Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Nostra Aetate
 

 

 

Cuprins Publicaţie
Nostra Aetate
Apologetica
Teologie
Reforma Spirituala
Istorie
Pastorala
Misiunea Azi
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Sfaturi Țoniade spre erezie

Iosif Țon - O separare teologică

 

 de Caius ben Obeada

 

Baptismul este o umbrelă sub care multe denominații își găsesc originea. De exemplu, în America sunt identificate 63 de denominații Baptiste la nivel național și 17 denominații sau organizări Baptiste la nivel de stat (1). Din toate aceste denominații nici una nu se identifică în nume a fi carismatică, în sensul și teologia carismatică susținută de Iosif Țon si prietenii lui, Bill Johnson și Randy Clark. Unitatea bisericilor Baptiste s-a păstrat și se păstrează în mare parte în jurul acronimului BAPTISTS, cunoscut și acceptat de toți Baptiștii. Sunt frați baptiști care au o carismă și o deschidere mai mare în lucrarea Duhului și a vorbirii în limbi, totuși nu au ajuns să pretindă o schimbare teologică și doctrinară, ieșind și abandonând identitatea Baptistă.

 

În ultimul timp am ajuns să fim martori la un fenomen mai puțin înțeles în vest, în tratarea cu frații care ajung să aibă o altă înțelegere și perspectivă teologică. Acest fenomen de a exclude pe cineva din cult este necunoscut vestului, o practică care probabil a fost dictată de organizarea cultică din România. Nu știu cum cineva poate fi exclus dintr-un cult, dar este interesat să vedem metodele de a închide gura sau a pune deoparte pe cineva care ajunge la o etalare mai mare în denominațiile noastre. Au fost, și probabil că vor mai fi, persoane care decid să iasă din monotonul unei identități cultice, însă nu este acceptabil ca un individ sau o adunare să schimbe traiectoria doctrinară care a ajuns să identifice o denominație.

 

Nu persoana Iosif Țon este în discuție în toate articolele pe care le-am scris, ci forțarea unor învățături noi (așa cum Țon le consideră) în rândurile adunărilor Baptiste. Nu pot vorbi pentru unii din frații Penticostali care au deschis ușile adunărilor lor la astfel de învățături, însă din punct de vedere Baptist, apărarea credinței primite din partea Domnului prin înaintașii noștri este esențială perpetuării valorilor și înțelegerilor Baptiste, nu numai în țară, dar în toate bisericile noastre din jurul lumii. În rândurile Baptiste, noua învățătură pe care Țon a adus-o a fost sesizată și tratată cu precauție. Unele uși s-au închis, fratele găsindu-și refugiu în direcția Străjerilor, mai târziu să meargă spre bisericile Penticostale.

 

Ideea propovăduirii Împărăției lui Dumnezeu nu este una nouă, așa cum spune Țon, de două mii de ani fiind propovăduită, din generație în generație, până în zilele noastre. Nu propovăduirea Împărăției lui Dumnezeu este nouă, ci implicațiile care au fost adăugate prin crearea unui punct de plecare superficial din punct de vedere teologic, a unei culturi a Împărăției, propagată de prietenul lui Țon, Bill Johnson. Așa cum am scos în evidență în cele două articole care fac cunoscut doctrinele susținute de prietenii lui Țon, doctrina Cristologică este tocată de niște concepte eretice, Isus Cristos fiind introdus ca un simplu om care s-a debarasat de natura Dumnezeiască, mântuirea ajungând să fie câștigată în iad și nu la Golgota. Împărăția cerului propovăduită de acești predicatori neagă total Dumnezeirea lui Cristos, în contradicție cu doctrinele care ne-au identificat ca Baptiști.

 

De exemplu, Anabaptiștii au pus mare accent pe predicarea Împărăției lui Dumnezeu, punând accent pe învățăturile celor patru Evanghelii, mai mult decât pe epistolele lui Pavel, ignorând unitatea transformatoare a Cuvântului Lui Dumnezeu în viața credinciosului. La fel ca și Anabaptiștii, Țon ajunge să facă o diferențiere între apostolul Pavel și Domnul Isus în înțelegerea mesajului Evanghelic spunând:

 

”Când pleci de la Pavel primești o altă perspectivă decât dacă pornești de la Isus. Primești o altă teologie din învățătura lui Isus.”

 

Vărul meu de pe coasta de vest (Daniel Branzei) făcea următoare observație la pericolul pe care Țon îl aduce frățietății printr-o ”dihotomie” periculoasă și păgubitoare creștinismul de azi:

 

”Pretenția fratelui nostru iubit, Iosif Țon, de a scoate învățături pentru creștinism „doar din Evanghelii“ este periculoasă pentru că neagă atitudinea teologilor de-al lungul secolelor, așezând artificial între Isus și Pavel un val al neînțelegerilor. Nu, Pavel nu ne-a dăruit un Isus diferit de Cel din Evanghelii, ci Isus din evanghelii l-a ales pe Pavel ca să ne descopere o taină ținută ascunsă până la Cruce și descoperită doar lui (lui Pavel) după Rusalii, când Israelul L-a refuzat pe Isus Christos și, pentru o vreme, Evanghelia a fost trimisă la Neamuri.” (2)

 

Prin anii 2010 eram confruntați de noul val de învățături din partea lui Țon, în care eram atenționați la punctule de plecare în înțelegerea Împărăției lui Dumnezeu, accentul ajungând să fie pus pe semnele și minunile care trebuiesc să acompanieze vestirea Evangheliei, așa cum a făcut-o Isus. Totuși, istoria Creștinismului și teologii tuturor timpurilor nu au concurat la o astfel de teologie a semnelor și minunilor, nu pentru că nu ar exista, ci datorită pericolului de accentuare a minunilor, punând în umbră puterea transformatoarea a Duhului si a Evangheliei în care este puterea.

 

Nu știu circumstanțele în care Țon ajunge să fie introdus învățăturilor lui Bill Johnson și Randy Clark, doi carismatici din America, însă este evident prin scrierile și predicilor lui Țon, aderării la niște doctrine periculoase și eretice învățăturilor Baptiste. Într-o predică Randy Clark îl introduce pe Iosf Țon, relatând ceea ce Țon i-ar fi spus la o conferință carismatică în Brazilia:

 

”Am stabilit această denominație creștină.... am fost dat afară... sunt tatăl lor și m-au dat afară pentru că acum cred în daruri...”(3)

 

Nu știu despre ce denominație este vorba și nu am știut că Țon ar fi ajuns tatăl acestei denominații. Dacă Țon ar fi făcut implicația ca este considerat tatăl Baptiștilor, mă gândesc că s-ar putea să fie naivi în lumea asta să creadă așa ceva. Abandonarea doctrinelor noastre au fost depistate în primul rând de cei care au fost mai aproape de el, care au ascultat de-a lungul anilor predicile și învățăturile pe care le-a adus. Din 2010, împreună cu Daniel Branzei și alți teologi, am scos în evidență niște învățături străine aduse adunării sfinților.

 

În 2011, într-un articol lansat pe blogul fratelui Marius Cruceru, păstorul Daniel Chiu, un alt cercetător serios a Cuvântului, scoate în evidență Triteismul lui Iosif Ţon spunând:

 

”Ceea ce face Iosif Ţon este că transformă Trinitatea Divină într-un fel de triteism. El foloseşte pronumele personal la a treia plural „Ei” pentru a desemna Dumnezeirea Trinitară. Această procedură este atât nescripturală, cât şi defectuoasă, conducând la triteism. Biblia nu se referă niciodată la Divinitate ca „Ei,” deşi oferă informaţie că în fiinţa Dumnezeirii este unitate şi trinitate. Există suficientă informaţie în Scriptură care ne arată cum trebuie să ne exprimăm în legătură cu fiinţa Dumnezeirii. Dumnezeu este „El”, şi nu „Ei”, cum ne spune Iosif Ţon. Fiecare persoană a Trinităţii este Dumnezeu în toată plinătatea. Nu sunt trei fiinţe divine, ci una manifestată în trei persoane. Nimeni nu are dreptul să folosească pronumele personal de la persoana a treia plural în legătură cu divinitatea, deoarece Scriptura nu face niciodată acest lucru.” (4)

 

Aderarea la doctrinele lui Bill Johnson și Randy Clack nu pot fi neglijate, și nimeni nu ne poate judeca că am judecat pe nedrept învățăturile fratelui nostru. În primele secole ale Creștinismului, învățătorii falși erau tratați cu Anatema, însă în lumea civilizată în care trăim ne controlăm limbajul și atacurile de la o judecată a persoanei la o judecată a învățăturilor aduse. Ideea de a nu judeca învățăturile aduse pentru că ești Țon și ai avut revelație specială din partea Domnului este inacceptabilă. Scripturile ne obligă să judecăm învățăturile lui Țon și au fost găsite în afara doctrinelor și învățăturilor Baptiste.

 

Pentru că nu judecăm persoana ci învățătura, o să mă folosesc de un interviu pe care Țon l-a dat și care poate fi văzut pe Youtube intitulat ”Cine este Iosif Țon?” (5) Am să scot în evidență câteva lucruri pe care Țon le evidențiază în viața și învățăturile la care a ajuns să adere.

 

1. La minutul 0641 reporterul pune întrebarea:

 

”Ce s-a întâmplat in ultimi trei ani?”

 

Fii liniștit, tot ce ți-am spus atunci e adevărat, clădește-ți în continuare viața pe predicile mele, pe cărțile mele, pentru că nu le dezic. Eu doar am adăugat subiecte noi... subiecte noi, pe care nu le-am văzut înainte. Și cel mai clar este vindecarea bolilor. Domnul Isus făcea tot timpul trei lucruri: predica Evanghelia Împărăției, scotea demoni... și vindeca bolile...

 

Și i-a învățat pe ucenici, pe de rost, toată învățătura Lui ca să predice și ei exact ce predica El. Și după aceea, scotea demoni, și vindeca oamenii de boli. Și le-a dat și lor autoritatea și puterea să facă același lucru.

 

Eu așa am fost învățat, că partea asta cu eliberările și cu vindecările a fost numai pentru vremea aceea... ea nu mai este actuală, și am scris o carte de 400 de pagini despre învățăturile Domnului Isus. E cea mai bună carte a mea după părerea mea, intitulată „Bunătate”. Dar în 400 de pagini nu pomenesc niciodată despre vindecări, pentru că am fost învățat să nu le văd.”

 

Una din cele mai superficiale scuze teologice citate vreodată. La sfârșitul vieții ai ajuns la înțelegerea că trebui să mai adaugi ”subiecte noi?” Ca teolog, ajuns la o maturitate, oarecare nu te poți justifica pe o orbire spirituală de înțelegere a Cuvântului lui Dumnezeu, fără să pui sub semnul întrebării prezența Duhului Sfânt în viața ta de-a lungul anilor. Când fratele venea și spunea ”așa mi-a vorbit Domnul”, oare acest Domn a avut secrete, ajunge să-I fie milă de el la sfârșitul vieții, și să-L ilumineze în înțelegerea Împărăției lui Dumnezeu? Nu se poate clădi pe o minciună fără să nu fi expus, așa cum mulți au fost expuși să fie niște mincinoși și vânzători de frați, securiști cu piei de oi și slujitori ai Domnului.

 

Din punctul meu de vedere, o schimbare de opinie teologică nu trebuie justificată în inocența necunoașterii faptului ca ai ținut strâns ceea ce tu ai fost învățat. Noi nu am fost născuți din nou să ne trăim o viață confuză, ca la sfârșitul vieții să ajungem să înțelegem că ne-am trăit o viață de hârtie.

 

2. La minutul 1010 Ton spune:

 

”Trebuie să-i scot pe oameni din imperiul răutății, să-i învăț bunătatea și să-i conving, atâta vreme cât trăiești în răutate, ești neîmplinit, ești nefericit, și când vii la bunătate ești șocat să descoperi „domnule eu pentru asta am fost făcut, aicea mă împlinesc.” Dar pe lângă asta trebuie eliberarea de duhurile rele, pentru că duhurile acestea stăpânesc pe oameni, și nefericesc pe oameni, și o grămadă de boli sunt consecința directă a trăirii în răutate. Nu toate. Sunt boli care sunt produse să zicem de lipsă de iod, crește în gușă, sau ai prea multe dintr-o substanță și anumite organe se deformează. Deci nu toate bolile sunt consecința directă a păcatului.”

 

Mi se pare o contradicție teologică a conceptului Soteriologic pe care Țon îl introduce. Ideea că copiii lui Dumnezeu au obligația de a scoate de sub imperiul demonic a sufletelor este străin învățăturii Scripturilor. Ne este cunoscută lucrarea Duhului Sfânt, a necesității credinței (darul lui Dumnezeu) în vederea Mântuirii. De asemenea, ne este cunoscut necesitatea predicării Evangheliei, vehiculul prin care credința vine în inima omului. Ideea că este datoria credinciosului de a convinge o persoana de necesitatea mântuirii este o învățătură falsă, a unui efort personal care nu ia în evidență planul lui Dumnezeu de mântuire. Aici nu mai este vorba de opinii Arminianiste sau Calvinistice, ci de o greutate pusă pe umerii credinciosului în căutarea darurilor duhovnicești, de a face semne și minuni în vederea convingerii păcătosului de necesitatea mântuirii.

 

Se pare că adaptăm o soteriologie a junglei în care un credincios este împuternicit, prin semne și minuni, să convingă starea păcătoasă a omului. Oare împuternicirea apostolilor în semne și minuni a fost să forțeze ființa umană spre Dumnezeu? Continuând această discuție, la minutul 1921, Țon spune:

 

”Semnele și minunile care le făcea (Isus din Nazaret) erau adeverirea lui Dumnezeu, pecetea lui Dumnezeu, confirmarea care o făcea Dumnezeu că este omul meu...             Acuma, lumea nu crede, și Dumnezeu vrea să fie confirmat. Și dacă noi nu îndrăznim să mergem, să-l credem că nu e numai „vai de mine mă fac de rușine că zisă-și și să nu se întâmple”... El... să vorbesc cu toată reverența ... onoarea Lui e în joc. Pe El îl adeverim, și spunem, oameni buni uitați-vă, îi real, e viu! Și în momentul în care îi conving pe oameni că e viu pentru că ei văd vindecările, atunci încep să creadă și mesajul. Și astea merg mână în mână.”

 

”ONOAREA LUI E ÎN JOC” este o declarație excepțională care nu își găsește nici un text susținător. Ideea că trebuie să facem semne și să scoatem draci ca să apărăm onoare lui Dumnezeu ajunge la erezie. Ideea că trebuie să facem vindecări ca o persoană să creadă în Dumnezeu mi se pare o practică străină Cuvântului. În istoria Creștinismului vindecările și mesajul nu au mers mână în mână, un lucru pe care orice teolog ar trebui să-l știe. Mă întreb câți ar fi considerați copii ai lui Dumnezeu dacă măsura credinței este măsurată în puterea vindecării?

 

Ca un ultim punct din interviul acordat de Țon, vreau să scot în evidență ceea ce este spus la minutul 2349:

 

”... ce înțelegem, că noi suntem purtătorii culturii Domnului Isus Cristos, care este cultura predicii de pe Munte, cultura predicii de pe Câmpie... e o cultură cu totul nouă și dacă Evanghelicii din Romania (care acum sunt cam o jumătate de milion) devin credincioși și zic îl cred pe Domnul Isus 100% ... căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte vi se dau pe deasupra, că împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui. Supune-te autorității lui Dumnezeu și fi pasionat pentru dreptate, pentru cinste, pentru corectitudine, pentru adevăr.”

 

Ereziile au apărut totdeauna pe conceptul unui lucru nou nemaiauzit sau luat în considerare. Nu am să intru în detaliu referitor la cultura Domnului Isus, însă este o mișcare susținută de prietenii lui Țon, Bill Johnson și Randy Clark. Ideea unei noutăți după 2000 de ani de predicare și existență a Împărăției lui Dumnezeu, mai putem spune că am descoperit ceva nou? Creștinismul a suferit multe atacuri și se pare că nu a existat vreo perioadă în care puterile văzduhului să fi luat concediu.

 

Concluzie

 

Trăim în libertate și fiecare are dreptul la erezia și înțelegerile sale. Mai tragic este cerința unora de a fi acceptați, cerând să nu fie judecați, pentru că Duhul Domnului le-a descoperit ceva nou pentru vremurile noastre.

 

Lucrând în mediu medical pot spune că am întâlnit mulți oameni ajunși la sfârșitul vieții fără minți, trăind în lumea lor, cu boli psihologice, diagnosticați cu demență, Altzaimer, și tot felul de boli care justifică pierderea minții lor, a logicului și a facultăților mintale. Este un lucru inevitabil să ajungem să ne pierdem din facultățile mintale atacați de chimicalele și toxinele pe care le folosim în mâncărurile și medicamentele noastre. M-am întrebat de multe ori, de ce mai marii noștri au ajuns să moară în demență, Altzaimer, și alte boli în care și-au pierdut facultățile mintale?

 

Oare de ce Domnul îngăduie să ne pierdem mințile?

 

Nu știu răspunsul la o astfel de întrebare, cu totate că îmi este frică să nu ajung și eu un incapacitat mintal, la mintea copilului, devenind o povară familiei și o mărturie rușinoasă adunării sfinților.          

 

Țon a decis să se separe de comunitatea Baptistă și este un drept pe care îl are, pentru care nu trebuie judecat. Acceptarea sa în comunitatea Baptistă, și a învățăturilor la care aderă, este cu totul altceva. Nu poți pretinde și nu poți cere schimbare unei comunități care de secole a fost înrădăcinată în învățăturile pe care le-am primit din partea înaintașilor noștri, din generație în generație, de la poalele apostolilor. Sunt multe de scris, însă rugămintea mea este ca Domnul să ne ajute să păstrăm în spiritul Berean adevărurile Scripturii care ne-au fost date din generație în generație.

 

Coram Deo! Shalom!

 

Note Biografice

 

1. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Baptist_denominations

2. Evanghelia lui Isus sau Evanghelia lui Pavel ? - http://barzilaiendan.wordpress.com/2010/12/13/evanghelia-lui-isus-sau-evanghelia-lui-pavel/

3. Randy Clark despre Iosif Ton - https://www.youtube.com/watch?v=sF-jM89FQfU

4. Triteismul lui Iosif Ţon - http://mariuscruceru.ro/2011/03/04/triteismul-lui-iosif-ton-guest-post/

5. Cine este Iosif Ton? - http://www.youtube.com/watch?v=2S5N9BGHkj4

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate