Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Proiectul Betania
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Cuprins Publicaţie
NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Media
Ştiri Internaţionale
Din Presa Română
Poşta Redacţiei

Artă creştină

 

Fundaţia Osana, Constanţa

Fundaţia Osana, Constanţa

 

 


Misiunea Betania

 

 

Ana Gabriela Olaru

Pagina Proiectului Betania este realizată de

 

Ana Gabriela Olaru

Coordonatoare Proiect Betania

horizontal rule

Betania la BCB „Speranta”-11 iulie 2009

 

 

„Cei ce se incred in Domnul sint ca muntele Sionului,care nu se clatina,si sta intarit pe vecie...Doamne, varsa-Ti binefacerile peste cei buni si peste cei cu inima fara prihana” (Ps. 125:1,4) 

Am ales acest motto pentru materialul de astazi, deoarece Lucrarea Betania este viziunea ce mi-a dat-o Domnul in slujirea seniorilor, este rodul rugaciunilor tuturor seniorilor (si nu numai) ce s-au increzut in Dumnezeu, au purtat in rugaciune si acum vad si simt binefacerile Domnului peste ei!

Ziua senina si plina de soare de sambata 11 iulie prevestea o reusita a Betaniei. Furtuna s-a dus, vijelia a plecat, iar noi am avut parte de un timp special, slujitori ai Domnului speciali,de prezenta a cca. 100 persoane din 6 biserici constantene (4 baptiste,1 penticostala,1 crestini dupa Evanghelie).

Intalnirea a fost deschisa de fratele pastor/gazda, Samuel Cristian, caruia pe aceasta cale ii multumesc pentu invitatie,ospitalitate, dragoste pentru seniori si organizarea de exceptie!

Invitat special al acestei intalniri a fost Domnul,a carui prezenta o chemam mereu.

Inca din anul 2003 Betania colaboreaza cu Misiunea Vox Dei Ministries din New York, SUA. Domnul a ingaduit ca presedintele misiunii, fratele Caius Obeada, sa fie invitat special/ prezent alaturi de seniorii pe care ii iubeste, si carora de-a lungul timpului le-a trimis mesaje scrise de incurajare. Fratele Caius a mentionat importanta lucrarii Betania pentru cititorii Vox Dei, mesajele ce le primesc referitoare la aceasta Lucrare...

Alaturi de fratele Caius ne-am bucurat si de prezenta altor frati binecuvantati printre care fr pastor Ioan Daduica. Fr. pastor Manzat (Dej), fr. Florin Daduica (Illinois.SUA) - sustinator financiar al Betaniei, rand pe rand au luat cuvantul si au apreciat Lucrarea, au incurajat seniorii prin Cuvantul pregatit si au adus cu ei salutarile din locurile in care slujesc.

Pastila de sanatate” a fost sustinuta de d-na dr.Baban impreuna cu dl dr Adrian Cicortas-prezentare Power Point cu subiectul „Canicula-sfaturi pentru protejarea impotriva ei”

Am impartit materiale scrise pe teme de sanatate („Cum iti hranesti inima pe timp de canicula?”), alte doua materiale spirituale. La pauza d-na dr Baban, dl dr A. Doga, au acordat sfaturi medicale si au masurat tensiunea.

Cativa seniori au avut puncte in program dand slava Domnului. Sora Cristina Sz. a spus ce inseamna BETANIA pentru dansa, fr Gh. Dragomir – membru Comitet BCB „Sf. Treime” a avut o povestioara cu talc, o marturie, poezii ..

Au fost sustinuti in rugaciune fratii si surorile bolnave/ imobilizate, s-au impartit fluturasi cu numele acestora si am indemnat la rugaciune permanenta pentru ei. Rugaciune pentru voluntarii si sustinatorii financiari ai Betaniei, pentru fam fr pastor Claudiu Fechete.

Organizatorii BCB „Speranta”, surorile voluntare de la aceasta biserica, impreuna cu voluntara noastra,de numai 18 ani, Ligiuta Dîlv, ne-au surprins cu o masa imbelsugata cu dulciuri, fructe si compot, servite in curtea bisericii, la umbra copacilor, intr-o atmosfera plina de pace si binecuvantare. Un timp special pentru relationare, comunicare si cunoastere..

A Domnului sa fie slava pentru aceasta intalnire, pentru dragostea si fericirea ce se putea citi pe fetele tuturor celor prezenti!

Ana-Gabriela Olaru

Coordonator Proiect

Fundatia OSANA

horizontal rule

Surprins de ceva ce nu mai întâlnisem!...

de Laurentiu Nica

Am participat în data de 11 iulie 2009, la a 28-a întâlnire Betania din Constanţa, începând cu aprilie 2004, întâlnire ce a avut loc la Biserica Creștină Baptistă “Speranţa”.

Din clipa când am intrat în curtea bisericii nu am putut să nu remarc pe fratele Cristian Samuel, pastorul bisericii, gazda întâlnirii, care mătura curtea şi strada din faţa bisericii, asigurându-se că parcarea din faţa bisericii era curată şi spaţioasă pentru cei care aveau să vină ulterior. Încet, încet au început să apară şi alte persoane, bărbaţi şi femei cu mersul mai greoi, cu perii albi…

Afară era cald, nu erau motive de nelinişte; din când în când se auzeau pe stradă pescăruşii care croncăneau pe acoperişurile caselor din preajmă, în timp ce în spatele bisericii, într-o curte plina de flori, caişi, bănci, mese şi iarbă verde, alte persoane din biserică se îngrijeau de celelalte aspecte ale întâlnirii din acea zi. Până atunci nu mai participasem la o astfel de întâlnire. Oarecum am fost şi surprins şi impresionat, caci la biserica pe care o frecventez nu exista nici un fel de program de acest gen pentru persoanele în vârstă. Era de fapt un eveniment la care s-au adunat seniori din șase biserici evanghelice din Constanţa şi din comunitate, persoane care au venit să înalţe numele Domnului şi să se reîntâlnească cu alţii de vârsta lor. Este de apreciat că Betania slujește şi la întâlniri reunește seniori, indiferent de confesiune.

Fiecare avea ceva de făcut acolo. Câteva voluntare (cea mai tânără fiind în jur de 18 ani, după datele ce mi le-a transmis coordonatoarea proiectului) distribuiau programul întâlnirii, fratele Ioan G., am aflat… în pragul împlinirii a 80 de ani a desfăcut in grabă orga, „fugind” cu mult dor pe clapele instrumentului, apoi încet, încet au început să apară cei aşteptaţi până ce toate locurile se umplură, chiar şi pe la ferestre.

Pentru început s-au cântat câteva cântări, care au pregătit sfera spirituală a întâlnirii. Având sarcina din partea coordonatoarei să fac fotografii, am avut prilejul să văd în sală multe persoane cu părul cărunt, cu zâmbete largi pe faţă şi bucurie în suflet, înălţând laudă Celui care i-a răscumpărat şi care le-a ţinut firul vieţii până în acea clipă. Cred că au fost prezenţi în total, undeva la 90 de persoane.

Doi doctori, Cicortas si Baban, au pregătit „pastila de sănătate”, şi au prezentat pe un ecran mare, cu fotografii explicite, cu ursuleți, măsurile de precauţie şi alimentaţia pe perioada de caniculă. 

Programul seniorilor a fost început de poezii, mărturii, câteva clipe de destindere şi de reîncărcare spirituală pentru toți cei prezenți.

Prezenţe deosebite, invitați speciali, precum fratele pastor senior Mânzat, din Dej, care a accentuat necesitatea păstrării unei continuităţi în credinţă şi studiul Scripturilor; Florin Daduica din Illinois, SUA, care a vorbit despre felul de implicare, al bisericii din care face parte, în lucrarea de slujire; Gheorghe Dragomir - capelan la închisoarea Poarta Alba, membru al Comitetului Bisericii „Sf Treime”, apoi Caius Obeada, Preşedintele Misiunii Vox Dei din USA, a avut mesajul principal, despre creşterea spirituală, în care a îndemnat pe cei prezenţi să nu se lase pradă singurătăţii şi disperării atunci când întâmpină probleme, necazuri, dificultăţi.

Un moment important a fost cel al rugăciunilor înălţate pentru seniorii imobilizaţi, ori dependenţi de alte persoane în deplasare, apoi împărţirea de materiale spirituale şi legate de sănătate, cu informaţii scrise, de actualitate, respectiv despre caniculă.

Am fost invitați în curtea bisericii unde s-a servit compot, fursecuri, prăjiturele, şi a fost un timp minunat de părtăşie. Îi priveam pe bătrânei cum discutau între ei, cum zâmbeau, ce fericiți erau, parcă era o reuniune de şcoală unde mulţi îşi revedeau colegii după o lungă perioadă de timp. În cazul lor era ceva mult mai aparte. Erau în locul în care erau slujiţi şi cinstiţi pentru ceea ce au făcut în viaţa aceasta, în special pentru moştenirea creştină care au lăsat-o în urmă pentru tânăra generaţie, din anii noştri. Fratele Daduica, pastor senior al „Sfintei Treimi” din Constanţa, era şi el prezent şi încă îşi mai amintea, printre discuţiile ce le-am auzit şi eu, de vremea când nu puteai să ai astfel de întâlniri în timpul comunismului din România. 

Biserica “Speranța”, prin amabilitatea pastorului Samuel Cristian şi hotărârea Comitetului, a suportat toată cheltuiala întâlnirii. Domnul sa-i binecuvinteze!

Fratele pastor Cristian Samuel personal, cât şi o mulţime de alte surori, membre ale bisericii locale – slujeau/serveau seniorii şi totul părea că nu se mai termină. Era o veselie care m-a copleşit, o atmosfera plina de iubire si îngăduinţă. M-am simţit bine acolo, chiar dacă nu cunoşteam prea multe persoane. 

La final, când se pregăteau să plece cei prezenţi, fratele Cristian, gazda întâlnirii, a dat ocazia fratelui Daduica să rostească un cuvânt de binecuvântare, după care din cei prezenți au început, precum albinele, să strângă scaunele, farfuriile, paharele. Fratele Clipa, la cei 83 de ani ai săi, unul dintre bătrânii care m-a impresionat cel mai mult în acest timp, a pus şi el mâna pe nişte scaune pliante să ajute şi el, dar nu l-au lăsat voluntarii şi celelalte surori care ajutau la această întâlnire. 

Undeva, pe aleea din faţa bisericii, erau aşezate nişte scaune şi doctorii şi asistenţii prezenţi la acest eveniment luau tensiunea la cei doritori, şi ofereau sfaturi medicale celor care aveau întrebări legate de diverse probleme cu care se confruntau. Au fost tare amabili şi mi-au luat şi mie tensiunea. Am plecat de la această întâlnire cu impresiile si emoțiile plăcute care mi-au cucerit întreaga fiinţă. 

„Betania” – care de fapt a primit în acest timp diverse denumiri, în mare parte din cauza neinformării – este de fapt un proiect al Fundaţiei Osana din Constanţa, un proiect care se ocupă doar de cei bătrâni, seniorii singuri şi neajutoraţi, care au nevoie de cineva să le fie un sprijin şi ajutor în anii bătrâneţii. După mine nu l-aş numi proiect, sună de parcă ar fi ceva cu multe hârtii, etc. Unii i-au spus Misiunea Betania, deşi nu este organizată sub forma unei misiuni în acest moment, probabil că un bun termen ar fi fost „slujirea” Betania, pentru că asta de fapt şi este. 

În zilele ce au urmat am avut ocazia să stau alături de fratele Caius Obeada şi de sora Gabriela Olaru şi să aud modul cum Dumnezeu i-a adresat această chemare, pentru sora Gabriela, de a sluji bătrânilor. A fost o chemare care a deschis nu doar o uşă nouă de slujire, dar şi o modalitate prin care Domnul a dorit să îşi arate dragostea faţă de cei mai în vârstă. Sora Anişoara Capotă, una din senioarele şi voluntarele principale ale Betaniei, ne-a povestit clipele când acest proiect era încă la nivelul de sămânţă, iar acum eu vedeam deja roadele pe care le culegea cu bucurie sora Gabriela şi cei cu care colaborează. Voluntarii şi Biserica Creştină Baptista „Sfânta Treime”, din care face parte dumneaei, o încurajează, o susţine şi îi oferă posibilitatea să prezinte punctual nevoile curente cu care se confruntă în cadrul slujirii către şi pentru bătrâni. 

La Biserica Creștină Baptistă „Sfânta Treime” din Constanţa, unde păstoreşte fratele Ghiţă Marian, am avut ocazia să o aud pe sora Gabriela cum mărturisea, plină de emoţie, undeva din spatele sălii în care mă aflam şi eu, în duminica din 12 iulie 2009, despre activitățile în care sunt implicați voluntarii, despre ceea ce a pregătit Domnul pentru seniori la întâlnirea de la Biserica „Speranţa”, din 11 iulie. 

Seara am fost la Biserica Creștină Baptistă „Golgota”, alături de fratele Caius Obeada, sora Gabriela Olaru, sora Ana Capotă şi alţii, unde l-am reîntâlnit, după o lungă perioadă de timp, pe pastorul Daniel Fodorean, care nu ne-a lăsat să plecăm fără să ne acorde ocazia de a prezenta ceea ce Domnul a făcut prin Betania şi persoanele cărora le slujeşte.

La această întâlnire, fratele Caius a prezentat un mesaj intitulat „Biserica lui Hristos este vie!” şi am înţeles că fiecare trebuie să îşi cunoască darul primit de la Domnul şi să fim implicaţi în lucrare.

Dacă ar fi să caracterizez Betania, aceasta ar fi într-un sens în care să-i fac pe cei care citesc să dorească să aibă o asemenea slujire în biserica din care fac parte, să se roage Domnului să le dea darul de a cinsti pe cei mai în vârstă – cine nu are bătrâni, să-şi cumpere, spunea cineva – şi să aibă ochii şi inima deschisă la ceea ce vede şi simte Domnul: persoanele neajutorate, singure, fără vreun suport spiritual şi moral în timpuri de bătrâneţe, care sunt de multe ori neglijate şi date uitării. 

Am rămas plăcut surprins de acţiunile Betania din aceste zile şi doresc ca şi la noi la biserică să fie aşa ceva. Este o slujire şi o lucrare care m-a copleşit într-o mare măsură. Nu este nevoie ca doar o dată pe an, ori la sărbători să se ofere bătrânilor o sacoşă cu alimente; e bine să fie măcar o dată pe lună o întâlnire a lor, să fie în atenția noastră, să fie cercetaţi mai des, să fie duşi la plimbare, să facem o rugăciune cu ei, pentru ei, să îi ajutăm în treburile casei, etc. Aceasta e ceea ce ar face şi Domnul Isus dacă ar fi în locul nostru. 

Dacă uităm să slujim celor din jurul nostru deja ne-am pierdut din chemarea noastră – aceea de a fi robi ai lui Hristos, care se apleacă la cei din jur şi le spală picioarele, aşa cum amintea şi fratele Caius Obeada în mesajul prezentat seniorilor.

Mă rog ca Domnul să ne sensibilizeze şi să ne cheme la adevărata slujire. Să lăsăm comoditatea creştină să putrezească. Aceasta nu numai că ne împiedică în umblarea noastră cu Hristos, dar ne va face să fim leneşi şi neroditori, şi într-o zi vom auzi şi noi, cu durere, cuvintele Domnului, „Plecaţi de la Mine, că nu vă cunosc!”

         

             

           

sus

Betania este proiectul Fundaţiei Creştine Osana din Constanţa

cu care colaborează Misiunea Vox Dei.

Pentru mai multe detalii despre Fundaţia Osana, puteţi vizita site-ul www.osana.ro

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

Cartea de Oaspeţi

Semneaza in Cartea de Oaspeti

Apasă aici pentru a semna sau vizualiza Cartea de Oaspeţi

Înapoi Înainte
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate