de interes şi ajutor teologic şi apologetic.

 

Colaborarea benevolă a unui grup de baptişti în speranţa ajutorării teologice, doctrinare şi istorice a făcut posibil apariţia lunară a fiecărui număr de apologetică baptistă. Dacă în prima ediţie am putut să trimitem la un număr de 1000 de români, la sfârşitul primului an, 180.000 de ediţii electronice a publicaţiei au fost trimise în toată lumea la comunităţile româneşti. În al doilea an, prin publicarea permanentă a publicaţiei pe site-ul www.voxdeibaptist.com am ajuns să ne bucurăm de accesarea record de 157.000 într-o singură lună.

 

Mii de români au ajuns să se bucure şi să se folosească de materialele apologetice şi teologice pe care Misiunea Vox Dei le pune la dispoziţia fiecăruia, fie baptist, ortodox, penticostal sau de altă religie. În ultimul an am ajuns să lansăm un forum de discuţii apologetice, un chat apologetic şi mai recent şi o pagină de umor creştin.

 

Doresc să mulţumesc cu această ocazie în mod deosebit sârguinţei de care a dat dovadă, un prieten, colaborator şi frate în Cristos, care a făcut posibilă apariţia fiecărui număr la timp: LAURENŢIU NICA. Ca director de comunicare a misiunii Vox Dei, a fost cel care a făcut posibil colaborarea tuturor colaboratorilor Publicaţiei de Apologetică Vox Dei, fiecare lună amintind fiecăruia dintre noi unde suntem cu lucrările, cât timp mai avem şi necesitatea de a fi punctuali. Peste 285 de traduceri pentru Publicaţia Vox Dei au trecut prin mâna lui Laurenţiu, fără să calculăm numărul traducerilor pentru Biblioteca Vox Dei, corectând şi aranjând fiecare lucrare pentru paginaţie. Sute şi mii de pagini electronice au fost realizate prin mâna sau colaborarea lui Laurenţiu, fie prin Publicaţia Vox Dei, Biblioteca Vox Dei sau Forumul Vox Dei.

 

Alături de Laurenţiu doresc să mulţumesc ajutorului pe care colaboratori permanenţi au făcut-o în fiecare lună cum ar fi: 

·         DR. Benjamin Cocaru (pagina Teologică)

·         Ioan Ciobota (pagina Mas media)

·         Ana Gabriela Olaru (corespondent)

·         Nicolae Serb (traducător voluntar)

·         Ionatan Piroşca (pagina de literatură)

·         Miriam Chiss (traducătoare voluntară)

·         Lucian Nica (traducător)

·         Roxana Tudose (traducătoare)

·         Ariana Roşiu (traducătoare)

Pe lângă colaborarea permanentă a unor fraţi şi surori, ne-am bucurat şi de ajutorul ocazional din partea:

·         Prof. Univ. Dr. Felician Roşca

·         Vasile Holerga

·         Ştefan Olaru

·         Patricia Burcă

·         Bulai Cătălin

·         Ovidiu Stanca

·         Cătălin Rediş

·         Anişoara Capotă

·         Marin Dumitraşcu

·         Ben Boingeanu

·         Costea Raul

·         Veronica Oniga

·         Ioana Handaric

·         Anca Brasfalean

·         Delia Chirila

·         Roman Nedelcu

·         Samuel Marusca

·         Ovidiu Timis

şi mulţii alţii care nu au vrut să îşi dea numele.

 

În încheiere mulţumesc tuturor cititorilor pentru mesajelor şi încurajărilor făcute pe parcursul acestor ani, chiar şi pentru simplu fapt că citiţi şi sunteţi interesaţi în paginile Publicaţiei Vox Dei. Doresc să invit şi pe alţii care doresc să colaboreze cu noi să ne facă cunoscut, trimiţând un mesaj pe adresa misiunii: apologetics@voxdeibaptist.org Este mult de lucru şi colaborarea altora este binevenită.

 

Dumnezeu să binecuvânteze eforturile fiecărui spre slava Sa!

 

Coram Deo!

 

Caius Obeada

horizontal rule

Nu ezita! Accesează pagina de CONTACT şi trimite-ne un email! Întrebările care sunt adresate despre oricare dintre subiectele din această Publicaţie vor primi răspunsul la pagina de POŞTA REDACŢIEI. Aşteptăm scrisorile dumneavoastră la adresa Misiunii!

horizontal rule

sus

 

Ce este nou?

Pagina de umor!

O inimă veselă înseninează faţa (Prov. 15:13), şi este un leac bun (Prov. 17:22). Prea multă învăţătură nu duce la multă bucurie... Accesaţi pagina de umor pentru a vă descreţii frunţile. Detalii aici!

 

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.

 

Citeşte Biblia online!

Citeşte Biblia Online!

 

  Înainte   

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate