Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Discutii Forum
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri
Posta Redactiei

 

 


Pagina de Discuţii de pe Forum

 

NOTĂ: Acest mesaj a fost preluat de pe Grupul de Discutii Confesionala. Folosit cu permisiunea webmaster-ului.

 

Intelegerea Baptismului

 

Dragii mei,

 

S-au facut o serie de sugestii si comentarii in ce priveste Baptismul, si cele mai interesante au fost (pentru mine) interjectia facuta de cei care nu sunt si nu cunosc cine sunt Baptisti. Incercarea de ajutor de multe ori este facuta pe o linie critica, cu oferte de schimbare care in fond nu iau in considerare cea ce ne leaga ca Baptisti. Pe scurt am sa scot in relief niste puncte care ar putea sa ajute pe cei care asa de benevoli incearca sa ne ajute, incercind sa explic pe scurt ce inseamna a fi Baptist.

 

In primul rind respect bunavointa lui Alin, si deschiderea pe care a facut-o spatiului virtual, dind posibilitatea unor discutii libere Confesionale. Criticele unora, si intentiile de a pune sub semnul intrebari persoana si caracterul lui Alin, nu poat trece cu vedere contributia pe care a facut-o spatiului virtual crestin Baptist. Sunt putini care din resurse propii au sustinut o lucrare la un nivel mondial roman. Noi din America am facut ce am putut, insa multumim Domnului pentru cei din Romania care prin putinele resurse financiare pe care l-au avut, ne-au ajutat si pe noi cei din diaspora sa fim la pas cu lucrarile si schimbarile a cea ce am cunoscut in tinerete.

 

Diferentele de opinie, si lucrarile paralele pe care le-am facut prin imputernicia lui Dumnezeu, sunt un exemplu viu a cea ce Baptismul este. Individualitatea unui caracter baptist a adus o binecuvintare Bisericii Sale si a lucratorilor Sai. IN spatele acestor lucratori care aparent sunt despartiti de opinii si ideei, exista o conectie a spiritului baptist care ne-a caracterizat de sute de ani.

 

In Bisericile Baptiste din America la scolile duminicale sau de caticheza cind este introdus Baptismul este folosit acronimul BAPTIST, care este explicat astfel:

 

B – „Biblical autority” – autoritatea Biblica. Tot ce avem si cunoastem este in baza autoritati Scripturilor. Doctrinele care ne unesc sunt in baza autoritatii Biblice. Traditia, Biserica, autoritatea Eclesiastica nu poate interferi sau precede autoritatea Biblica, asa cum se intimpla in Biserica Catolica, Ortodoxa si altele.

 

A – „Authonomy” – Autonomia bisericii locale. Fiecare adunare are o autonomie locala, ea nu depinde de deciziile Asociatiei, Cultului sau a altor agentii care ar parea ca au influenta eclesiastica. Fiecare Biserica este o entitate autonoma, condusa prin Duhul Sfint la nivel local. Ideea ca Cultul Baptist ar putea sa influenteze decizile unei biserici locale este in contradictie a Statutului Cultului Baptist, atit din Romania cit si din America, si a Asociatiilor Baptiste din jurul lumii.

 

P – „Priesthood” – Preotia fiecarui credincios. Biserica lui Dumnezeu este teocratica, in care Dumnezeu este Tatal tuturor, Cristos este Capul si Marele Preot, iar noi suntem preotii alesi a Domnului, intr-o egalitate unica in fata prezentei Sale. Exista o egalitate intre copii lui Dumnezeu prin ungerea primita din partea Domnului de a fi preoti, o egalitate in care ierarhie eclesiastica nu isi are loc si nu este recunascuta.

 

T – „Two ordinance” – doua ordinante: Botezul si Cina Domnului. Daca Ortodoxismul recunoaste 7 ordinante, Baptismul recunoaste doua, asa cum le vedem pe paginile Bibliei, initiate de insusi Domnul Isus.

 

I – „Individual soul liberty” – Libertate individuala a credinciosilor. Asa cum am mai scris, sunt diferente de opinii intre multi dintre noi ca baptisti. Masa Rotunda si chiar intrunirea in acest spatiu virtual sunt exemple destul de clare in ce priveste diferenta de opinie. Nu sunt de acord totodeuna cu unii sau cu altii, insa diferenta de opinie nu imi da autoritatea si imputernicirea de al ataca pe fratele meu, a incepe o cearta si un scandal virtual care nu zideste pe nimeni. Baptismul nu este o atasare si acceptanta completa a tuturor lucrurilor, nu are o linie autoritativa care da pe unii afara si accepta pe altii. Conceptul doctrinelor Baptiste este bazat pe libertatea fiecarui credincios in expresie religioasa, nivelul spiritual si intelegerea punind pe fiecare la un nivel diferit, sperind ca Duhul Sfint sa ne uneasca.

 

S – „Separation of the Church and State” – Separarea Bisericii de Stat este conceptul Baptist, in care autoritatile statale nu intervine in problemele si nevoile bisericii locale. Baptisti nu se supun in probleme de doctrine si invatatura Biblica la influenta si legea statala care interfereaza cu invatatura doctrinara Cristica.

 

T – Two offices of the church. Baptisti recunosc doua ofiici a bisericii: presbiteri si diaconi. Unii presbiteri avind chemarea de pastorire, astfel fiind chemati si numiti pastori.

 

Istoricul baptist Walter B. Shurden scoate in evidenta cele 4 libertati a baptistilor:

 

Libertate sufletului – contempleaza ideea ca fiecare suflet are capabilitatea de a face decizii de credinta fara interventia sau fortarea facuta din partea autoritatilor eclesistice sau civile.

 

Libertatea Bisericii – libertatea bisericii locale de a lua decizii fara interventia sau fortarea la ascultare si supunere din partea autoritatilor civile, supunindu-se numai legilor care nu interfereaza cu credinta si doctrina credintei lasate pe paginile Bibliei.

 

Libertate Biblica – contempleaza ideea ca fiecare credincios este liber sa interpreteze Biblia pentru el insusi, folosind cele mai bune instrumente scolastice si Biblice puse la dispozitia fiecaruia.

 

Libertate religioasa – fiecare individ este liber sa practice sau nu religia sa, a altora sau nici o religie. Separatia intre stat si Biserica este semnul libertatii religioase la care fiecare credincios are dreptul.

 

Dragii mei, a fi baptist nu inseamna o adunare de oameni care se aseamana, care sunt identici, care se copiaza unii pe altii. Fiecare individ este unic in fata lui Dumnezeu si in Biserica Sa. Individualitatea fiecarui credincios este folosita de Duhul Sfint prin darurile pe care fiecare le primeste pentru edificare altora din trupul lui Cristos. Suntem baptisti si totusi diferim in intelegeri, insa ne unim in cea ce caracterizeaza Baptismul.

 

Astfel ca in Baptism poti intilni Calvinisti si Arministi, poti intilni milenisti si post-milenisti, poti intilni Biserici organizate pe sistem still celular, pe cind alte Biserici au un sistem presbiterian, altele sunt congregationale. Nu exista o uniformitate, Duhul Sfint lucrind in mod diferit de la Biserica la Biserica, folosindu-se de resursele si posibilitatile locale. Numai asa putem sa intelegem existenta unui Caius, Ton, Daniel, Negrut, Marius, Alin si multimea slujitorilor baptisti. Suntem cu toti de acord in toate? NU! Avem aceleasi intelegeri si principii organizative? NU! Suntem baptisti? DA!

 

A fi baptist nu inseamna a fi perfect, si problemele care ne inconjoara de multe ori ne pun intr-o tabara sau alta. Cu unii reusim sa ne apropiem mai mult, cu altii ne distantam datorita opiinilor si initiativelor care nu ne carcterizeaza. IN toate, totusi, la fel ca si o familie, nu ne-am ales noi fratii si surorile, ci ne-au fost date de la Dumnezeu. Unii sau strecurat printre noi, chiar ajungind la pozitii mari in Bisericile noastre, totusi, in fata Domnului sunt necunoscuti, niste impotrivitori si hoti de slava desarta.

 

A fi un copil a lui Dumnezeu nu este usor. Nu numai ca esti atacat de lume si capeteniile vazduhului, dar chiar si de fratii tai. Crucea pe care o ducem de multe ori este mai grea decit posibilitatile pe care le avem de a o purta, totusi, cu rabdare, asteptam ziua cind Domnul ne va unii pe toti ai Sai, in care vom ajunge sa slavim pe Dumnezeu impreuna cu inainatasii nostri, cei care au dus stafeta credintei pina in zilele noastre.

 

Coram Deo!

Un credincios baptist

Caius Obeada

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sf?t şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre m?tuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sf?şitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi


 Înapoi Înainte
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate