Arhiva Contact Despre noi FORUM
 Proiectul Betania
 

Februarie 2006
Caută în site
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
Poşta Redacţiei

Fundaţia Osana, Constanţa

Fundaţia Osana, Constanţa

 


Misiunea Betania

 

Ana Gabriela Olaru

Pagina Proiectului Betania este realizată de

 

Ana Gabriela Olaru

Coordonatoare Proiect Betania

horizontal rule

În acest număr:

 

 

Gânduri… [pe această pagină]

 

Viaţa mea [pe această pagină]

 

Îndemnuri din partea bunicii [pe această pagină]

horizontal rule

Gânduri…

 

"Da, numai în Dumnezeu mi se încrede sufletul, de la El îmi vine ajutorul. Da, El este Stânca şi Ajutorul meu, Turnul meu de scăpare - nicidecum nu mă voi clătina!" (Psalmul 62:1-2)

 

Am învăţat că... toţi oamenii noi pe care-i întâlneşti merită să fie salutaţi cu un zâmbet.
 

Am învăţat că... ocaziile nu sunt niciodată pierdute;

 

Am învăţat că... aş vrea să fi spus celor dragi că îi iubesc înainte de a fi prea târziu...
 

Am învăţat că... doresc să ajung pe vârful muntelui, însă toată fericirea şi plăcerea stă în procesul însuşi al urcuşului.

 

Am învăţat nu numai că fericirea poate fi găsită, dar ea face parte din oferta Creatorului pentru orice suflet uman...

 

Inţelepciunea divină este acordată celui care reduce ascultarea sa de Dumezeu la respectarea unui set de reguli mai mult sau mai puţin complicate. Căutatorul sincer al întelepciunii pe care o dă Dumnezeu trebuie să dorească a-şi orienta tot sistemul de valori al vieţii sale numai după Legea Domnului. Dumnezeu este singura valoare pentru care merită să lupţi pe acest pământ, singurul scop spre care are sens să tindă voinţa, emoţiile şi sentimentele umane. Dumnezeu doreşte să supravegheze şi să sprijine devenirea spirituală şi dezvoltarea umana a celor neprihăniţi, adică a acelora care doresc cu orice preţ să rămână alături de El, pe Calea cea bună. Am învăţat ca ceea ce fac eu oglindeşte ceea ce sunt înlăuntrul meu.

 

Am învăţat în timp că slujirea este acum cel mai important lucru în viaţa mea.

“Ci oricare va vrea să fie mare între voi, să fie slujitorul vostru…”(Marcu 10:4) Dumnezeu măsoară măreţia în funcţie de slujire, nu de statut; câţi oameni ai slujit, nu câti te-au slujit... să ai o inimă de slujitor: Dumnezeu aşteaptă să mergi să-ti ajuti semenii, caci singura cale de a-L sluji pe Dumnezeu este să-I slujesti pe cei pe care El îi iubeşte. Eu nu-mi pot alege locul şi momentul slujirii, dar Dumnezeu o face pentru mine.Trebuie să-mi amintesc în fiecare dimineaţă că sunt primul şi cel mai important slujitor al Lui.

 

Am învăţat să fac lucruri mărunte ca şi cum ar fi extraordinare, pentru că ştiu că Dumnezeu mă priveşte şi aşteaptă de la mine dedicare.

 

“Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni!”(Coloseni 3:23) Isus a spălat picioare, a ajutat copii, a pregătit micul dejun şi i-a slujit pe leproşi. Nimc nu a fost sub demnitatea Lui. Întotdeauna vor fi mulţi care să facă lucruri mari, decât pe cele mici. Cu inima mea de slujitor mă străduiesc să am disponibilitatea de a face ce trebuie făcut. Imi doresc ca Dumnezeu să poată avea încredere în mine, să se sprijine pe mine.

 

Dumnezeu mi-a oferit mântuirea în dar. Este atât de mare şi de nepreţuită, încât nici un om de pe pamânt nu ar putea să plăteasca pentru ea. Nici un om nu este suficient de bun ca să o merite. Intrarea mea în ceruri L-a costat pe Dumnezeu viaţa Fiului Său preaiubit. Eu accept ceea ce a facut deja Dumnezeu pentru ca să am intrare liberă în ceruri; înteleg că am preţ în ochii Lui şi experimentez versetul din Cartea Isaia; accept totul în dar, ca pe un semn al dragostei lui Dumnezeu pentru mine, păcătosa... Îl accept cu mare umilinţă şi mă rog ca Dumnezeu să mă facă vrednică de dragostea pe care mi-o poartă ...

 

Mă străduiesc ca modelul meu să fie Domnul Isus!

sus

horizontal rule

Viaţa mea

 

Am avut onoarea ca acum câteva zile să primesc un material bătut la maşina de scris. El conţine în linii foarte mari, câteva aspecte mai importante din viaţa sorei Anişoara Capotă. Spun că am avut onoarea pentru că nu cred că sunt multe creştine ca dumneaei, la  vârsta venerabilă de aproape 80 de ani, atât de activă, de vioaie, de înţeleaptă şi de nădejde. Oh, Doamne, dar acestea sunt numai câteva însuşiri pe care le-a primit în dar de la Domnul.

 

O ADEVARATĂ BINECUVÂNTARE PENTRU CEI CE O CUNOSC LA UN MOMENT DAT !

 

Anişoara Capotă este un exemplu de creştină, în viaţa, care a înţeles că slujirea semenilor este darul ce-l poate aduce Creatorului ca mulţumire a tuturor binefacerilor din timpul vieţii sale !   

 

Ana-Gabriela Olaru

 

 

CUM  MI-A  PURTAT  DUMNEZEU  DE  GRIJĂ!

 

Am apărut pe lume în urma unui viol, într-un sat bihorean. Nimeni nu m-a dorit, tatăl meu nu m-a recunoscut ca fiind a lui niciodată, iar mama mea nu era în stare să-mi poarte de grijă, aşa că bunica mea a devenit adevarata mea mamă şi în dumneaei a pus Dumnezeu Dragostea Lui şi ea m-a iubit foarte mult. Unchiul meu mă ura şi mă persecuta şi de ruşine a părăsit casa părintească şi pe mama lui (bunica mea). Până la urmă toţi cei patru copii au plecat de lângă mama lor din cauza mea...

 

Timpul a trecut, eu am crescut şi bunica îmi spunea că am fost un copil foarte bun. Mă închidea în casă singură şi pleca la munca câmpului  îngrijorată de orice mi s-ar fi putut întâmpla în tot acest timp. Când revenea, mă găsea jucându-mă cu degetul de la picior, ori cu mâinile. Nu am avut niciodată o jucărie frumoasă; îmi făceam păpauşă dintr-un băt „gătit” cu ceva cârpe, însă eram fericită şi iubită de copiii din jurul meu. Când se supărau pe mine, copiii îmi spuneau cuvinte jignitoare, cu privire la tatăl meu care nu m-a recunoscut ca fiind a lui. Sufeream mult şi mă duceam la bunica plângând spunându-i of-ul meu. Dânsa mă mângâia şi-mi spunea că eu am cel mai bogat şi cel mai bun tată din lume şi El este Dumnezeu, în Mâna căruia m-a încredinţat şi care este mai bun decât toţi taţii din lume... Eu plecam încântată şi încredinţată că aşa este, le spuneam copiilor ce mi-a spus bunica.

 

Bunica mea era foarte credincioasă şi eu ştiam că dânsa nu minte şi tot ce spune este adevarat. Ne plecam pe genunchi amândouă şi în rugăciunea ei spunea: „Doamne te rog să ai milă şi îndurare şi de blestemata asta, că nu Te are decât pe Tine. ”Odată am întrebat-o de ce îi spune lui Dumnezeu că sunt blestemată? Doar sunt un copil ascultător. La noi, în Ardeal, blestemat înseamnă un om rău şi un copil neascultător de părinţi, care face numai nebunii. Îmi spunea că sunt bună, dar îi spune lui Dumnezeu să aibă milă şi îndurare de mine, că nu-L am decât pe El şi pe dânsa până când o va lua la El, şi eu voi rămâne singură. Domnul a avut milă de mine şi aici s-a împlinit Cuvantul  care spune că „El este Tatăl orfanilor, Apărătorul văduvelor.. (Ps 68:5) şi slava Domnului că El mi-a purtat într-adevar de grijă în mod minunat până la această vârstă de 80 de ani .

 

„...în nădejdea Ta se lasă cel nenorocit, şi Tu vii în ajutor orfanului” (Ps 10:14)

„Domnul ... sprijineşte pe orfan şi văduvă..”(Ps. 146:9b)

„Dumnezeu dă o familie celor părăsţi..”(Ps. 68:6)

„...căci Tu nu părăseşti pe cei ce Te caută, Doamne”(Ps. 9:10)

 

A sosit timpul să merg la şcoală cu 7 clase, unde am fost mereu premiantă şi solista scolii. Îmi plăceau mult poeziile şi le învăţam repede pe cele de  la şcoală, cât şi pe cele  creştine. În biserica spuneam poezii şi înainte de-a începe serviciul cântam cântări, ca să nu se vorbească, ci să se cânte în Casa Domnului. Pe măsură ce creşteam eram un mare ajutor pentru bunica, înconjurată doar de o fiica surdo-mută, cu care se înţelegea foarte greu, pentru că avea personalitatea ei, încăpăţânarile ei.

 

Am ajuns la vârsta de 16 ani şi m-am hotărât să merg la Bucureşti, ca să văd oraşul Regelui şi să mă întorc înapoi. Bunica a fost foarte supărată, dar eu am rămas la decizia mea, ivindu-se şi ocazia să am un bilet de tren pe care să-l plătesc când voi putea. Până la vârsta de 16 ani am frecventat biserica regulat; mergând la Bucureşti am frecventat şi acolo, căci unchiul meu la care venisem se pocăise; şi soţia lui era pocăită.

 

Am simţit mult lipsa bunicii fiind printre străini mi-era foarte dor de dumneaei. Îmi pare rău şi în ziua de azi că am părăsit-o, dar Dumnezeu avea un alt plan cu mine, plan pe care l-am înţeles mult mai târziu. Am reuşit însă în ani să o ajut pe plan financiar, căci nu avea nici un venit şi supărarea de la început, datorită apariţiei mele pe lume, în condiţiile enunţate mai sus, s-a transformat în rugăciuni de binecuvântare pe care Dumnezeu le-a revărsat peste mine până în clipa de faţă.

 

Anisoara CapotaVă îndemn să vă rugaţi pentru copiii şi nepoţii dumneavoastră căci Dumnezeu ascultă ruga uneori  peste ani .

 

Dupa un an şi jumătate  a venit la noi un alt unchi de-al meu din Constanţa. Acesta avea o cofetărie şi m-a luat cu el , căci avea nevoie de un om de încredere.

 

În anul 1943 am venit la Constanţa unde am început o viaţă nouă.

 

Aici l-am cunoscut pe viitorul meu soţ,  care lucra tot la cofetărie,  de care m-am îndrăgostit şi mai apoi m-am căsătorit, împotriva voinţei unchiului.

 

Nu am mai frecventat biserica, dar îl aveam pe Dumnezeu şi Cuvântul Său în inima mea; El mi-a purtat de grijă în toţi aceşti ani. Am stat 28 ani cu două cumnate, înghesuiţi în aceeaşi casă puţin spaţioasă pentru atâtea persoane. Nu mi-a fost greu, eram fericită pentru că aveam o familie care mă iubea. Simţeam dragostea lor şi nu realizam atunci că de fapt este tot Dragostea lui Dumnezeu pe care El o aşezase în inimile lor pentru mine.

 

Căsnicia mea s-a derulat normal timp de treizeci de ani, pentru că ne iubeam, dar după atâta timp Satana a reuşit să strice armonia şi dragostea dintre noi. Eu nu mai suportam situaţia şi am hotărât să mă despart de soţul meu, care nu renunţa la  viaţa lui în păcat şi nici nu dorea despărtirea.

 

În Romani 8:28 Cuvântul lui Dumnezeu spune că „toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu”, deci şi pentru mine. Dumnezeu nu m-a lasat să acţionez dupa mintea mea. Venise deja la  Constanţa, mătuşa mea cu care urma să plec la Oradea.

 

Dumnezeu a trimis la acea vreme, în anul 1975 pe servul său, pastorul Liviu Olah la biserica unde matuşa mea insista să merg şi eu, Biserica Creştină Baptistă nr 2. Mie mi-a plăcut foarte mult predica lui, aşa că am plecat şi la Biserica Creştina Baptistă nr 1, să-l ascult. În acea zi de august m-am predat Domnului şi toate planurile mele au căzut la pământ.

 

Am fost botezată pe data de 17 noiembrie1975 la Oradea, unde am mers împreuna cu soţul meu, o bună prietenă, sora Jucov (Constanţa) şi sora Cipău (Bucureşti). În apa botezului m-am rugat şi i-am spus Domnului că nu vreau să merg la El fără soţul meu.

 

Am renunţat să mă despart de soţul meu, am răbdat 11 ani viaţa pe care o duceam atunci, şi după aceşti 11 ani s-a întors şi el la Domnul.

 

Soţul meu a mai trăit 9 ani în umblarea cu Domnul şi era foarte fericit că Dumnezeu s-a îndurat şi de el. A decedat pe 28 ianuarie 1994.

 

Satana ar fi vrut să mă pierd eu şi soţul meu, dacă reuşea să ne despartă.

 

Eu am suferit foarte mult după moartea soţului meu, am rămas singură după 50 de ani trăiţi împreună. L-am iubit... A fost foarte greu... Mi-am revenit cam după doi ani.

 

Au mai fost şi alţi snopi pe care i-a adus Domnul prin mine. Slăvit să fie Domnul că m-a folosit pe mine în această lucrare, şi mă rog să-i ţină credincioşi pe toţi cei care l-au primit în viaţa lor ca Domn şi Mântuitor. Domnul a lucrat la inima celor din casa mea (cumnate, nepoate şi le-a schimbat mult viaţa.

 

Acum mă simt foarte fericită pentru că  simt DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU, prin multe suflete care ma-nconjoară şi mă iubesc.

 

În urmă cu doi ani am devenit membră a Fundaţiei OSANA, mai apoi am acceptat să devin voluntară a Proiectului Betania, proiect ce se adresează persoanelor de peste 60 de ani. Împreună cu coordonatorul proiectului (care are această chemare de la Domnul)  şi alti voluntari ne deplasăm la fraţi şi surori, care sunt imobilizaţi la domiciliu, la azil, unde avem părtăşie; la persoane recomandate, care sunt în special imobilizate, ori cu venituri mici, fără ajutor... încercăm să le facem bucurie pe măsura posibilităţilor noastre. În  lunile noiembrie şi decembrie coordonatorul proiectului a primit donaţii în bani din Australia şi SUA; am străbătut kilometri uneori pe gheaţă şi zăpadă, am încărcat dacia cu alimente, am făcut pachete şi am putut astfel ajuta pe bătrânii nevoiaşi. Am dorit să fim o mărturie vie pentru Domnul nostru.

Drumurile noastre au dus şi la Bababadag (Tulcea) la o bătrână care mi-a cerut printr-o scrisoare ajutorul...

 

La anii mei ..in luna februarie, cu ajutorul Domnului voi împlini 80 de ani,  mă bucur să mai pot ajuta semenii, mă bucur că Domnul meu îmi dă de lucru mereu, iar eu îi mulţumesc pentru starea de sănătate, pentru înţelepciunea care mi-a păstrat-o şi pentru că m-a mântuit, nu m-a lăsat să merg pe calea care duce la pierzare, ci mi-a arătat adevarata cale... Binecuvântarea lui Dumnezeu a fost peste mine tot timpul. Viaţa mea a fost una îmbelşugată; casa noastră a fost una  îmbelşugată; nu am primit nimic de la nimeni, însă am putut ajuta pe toţi cei care mi-au fost potrivnici, care nu m-au dorit, care nu m-au iubit.

Se împlineşte aici Cuvântul lui Dumnezeu care spune că pe lângă cei binecuvantaţi de Dumnezeu, sunt binecuvântaţi toţi cei ce trăiesc în jurul lor. Nu voi spune aici câte am facut, pentru a împiedica fălirea mea, lauda să fie a Domnului. Sunt conştientă că am fost călăuzită de Domnul întreaga mea viaţă, El mi-a facut parte de tot ce are pământul acesta mai bun.

 

Voi toţi care treceţi prin încercări, încredinţaţi-vă viaţa în Mâna Domnului şi chiar dacă vin încercări în viaţa, tot El ne scoate din ele, deşi uneori credem că ne-a parasit. El nu-i părăseşte niciodată pe cei ce se încred în El, cei ce-şi depun viaţa în Mâna Sa .

 

A Domnului să fie SLAVA, CINSTEA şi MĂRIREA pentru tot ceea ce promite şi împlineşte în viaţa copiilor Lui.

 

Anişoara Capota

sus

horizontal rule

In rândurile de mai jos puteţi citi îndemnurile făcute de bunica credincioasă (mamă în acelaşi timp, căci a crescut-o până la 16 ani) pentru  Anişoara Capotă.

 

Indemnuri din partea bunicii (mama)

 

Hidişelul de Sus (BH) 28 02 1944

 

“Iubita mea fiica Ană să ştii şi de noi că ne găsim bine sănătoşi fie Tatăl lăudat de asemenea rog pe Tatăl Ceresc să-ţi deie ţie multă sănătate şi noroc şi fericire.

 

Dragă Ană astăzi am avut o mare bucurie că am primit scrisoarea de la tine şi fotografia şi bani de care îţi mulţumesc foarte mult. Cum te-ai făcut aşa frumoasă mulţumesc lui Dumnzeu Celui plin de milă că sa îngrijitu de tine şi de aci înainte în Mâna Lui te încredintez şi tu iubita mea fiică te rog să nu uiţi de cuvîntul ce întotdeauna te încredinţează Lui că El te-a binecuvîntat cu minte şi cu înţelepciune.

 

Bucate mai avem şi lemne de focu, de toate mulţumesc lui Dumnezeu.

 

 Vă sărut pe toţi ,

 mama voastră”

  

Hidiselul de Sus (BH) 03 01 1945

 

“De la a ta mama, iubita noastra Ană.

 

Am inteles ca ai ajuns tare greu la Bucuresti si am fost tare suparata ca am inteles ca ai fost bolnava. Ne-ai scris si ne intrebi cum mai suntem fiicuta mea.Multu- mesc lui Dumnezeu ca nu ni s-a intamplat nimica cu toate ca a fost un razboi greu. Multumesc lui Dumnezeu ca ne-a pazit si la noi chiar nu s-a intimplat nimic.

 

Va sarut,

 

mama voastra”

sus

horizontal rule

Proiectul Betania este proiectul Fundaţiei Creştine Osana din Constanţa

cu care colaborează Misiunea Vox Dei.

Pentru mai multe detalii despre Fundaţia Osana, puteţi vizita site-ul www.osana.ro


Ce este nou?

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Apasă aici dacă doreşti să semnezi sau să citeşti Cartea noastră de Oaspeţi.

 

Citeşte Biblia online!

Citeşte Biblia Online!

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate