Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Proiectul Betania
 


Home
Arhiva editurii

 

Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri

Colaboratorii

 


Proiectul Betania

În acest număr vă prezentăm

 

La lucru [pe această pagină]

 

Să ştii ca Domnu-şi  va întinde harul [pe această pagină]

LA LUCRU

 

Demararea proiectului pentru ajutorarea varstnicilor in forma acutala a avut loc in luna septembrie 2003 la Constanta, la inceput cu doar doua persoane in actiune.

 

Proiectul « Betania » are in vedere implicarea voluntarilor din biserica locala in ajutorarea spirituala, medicala, materiala si administrativa a persoanelor in varsta. Sunt parintii si bunicii nostri sau oameni ca si ei, ajunsi la varsta pensionarii, cand veniturile sunt mici , sanatatea se subrezeste si batranii au nevoie de grija noastra. Multi dintre ei se simt neglijati si nu-si mai gasesc rostul sau bucuria de a trai acesti ani in care ar trebui sa se bucure de liniste si odihna.

 

Sint mai bine de douazeci de ani, de cind, impreuna cu parintii ma deplasam la domiciliul unor persoane varstnice, cunoscute din biserica din care facem parte. Faceam acest lucru cu mare placere, incercam sa le aflam nevoile, sa ii ajutam cu ce putem, sa-i aprovizionam sau pur si simplu cu citeva fructe la noi, sa vedem ce mai fac!  Stind de vorba cu ei aflam multe din problemele cu care se confrunta , parintii mei ii sfatuiau cum puteau, din experienta lor.  Le cintam cintari crestine, le citea tatal meu din Biblie, ne rugam , apoi plecam lasind in urma niste oameni putin mai fericiti ! Eram si eu foarte incintata ca am facut un bine, am slujit atit parintii, cit si oameni la virste inaintate, cu probleme locomotorii specifice virstei.

 

Nu pot uita nici acum, ce multe lucruri am invatat atunci de la batrinii vizitati, ce versete minunate din Biblie sau experiente de viata, care mi-au fost si imi mai sint inca o buna povata.  Nu pot uita pe fratii Asiev, Bejenaru cu sotia,fr Stefanica, sora Despina cu sotul (Eforie), fam. Erceanu (Mangalia),fam Rusu, s.Marici… Sint numai citiva dintre cei vizitati de noi, unii dintre ei sint si acum in viata, la virste foarte inaintate, altii in rai, mult mai fericiti decit aici pe pamint. 

 

Au ajuns si parintii mei acum sa stea mai mult in casa, sa nu poata iesi pe ger si ploaie sau pe zapada…Asteapta si ei sa fie vizitati…

 

In urma vizitelor facute am aflat ca batrinii doresc sa fie intrebati de sanatate, ajutati la treburi gospodaresti, unde neputinta isi spune cuvintul, supravegheati. Sa li se deschida o usa, sa fie tinuti la curent cu noutatile urbei, sa fie plimbati .

 

Printre batrinii aflati pe lista sint multe vaduve, doi frati la azil, singuri si parasiti de familie, unii care nu mai au pe nimeni.

 

Dumnezeu ne invata sa intindem mina vaduvei si orfanului. Daca ii vom sluji pe ei vom depune o marturie vie pentru vecinii lor, prieteni , familia lor, pentru copiii nostri.

 Erceanu

As vrea sa pot face mai mult pentru batrinii nostri, sa le redau zimbetul, sa-i plimb, sa le improspatez dorinta de viata…

 

In perioada septembrie 2003-august 2004 cu ajutorul Domnului am contactat pe linga sora Melentina, alte doua surori Ana Capota si Dana Constantin, ca si voluntare si impreuna am format mici echipe cu care ne-am deplasat la fratii varstnici incercind sa le facem bucurie.

 

Am preluat lista batrinilor bisericii de la fr. secretar T.Mehedinti si am pornit la drum…

 

In prima faza am cunoscut datele personale ale celor vizitati, problemele cu care se confrunta, dorinte si aspiratii.Am facut cunoscuta intentia noastra pentruinceptu de-ai vizita, apoi de-a efectua inilniri de mica  si de mare amploare, de-ai plimba.Am fost intimpinate cu bucurie in fiece casa. Am gasit si usi inchise  la fam Dobrescu si Emilia Pacuraru.

 

Au fost vizitate un numar de 19  persoane.Pentru anul acestsa consideram ca acest numar ne putem permite.

 

Din cele propuse la inceput Domnul ne-a ajutat sa avem multe realizari.Obiectivele propuse s-au atins si au culminat cu cele doua intilniri in 24.04.04 la demisolul BCB ne.1 si 03 07 04  la Casa Laura, proprietatea Fundatiei OSANA.

 

Fondurile necesare demararii acestei lucrari au fost asigurate dintru’ inceput de familiile fratilor Caius si Simion Obeada, care au pe inima aceasta lucrare. Cu aceste mici fonduri , suplimentate de Craciun cind fratii au primit cite o sacosa cu alimente mai consistenta, am acoperit o foarte mica parte din necesarul de alimente (in special fructe, foarte putine alimente, fotografii drept amintire, c/val benzinei necesara plimbarilor).

 

Nevoile acestui proiect sint mari.

 

Pentru inceput m-am deplasat cu masina personala impreuna cu surorile, de curind si cu fr Daduica, care a acceptat cu placere sa ne ajute in aceasta lucare. Pentru intilnirile seniorilor de peste 26 de persoane, am avut sprijinului colegilor de la Osana cu cele doua microbuze, dacia break , fr. Vasile Alexandru si Mariko Petcu cu masinile personale.

 

Nevoia de medicamente, a unei asistente medicale de specialitate la pat, pentru cei ce nu se pot deplasa. Aparate pentru masurarea glicemiei si tensiunii arteriale.

 

Nevoia unei alimentatii corecte si de calitate.

 

Nevoia iesirii la aer curat, a plimbarilor, a aprovizionarii cu alimente si a curateniei in casa .

 

Nevoia deplasarii la programele bisericii.

 

Nevoia de-a conversa si de-a avea partasie unii cu altii.

 

Dorinta de-a revedea alti frati,care sint imobilizati, cu care este imposibil sa se revada.

 

Dorinta de-a se intilni in plan si de-asi impartasi experiente cu Dumnezeu, necazuri, nevoi, a fi sereviti la o masa imbelsugata.

 

Ajutor 

In primul rind avem nevoie de ajutor si sustinere in rugaciune; de dragoste pentru seniori, de caldura si de respect. De la dumnealor am invatat unii dintre noi sa ne rugam, sa pasim pragul bisericii,  sa “calcam” cu sfintenie si sa ne formam ca si familii de crestini adevarati.

 La plimbare pe faleza Constantei...

Au nevoie de o atentie speciala pentru ca sint speciali…

 

Avem nevoie de o masina a proiectului.

 

Ne puteti ajuta financiar cu o suma alocata lunar pentru aceasta lucrare, acoperind unele dintre nevoile enumerate mai sus.

Avem nevoie de un calculator pentru rapoarte  si fotografii.

 

Avem nevoie de 8-10 voluntari care sa face vizite regulat, planificat .

 

Avem nevoie de  6-7 voluntari cu masini care sa plimbe batrinii, sa ajute la transportul lor la intilnirile mari si la biserica.

 

Avem nevoie de sfaturile dumneavoastra si de imbunatatirea viziunii noastre prin noi fapte si implicari.

 

Dorim prezentari o data la doua luni in biserica, o seara a seniorilor, proiectii legate de lucrare, program si prezentare a lucrarii.

 

Dorim atragerea de tineri in actiune, cinstind astfel inaintasii, parintii, bunicii; dorim popularizarea actiunii noastre pentru atragerea de persoane care sa stea pe genunchi si sa sustina lucrarea noastra. Prin actiunea noastra dorim sa ne facem cunoscuti si in comunitate, intre vecini, prieteni, cunoscuti, ce pe viitor speram ca vor dori sa ne cunoasca mai bine, sa cunoasca Cuvintul lui Dumnezeu.  

 

Sustinerea spirituala, incurajarea si intilnirile echipei ce lucreaza in acest proiect, au loc in casa minunatei noastre surori Ana Capota.Usa casei sorei Anisoara este larg deschisa intotdeauna ;un zimbet cald, divin,vorba blinda,inteleapta,prezenta lui Dumnezeu, sint numai citeva din elementele ce ne atrag aici.

         

Am incredere ca Dumnezeu va misca inimile dumneavoastra pentru aceasta lucrare, astfel « stringindu-va comori sus in cer »….

 

Fratii  pastori din loc au fost informati lunar (mail) despre lucrare.

 

Cei care au consimtit sa se implice in aceasta lucrare  sint:

 

Familiile Caius si Simion Obeada - sustinere spirituala, financiara

Adrian Olariu  – supraveghere si sfatuire din partea Osana

Ioan Daduica - pastor seniori

Ana Capota  - voluntar si mentor spiritual, sustinere financiara

Melentina Crihan - cu rivna in vizite si ajutor la nevoie

Dana Constantin - asistenta medical

Silvia Cartacai - program muzical intilniri

Alexandru Vle - sustinere spirituala, voluntar cu masina

Lidia Rusu - sustinere rugaciune, ajutor intilniri

M. Aparaschive - sustinere spirituala, ajutor intilniri

Lidia Vasilioglu - sustinere spirituala, ajutor financiar

S. Tarnauceanu - ajutor financiar

 

Un numar mare de frati si surori care au confirmat sustinerea in rugaciune a lucrarii.

 

sus

 

…”Să ştii ca Domnu-şi  va întinde harul”…

 

 

….” Si cand vei pretui margaritarul

de mare pret, in inima-ngropat,

sa stii ca Domnu-Si va intinde harul

si peste trupu-amarnic incercat !” (T.Topciu)

 

Cred ca deja ati inceput sa cunosteti din activitatea “Betania” de aici, de la mal de mare albastra! Au fost luni de iarna, primavara si vara in care s-a muncit pe ogorul “seniorilor”.

 

Trei dintre ei au trecut la Domnul si credem ca ei sunt fericiti acolo in raiul promis !

 

Alti trei se confrunta cu mari dureri in trup suferind de Parkinson, osteoporoza + diabet,  scleroza in placi; boli nemiloase care macina in fiecare zi si noapte trupul si asa ostenit.

                            

“Nu te-ndoi, ci crede ca dincolo de nor

E-un soare si mai dulce si mai stralucitor“

 

Timp de 13 ani in casa fratelui Nicolae E. au avut loc intalnirile fratilor baptisti din Mangalia si imprejurimi. Cu multa dragoste sotii E. au pus la dispozitie o camera unde s-au putut inchina Domnlui. Un exemplu  de crediciosie si daruire.

 

La finele lunii iulie, fratele Nicolae E. , la cei  85 de ani a fost chemat la Domnul, condus fiind de rude, un mare numar de frati, surori si prieteni din orasul in care a fost un exemplu. 

 La multi ani Vasilica C

La finele lunii august am sarbatorit pe vaduva Vasilica C. si pe faleza Constantei am surprins-o cu lacrimi in ochi, atunci cind a primit tort si un mic cadou pufos…Nu-i mai facuse nimeni de multi ani o astfel de bucurie. Am cantat “La multi ani” cu glasuri temurande si am multumit Domnului si pentru privilegiul de-a ne “scalda ochii” in albastrul infinit al marii, Creatia Lui !

 

Luna august a insemnat pentru majoritatea seniorilor iesiri in natura, in special la malul marii, asa cum dumnealor si-au dorit. Daca ati fi putut fi prezenti, ati fi auzit “zumzet” de glasuri fericite, figuri noi, un vecin, o prietena, o cunostinta,(de ce nu ?) intalnita la coada de la medicul de familie…Cateva dintre persoanele prezente la aceste iesiri in aer liber, mi-au spus ca nu-si mai amintesc de cind nu au mai vazut marea, suferinta imobilizandu-le la pat, putand fi transportate numai cu masina.

 

Ati fost vreodata la azil? Va imaginati cum suferinta crunta poate imobiliza un barbat (Constantin A.) de 130 kg la pat, care uitandu-se pe geam nu vede decat un perete de beton? Exista si acest caz, dar ma intreb cum as putea sa “mut” fosta lui gradina cu flori in camera de lui suferinta ?...

 18 Septembrie la Casa Laura

Probabil v-ati familiarizat deja cu acele agape pe care aici la Constanta, le avem cu seniorii, cu ajutorul Domnului, o data la doua luni.

 

Sambata 18 septembrie, la Casa Laura Mamaia-sat, proprietatea Fundatiei OSANA, a avut loc o astfel de agapa in care frati, surori, cativa prieteni, s-au bucurat la o masa in dragoste, la un timp petrecut in aer liber-marin, langa superbii trandafiri si pini, din curtea casei.  Au fost din nou momente de relaxare si emotie cand alti batrinei s-au reintalnit dandu-si mana si imbratisandu-se! S-au imoralizat momentele spre amintirea urmasilor. Fratietatea a fost servita de un grup vrednic de”albinute”- gospodine, care misunau peste tot cu tavi si pahare, voluntari din Biserica Baptista locala si OSANA.        

 

O verificare a tensiunii, o informatie despre ceaiurile de plante binefacatoare, au primit cu totii de la sora Dana C. 

 

Din pacate nu toti invitatii au putut onora cu prezenta, patul de suferinta fiind in continuare o piedica in a se intalni la astfel de clipe binecuvantate de Domnul, in care prezenta Lui s-a simtit din plin.

 

Ati vazut vreodata sau de multe ori  un barbat plangand in hohote?

 

Asa m-a primit IIoan Aoan A., care de mai bine de un an nu mai are un picior. Se poate bucura din aceasta luna de scaunul special primit si se va putea deplasa la piata cu sotia, ori va putea sta la poarta, privind masini si oameni tracand, oriziontul dumnealui redeschizandu-se ! E-adevarat, putine bucurii, dar pana acum doua saptamani nici pe acestea nu si le putea permite! Gratie donatiei Bisericii Penticostale“Betel” din Constanta si a “Betaniei” !

 

Nu este oare Dumnezeu bun cu noi ? El ne este credincios si a ingaduit sa scoata oameni in lucrarea Betania de-a lungul a catorva luni de lucru. Noutati:  mici donatori, inca doua masini puse la dispozitia transportului fratilor, frati si surori care intreaba cum se pot implica…

 

Este mult? Este putin? Cert este ca “ceva“ s-a petrecut si aceasta doar gratie HARULUI  DIVIN !

 

Ana- Gabriela Olaru

 

 

sus

Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt)
 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.Înapoi Înainte
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate