Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Proiectul Betania
 


Home
Arhiva editurii

 

Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri

Colaboratorii

 


Misiunea Betania

 

 

Ana Gabriela Olaru

Pagina Proiectului Betania este realizată de

Ana Gabriela Olaru

Coordonatoare Proiect Betania

Pe această pagină...

 

Sfaturi pentru viaţă [pe această pagină]

 

Din casă în casă [pe această pagină]

Sfaturi pentru viaţă

  (de la Ana Capota - Proiectul Betania)

 

 

Da oamenilor mai mult decit se asteapta de la tine si din tot sufletul.

 

Sa nu crezi tot ceea ce auzi, sa nu cheltuiesti ce ai si sa nu dormi cit vrei.

 

Cind spui « Te iubesc », spune-o sincer.

 

Cind spui cuiva « Imi pare rau », priveste-l in ochi.

 

Abordeaza dragostea si bucuria cu o atitudine de abandon complet.

 

Sa crezi in dragostea la prima vedere.

 

Sa nu razi niciodata de visurile cuiva. Oamenii care nu au visuri nu au mai nimic.

 

Iubeste profund si pasional. S-ar putea sa fii ranit, dar este calea de a-ti trai viata pe deplin.Ana Capota

 

In divergentele cu altii lupta cinstit.

 

Nu judeca oamenii dupa numele lor.

 

Vorbeste incet, dar gindeste repede.

 

Cind cineva iti pune o intrebare la care nu vrei sa raspunzi, zambeste si intreaba : « De ce vrei sa stii asta ? »

 

Aminteste-ti ca marea iubire si marile realizari implica si mari riscuri.

 

Judeca-ti succesul dupa lucrurile la care a trebuit sa renunti ca sa-l obtii.

 

Cind pierzi, nu pierde si lectia.

 

Aminteste-ti de cei 3R: Respect pentru sine; Respect pentru ceilalti; Responsabilitate  pentru toate actiunile.

 

Nu lasa o disputa marunta sa afecteze o mare prietenie.

 

Cand iti dai seama ca ai facut o greseala, fa imediat ceea ce trebuie ca sa o corectezi.

 

Casatoreste-te cu un om cu care iti place sa discuti. Pe masura ce trece timpul, priceperea lui in conversatie va fi la fel de importanta ca oricare alta.

 

Petrece ceva timp de unul singur.

 

Deschide-ti bratele in fata schimbarii, dar nu renunta la valorile tale.

 

Aminteste-ti ca uneori tacerea (linistea) este cel mai bun raspuns.

 

Citeste mai multe carti si uita-te mai putin la TV.

 

Traieste o viata buna, onorabila. Cind  vei imbatrini si vei privi inapoi, vei putea sa te bucuri de ea a doua oara.

 

Ai incredere in Dumnezeu, dar incuie-ti masina.

 

O atmosfera plina de iubire in casa ta este foarte importanta. Fa tot ce poti ca sa creezi un camin armonios si linistit.

 

In neintelegerile cu cei iubiti, ocupa-te de situatia prezenta. Nu scoate la iveala trecutul.

 

Citeste printre rinduri.

 

Sa nu intrerupi niciodata pe cineva cind iti face un compliment.

 

Vezi-ti de treburile tale.

 

O data pe an, mergi intr-un loc unde nu ai mai fost niciodata.

 

Daca ajungi sa cistigi multi bani, foloseste-i ca sa-i ajuti pe altii. Este cea mai mare satisfactie pe care ti-o poate da averea.

 

Aminteste-ti ca a nu primi ceea ce vrei - este uneori un noroc.

 

Roaga-te! Este o putere nemasurata in acest lucru.

 

Impartaseste-ti intelepciunea. Este o cale de a dobindi nemurirea.

 

Aminteste-ti: caracterul tau este destinul tau.

sus

Din casă în casă

 

 

Din nou in umblarea noastra cu Domnul  la persoane varstnice, care din cauza neputintei fizice nu se pot bucura de,  de aerul curat, de puzderia de stele ce lumineaza cerul senin.

         

Am considerat ca trebuie sa stau mai mult in apropiere de Cuvint, sa imi refac fortele, sa ascult refrene divine si sa  percep pe mai departe incotro, cum sa fac in asa fel incit orice miscare sa fie o lauda pentru Domnul si multumire pentru semeni. Pentru acest motiv, in  prima parte a lunii am intrerupt vizitele , incepind cu o vizita  la minunata sora Anisoara, a carei locuinta a constituit si constituie o oaza de liniste si pace, o Betanie; sora este un dar de la Dumnezeu in viata. Un sfat, un verset, o cintare si o poezie, mereu are cite ceva pregatit si de altfel dinsa ne insoteste uneori in periplul nostru la batrini! O enciclopedie a poeziilor crestine memorate in ani!

 

Dinsa, o batrinica  de mare pret , de 78 de ani (nu-i acorzi cind o vezi) ,vie si frematinda pentru Domnul, pentru cei ce nu-L cunosc. Prin casa dinsei se perinda o multime de cunostinte, Biblia nu lipseste de pe masa, de peste 30 de ani dinsa discuta, imparte materiale crestine. Pe timpuri, inainte de 1989, multimplica la masina de scris brosuri interzise si le impartea alaturi de fratii pastori… o femeie puternica atunci si acum.

 

La piata, pe strada, la trecerea de pietoni, in magazine sora noastra gaseste prilejuri sa vesteasca pe Domnul. Imi povestea ca nu o data Domnul i-a scos in cale, pe strada,la un moment dat, persone disperate, confruntate cu griji si probleme, din care nu gaseau scapare. Minuind Cuvintul Domnului cu  mare putere, dinsa a reusit sa faca lumina in problemele semenilor.

 

Intr-o dupa-amiaza linistita, insorita ne-am deplasat cu sora Anisoara si sora Dana la familia ILIE SI ANASTASIA  M. din Constanta.

 

Am fost intimpinati in usa de  doua zimbete largi, o pereche de ochi de dupa niste lentile  puternice de ochelari, ceilalti ai fratelui, de un albastru azuriu, ca marea, tristi, foarte tristi!

 

Cunosteam ca sora abia mai percepe lumina, fratele in urma unei tromboze cervivcale, cu 27 de ani in urma, si-a pierdut memoria pentru doi ani. In tot acest timp sotia s-a rugat pentru dinsul, a plins si a cerut de la Domnul indurare. Intre timp a facut si o coxartroza perceputa de medici, dar in urma rugaciunilor si a insistentelor pe genunchi ale sotiei pentru sotul necredincios si bolnav au facut ca aceasta sa dispara, spre uimirea medicilor de la Spitalul Eforie. Toate aceste probleme de suferinta au facut ca fratele sa recunoasca Autoritatea Divina si sa accepte ca viata fara Isus nu-si are rostul  Din viata destrabalata, petrecuta in compania bauturii si a femeilor, rugaciunile sorei, lacrimile care au curs ani de zile, l-au intors la timp. Domnul l-a iubit mult si acum este un frate respectat. Fratele are probleme de receptarea a convorbirii cu cei din jur.

 

Problemele materiale sint acute in acesta familie, dar sotii nu dispera, stiu ca Dumnezeu are pregatit pentru ei multe bunatati.

 

Anastasia M. a avut indemn  ca sa ne spuna ca dupa ce in copilarie a cunoscut din Cuvintul Domnului, dinsa nu l-a ascultat, a intrat in viata cum a dorit, dar Domnul a iubit-o si dupa ani de razvratire, confruntata fiind cu durerea imbolnavirii unicului fiu, a intilnit pe strada doua femei, care i-au citit disperarea pe fata si au ascultat durerea ei in citeva cuvinte. Aceste doua surori  mergeau la biserica, la ora surorilor. Aici a fost invitata si femeia disperata.  In acea zi a cercetat-o Dumnezeu, a facut juruinte si a depus curind viata ei la picioarele Domnului. Surorile au invatat-o cum sa se roage, iar fiul ei a fost purtat pe brate de rugaciune de comunitatea Surorilor. Eugen M. s-a insanatosit si a absolvit Institutul de Marina. De atunci familia M. a avut nenumarate dovezi ale Dragostei sfinte este si motivul pentru care Anastasia M. poate fi intilnita in fata blocului, in parcul de la gara, vorbind din Cuvintul Domnului  ori de cite ori are putin timp.

 

Acolo este locul ei de misiune, banca din parcul garii

 

IOANA  B., o alta fiinta plina de blindete, confruntata cu lipsa sotului decedat, cu doi copii cu servicii prost platite, multumeste lui Dumnezeu pentru cit ii ofera si este incredintata ca El o iubeste si este gata oricind sa ajute un semen bolnav, in nevoie.

 

Batrinii au nevoie de dragoste si intelegere, de ascultare si interes. Marginalizati fiind de societatea in care traim, ei primesc cu dragoste si interes dorinta volunarilor de a le infrumuseta viata in continuare.

 

Batrinii regasiti azi, in paginile acestui raport sint o farima minuscule; ei, generatia de ieri, sint parintii nostri. Sa nu ii uitam la evenimente fericite, la necaz si la durere.

 

Si noi vom fi ca ei!                       

 

VASILICA R., o vaduva de 72 de ani, care a avut o viata zdruncinata. Sotul ei dupa doi ani de la casatorie a inceput sa bea si sa-i faca viata un cosmar. Colonel in armata,apoi avocat cu renume, acesta la terminarea programului  putea fi vazut in diverse baruri. La intoarcerea acasa isi teroriza sotia, dind-o afara din casa, nu de putine ori in plina noapte.

 

Am in fata o  femeie robusta, cu privirea incetosata, caci de la nasterea unicei fiice, a suferit dezlipire de retina, dinsa are vederea foarte slaba. Bucuria dinsei se citeste pe fata ori de cite ori este vizitata, viata dinsei fiind un roman nescris. Cu ce poate fi ajutata? Rugaciuni, vizite si  plimbari in aer liber. Datoriile in care a lasat-o sotul, o fac ca si din punct de vedere material sa sufere.

 Vasilica C.

VASILICA C., o  femeie singura, la marginea marii… unde locuieste impreuna cu fiica, nevoiase amindoua. Femeia se confrunta cu suferinte  specifice, reumatism si mari nevoi materiale. Vaduva de multi ani, nu are pe nimeni, in afara de fiica, nu o viziteaza nimeni si accepta cu placere mina intinsa de noi, intrarea in comunitate. Pentru dinsa sintem o speranta la viata si o oaza de liniste si lumina. Bucuria imensa i se citeste pe fata si primirea de materiale de citit o bucura foarte mult. Este dornica de vesti noi, carti noi si vizite, plimbari.

 

Batrinii au nevoie de dragoste si intelegere, de ascultare si interes. Marginalizati fiind de societatea in care traim, ei primesc cu dragoste dorinta volunarilor de a le infrumuseta viata in continuare.

 

Sa nu ii uitam la evenimente fericite, la necaz si la durere.

 

O,  DACA-NTREBI A MEA IUBIRE

 

O, daca-ntrebi a mea iubire

Cu ce m-a rasplatit mereu,

Priveste soarele si roua

Si-ai sa-ntelegi raspunsul meu.

 

Si daca-ntrebi cit Adevarul

l-am pretuit va fi de-ajuns

priveste-mi ranele  si spinii

si-ai sa –ntelegi al meu raspuns.

 

Si daca-ntrebi cit prietenia

Si-ncrederea le-am vrut de-ntregi

Priveste-mi rugul si altarul

Si-al meu raspuns ai sa –ntelegi

 

Si daca-ntrebi cum e credinta

Ce m-a suit prin anii grei,

Priveste-mi urmele si crucea

Si-ai sa –ntelegi raspunsul ei.

 

Si daca-ntrebi cum e Nadejdea

Ce-mi straluceste nepatruns

Asculta-mi plinsul si cintarea

Si-ai sa–ntelegi raspunsul ei.

 

Dar daca-ntrebi cum este Harul

Prin care toate le patrund

Priveste-mi muta prosternare

Si-ai sa-ntelegi ce nu raspund.

____________________

Ana Capota

Dana Constantin

Ana-Gabriela Olaru

sus

 


Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.Înapoi Înainte
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate