Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Discuţii Forum
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Discuţii Forum
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Umor
Proiectul Betania
Pagina Femeii
Mass-Media
Ştiri
Lectură Creştină
Poşta Redacţiei

 

 


Pagina de Discuţii de pe Forum

 

 

 

Ce înseamnă Baptist?

 discuţii preluate de pe forumul Baptistnet

 

Martie 18, 2005

 

Dragii mei,

 

Fiecare raspunde la aceasta intrebare in functie de cunostintele pe care le are. Unii isi imagineaza un raspuns altii isi doresc sa aiba un raspuns. Cei care nu sunt baptisti au o perceptie, pe cind cei care sunt, ar dori sa aiba un raspuns satisfacator, care ar putea impresiona pe altii.

 

In primul rind trebui clarificat ca Baptismul nu este o credinta. Exista o singura Credinta, si aceea vine de la Dumnzeu, este darul lui Dumnezeu (Efeseni 2:8). Baptismul este o grupare de doctrine, sau dogme (invataturi) la care s-au atasat o grupare de credinciosi, mai tirziu identificati a fi o denominatie Crestina.

 

Primii Baptisti nu si-au ales numele de Baptisti, ci au fost porecliti Baptisti datorita faptului ca botezau adulti in urma marturisirii de credinta, prin actul de scufundare. Ca nume aceasta grupare isi gaseste radacinile la anii 1600. Ca principiu dogmatic, invataturile Baptiste isi gaseste un fir istoric pina la primul secol la fondatorii Bisericii lui Cristos, a Apostolilor.

 

Cei care doresc sa stie ce cred Baptisti, pot sa citeasca Marturisirea de Credinta de la Londra (1689) care reda principiile dogmatice Baptiste. Se poate gasi la adresa: http://www.voxdeibaptist.org/1689_londra.htm

 

Referitor la intrebarea lui Grigore:

 

„ce tebuie sa faca un om sa fie mintuit cum vede cultul baptist acest lucru”

 

NU TREBUIE SA FACA NIMIC.

 

Nu poti face nimic in ce priveste alegerea de a fi mintuit. Citeste Efeseni 1:4-5, 11-13.

 

Ca sa devii membru la o Biserica Baptista, este tot asa de usor ca si cum ar fi la alte Bisericii. In zilele noastre cind dragostea dintii s-a pierdut, pastorii alearga sa-si umple bancile cu citi mai multi membri, bisericile au ajuns sa fie niste cluburi sociale, a fi baptist este usor. Te botezi, marturisesti credinta (pe care ti-o scrii de acasa pe o foaie de Hirtie), dupa ce te-ai botezat faci o cerere sa devii membru.

 

Important nu este membria ta la Biserica Baptista, ci membria ta la Biserica lui Cristos. Asocierea pe care un credincios o face cu Biserica Baptista nu trebuie facuta in urma relatiilor sociale sau a prietenilor pe care ii ai la Baptisti. Asocierea unui credincios cu Biserica Baptista se face in urma asocieri cu dogmele (invataturile) si practicile pe care Baptistii le invatata si practica.

 

Biserica Baptista nu este Biserica Adevarata, Biserica Baptista nu mentine o superioritate religioasa sau spirituala. Credinciosi Bisericii Baptiste sunt parte integranta a Bisericii Domnului, alcatuita din toti sfintii, nascuti din nou din toate Bisericile lui Cristos indiferent de zona geografica, denominatie sau rasa. Atita timp cit o Biserica a ramas la invatatura Apostolilor, nu este datoria noastra sa alegem prin prisma ochilor nostri cine sunt si cine nu sunt chematii Domnului.

 

Chematii Domnului sunt toti care traiesc dupa Cuvintul lui Dumnezeu, asa cum il gasim pe paginile Sfintelor Scripturi, in zilele noastre recunoascuti a fi Evanghelici.

 

Banuiesc ca sunt multe intrebari si remarci de facut, avind in vedere ca pe acest site avem fosti Baptisti care au ce sa impartaseasca din experienta lor cu biserica locala de unde au facut parte. Pe acest subiect sau scris volume intregi, asa ca nu se poate trata pe doua pagini principiile Baptiste, insa o putem face in timp si spatiu, printr-un dialog constructiv.

 

Coram Deo!

 

Caius Obeada

Apologet Baptist

 

www.voxdeibaptist.org

www.voxdeibaptist.com

horizontal rule

Martie 19, 2005

 

Dela Ana

 

Intrebare cheie:

"ce tebuie sa faca un om sa fie mintu; cum vede cultul baptist acest lucru” ?

"NU TREBUIE SA FACA NIMIC" , raspunde Caius.

 

Daca ar fi sa luam aceasta afirmatie ad-literam, atunci, fiecare nu are decit sa stea acasa, sa-si vada de viata lui asa cum crede el, si in final...surpriza! Se va trezi in cer!

 

Daca "nu poti face nimic in ce priveste alegerea de a fi mintuit" (caius), atunci s-a terminat si cu responsabilitatea omului. Daca nimereste in cer sau iad e numai alegerea lui Dumnezeu; omul nu are nici un imput in aceasta chestiune. Soarta lui se decide in "Olimp", iar el nu este decit un pion in mina Providentei.

Asa sa fie?!

 

"Asocierea unui credincios cu Biserica Baptista se face in urma asocieri cu dogmele (invataturile) si practicile pe care Baptistii le invatata si practica" (caius)

Daca e sa iei in serios cele scrise de Caius mai sus, nu conteaza ce "asociere" isi face omul (baptistul) , sau ce practici sau invatatura are acesta. El tot nu poate face NIMIC pentru a fi mintuit (vezi citatul lui Caius de mai sus).

Sau poate?!

 

1. "Biserica Baptista nu este Biserica Adevarata" (caius)

Iata un adevar cu care, in sfirsit, suntem cu totii de accord! Bravo!

 

2. "Credinciosi Bisericii Baptiste sunt parte integranta a Bisericii Domnului" (caius).

Daca Biserica Domnului este Biserica adevarata (dupa cum si eu cred), rezulta ca "credinciosii bisericii baptiste" nu au nimic de-a face cu aceasta Biserica adevarata, dupa cum Caius afirma in citatul #1.

(a se consulta un profesor de limba romana sau de logica).

horizontal rule

Dela Gonczi Alexandru

 

Caius ,il cunosti pe Ton Iosif?

Tot un Apolgist ca si tine, si daca da,

atunci trebue sa faci ceva ca sa poti fi mintuit.

horizontal rule

Draga Ana,

 

Dai ca nunca in perete si tot nu se lipeste.

 

Ar fi trebuit sa fiu prea naiv sa nu fi stiut ca nu ai fi intervent. Fiecare cuvint pe care l-am folosi au fost alese, stiind ca vei avea mincarime la degete, dindu-mi posibilitatea sa explic conceptul mintuirii. Avind in vedere ca oricit as scrie, si in orice limba ti-as scrie, tu tot nu ai sa intelegi, prefer sa raspund lui Alexandru si altora care cel putin intreaba din interes.

 

Referitor la „Biserica Adevarata”, sunt numai citeva denominatii care se bat pe exclusivitatea acestui titlul: Ortodocsi, Catolicii, Martorii lui Iehova, Adventistii si o serie de secte si culte de natura Crestina. Biserica Baptista nu se bate in piept pentru exclusivitatea acestui titlu. Biserica Baptista face parte din Biserica lui Cristos, cea Universala si Apostolica, avind ca temelia invataturile Domnului Isus Cristos.

 

Dupa intelegerile sucite de care dai dovada, se pare ca iti este imposibil sa vezi un baptist facind parte din Biserica lui Cristos. Poate ca as avea nevoie de o consulenta in ce priveste limba romana, dar tu cu siguranta ca ai nevoie de asistenta in ce priveste logica.

 

Coram Deo!

 

Caius Obeada

Apologet Baptist

 

www.voxdeibaptist.org

www.voxdeibaptist.com

horizontal rule

Draga Alexandru,

 

Il cunosc pe fratele Ton personal, l-am cunoscut din tara, si am avut ocazia si in America sa ne intilnim in Bisericile Americane.

 

Referitor la intrebarea care a fost pusa.... Intrebarea in sine este ambigua, in sensul ca fiecare are un alt inteles in ce priveste termenul MINTUIRE. Ca se nu intru prea mult in teologie, am sa-ti explic in termeni mai simpli conceptul Mintuirii. Sunt mai multe teorii referitore la conceptul Mintuirii: teoria Calvinista, Arminista, Pelegianista, Semi-Pelegianista, Universala, ca sa enumar citeva.

 

In ce ma priveste eu sunt de orientare Calvinista, care explica Mintuirea in felul urmator. Mintuirea are doua faze esentiale: prima faza fiind cunoscuta sub termenul de Monergism, iar a doua faza find cunoscuta sub termenul de Sinergism.

 

Monergism

 

Teologia Paulina ne invata ca Dumnezeu din vesnicie face o chemare a unui numar de oameni pentru mintuire. Inainte ca omul sa se fi nascut in pintecele mamei Sale, Dumnezeu deja face o alegere spre mintuire. O serie de texte ne sugereaza ca aceasta alegere este facuta dupa buna placere a voiei Sale. Se pot citi urmatoarele texte care atesta acesta actiune divina:

 

„De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celorce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celorce sunt chemaţi după planul Său. Căci pe aceia, pe cari i-a cunsoscut mai dinainte, i-a şi hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Său, pentruca El să fie cel întâi născut dintre mai mulţi fraţi.” Romani 8:29-30

 

„El ne-a mântuit şi ne-a dat o chemare sfântă, nu pentru faptele noastre, ci după hotărârea Lui si după harul care ne-a fost dat în Hristos Isus, înainte de vecinicii....” 2 Timotei 1:9

 

„In El Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfintii si fara prihana inaintea Lui, dupace, in dragostea Lui, ne-a rinduit mai dinainte sa fim infiati prin Isus Hristos, dupa buna placere a voiei Sale....” Efeseni 1:4-5

 

A trebuit sa facem ceva ca sa fim alesi la Mintuire? NU. IN acest context am facut afirmatia ca nu trebuie sa fac nimic ca sa fiu Mintuit. Chemarea Mintuirii este facuta de Creatorul universului inainte de intemeierea lumii. Actul „trezirii” sau a „nasterii din nou” este un act facut in urma alegerii lui Dumnezeu.

 

Omul nu are nici o parte de responsabilitate in ce priveste alegerea lui Dumnezeu. Defapt gasim texte destul de clare care sustin ca nu am fost alesi in urma faptelor noastre (Rom.9:11-13). Prima faza a mintuirii este MONERGISTA in sensul ca numai Dumnezeu isi atribuie responsabilitatea alegerii la MINTUIRE, fara ca omul sa aiba o iota de responsabilitate. Dumnezeu care a facut alegerea din vesnicii, intiatiaza nasterea din nou la propria initiativa, la vremea potrivita.

 

Harul lui Dumnezeu se manifesta intr-un mod Monergetic prin trezirea la viata a celui ales de Dumnzeu inainte de intemeierea lumii.

 

Sinergism

 

Acest termen care inseamna „a lucra impreuna” este folosit in procesul Mintuirii sa explice responsabilitatea omului dupa nasterea din nou. Un om „trezit” sau „nascut din nou” are responsabilitatea acceptarii lui Cristos in viata sa ca Domn si Mintuitor. Libera alegere sau libera vointa a omului nu este ignorata de Dumnezeu, omul avind libertatea de a alege pe Cristos de buna voie.

 

Un om nascut din nou ii este imposibil sa aleaga moartea vesnica, avind in vedere ca Dumnezeu il trezeste de la moarte la viata. Prezenta Duhului Sfant, intelegerea cistigului pe care il are prin jertfa Crucii, il pune intr-o situatie asa de avantajoasa, ca ii este imposibil sa refuze harul lui Dumnzeu de viata vesnica, prin opera Mintuitoare a jertfei de la Golgota.

 

Acest om trezit, nascut din nou, in urma recunoasterii pacatului, si cerintei ca Cristos sa intre in viata sa, devine un copil al lui Dumnzeu, pecetluit cu pecetea Duhului Sfant. Acest om, isi asuma responsabilitatea de al urma pe Cristos pina la capatul vietii Sale, asa cum au facut-o Apostolii si toti copii lui Dumnezeu dealungul veacurilor.

 

IN acest context am facut afirmatia ca nu este nevoie sa faci nimic ca sa fii Mintuit, multi asociind Mintuirea cu „Nasterea din Nou”, prima faza a procesului de Mintuire. Odata ce un om este nascut din nou, este confruntat cu responsabilitatea alegerii vietii vesnice. Odata ce alege viata vesnica, este confruntat cu responsabilitatea sfinteniei, un proces care are ca durata restul vietii pamintene, desavirsirea fiind obtinuta odata cu trecerea la vesnicii.

 

Sper ca am facut putina lumina in ce priveste cea ce am scris ca nu trebuie sa faci nimic ca sa fii Mintuit, in sensul ca nu trebuie sa faci nimic ca sa fi nascut din nou. Nasterea din nou fiind produsul chemarii lui Dumnzeu.

 

Coram Deo!

 

Caius Obeada

Apologet Baptist

 

www.voxdeibaptist.org

www.voxdeibaptist.com

horizontal rule

sus

Ce este nou?

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi


 Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate