Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Proiectul Betania
 


Home
Arhiva editurii

 

Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri

Colaboratorii

 


Proiectul Betania

 

În acest număr vă prezentăm

 

Seniori la mal de mare [pe această pagină]

 

Fericire sub un petec de cer... [pe această pagină]

 

Scrisori din partea celor de la Proiectul Betania [pe această pagină]

 

Capra famileie Horobet [pe această pagină]

SENIORI LA MAL DE MARE…

 

«Îmi ridic ochii spre munţi… De unde-mi va veni ajutorul? Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul…»

 

Din cadrul întâlnirii seniorilor din această primăvară

Luna aprilie a început sub semnul dorinţei de-a organiza prima întâlnire a seniorilor, ceea ce Dumnezeu mi-a pus pe inimă de mai multe luni, lucru care nu s-a putut realiza din mai multe motive obiective.

 

Pregătirea agapei ne-a solicitat întâlniri pentru stabilirea programului, dorind să facem faţă dorinţelor celor invitaţi. În câteva zile am acoperit toţi seniorii asistaţi, au primit cu bucurie invitaţia de a participa la întâlnire şi in special de a întâlni persoane cunoscute pe care nu le-au văzut de mulţi ani.

 

A fost stabilită o întâlnire la casa sorei Anişoara Capota, unde împreună cu colectivul de voluntari am stabilit un timp de rugăciune şi post, apoi un program în care am implicat parte din invitaţi, din organizatori, în aşa fel încât timpul de două ore planificat pentru această întâlnire, să fie foarte fructuos.

 

Întâlnirea a solicitat organizarea maşinilor şi şoferilor, împărţirea persoanelor pe maşini. Primirea a trei scaune de handicapaţi (de la bis. Penticostală, respectiv Anglia), în care cei cu probleme fizice grave să poată sta la întâlnire, dar mai ales să le fie de folos şi în viaţa de zi cu zi, la domiciliu.

 

A sosit şi marea zi a întâlnirii, 24 aprilie 2004, un moment memorabil pentru creştinătatea baptistă şi pentru invitaţii din alte confesiuni.

 

Însă eu sunt întotdeauna cu Tine, Tu m-ai apucat de mâna dreaptă; mă vei călăuzi cu sfatul Tău, apoi mă vei primi în slava. „ Ar fi fost bine dacă citeam versetul acesta în dimineaţa întâlnirii programate, căci emoţiile şi-au făcut loc şi grija ca toate persoanele invitate să se simtă bine din punct de vedere fizic, apoi teama de a nu li se face rău din cauza emoţiilor, au fost gânduri care m-au stăpânit din zorii zilei. Întâlnirea a fost susţinută în rugăciune de foarte multe suflete.

 

Maşinile au început să sosească la poarta bisericii şi din ele au început să coboare fraţii şi surorile, care nu pot veni la programele bisericii pentru că nu le permite sănătatea, sunt imobilizaţi de ani de zile şi de asemenea cu nici un chip ei nu se mai pot deplasa pe distanţe lungi. Aceştia sunt cei care predomină între cei asistaţi în programul Betania al Fundaţiei OSANA.

 

Zâmbetele celor ce nu s-au revăzut de atâţia ani, entuziasmul şi aşteptările au fost răsplătite din plin şi de razele de soare .Am asistat la îmbrăţişări şi strângeri de mână, apoi lacrimi şi clipe ce nu se pot descrie pe petecul de hârtie… toate într-o stare de linişte şi pace, care te îndemnau la mult respect şi îngăduinţă.

 

La început timizi, unii foarte emoţionaţi, privind în jur la perii albi, după deschiderea cu rugăciune a fratelui I. Daduica, au început să guste cu toţii din atmosfera divină ce ne-a învăluit în mica sală a demisolului.

 

Mărturisirea de credinţă a sorei D. Constantin a avut un impact deosebit, lacrimile s-au furişat printre genele albite; se simţea că fiecare dintre cei prezenţi ar avea câte ceva de spus cu privire la viaţa lor. Apoi secţiunea acoperită de fratele Alexandru Vasile despre misiune. Acest frate, la vârsta de peste 70 de ani, este neobosit în misiune; ori de câte ori a fost solicitat nu a pregetat să meargă fie iarna, fie vara dogoritoare de Dobrogea. Dânsul a îndemnat la rugăciune, chiar dacă din punct de vedere fizic persoanele de faţă au probleme, ei pot susţine lucrarea în acest mod.

 

În paralel cu atmosfera plină de emoţii, s-a simţit o anume sfială, o reţinere, care probabil cu timpul va dispărea.

 

Veselia de pe fata participantilor de la acesta intalnire a seniorilor

Au fost persoane care au savurat cu ochii închişi întâlnirea şi au fost profund emoţionaţi. La sfârşitul întâlnirii, A. Rusu, care şi-a dorit foarte mult să revadă fraţii şi surorile, să asculte încă o dată cântându-se cântări ca şi în biserică, cu adâncă emoţie a mulţumit pentru clipele de părtăşie şi pentru atmosfera caldă ce s-a creat. Încărcat de vii emoţii a părăsit sala fr. David V., care chiar dacă nu a putut rosti nici un cuvânt, noi, cei prezenţi, am putut citi o pace şi o mulţumire sfântă pe faţa sa. Dânsul a fost ajutat şi însoţit de soţie şi un prieten. Acest prieten în urma participării la întâlnirea seniorilor, acum participă la programele bisericii baptiste.

 

Motivele de rugăciune au fost menţionate, ele fiind legate de sănătatea celor ce nu au putut participa, boala reţinându-i la pat.

 

«Ai mila Tu al bucuriei

Izvor etern si nesecat

Nu-ngădui să plângă nimeni

Prea dureros şi îndelungat,

Că de-unde ies prea multe lacrimi

Rămâne sufletul uscat…»

 

Sala s-a eliberat rămânând în urmă „un parfum sfânt” al prezenţei divine; povara bătrâneţii grea a fost «încărcată» din nou în spate, clipele de reculegere dorindu-se repetate mereu, mereu…

 

Ne rugăm  Domnului ca aceste întâlniri să le putem programa o data la două luni, până când sponsorizările vor creşte şi vor acoperi cheltuielile, legate de masa în sine, transport.

sus

FERICIRE SUB UN PETEC DE CER…  

 

Din cadrul întâlnirii seniorilor din această vară

Data de 3 iulie 2004 va rămâne cu siguranţă în memoria unui număr de peste 25 de seniori, prezenţi la a doua întâlnire a lor, organizată în incinta Casei Laura, casa cu copii abandonaţi, aparţinând Fundaţiei OSANA.

 

Întâlnirile seniorilor sunt pregătite pe braţe de rugăciune, cu zi de post .Prezenţa Domnului la această a doua întâlnire a fost chemată de Dumitru B.

 

Stropii de ploaie de la primele ore ale dimineţii nu ne-au împiedicat să ne aşteptam la o zi minunată şi, într-adevăr, razele soarelui nu au aşteptat mult pentru a putea scălda marea, privelişte minunata, in apropierea Casei Laura…

 

Îmbrăţişări, revederi, chiar şi alte persoane decât la prima întâlnire… Fiecare din cei prezenţi a avut posibilitatea să se prezinte şi câţiva au adus la cunoştinţa asistenţei cum a lucrat Domnul în viaţa lor şi cum au ajuns să-l numească Mântuitor personal.

 

Au fost prezenţi şi copiii caselor Laura şi Rachel, casele Fundaţiei OSANA. Aceştia au putut asculta mărturisirile de credinţă şi cum a lucrat Dumnezeu în viaţa unor persoane prezente. A fost un timp binecuvântat în care s-a dat slavă Domnului prin cântări şi cuvinte pline de Har. Au fost invitaţi prieteni si s-au bucurat deopotrivă ascultând semenii lor cu aceleaşi «haine grele» drept povară…

 

Participantii la întâlnirea seniorilor

Fericirea ce se putea citi pe feţele tuturor la plecare, a însemnat pentru mine un semn că Dumnezeu şi-a făcut lucrarea şi la această întâlnire. Dacă nu ne revedem aici pe pământ, odată în ceruri spunea o soră si câţiva din jur au îngăduit că aşa va fi: ne vom revedea pe nori de slavă cu unii, nu se ştie până la prima întâlnire pe cine cheamă Domnul acasă…

 

Am văzut oameni cu parul alb fericiţi, aici la mal de mare albastră…  

 

Ana-Gabriela Olaru

sus

Scrisori din partea celor de la Proiectul Betania

 

Dragilor,

 

M-am bucurat nu doar să vă văd ci şi să aflu, iată, prin mesajul vostru despre frumoasa lucrare ce o faceţi. Am depănat multe amintiri citind nume de oameni pe care i-am păstorit prin har. Va rog să le transmiteţi tuturor dragostea mea pentru ei şi dorul de ai vedea. Pe unii poate voi reuşi sa îi vad într-o vizită ulterioară în Constanţa. Pe alţii... în glorie unde vor străluci eliberaţi din povara cortului acesta trupesc.

 

Să vă întărească Domnul în această slujire. Nu abandonaţi deloc şi chemaţi cât mai mulţi alături. Faceţi cumva să-i provocaţi pe tineri să vă stea alături. Au nevoie să vadă astfel de oameni şi au nevoie să se implice în slujire. Slujirea e mai mult decât bucurie şi celebrare, distracţie şi exuberanţă tinerească. Viaţa e mai complicata şi nu peste mult timp o vor descoperi şi ei. Dar până atunci o pot face slujind celor ce au ajuns la o vârstă nu uşoară.

 

Cu dragoste,

 

Doru Hnatiuc

         

***********************************

 

Daca in septembrie 2003, când am început slujirea mea, sora Margareta îmi spunea că dânsa citeşte şi nu doreşte să vin în fiecare zi, acum Domnul a lucrat şi atunci când o anunţ ca trebuie să plec, dânsa mă roagă să mai stau puţin.

 

Momentele de părtăşie cu sora Margareta m-au ajutat să văd unde este nivelul de răbdare, ascultare, supunere din viaţa mea.

 

Faptul că orice vorbă trebuia cântărită pentru a o încuraja şi nu descuraja, m-au ajutat şi maturizat şi în relaţiile de familie, biserică.

 

Uneori mergeam cu inima apăsată ştiind că fetiţele sunt bolnave acasă, dar faptul că împărtăşeam cu dânsa starea mea şi spunea că se roagă pentru sănătatea lor, simţeam legătura care s-a creat între noi.

 

Mulţumesc Domnului pentru toate momentele în care ne-am zidit sufleteşte una pe cealaltă.

 

Ica F.

 

**********************************

 

De peste 20 de ani sora Hanza stă la pat, undeva într-un bloc, la etajul 4. Tot de 20 de ani nu a mai ieşit pe uşa… afară!

 

Gabriela Olaru 

 

Astăzi am vizitat-o împreună cu sora Daniela pe sora Hanza. Chiar dacă dânsa era la pat, bucuria de a ne vedea au făcut-o să uite puţin de suferinţă.

 

Am încercat să vorbim cu ea dar faptul că nu ne auzea a făcut ca mai mult sa ascultam ce ne împărtăşea dânsa .

 

Nevoi: de a i se lua tensiunea şi glicemia

 

Ica F.

 

***********************************

 

Iată că a venit şi timpul să transcriu din scrisorile fraţilor si surorilor vizitaţi. Deci, cu menţiunea că transcriu exact cele scrise, chiar şi cu mici greşeli, mi s-ar părea ca le fur din farmec dacă le corectez!

 

Frate Caius,

 

Vă dorim har şi multe binecuvântări din partea Domnului, mulţumim în numele Domnului pentru binele ce-l faceţi pentru bătrâni şi neputincioşii din biserica în care v-aţi născut. Mulţumim încă o dată cei ce faceţi o bucurie imensa, să şti Caius că te dau exemplu dintre tineri care au fost pe vreme mea când lucram la biserică nici unu nu îmi lua lopata din mâna când dădeam zăpada în strada dar tu o luai şi mă ajutai, Domnul să-ţi răsplătească pentru tot ce faceţi.

 

sora Melentina    (noiembrie 2003 CTA)

 

Frate Caius,

 

Poate îţi aminteşti de cele două surori de familie şi de credinţă acum aflându-se spre apusul vieţii. Venim în numele Domnului Isus să-ţi mulţumim pentru  înălţătoarea iniţiativă de a organiza şi sponsoriza ajutorul celor aflaţi în neputinţă.

 

Într-o splendidă zi Gabi, care s-a implicat cu multă dăruire în a aduce bucurie celor ce au nevoie de ajutor, ne-a oferit frumoase surprize. După ce am făcut aprovizionarea pentru iarnă dintr-o piaţă aflata la marginea oraşului, ne-a dus intr-o plimbare la Mamaia unde am admirat natura şi noile construcţii, finalizând cu bucuria vizitei la fraţii Rusu, acum in vârstă ca noi.

 

Dumnezeu să te binecuvânteze pe tine şi familia toata.

 

Mina şi Clementina (nov. 2003)

 

Mulţumim Domnului că a pus pe inima celor de la Osana să le facă bucurie celor bătrâni. Domnul sa va binecuvânteze,

 

Ana Nicolae, Socaci Elena, Hanza Niculina

 

Mulţumim în Numele Domnului pentru dragostea cu care ne-aţi onorat şi nu ne-aţi dat uitării. Domnul să vă răsplătească şi să vă pună la loc de unde aţi dat.

 

Fam Rusu Tudor şi Ana

           

Mulţumesc în Numele Domnului. Vă urez eu şi soţul meu pentru fratele Caius.

 

Fam. Melcea

sus

Capra familiei Horobet

 

Cuvânt din partea preşedintelui Fundaţiei Osana

 

Cu puţin timp în urmă am citit o istorioară care m-a pus pe gânduri: o fetiţă aflată într-o dimineaţă mohorâtă pe o plajă, arunca în ocean câte o stea din miile de stele ce fuseseră aduse pe ţărm de furtuna din noaptea ce trecuse. Părea o muncă fără importanţă pentru miile de vietăţi marine naufragiate pe ţărm sau pentru imensul ocean. Un pescar care se afla în zonă a întrebat-o de ce face efortul acesta inutil şi pentru cine contează… Cu un zâmbet fericit, fetiţa i-a arătat în mânuţa ei o stea de mare care tocmai urma sa fie aruncată în ocean şi a răspuns: «pentru aceasta contează!».

 

Noi spunem că vrem să facem diferenţa şi pentru aceasta trebuie să fim factorii schimbării. Schimbarea trebuie să înceapă în şi cu fiecare din noi, cu ieşirea din rutina şi monotonia zilnica, cu ieşirea din condiţia de victimă a unui sistem implacabil, cu înrolarea noastră între cei care îşi îndreaptă spatele, privesc spre Cer şi primesc putere să slujească cu bucurie celor din jur. Atitudinea şi implicarea fac diferenţa.... 

 

A. Olariu – preşedintele Fundaţiei OSANA

 

În luna mai ne-am bucurat de vizita unui belgian, interesat de munca si proiectele Fundaţiei OSANA aflate în derulare. Aşadar dorinţa sa a fost să viziteze o parte din beneficiarii proiectelor desfăşurate de fundaţia noastră. Dupa un periplu pe la casele de copii Rachel şi Laura, am ajuns într-una dintre zile la familia Horobet, care are şapte copii. De un an si jumătate aceasta familie este asitată  de noi. Observând starea de sărăcie în care se zbate familia, numărul mare de copii, musafirul nostru a consimţit să ofere familiei un mic ajutor material de care ei au fost tare încântaţi! În seara aceleiaşi zile, foarte târziu, am primit un telefon şi la celălalt capăt al firului, Estera H. (mama copiilor) anunţa fericită, că tocmai a cumparat o capră pentru a avea lapte pentru copii.

 Capra familiei Horobet

Acest lucru a fost posibil graţie ajutorului oferit de oaspetele belgian. Copiii sunt incântaţi: pentru prima oară au lapte de capră.

 

Mama copiilor mi-a mărturisit că de mult îşi doreau o capră, dar nu sperau să o aibă vreodată. Au rămas cu o datorie in valoare de 500.000 lei, dar toată familia ştia ca s-a făcut o investiţie eficientă şi că Dumnezeu le va purta de grijă.

 

Datoria lor a fost achitată cu ajutorul copiilor din biserica «Sfânta Treime» din Constanţa care au făcut o colectă specială auzind despre acest caz. Ramânem alături de familia H. şi alături de ei credem că vieţile tuturor au un rost, un viitor şi o speranţa.

 

Lidia Rusu

Lucrător Social

 

 

Pentru a cunoaşte mai multe despre activităţile Fundaţiei Osana Constanţa, accesaţi adresa de internet www.osana.ro Vă mulţumim

 

sus

Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectul doctrinar despre SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire).
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.Înapoi Înainte
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate