Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Proiectul Betania
 

 

 

Arhiva
Contact
Colaboratori
Despre noi

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Hegeomai
Istorie
Pastorala
Studiu Biblic
Site-uri Baptiste
Articole
Proiectul Betania
Media
Poşta Redacţiei

Artă creştină

 

Fundaţia Osana, Constanţa

Fundaţia Osana, Constanţa

 

 


Misiunea Betania

 

 

Ana Gabriela Olaru

Pagina Proiectului Betania este realizată de

 

Ana Gabriela Olaru

Coordonatoare Proiect Betania

 

 

Betania se destainuie

motto:Levitic:19:32

 

1. Stimată soră ANA  GABRIELA OLARU, desfasuraţi aici, la mal de mare, o frumoasa poveste de slujire, o  mana intinsa cu dragoste şi  dedicare persoanelor de vârsta a treia: proiectul Betania. Când s-a infiripat ideea de a iniţia un proiect pentru fraţii în vârstă?

Sunt mai bine de douăzeci si cinci de ani , de când, împreună cu mama mea si cateva surori, făceam vizite la familii varstnice din biserică . Pe lângă foarte multe lucruri pe care le-am învăţat de la fraţii batrâni , am aflat inca de atunci şi problemele cu care se confruntă ei: au nevoie de atenţie  concretizată în vizite, ajutor material de multe ori, supraveghere cand e cazul.       

                                                                           

Peste ani am simţit un imbold launtric: să fac mai mult pentru bătrânii noştri, să le redau zâmbetul , să-i plimb, să le împrospătez dorinţa de viaţă..... Preocupată fiind de acest lucru, am auzit clar chemarea Domnului, care m-a făcut să părăsesc definitiv domeniul economic in care lucram prin calificarea mea şi să încep o slujire în domeniul social. In anul 2001,am parasit domeniul economic şi am început să lucrez la Fundatia OSANA,la chemarea tainica a Celui de Sus..

 

2. Ne puteţi spune  câteva cuvinte despre OSANA?

 

Fundatia OSANA a luat fiinţă în anul 1996, cu ajutorul Domnului şi din iniţiativa fratelui meu, Adrian Olariu. Este o organizaţie caritabilă bazată pe principii creştine cu scopul de a oferi servicii şi practici profesionale în asistenţă socială. Misiunea fundaţiei este slujirea copiilor orfani abandonaţi, instituţionalizaţi,  bătrâni imobilizaţi, singuri prin implicarea comunităţii creştine locale.

 

3. Concret, care au fost activităţile de început , premergătoare iniţierii proiectului?

 

Începând cu septembrie 2003, împreună  cu doua surori, din biserică,  ele oferindu-se a fi voluntare,  ne-am deplasat la fraţii vârstnici din biserică,in primul rand, încercînd să-i ajutăm şi să le cunoastem problemele. Am preluat de la fratele secretar lista fraţilor vârstnici şi ne-am informat în prealabil despre ei: date personale,adrese problemele cu care se confruntă.

 

4. Cand s-a născut oficial proiectul BETANIA?       

 

Preluat din fundatie ca proiect Margareta,cu implementarea viziunii persoanle primita de la Domnul, votat in unanimitate la prima intalnire Betania din 24 aprilie 2004,cu 24 de membrii crestini prezenti,ca proiect BETANIA....De ce Betania,probabil ca va comporta o alta discutie..Cert este ca Betania nu a fost un proiect scris pe hartie si pus in aplicare,ci tocmai invers:intai au fost in mintea mea obiectivele, activitatile care s-au derulat, apoi doua colege din fundatie si in final fratele Daniel Pagu, au dat forma scrisa a proiectului.

 

Nu pot uita si pe aceasta cale sa multumesc implicarii directe in derularea proiectului de inceput, suport emotional chiar,sfaturi din experiente,spuneam,nu pot uita pe fratele Caius Obeada si sora Simona Milea,cei care au deschis noi orizonturi gandirii mele,activitatii mele,implicarii mele in proiect ca si coordonare.                                                                                         

 

5. Ce activităţi aţi desfăşurat în vederea atingerii acestor obiective?

 

Multe, am să enumăr pe cele mai importante:

Cea mai iubita si apreciata activitate :

-întalniri lunare cu fraţii vârstnici din bisericile evanghelice din Comunitate.

M-am straduit ca la aceste intalniri,care au ca prezenta o cifra medie de 80- de seniori, sa invit frati cu daruri spirituale deosebite, calauziti de Duhul Sfant, dar mai ales, frati care am simtit ca iubesc seniorii; frati de la care bătrânii învaţă multe lucruri despre varsta a treia si cum sa poata strabate acest drum anevoios putin mai usor. Pregatesc si impart materiale printate care cuprind probleme de sanatate, spirituale specifice varstei a lll-a, care observ ca sunt asteptate.

 

Alte activitati:

-sprijin material(alimente şi achitarea c/val bonurilor de medicamente) pentru vârstnicii în nevoie, sprijin care depinde şi de donaţiile primite.

- informarea pastorilor despre probleme seniorilor,atunci când este cazul; acordăm servicii medicale primare, şi asigurăm transportul la biserica. Imi doresc ca la acest capitol pe viitor sa putem ajuta mai mult.      

- organizarea de plimbări în aer liber şi întâlnirea în grupuri mici la domiciliile beneficiarilor care au dificultăţi în deplasare.

-implicarea beneficiarilor cu activităţi în lucru manual (impletituri)

 

6. Înţeleg că proiectul Betania nu se desfăşoară numai în Biserica „Sfanta Treime” din Constanta, ci si în mai multe biserici din comunitate. Care este impactul acestui proiect în comunitate?      

 

Cred că ar fi mai potrivit ca la această întrebare să răspundă fr. CLAUDIU FECHETE, fost păstor al Bisericii „Sfanta Treime” din Constanta,pastor cu care am avut o colaborare de 5 ani, actualmente dumnealui slujeste in alta parte de tara,dar legaturile spirituale au ramas. Voi cita dintr-un articol al domniei sale din noiembrie 2008:

 

„Betania este o adevărată binecuvântare în ce priveşte slujirea celor aflaţi la a doua tinereţe. ...Este o poruncă biblică ce se regăseşte peste tot pe paginile Scripturii , de a respecta şi a purta de grijă perilor albi. ....Deschiderea proiectului către persoanele vârstnice din comunitate... este o provocare pentru Biserica lui Hristossă ajungă şi să slujească astfel de persoane ce au nevoie de lumina Evangheliei în sufletele lor , înainte ca viaţa să se stingă pentru veşnicie.

 

Betania este motorul şi cadrul necesar pentru îndeplinirea acestui deziderat....În astfel de vremuri dificile, biserica, prin oameni dedicaţi şi plini de iubirea lui Cristos, este chemată să facă diferenţa în societate, investind nu în ziduri şi tehnologie , ci în suflete şi releţii. Aceasta îşi propune proiectul BETANIA, având o motivaţie biblică şi o slujire competentă”.                                                        

 

7. Povestiţi-ne, vă rugăm, câteva aspecte din activităţile mai importante pe care le-aţi desfăşurat în ultimul timp.

 

Desigur. La sfârşitul lunii august 2010 a avut loc întâlnirea seniorilor Betania cu domnul doctor neurolog Sorin Săndulache, medic primar neurolog cu o experienţă clinică de peste 30 de ani, licenţiat în teologie protestantă, master în psihoterapie, doctor în antropologie. Domnia sa a bucurat asistenta cu două prelegeri de înaltă tinută, dar în acelaşi timp accesibile vârstnicilor prezenţi,o intalnire interactiva cu întrebări, la care au primit răspunsuri competente şi pline de dragoste şi înţelegere.

 

In septembrie 2010, la o altă întâlnire a seniorilor Betaniei am avut ca invitat pe fratele păstor Ioan Poenar, preşedintele Asociatiei Consilierilor Crestini din Romania, care a avut ca si subiecte „Singuratatea, dar nu singur” si „Crizele vietii si terapia biblica”. Dragostea şi dăruirea cu care a împărtăşit din experienţa domniei sale, a impresionat asistenţa.                                                                             

 

8. Tot ceea ce ne povestiţi arată că, pe lânga implicarea voluntară a fraţilor şi surorilor care au dragoste pentru proiect, este nevoie şi de implicare materială. Ce resurse aveţi, dar mai ales ce nevoi aveţi pentru activităţile Betaniei?

 

În primul rând avem nevoie de ajutor şi susţinere în rugăciune.

Nevoi multe, resurse sunt mai puţine. Aş începe cu nevoile mai mari: un mijloc de transport mai mare (microbuz) pentru transportul persoanelor foarte vârstnice sau cu handicap la programele bisericii sau întâlnirile Betaniei, un calculator nou pentru rapoarte şi fotografii (actualul are 7 ani); finanţarea constantă a proiectului pentru a putea ajuta din punct de vedere material pe vârstnicii nevoiaşi,dar mai ales posibilitatea planificarii anuale,a sigurantei continuitatii. De asemenea, avem nevoie de voluntari pentru vizite regulate, planificate,transport seniori. Oricand  sfaturi pentru îmbunătăţirea viziunii noastre prin noi fapte şi implicări.

 

9. In toţi acesti ani, aţi avut momente de descurajare?

 

Cu siguranta, dar nu cred ca vreau sa vorbesc prea mult despre aceasta.

Când am intrat în şomaj a trebuit să cumpănesc bine ce am de făcut, având în vedere situaţia mea materială precară. Dar am decis să lucrez voluntar în Fundaţia OSANA, si colaborator cu BCB „Sfanta Treime” Constanta, neabandonând proiectul.

 

Eu ştiu că Domnul este în control şi-mi spun în fiecare dimineaţă acest lucru, sunt incurajata si de multe persoane care iubesc Betania. Căutând să nu-mi pierd încrederea, dar mai ales să nu dezamăgesc pe Domnul, pe cei care îi iubesc şi mă iubesc, merg mai departe urmandu-mi viziunea. Ştiu că Dumnezeu nu şomează niciodată şi nu are concediu niciodată şi asta mă face continui, chiar dacă, financiar, familiei mele îi este mai greu. Aceasta este o Lucrare sfântă la care Dumnezeu m-a(ne-a) chemat şi “cine slujeşte lui Hristos în felul acesta este plăcut lui Dumnezeu şi cinstit de oameni”(Rom.14:18)                                         

 

10. Cum este privită slujirea dvs de beneficiarii proiectului? Dar de fraţii din Comunitate?

 

Am să citez din fisele de evaluare pe care beneficiarii le completează periodic:

 

Betania e bunătate. O mână întinsă pentru a găsi mîini care caută”C.S)

„Este un proiect ziditor”(Z.I         )

„Întâlnirea cu fr. Săndulache a avut un succes mare, slavă Domnului!(L.V)”Este mare har faptul că Betania slujeşte frumos pe Domnul, aducând multă bucurie oamenilor în vârstă.(L.C)                                     

 

11. Spuneaţi, în 2003, la început de drum: “Nu este Dumnezeu bun cu noi?El a pregatit oameni încă de la început pentru această lucrare de slujire”Acum , vă întreb:Betania, încotro? Cum vedeţi în viitor acest proiect?

 

Îmi doresc ca acest proiect prin Harul Domnului , să cuprindă toată ţara. Iar pe plan local, Domnul sa lucreze in ceea ce privesc toate nevoile in a crea continuitate.

sus

Abonare gratuita!

Introdu adresa de email:

Delivered by FeedBurner

Foloseste formularul de mai sus pentru a te abona GRATUIT la Publicatia de Apologetica pe email. Mesajele sunt trimise doar cand apare un numar nou al Publicatiei si abonarea este absolut Gratuita!

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate