Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Proiectul Betania
 

Septembrie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

Colaboratorii

Fundaţia Osana, Constanţa

Fundaţia Osana, Constanţa

 


Misiunea Betania

 

Ana Gabriela Olaru

Pagina Proiectului Betania este realizată de

 

Ana Gabriela Olaru

Coordonatoare Proiect Betania

horizontal rule

În acest număr:

 

 

La bătrâni se găseşte înţelepciunea [pe această pagină]

 

Nu e bine ca omul să fie singur [pe această pagină]

horizontal rule

La bătrâni se găseşte înţelepciunea…

 

La bătrâni se găseşte înţelepciunea şi într-o viaţă lungă e priceperea”

Iov 12:12

 

Acesta a fost motto-ul întâlnirii seniorilor din 13 august 2005, întâlnire ce a avut loc în locaşul sfânt al Bisericii Baptiste “Sfânta Treime” Constanţa.

 Întâlnirea Betania

Într-o atmosferă plină de linişte şi pace, pe acordurile cântărilor sorei Vali Pentea, seniorii au început să sosească la întâlnire. Cu ajutorul voluntarilor proiectului, ce au pus la dispoziţie maşinile personale, au putut ajunge şi cei ce nu se pot deplasa, din cauza afecţiunilor cardiace, ori locomotorii.

 

Într-o călduroasă zi de august, în condiţii excelente, am petrecut un timp deosebit în Casa Domnului.

 

Ineditul acestei întâlniri a constat în faptul că invitaţii nu ştiau ce surpriză le pregătisem, ceva diferit de celelalte întâlniri. Invitaţii au fost din diferite confesiuni: creştini dupa Evanghelie, ortodocşi, baptişti, penticostali, unii veniţi pentru prima data la întâlniri de acest gen.

 

Cu ajutorul şi prin efortul unui tânar prieten, iubitor al lucrării Betania, Mihai Tirla, care a aranjat materialul pentru proiecţie, împletit cu ajutorul fiului meu, Victor–Emanuel, la staţia de amplificare şi aparat proiecţie, am pregătit o proiecţie de fotografii din lucrarea Betania, începând cu anul 2003, luna octombrie, culminând cu întreg anul 2004.

 

Proiecţia de fotografii a avut rolul de a putea vizualiza şi a aminti seniorilor de fraţii şi surorile imobilizate la pat, prieteni în imposibilitatea de a participa la vreo întâlnire, la programele bisericilor, cei ce au primit scaune speciale de handicapaţi pentru a se putea deplasa cât de cât, de cei ce sunt foarte “aproape de cer” , de cei scumpi ce nu mai sunt printre noi…înaintaşi ai credinţei: Fr. Nicolae Bejenaru, Fr. Ştefan Dumitru, Fr. Asiev.

 

Pe acordurile pianului lui Richard Clyderman, imaginile se succedau; fiecare fotografie a fost comentată şi explicată.

 Întâlnirea Betania

Desigur au fost proiectate pe ecran şi persoane prezente în sală. Se simţea atmosfera de calm şi aşteptare: ”oare cine urmează pe ecran?”,,”uite-mă şi pe mine în leagăne la Casa Laura”…” uite sora asta nu mai e ”…

 

Un moment sensibil a constituit citirea mesajului fratelui Caius Obeadă, plecat de peste 20 de ani din biserica din Constanţa, care este Preşedintele Vox Dei Ministries, un mare iubitor al seniorilor şi sponsor principal al Betaniei. Fratele tânăr păstor Claudiu Fechete a citit mesajul.

 

Am amintit şi ceilalţi donatori constanţi şi ocazionali ai proiectului: Ana Capota, Lidia Vasilioglu, Ioan Dăduica, Ana şi Tudor Rusu, Adrian Banu, d na dr. Cornelia G., Evelina şi Victoria Lisenco, Cornelia Bălgrădean, Biserica Creştină Baptistă "Sfânta Treime" Constanţa şi Severin Tarnauceanu.

 

Între proiecţii a fost o pauză în care cei invitaţi pe lângă lapte, ceai, cafea, au putut servi gogoşi preparaţi de sora Rodica Băcioiu şi fratele Vasile Alexandru, checuri şi fursecuri preparate de surori cu multă dragoste.

 

Pe ecran, în pauză, au fost proiectate imagini din natură, care au încântat privirile celor sensibili la Creaţia lui Dumnezeu!

 

Tânăra Ana Ugureanu a depus mărturisirea de credinţă (care poate fi găsită pe site cu ceva luni în urmă). Cel puţin pentru o persoană-prieten, căruia în urmă cu doi ani i s-a amputat un picior, mărturisirea a avut un impact deosebit, îşi ştergea lacrimile, vizibil impresionat de realităţile dureroase trăite de aceasta tânără la numai 24 de ani!

 

“Puterea iertării” a fost mesajul din partea lui Dumnezeu, adus de fratele Ghiţă Dragomir, invitat la întâlnire. Cu un har deosebit, vizibil emoţionat, fratele Ghiţă a ţinut audienţa fără suflare.

 

Cu siguranţa fără ajutorul lui Dumnezeu, fără înţelepciunea venită de sus, fără ajutorul voluntarilor implicaţi, fără puterea rugăciunii tuturor fraţilor prezenţi, ori aşezaţi pe genunchi la marginea patului de acasă, aceste întâlniri nici nu ar putea avea loc.

 

Nu lipsită de importanţă a fost proiecţia voluntarilor. Ce înseamnă voluntari ai proiectului au aflat cei prezenţi şi s-au putut (se pot) ruga pentru ei!

 

VoluntariPui la dispozitie maşina personală, aranjezi materialul pentru proiecţie în program special, dirijezi proiecţia, te ocupi de staţia de amplificare, pregăteşti materiale creştine pentru a fi împărţite, în egală măsură în care faci cafeaua, fierbi laptele, faci sandwich-uri, plămădesti gogosi şi faci chec, serveşti invitaţii… Aceste lucruri le fac voluntarii proiectului şi încă cu multă dragoste şi dăruire.

 

La orice vârstă poţi servi pe Domnul în Lucrare. Vârsta lor variază între 16-80 ani!

 

I-am rugat să poftească în faţa invitaţilor pentru a-i aplauda, a le mulţumi pentru perseverenţa şi seriozitatea de care au dat dovada la solicitări şi ca fratele Mehedinti să înalţe o rugăciune pentru ei. Numărul lor a crescut în ani de la doi la douăzeci. Am amintit de cei ce s-au implicat în lucrare (voluntari) şi nu au putut fi prezenţi.

 

Domnul să le binecuvinteze efortul şi dăruirea.

 

Am fost conştientă de faptul că au existat suflete îndurerate care nu au putut participa, deşi şi-au dorit mult acest lucru. I-am nominalizat şi am îndemnat la rugăciune pentru ca Domnul să-i întărească în suferinţele ce le au. Tot atâtea subiecte pentru rugăciune pe viitor …

 

A Domnului să fie slava şi gloria pentru tot ceea ce a îngăduit să se înfăptuiască în Numele Său!

 

*****

Mulţumiri speciale fraţilor din conducerea Bisericii Creştine Baptiste “Sfânta Treime” Constanţa şi fraţilor Cristian Cuza şi Omuţ Nicolae (“Alege viata”) pentru sprijinul acordat cu aparatul de proiectie.

sus

horizontal rule

Nu e bine ca omul să fie singur

Mesaj din partea familiei Obeada către Proiectul Betania

 

Dragi luptători ai Domnului,

 

Caius ObeadaEste greu să scrii câteva rânduri când esti plecat de acasă de ani de zile si singura sursă de inspiraţie este soapta Duhului Sfânt si feţele pe care le văd în fotografiile trimise de Gabi Olaru. Suntem separati geografic, însă duhovniceste suntem legaţi unii de alţii prin rugaciunile fiecăruia, sursa legăturii frăţeşti pe care Cristos ne-a lăsat-o.

 

În planul Dumnezeirii, El ne-a fost lăsat două instituţii de bază: FAMILIA si BISERICA. Din primele clipe ale creaţiei Dumnezeu face afirmaţia:

 

„Nu este bine ca omul să fie singur” (Geneza 2:18)

 

În ciuda acestei observaţii divine, singurătatea devine plata păcatului, o unealtă de suferinţă folosită de duhurile întunericului. Din tinereţe, spiritul acestui veac învaţă pe om să fie independent, să nu depindă de nimeni, izolându-se singur, bazat pe propriile forţe şi resurse financiare. Când bătrâneţea ajunge să calce pragul casei, ne trezim că ne-am izolat de familie si biserică, abandonaţi în singurătatea si independenţa de care ne-am bucurat la tinereţe.

 

Scriptura, prin inspiraţia divină ne învaţă să ne umplem tolba, să ne înmulţim familia. Tânărul este învăţat să se însoare şi să fie fidel nevestei sale. Copiii trebuiesc crescuţi în frică de Domnul. Iar în ce priveşte „adunarea sfinţilor”, este încurajată la părtăşie, unitate, la ajutorarea unii altora, în mod special al văduvelor şi săracilor.

 

Dumnezeu în înţelepciunea Sa creează familia şi Biserica să ajute pe copilul lui Dumnezeu în toate aspectele vieţii pe care o trăieşte. Din nefericire, păcatul, neascultarea, neîmplinirea cuvântului lui Dumnezeu aduce tristeţe. Neîmplinirea responsabilităîilor pe care Dumnezeu le-a încredinţat aleşilor Săi ajunge să fie suferinţă pentru alţii.

 

Dragii mei, bătrâneţea îşi are dezavantajele sale: picioarele obosesc mai repede, spatele nu mai poate să ne ţină drepţi, mâinile ne tremură, însă singurătatea nu ar trebui să fie o sursă de disperare şi durere. Prezenţa lui Dumnezeu şi prezenţa zilnică în vieţile noastre, a fraţilor şi surorilor ar trebui să ne învreseleasca zilele rămase pe acest pământ.

 

Este adevărat şi dureros să simţim singurătatea datorită nepăsării familiei, însă este şi mai dureros să fii părăsit de fraţii de credinţă, care au primit chemarea veşniciei la fel ca şi tine.

 

Misiunea Betania, şi sârguinţa celor chemaţi de Domnul, încearcă să faciliteze o punte de părtăşie frăţească, încurajând pe fiecare la o legătură duhovnicească care să aline durerea singurătăţii.

 

Când Dumnezeu a spus că nu este bine ca omul să fie singur, nu s-a referit numai la necesitatea bărbatului de a avea o soţie. Omul a fost creat pentru părtăşie şi nu singurătate. Dacă în tinereţe ne-am bizuit pe puterile noastre, acum este timpul să ne acceptăm unii pe alţii în Domnul. Acum este timpul ca legătura frăţească să devină o realitate.

 

Eşti pregătit să te laşi călăuzit de Duhul Domnului?

Un mesaj telefonic, o felicitare, o salutare, un gând, nu sunt peste puterile fizice a multora dintre fraţi şi surori. Încurajaţi-vă unii pe alţii ne spune Domnul. Singurătatea a fost destinată păcatului şi urmaşilor ei. Ajutaţi-vă unii pe alţii spre slava Domnului! Bătrâneţea nu este o scuză de încetineală în alergarea spre ţinta veşniciei.

 

Dragii mei, fiţi un exemplu pentru noua generaţie aşa cum şi generaţia trecută a fost pentru voi. Stafeta Evangheliei trebuie trecută din mână în mână fără un semn de încetineală, amorţire sau stânjeneală.

 

Domnul veşniciei să binecuvinteze eforturile fiecăruia spre slava Celui care ne-a chemat pe toţi!

 

Coram Deo

 

Caius Obeada USA, New York

www.voxdeibaptist.com

sus

 

Proiectul Betania este proiectul Fundaţiei Creştine Osana din Constanţa

cu care colaborează Misiunea Vox Dei.

Pentru mai multe detalii despre Fundaţia Osana, puteţi vizita site-ul www.osana.ro


Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.

 

Citeşte Biblia online!

Citeşte Biblia Online!

Înapoi Înainte
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate