Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 NOSTRA AETATE
 

 

 

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Media

 

 


Nostra Aetate

În Zilele Noastre

 

Planuri mici - recoltă mică - De ce nu merge evanghelizarea

 

 de Caius ben Obeada

 

 

„Cel ce nu primise decât un talant, a venit şi el, şi a zis: "Doamne, am ştiut că eşti om aspru, care seceri de unde n-ai semănat, şi strângi de unde n-ai vânturat: mi-a fost teamă, şi m-am dus de ţi-am ascuns talantul în pământ; iată-ţi ce este al tău!" (Matei 25: 24-25)

 

În urma cu 3 ani, în pregătirea venirii în România pentru Turneul Vox Dei 2009, am avut multe discuții în contextul necesității unui subiect de prezentare apologetic, subiectul turneului ajungând să trateze două teme de interes: „Cunoscându-L pe Mesia” și „Un Domn, O Credință, Un Botez”. Un sfat prietenesc pe care l-am primit a fost să nu vin în țară sub un format de conferință, pentru că „bisericile s-au săturat de conferințe”. Anul acesta pregătirile pentru Turneul Vox Dei 2012 au fost începute cu ajutorul Domnului din 2011, ajungând să stau de vorbă cu mulți dintre prietenii mei în deciderea unor teme apologetice ajutătoare frățietății.

 

Pentru acest turneu apologetic două teme vor caracteriza prezentările: „Pe pașii înaintașilor noștri, o reflecție a istoriei evanghelice baptiste de la biserica primară până în zilele noastre” și „Pe pașii înaintașilor noștri, o reflecție a bisericii primare.” Dacă în 2009 mi s-a spus să nu vin cu conferințe, anul acesta mi s-a spus să nu vin cu evanghelizare pentru că „lumea nu mai vine la biserică la evanghelizare.” Se pare că multe adunări au investit în programe de evanghelizare, aducând vorbitori excelenți, formații muzicale de performanță profesionistă și totuși, când s-au uitat la roade, nu au putut să vadă sau să aprecieze recolta. De ce?

 

O problemă fundamentală pe care am ajuns să o avem în bisericile noastre este dorința de copiere a succesului pe care alte adunări le-au avut. Vrem ca biserica să crească, vrem să știm secretele și succesul altora, însă nu suntem interesați în munca depusă și a efortului înainte de recoltă. Suntem gata şi receptivi să copiem formule de „succes”, încercând să le adaptăm bisericilor noastre, ignorând rolul Duhului Sfânt în adunarea sfinților. Copiem succesul altora cu excepția Scripturilor, a principiilor bisericii primare prin care au trăit înaintașii noștri. 

 

Îmi aduc aminte cu ani în urmă la o ședință de comitet al bisericii când fratele păstor a făcut o sugestie de schimbare a direcției în scopul învigorării și trezirii adunării. După toate prezentările şi sugestiile făcute, s-a pus întrebarea: „dacă planul nu v-a merge?” Cu o atitudine calmă păstorul afirmă: „încercăm un alt plan până reușim.”

 

Multe biserici au experimentat programe și idei de lucrare străine planului lui Dumnezeu, ajungând să răcească spiritul și bunăvoința frățietății. Datorită impasului economic la care bisericile au ajuns, comitete bisericești au ajuns la concluzia că o mărire în numărul membrilor se poate traduce într-o creștere și stabilitate economică. Cel mai ușor plan pe care l-am perfecționat în decursul anilor și la care am apelat ca metodă de creștere numerică a biserici a fost și încă este „evanghelizarea”. Totuși, un nou fenomen ne indică că evanghelizările nu mai merg. DE CE?

 

Ce este Evanghelizarea?

 

Pe paginile Noul Testament găsim 3 termeni asociați cu evanghelizarea:

 

·                     Euaggelion – tradus evanghelia, care înseamnă vestea bună (1 Corinteni 15:1)

·                     Euaggelizo – tradus predicare, care înseamnă a aduce vestea bună (1 Corinteni 1:15)

·                     Euaggelistes – tradus evanghelist, unul care declară vestea bună (Fapte 21:8)

 

Evanghelizare înseamnă vestirea Evangheliei (vestea bună) despre Isus Cristos, a mesajului de Mântuire prin jertfa Crucii. Evanghelizarea este o poruncă a Domnului Isus şi nu o părere sau idee de susținere și menținere a unui număr de membri în biserică.

 

"Duceţi-vă în toată lumea, şi propovăduiţi Evanghelia la orice făptură. Cine va crede şi se va boteza, va fi mântuit; dar cine nu va crede, va fi osândit.” Marcu 16:15-16

 

Existența Creștinismului până în zilele noastre se datorează perseverenței și împlinirii poruncii Domnului în propovăduirea Evangheliei. De-a lungul secolelor evangheliştii, persoanele cu un dar special în predicarea Evangheliei, au predicat vestea bună maselor. Oameni de rând au spus vestea bună a mântuiri de la om la om, de la vecin la vecin, de la un coleg la altul. Scriptura ne spune că fiecare copil a lui Dumnezeu a fost investit să fie un evanghelist, un vorbitor și un propovăduitor a veştii bune de mântuire prin jertfa Crucii.

 

Creștinii bisericii primare au adus vestea bună în ciuda martirajului, spunând tuturor despre vestea bună a mântuirii. Haralambie (străbunicul meu) bătut la talpă să nu mai poată merge, a mers în genunchi pe satele Dobrogene să aducă vestea bună satelor condamnate la moartea veșnică. Astfel că evanghelia a ajuns să fie mai mult decât o veste bună, a ajuns să fie singura sursă de viață, singura posibilitate de iertare în fața lui Dumnezeu. Evanghelizarea fiind singura metodă de vestire a vestei dătătoare de viață veșnică.

 

De ce nu merge Evanghelizarea?

 

Evanghelizarea nu mai merge în bisericile bolnave, pe patul de moarte sau moarte. Ca să duci vestea bună mai întâi trebuie să fi conștient de condamnarea la moarte a fiecărui suflet neîmpăcat cu Dumnezeu.

 

"Iată ce zice Cel ce are cele şapte Duhuri ale lui Dumnezeu şi cele şapte stele: "Ştiu faptele tale: că îţi merge numele că trăieşti, dar eşti mort. Veghează, şi întăreşte ce rămâne, care e pe

moarte, căci n-am găsit faptele tale desăvârşite înaintea Dumnezeului Meu.” Apocalipsa 3:1-2

 

Biserici adormite care nu au interesul trăirii după voia lui Dumnezeu ajung pe patul morții, a unei condamnări eterne. Mai mult de atât, aceste biserici ajung la impasuri economice care îi împing să recurgă la soluții de remediere cunoscute și practicate în trecut. Problema evanghelizărilor este că procesul vestirii nu este numai o responsabilitate eclesiastică, în care pastorul sau vorbitori speciali sunt aduși să vestească Evanghelia, iar restul bisericii să se bucure de înmulțirea numărului membrilor în biserică.

 

Biserica nu este un club social care să promoveze membria prin spectacole și oratori destoinici. Biserica este adunarea sfinților care a ales calea cea strâmtă, care a decis să trăiască în curăție, să fie o sare și o lumină în locul în care Dumnezeu i-a pus. Fiecare membru al bisericii este un evanghelist care trăiește în Cristos, gata să aducă vestea bună vecinilor, colegilor, familiei, fără să le fie rușine de Cristos Cel crucificat.

 

Bisericile carnale, moarte în gloria trecutului, cu membrii care nu au interesul trăirii, ajung să investească resurse în programe de evanghelizare care nu aduc roade, în care figura centrală nu este Cristos ci interesul economic de supraviețuire și păstrare a intereselor personale. În aceste biserici evanghelizarea nu mai merge.

 

Cum poți chema la Cristos când viața ta este mai rea decât a celor din jurul tău, când ești cunoscut ca hoț și mincinos la servici, când biserica te cunoaște ca un neserios, interesat mai mult în promovarea intereselor personale?

 

Evanghelizarea este o poruncă a Domnului, o dorință de împlinire a voii Sale, o posibilitate de viață pentru mulți care nu au ajuns să cunoască vestea bună a împărăției lui Dumnezeu. Pentru mine nu se pune întrebarea dacă evanghelizarea mai merge sau nu, întrebarea este cum putem recupera și readuce la viață bisericile adormite, la o trezire spirituală care aduce o învigorare și dorință de trăire după buna voie a Mielului care s-a jertfit pentru noi toți.

 

Coram Deo! Shalom!

 

Vă prezentăm mai jos programul Turneului Vox Dei 2012. Pentru mai multe detalii accesaţi secţiunea Turneului la adresa www.voxvocis.us/turneu/

Iulie 5 (joi seara) - Biserica ARKA
Iulie 6 (vineri dimineata) -
RVE Constanta
Iulie 6 (vineri seara) -
Biserica Baptista Sfanta Treime Constanta - Part I ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 7 (sambata seara) -
Biserica Baptista Sfanta Treime Constanta - Part II ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 8 (duminica dimineata) -
Biserica Baptista Sfanta Treime Constanta
Iulie 8 (duminica dupa-amiaza) -
Biserica Baptista Mulflatar (Basarabi/Constanta) - "Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra Bisericii Primare"
Iulie 8 (duminica seara) -
Biserica ARKA
Iulie 10 (marti dimineata) -
Intalnire cu pastori din Comunitatea Constanta - Biserica in Misiune - Istoria Misionară a Bisericii Primare A.D. 100-500
Iulie 14 (sambata seara) -
Radna/Arad - Intalnire cu tineretul
Iulie 15 (duminica dimineata) -
Radna/Lipova - Part I ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 15 (duminica seara) -
Radna/Arad - Part II ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 16 (luni dimineata) -
Arad - Comunitatea Baptista Arad
Iulie 16 (luni seara) -
Arad - Part I ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 17 (marti dimineata) -
ALT-FM - inregistrare la radio pentru emisiunea “Descopera-ti Chemarea”
Iulie 17 (marti seara) -
Arad - Part II ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 18 (miercuri dimineata) -
ALT-FM - inregistrare la radio pentru emisiunea “Descopera-ti Chemarea”
Iulie 18 (miercuri seara) -
ALT FM Radio Arad live 19-20 pm
Iulie 21 (sambata dupa-amiaza) -
Zolt – "Festival Muzical Crestin – Vox Dei- Zolt 2012"
Iulie 22 (duminica dimineata) -
Zolt - Aniversarea a 75 de ani Casei de Rugaciune Zolt
Iulie 23 (luni seara) -
Biserica Baptista Capalnas - Part I ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 24 (marti seara) -
Biserica Baptista Capalnas - Part II ("Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra istoriei baptiste de la Biserica Primară până în zilele noastre")
Iulie 25 (miercuri seara) -
Biserica Baptista Capalnas - "Pe urmele înaintaşilor noştri - O reflecţie asupra Bisericii Primare"

 

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

DE CITIT!!!!

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

 Înainte

Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate