Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Proiectul Betania
 

Home
Arhiva editurii

Cuprins Publicaţie
EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

Colaboratorii

Fundaţia Osana, Constanţa

Fundaţia Osana, Constanţa


Misiunea Betania

 

 

 

Ana Gabriela Olaru

Pagina Proiectului Betania este realizată de

 

Ana Gabriela Olaru

Coordonatoare Proiect Betania

 

horizontal rule

În acest număr:

Tanti Margareta [detalii aici]

Tineri în misiune [detalii aici]

Mira Lucia [detalii aici]

 

horizontal rule

 

Tanti Margareta

 Bunica cu fuiorul

Acum aproape 30 de ani am cunoscut la Iaşi, printre colegele studente, două surori din Oradea. Am terminat cu toţii şcoala, am fost repartizaţi în diferite colţuri ale ţării şi eu am ajuns în Constanţa. Viaţa a mers înainte, am început serviciile, ne-am întemeiat familii, am pierdut legătura cu mulţi dintre colegii noştri.  După câţiva ani însă m-am revăzut cu cele două surori, care împreună cu familiile lor erau pe litoral, în vizită la mătuşa lor, Margareta. Atunci nu mă gândeam că vom deveni, ca şi familie, un sprijin  pentru mătuşa lor, o văduvă în vârstă, cu o sănătate fragilă.

 

În primăvara anului 1999, tanti Margareta m-a sunat rugându-mă să o vizitez. Am dat curs invitaţiei şi nu mică mi-a fost mirarea să o aud spunându-ne:

 

 „- Adrian, te-am chemat să te rog să mă înmormântezi de vie. Îngheţ de frig, n-am ce mânca, pensia nu îmi ajunge să cumpăr medicamentele necesare şi în condiţiile astea prefer să mor decât să cârtesc împotriva Lui Dumnezeu”.

 

Femeia aceasta era singură, rudele ei erau la o distanţă de 900 de kilometri. M-am gândit că un om nu trebuie si nu poate să moară de frig şi foame în propria casă şi am încercat să găsim o modalitate de a o ajuta.

 

Dumnezeu m-a ajutat să găsesc o persoană care să slujească aproape zilnic aceasta bătrână fragilă şi neajutorată. Silvica este o angajată a Fundaţiei OSANA care, a acceptat să o îngrijească cu multă răbdare şi dragoste pe tanti Margareta.

 

La sfârşitul anului 2004, tanti Margareta a trecut în veşnicie, dar a făcut un lucru special: ne-a atras privirile şi ne-a deschis inimile către bătrânii noştri, care au nevoie de dragostea şi ajutorul nostru pentru a trece în lumea de dincolo cu demnitate.

 

Aşa a luat fiinţa Proiectul Margareta, apoi Betania. Bătrânii noştri, care au muncit şi ne-au crescut, au dreptul la o bătrâneţe decentă, au dreptul să fie respectaţi şi îngrijiţi de noi.

 

Adrian Olariu

Preşedintele Fundaţiei OSANA

sus

horizontal rule

Tineri in misiune

 

Ghita SorinVineri 4 februarie 2005. Ninsoare, viscol, drumuri închise traficului, şiruri de maşini înzăpezite în apropierea intrărilor în municipiul Constanţa.

 

Câţiva tineri se pregătesc să meargă la întâlnirea grupului lor de studiu. Au cumpărat prăjituri, sucuri... se vor simţi minunat împreună la părtăşie şi studiu biblic. Dar, sună telefonul şi primesc o provocare: sunt chemaţi să meargă la cei înzăpeziţi şi să le ofere un ceai, o cafea caldă, o felie de cozonac , dar şi un Nou Testament împreună cu vestea salvării oferite în dar de Domnul Isus. Acceptă provocarea şi pornesc, mai întâi cu maşinile, apoi, când acest lucru nu mai este posibil, “înoată” prin nămeţi croindu-şi drum către tirurile staţionate în afara oraşului. Şoferii sunt încântaţi de ideea tinerilor, dar şi tinerii sunt fericiţi că au putut fi mesagerii lui Dumnezeu. Unul dintre lucrurile care ne-au impresionat cel mai mult a fost faptul că una din persoanele pe care le-am găsit era un creştin din biserica baptistă din Bălţi, republica Moldova. Ne-a rugat să trimitem un mesaj soţiei lui ca aceasta să ştie unde se află şi ne-a cerut să ne rugăm pentru ea deoarece este bolnavă. Omul acela, deşi era înzăpezit şi blocat în afara oraşului n-a cerut nimic pentru el, ci doar pentru soţia lui. Cred că astfel de gânduri ar trebui să ne însufleţească şi pe noi. Să lăsăm rugăciunile egoiste şi să începem să ne rugăm mai mult pentru alţii. Domnul să ne ajute la aceasta.

 

Joi 10 februarie 2005. Apare o nouă provocare. Două surori în vârstă din biserică, stau în frig deoarece nu are cine să le taie lemne pentru foc. Înarmaţi cu o drujbă, topor, dar mai ales cu „chef de muncă”, tinerii pornesc la lucru, sparg lemnele, le aduc sus, fac curat în pivniţă. Se simt minunat că au putut fi de folos şi mai ales că au adus bucurie surorilor care locuiesc acolo. „N-am să uit niciodată vorbele pe care una din persoanele venite să ajute le-a zis sorei în vârstă: "Vedeţi soră! Domnul vă iubeşte şi vă poartă de grijă". Acest lucru m-a făcut să realizez încă o dată că am cel mai iubitor Tată din Univers.” (un membru al echipei). Nu se merită să-I slujim Domnului din toată inima noastră? Chiar dacă va fi greu să găsim oportunităţi dacă vom fi devotaţi lucrării Domnului,  El ne va scoate  înainte oportunităţi de a-L sluji.

 

Sorin Ghiţă

______

Sorin Ghiţă este elev în clasa a Xl-a şi este unul dintre tinerii activi, cu mult suflet, implicat în diverse activităţi din biserică.

 

***Articol preluat cu aprobarea colectivului redacţional al revistei "Tineri pentru tineri" aparţinând Bisericii Baptiste Sfânta Treime Constanta.

 

Gabriela Olaru

sus

horizontal rule

Mira Lucia

 

“…Preţuieşte fiecare moment pe care ţi-l dă Dumnezeu! Aminteşte-ţi că timpul nu aşteaptă pe nimeni, ieri e deja istorie, mâine e mister, dar astăzi e un dar de la Dumnezeu pentru a câştiga o veşnicie...“

 

 

La începutul lunii ianuarie, după repaosul de sărbători, am fost contactaţi la telefon la fundaţie de o familie de batrâni din Constanţa, care ne solicita ajutorul. La vârste foarte înaintate, aceştia doreau, la recomandarea unei persoane, sprijin din partea fundaţiei. M-am deplasat împreună cu lucrătorul social la locuinţa acestora, am urcat cele şase etaje şi apăsând pe sonerie o bătrână ne-a deschis uşa. Ne-am mirat pentru că la prima vedere, dumneaei era în putere. Bătrânica, ne-a deschis însăo altă uşă şi acolo am observat că se afla, imobilizată într-un fotoliu, proprietara  apartamentului, cea care ne sunase, doamna  I. Mira Lucia. Lângă dumneaei, un stativ pentru susţinerea perfuziei, lucruri aflate la îndemână, o cană, cutia cu medicamente, un telefon şi o mare suferinţă pe chipul alb, ca de marmoră…

 

S-a bucurat când a aflat că suntem de la Fundaţia OSANA, căci cineva ne recomandase călduros. Cu o grimasă uşoară a încercat să ne zâmbească, însă nu prea mult, căci suferinţa “şi-a spus din nou cuvântul.” Cu o voce întreruptă, sufocată, ne-a povestit că este născută în 1926, la Lugoj. Suferă de cancer extins la cele mai importante organe ale corpului, dependentă de Miofilin şi suferindă cu inima, fiind conştientă că viaţa nu-i mai ofera multe zile de trăit.

 

Cu ceva ani în urmă, la o vârstă destul de fragedă i-a murit unica fiică, durerea pierderii menţinându-se în inima sa de mamă. Soţul, la 88 de ani, şi el suferind, nu mai constituia un ajutor de nădejde pentru dumneaei. Şi dumnealui, la rândul său avea nevoie de ajutor. O mână de ajutor aveau sporadic din partea unor vecine, care au înţeles nevoia acestor bătrâni.

 

Dorinţa doamnei era să o ajutăm la curaţenie şi menaj, companie.

 

Am rămas consternate în faţa unei mari suferinţe a acestei femei, care nu mai avea nici o nădejde. Faţa sa blândă, era umbrită de atâta suferinţă în trup, de atâtea răni sufleteşti.

Am stat de vorbă, doamna, fără coerenţă, depănându-şi pe scurt istoria vieţii.

 

Silvia, colega mea, a avut îndemnul să-i înmâneze un carneţel de la Librăria creştină, pe care era inserat versetul din Ps 50:15 “Cheamă-mă în ziua necazului, şi eu te  voi izbăvi, iar tu Mă vei proslăvi!” Silvia i-a citit versetul şi i-a spus că Dumnezeu o iubeşte, să-şi pună nădejdea în El; ne-a zâmbit îndurerată şi mai mult şoptit a spus că are încredere în Dumnezeu, toată viaţa a avut.   

 

Ne-am despărţit cu inima grea şi am convenit ca lucrătorul social să vină chiar de a doua zi, să ajute. Din partea fundaţiei să o vizităm, să-i acordăm  companie.

 

Silvia a reuşit să mai vină doar două zile, ajutată şi de mama sa la curăţenie, căci d-na Mira Lucia nu a mai putut vorbi şi s-a stins din viaţă;  toate suferinţele sale din trup s-au dus…

 

Noi nu putem şti dacă bătrânica a preţuit momentul în care Dumnezeu a dorit să-i vorbească chiar şi prin acel verset din psalmi, ştim doar că am încercat în aşa scurt timp să aducem o undă de căldură, încredere în Dumnezeu şi dragoste, înainte ca acest suflet să se stinga …  

 

Ana Gabriela Olaru

 

***nu am acceptul singurei rude în viaţă, cu discernământ, nepotul familiei I., să ataşez fotografia celor doi bătrânei.

sus

 

Proiectul Betania este proiectul Fundaţiei Creştine Osana din Constanţa

cu care colaborează Misiunea Vox Dei.

Pentru mai multe detalii despre Fundaţia Osana, puteţi vizita site-ul www.osana.ro


Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.

 

Citeşte Biblia online!

Citeşte Biblia Online!

Înapoi Înainte
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate